Mám nízke sebavedomie a bojím sa ísť do školy
Ahojte.pred pár dňami som mala 14.Pisala som aj inu diskusiu “problemy s mamou”.Mám problém sa socializovať medzi spolužiakmi.Mám dosť nízke sebavedomie.Neverim si.Iba ked som doma sa cítