Mám ísť na lyžiarsky výcvik?
Mám jednu dilemu, neviem sa rozhodnut či mám ist na lyžiarsky výcvik alebo nie. Som prvý rok na gymnáziu, lyžiarsky nie je povinný ale ja sa naozaj neviem rozhodnut a preto to davam tu, ak má niekto radu, skusenost alebo niečo podobne, som naozaj stratená. Viem že nikto sa nemoze rozhodnut za mna ale je to dost komplikované a mam pocit že som naozaj nerozhodná. Ale najprv poviem pár vecí z mojej minulosti a pro a proti k lyžiarskemu.
Nemám žiadne skúsenosti s lyžovaním, nenavidím zimu, sneh a celkovo nie som dobrá v športoch. Bojím sa že sa mi niečo pri tom lyžovaní stane, rodičia sa tiež o mňa boja ale povedali mi že už som na strednej, nemozu ma uz obmadzovat a ja sa mám rozhodnut sama. Mám sa prihlasit do tejto nedele. Vela som to odkladala kedze som mala vela písomiek a akosi som na toto zabudla. Dalsia vec, peniaze. Nieže by sme nemali peniaze ale ide o to že podla mna je to strata penazi tak trochu. Kupovat si roznu výstoj, bundu, helmu, topanky, nohavice a podobne kedze ja moc nemam zaujem v buducnosti lyzovat a vyuzila by som tieto veci akurat tak jedenkrat na lyziarskom a potom už asi nikdy. S rodičmi nepojdem lyzovat kedze obaja nevedia.Rodičia nemaju problem mi všetko zaplatit ale mne to pride ako strata penazi pre jednorazovu zalezitost. Za tie peniaze som si radsej mohla setrit na tablet alebo nový mobil. Na druhej strane je ale to pro: budovat si vztahy vramci kolektivu a aj triedny nam povedal že je trieda pred a po lyžiarskom. že práve tam sa upevnuju tieto vztahy. Ja som na základnej nikdy nebola na lyžiarskom ci v skole prirode, na jednej strane sa o mna rodicia bali a na druhej som nechcela ist, lutujem to, hlavne tu skolu v prirode. Nikdy som taktiež nebola preč od rodicov na viac ako den takže je to pre mna nieco nove. Som mladá len raz a stredná škola sa už nikdy nevráti. Aj kamošky ma presviedčali aby som išla. Ja som ale stále skeptická. 200 ludi z 6 tried je prihlasenych a neprihlasenych je len 5 a viem že z našej triedy idu vsetci akurat jeden chalan lebo ide vtedy na dovolenku. Nechcem byt odstrčená z kolektivu a viem že na jednom lyžiarskom nezalezí a budeme mat este vela vyletov ale moze to vybudovat vztahy.
Ako vidite tak mojich proti je viac, a to možno z toho dovodu lebo všetko vidim negativne a nebezpečne. Mám velmi prisnych rodicov a tak ma naucili vnimat svet, že si nemám zbytočne vytvarat problemy napr tym že pojdem na lyziarsky a moze sa tam nieco odohrat. Na druhej strane, nemám vela kamaratov, vlastne.. žiadnych. Bojim sa že jednoducho už nezapadnem do kolektivu ak nepojdem na lyziarsky. Myslela som si ze stredna bude iná ale stále som akási skeptická ked ide o ludske vztahy. Snazim sa byt mila a otvorena ku kazdemu ale mam pocit akoby na mne niečo bolo čo ludi proste láka preč odo mna. Vždy som bola.. iná. Nie výzorovo, ale skor povahou. Citim sa akoby som nikdy nikde nezapadla. Už som trochu skočila od témy ale všetko to do seba akosi zapadá.
To by bolo asi všetko. Prepáčte že to je napísané bez diakritiky píšem to na počítači a už som celkom unavená a dosť narýchlo. Ďakujem za každú radu
Choď.
Lyže, lyžiarky, okuliare a helmu si vieš požičať za 40 € cca na týždeň. Vôbec nemusis kupovať. Stačí ti dobrá zimná bunda,ktorú máš alebo využijes aj ďalšie zimy a zimné topánky. Na temu si objednaj termoprádlo a kuklu pod helmu za pár supov a hotovo. Máš celú výstroj vybavenú.
Len pár otázok, keď si sa doteraz úspešne vyhýbala všetkych takýchto akcii a ešte sa čudujes? Vedela si že lyžiarskych výcvik je na to aby sa žiak naučil lyžovať? Vedela si že všetko vrátane helmy sa dá za pár supov požičať? Cize nič netreba kupovať
Len pár otázok, keď si sa doteraz úspešne vyhýbala všetkych takýchto akcii a ešte sa čudujes? Vedela si že lyžiarskych výcvik je na to aby sa žiak naučil lyžovať? Vedela si že všetko vrátane helmy sa dá za pár supov požičať? Cize nič netreba kupovať
@anonym_2faaeb ... No nevedela, keďže ju rodičia do teraz nikde nepúšťali a nikde ju zjavne nebrávali a tak to ani nemusela zisťovať.
@anonym_2faaeb ... No nevedela, keďže ju rodičia do teraz nikde nepúšťali a nikde ju zjavne nebrávali a tak to ani nemusela zisťovať.
@doriiis na toto slúži aj ako Google, ja som od 14 tich bývala na Slovensku intraku, mám dojem že autorka nebola ešte ani na obyčajnej predavačke.
To do kedy chce sedieť mamičke na sukni?
Vieš čo, bola som v podobnej situácií.
Ale rodičia peniaze nemali, oblečenie som nemala.
Hanblivá, s jednou kamarátkou, ktorú so mnou spájala len základná.
Nakoniec som šla. A bolo to brutálny týždeň. Vzťahy som neutužila. Dievčatá popíjali čaj s rumom v reštike a ja som jazdila viac menej sama. Ale naučila som sa sama lyžovať. Nakoniec stredná dopadla tak, že aj vďaka lyžiarskemu mám kamarátky, s ktorými sa stretávame aj po viac ako 20 rokoch. Neboli sme spolu úplne celé dni, ale aj tie chvíle stačili.
Neľutujem, že som bola.
Myslim si, že je lepšie ľutovať, že si bola, ako že si nebola.
Niečo ti to dá.
A takých divných, ako si ty, takých je nás viac. A sme tu a máme kamarátky na celý život aj vďaka strednej.
Držím ti palce.
Chod. Vystroj sa da pozicat, strach prekonat. Bude to zazitok. Uraz sa ti moze stat aj doma. Nemozes sa stale bat. Nadych, vydych a prihlas sa. Budes rada, ze si sla. Mam doma aspergera, pre ktoreho je takyto kontakt a odlucenie od rodiny velmi narocny, dva roky mi rozpraval, ze on do skoly v prirode nechce ist, nepojde, vsetko mozne. Teraz sa rozhodol, ze chce ist. Uz sme to aj zaplatili, pojdu v maji., Jasne, ze sa budem o neho bat, tak ako sa ty bojis. Ale viem, ze to bude zazitok a ze by mu bolo luto, ak by nesiel. Chod a uzi si to. Budes isto rada, ze si to zvladla. Drzim prsty..❤
Bola som v podobnej situácii a nešla som. Áno nejaké kamarátstva a zážitky vznikli ale nič čo by mi chýbalo. Na exkurzie a trojdňové výlety som inak šla všetky. Kolektív aj tak ostal poskupinkovaný celé roky rovnako.
Vie mi niekto vysvetliť čo vedie matku k tomu aby dieťa nepustila na akcie organizované.školou, zvlasť ak sú zadarmo?
lyže, lyžiarky a helmu si požičiaš, nestojí to majland. gate, bundu a rukavice zoženieš aj od ruky, ale decathlon napr. má celkom lacné veci. možno ti niekto aj požičia.
čo sa týka lyžovania - mám kamošku čo sa naučila lyžovať až v dospelosti - bola na tom ako ty, nechcela, bála sa, rodičia ju k tomu neviedli. naučila sa a teraz lyžuje čierne zjazdovky, na lyžiach je divokejšia ako ja čo lyžujem takmer od narodenia…
vy čo neviete lyžovať sa budete čuskať na maličkom kopčeku, tam ti úraz fakt nehrozí. btw, moj muž sa tiež učil až ako dospelý, keď začal lyžovať so synom - a mal inštruktorku, v pohode ho naučila a ani nepadal…
a kamarátstva - no, to nikto nemá vešteckú guľu - ale ja mám na lyžiarske zájazdy len tie najlepšie spomienky (bola som na 4 - zš, sš, 2xvš…)
My sme boli divny kolektiv od zaciatku a lyziarsky na tom nic nezmenil. Isla som, ale lutujem. Sneh nebol, stale prsalo, tak sme sa len ponevierali po chate a kolektiv sa aj tak neutuzil. Teda niektori si to mozno uzili, ja nie.
Tak z toho čo píšeš nechoď.
urcite chod, mam syna prvaka na SŠ, ani ho nenapadlo, ze nepojde. Bol aj z 9 rocnika aj teraz ide. A velkanchyba, ze si nikde nebola. Ua ako druhak bol na tyzdnovke v skole v prirode. Same negativa a ako sa to neda, co ste to za kolektiv(deti +rodinu)?
ja som nebola, mam rada zimu, ale lyzovanie vzdy islo mimo mna a nejako mi to nechybalo ani nechyba. chodila som vsak do skol v prirode aj na vsetky mozne vylety a exkurzie. ja som vsak nikdy nemala problem s tym zapadnutim do kolektivu (niezeby som bola najoblubenejsia na svete, ale vzdy som mala par dobrych kamosiek), tak neviem, ci by ti to nejako pomohlo/nepomohlo. budete mat este ine vylety, svp a pod?
co este mi z tvojho textu vyplyva je trocha zvlastny vztah s rodicmi - mali by ta pustit aspon niekde, o chvilu mas 18. ako toto doma riesite, komunikujete o tom? ty chces a oni ti zakazu, alebo ich ani velmi nepresviedcas?
a druha vec je ta s tymi kamaratstvami, este ste na strednej len dva mesiace, to sa este vselijako bude menit. netlac na pilu, bud mila, ale nie vlezla, bud sama sebou, maj svoj nazor, ale vypocuj si aj iny, humor vzdy pomoze a tipujem, ze aj nejaky prehlad v tom, co je prave "in" alebo ako tomu teraz hovorite 🙂
drzim palce 🙂
@nina30 rozmyslas velmi dobre a mudro, vies sa zamysliet nad vecami a to je super. Akokolvek sa rozhodnes - bude dobre!!! Obe moznosti su uplne v poriadku. Peniaze teraz neries. To teraz nie je tvoj problem, to budes riesit, ked si budes sama zarabat na seba a sama si vyberat, co kupit. Rodicia povedali, ze sa mozes rozhodnut sama, takze nesmu pindat, ak budu musiat volaco zaplatit.
Nevyrabat si problemy je jedna vec, ale ist na obycajny vylet, zajazd, a byt tam pekne opatrna, to nie je predsa to iste ako keby si naschval isla neskoro v noci do krcmy plnej uchylov a opilcov.
My sme na oboch lyziarskych, na zakladke aj na strednej, boli rozdeleni do skupin a ti ktori nikdy nelyzovali, ti boli v jednej skupine, kde sa to dolu pod svahom na malom kopceku ucili.... nic sa im nestalo.
Vsade sa moze stat nieco zle, aj kebyze ostanes doma - je super davat si pozor, ale zase nikdy neist na ziadnu obycajnu dovolenku, to by bola skoda.
Zase,ak nemas rada zimu, tak sa nemusis nutit do niecoho, co znie neprijemne. Bud vyskusas nieco co neznie az tak dobre, ale bude to nova skusenost.. Alebo nevyskusas, ale urobis si prijemny cas doma.
Pises, ze kamošky ta presviedcaju, ze mas ist a potom pises, ze kamošky vraj nemas.
Tak ako? 🙂 ... asi snad nejake ciastocne kamosky mas.
Netrap sa s tym, ci si "ina". Jednak si ocividne mudra, vies dobre pisat a premyslat, a jednak, ked sa dnes rozpravam s ludmi zo strednej,
vacsina sa citila ako ty. Aj ked niekedy boli sucast jednej ci druhej skupinky kamaratov, velakrat sa proste necitili, ze niekam patria a bali sa povedat vsetko co ozaj citia. Takze nemali pocit, ze ich "kamosky" su ozaj blizke.
Postupne ku koncu strednej som si ja osobne vytvorila blizky vztah s jednou kamoskou v triede, z jednou z kurzu po skole, ona chodila na uplne inu skolu, a este s jednou z vzdialenej rodiny a s tou sme sa kamaratili aj celu vysoku skolu a vlastne dodnes.
Skus ludi vzdy nechat, nech rozpravaju, co ich bavi, a pytaj sa ich otazky na ich oblubene temy, nech hovoria viac, a hovor, ze chapes, ze to musi byt pre nich super. Alebo ked sa stazuju, tak ze chapes, ze to je tazke. Ludia
potom budu viac k tebe smerovat, lebo ludia chcu hlavne rozpravat o sebe a citit sa pochopeni. Ale pozor, lebo potom
kazdy bude vediet, ze ty ho podporis, ale ty musis pre seba robit dobre a hladat? ❤ ... takze urcite si nenechaj skakat po hlave a viac casu len s takymi, ktori sa aj zaujimaju o teba a o to ako sa mas. Ak nikto taky nie je? To sa stava, aj v puberte aj neskor , ludia su vacsinou sebci, ale tak sama seba odmenis za to, ze si taka dobra k inym, sama si urobis prijemny den, a ides dalej, a stretnes niekoho dobreho mozno o tyzden, o mesiac, na kurze malovania, na dovolenke...
ja som bola v skole prirode vzdy, ale na lyziarskom som nebola ani raz, presne z rovnakych dovodov, a nikdy som to nelutovala, a nemaj obavy, ze by to nejako extra stmelilo koletiv, ked som bola na strednej, tak jedine o com vsetci rozpravali bolo, ze sa vyspala spoluziacka so spoluziakom, a potom same ohovaracky, ako tam ktora balila instruktora
Na lyziarsky by som isla, ale keby som sa na to necitila - nelyzovala by som, ale radsej fotila prirodu a postavala v bufete … to ti rodicia vybavit vedia, staci navstivit skolu a vysvetlit to ucitelom. Vybavu kupis aj v sekaci pripadne pozhanas na V.:. Bazare za par slupiek… ako kupis tak predas. Ak nechces ani vyskusat … zimnu bundu mas urcite a nejake boty na sneh mozno tiez. Eobra hudba a dobra kniha do ruky, termoska a ides. Ten pomysleny “Kvetinac” ti moze padnut na hlavu kdekolvek. Brala by som to ako vylet na sneh a program by som si dala podla pocasia. Z gympla sme neboli nikde … ale ani ten vylet by nezachranil ten nerxistujuci kolektiv … boli sme trieda absolutne nekompatibilnych ludi.
Ak mas moznost, tak by som isla. Lyziarsky vycvik je super, da ti to vela a ako si sama napisala, tak budujes si aj vztahy v kolektive
Určite chod, ja sa chcem naučiť a to mám vyše 30, takúto aj plavanie. Zo školy soo len zopár ľudí a rodičia nás k toku neviedli…do budúcna to otvorí možnosti na trávenie voľného času, ist s partiou na lyžovačku, spoznať nových ľudí…navyše šport je zdraviu prospešný
Troska opravim niekeho kto ti vyssie pisal sumu vystroje pre male dietatko mozno do 10r - cena "dospelackej" vystroje je 60-70e na tyzden (objednaj si ju ale co najskor), u nas napriklad v malom okresnom meste.
Ja som podobne ako ty - nemam rada sneh, nemam rada zimu, ale obcas vyjdem s rodinou (manzel a starsie deti lyzuju ukazkovo, najmladsi je ako ja). Lyzujem priemerne - ja nelyzujem nie preto, zeby som to nevedela, ale ze sa bojim - rychlosti, vysok, blaznov okolo.
Lyziarsky ako stmelenie kolektivu vsak odporucam. Spravis co je v tvojich silach, das to najlepsie ako vies. A nezabudni, ten tyzden bude taky, aky si ho spravis. Ja viem ze sa mi to lahko hovori - ja som ako dieta bola extra spolocensky typ a moja dcera je po mne. Chalani su tichsi - vsetci vsak chodia na vsetky akcie skoly aby neboli mimo a ja rodic ich v tom podporujem
ja som nebola, mam rada zimu, ale lyzovanie vzdy islo mimo mna a nejako mi to nechybalo ani nechyba. chodila som vsak do skol v prirode aj na vsetky mozne vylety a exkurzie. ja som vsak nikdy nemala problem s tym zapadnutim do kolektivu (niezeby som bola najoblubenejsia na svete, ale vzdy som mala par dobrych kamosiek), tak neviem, ci by ti to nejako pomohlo/nepomohlo. budete mat este ine vylety, svp a pod?
co este mi z tvojho textu vyplyva je trocha zvlastny vztah s rodicmi - mali by ta pustit aspon niekde, o chvilu mas 18. ako toto doma riesite, komunikujete o tom? ty chces a oni ti zakazu, alebo ich ani velmi nepresviedcas?
a druha vec je ta s tymi kamaratstvami, este ste na strednej len dva mesiace, to sa este vselijako bude menit. netlac na pilu, bud mila, ale nie vlezla, bud sama sebou, maj svoj nazor, ale vypocuj si aj iny, humor vzdy pomoze a tipujem, ze aj nejaky prehlad v tom, co je prave "in" alebo ako tomu teraz hovorite 🙂
drzim palce 🙂
@deedol na lyziarsky sa chodi v prvaku - takze dievcina ma 16r (to k tvojmu o chvilku mas 18) - v triede mojej dcery su deti-dvojicky ktore maju rovnako ochranarsku mamu - nevies preco je to u autorky tak - to dievcatko v triede mojej dcery pri porode skoro zomrelo, takze mama ju nepusti skoro nikde lebo sa o nu tak boji...takze mozno je nejaka pricina aj u autorky
Vystroj vies fakt za par eur pozicat, lyzovat nemusis top level, ale je to zazitok, byt s kamaratmi a vypadnut par dni mimo domu je ale na nezaplatenie... rodicia sa boja a budu bat o teba cely zivot, "rozumny" rodic tieto pocity lepsie ovlada a svoje dieta zbytocne nestrasi... Chapes na teba moze padnut snehova lavina zo strechy kazdu jednu zimu cestou do skoly, to nebudes chodit von? Riziko je cca. rovnake...
Jednoznacne chod. Uz iba kvoli triednemu kolektivu. Ty budes cudacka ktora nebola.... tiw veci sa daju kupit aj pouzite, v bazaroch, na forach....alebo potom predat. Uz teraz banujes ze si nebola na zakladke.... tak nevynechaj aj strednu. Ak mas kamosku ktora ide tak duplom nie. Ja som tiez nevedela lyzovat ale isla som, pacilo sa mi to, aj som spadla aj som prezila 😀😀, teraz mam uz rodinu rada by som isla, ale niesu financie nato. Vsetko treba vyskusat. Budes lutovat ze si to neskusila
ak nemas sportove nadanie a nechces tie peniaze na to minut tak nechoď, lyziarsky nie je ziadne terno, je to v pohode vtedy ak máš v triede veľa kamosov s ktorými si rozumieš potom tam bude super party, ak nemas rada alkohol tak je to pre teba tiez zbytocné =)
@nina30 za mna go girl... 1. nikoho nezaujima , ci vies alebo nevies lyzovat- naucis sa... nikdy nevies, ako to vyuzijes do buducna 2. partia- super, nove obzory, utuzenie vztahov , urcite to ma svoj vyznam, dlho sa zije temami z lyziarskeho 3. financie- nekupuj nic, lyze pozicaj zo skoly, alebo rodiny, podobne aj s oblecenim , pripadne vinted, nieco na jedno pouzitie
budem úprimná - ja sa lyžovania veľmi bojím.. ale na strednej bol lyžiarsky najlepší zážitok a naozaj nás mnohé spojilo.. boli síce aj nepríjemne zážitky, tam som zase však videla že ľudia tam boli kamaráti a pomohli mi.. som introvert, ale zážitok pre tínedžera to bol super.. môj syn išiel aj zo 7dmeho ročníka, ja som zase nikdy nechcela na deti prenášať svoje strachy, robím mnoho krát opak toho akoby som sa vnútorne rozhodla zo strachu..
pokiaľ budes v poslednej skupine, budeš len na malom kopci a to je naozaj úplne v pohode lyžovanie.. vyskúšas si to, upevnis vzťahy a rodičom ukážeš že si veľká a samostatná.. držím palce..
Ak teda môžem darovať trocha anonymnej úprimnosti, neznieš ako veľmi príjemná spoločnosť. Neber to v zlom, ale decká v tvojom veku celkom odpudzuje prehnaný strach zo všetkého a to že stojíš mame pri sukni už vo veku, kedy by si mala byť samostatná jednotka. Týmto pádom by som skôr povedala že nie, pretože ty budeš vystresovaná a vystrašená, spolužiaci otrávení lebo kto chce počúvať moralizovanie a stresujúce reči, nikto. Plus teda prídu "absťáky" z odlúčenia od rodičov, rozmaznanosť je sviňa. Moje osobné prognózy sú že odídeš po 2. Dni lebo ti budu chybat rodičia, budeš otrávená, a s kolektívom sa to nebude dariť dokým nezmenis mentalitu.
Teda za mňa nechoď.
Tebe ten lyziarsky treba ako sol
Moj syn tiež takto nechcel isť, primárna výhovorka bola, že sa nevie lyžovať, že všetci sú už skúsení lyžiari a že by bolo pre neho ponižujúce byť v poslednej skupine. ja som ho kedysi učila lyžovať, ale potom sme kvôli financiám dlhšie nechodili, takže nemal prax. Nakoniec sa odhodlal ísť. Prvý večer mi plakal do telefónu, že je v poslednej skupine, že mu to nejde atd.... Povedala som mu že má ešte 5 dní pred sebou a nech sa nevzdáva a maká. žiadne lutovanie. V piatok došiel domov skúsený lyžiar, samostatne a bezpečne lyžujúci, ďakoval, že to nevzdal. A v kolektíve hrdina 🙂 Odvtedy uz zase chodíme, lyžuje perfektne, postupne prešiel na snowboard, chodí už samostatne do snowparkov a užíva si zimu na maximum. Takže rada za mňa - požičať výstroj a ísť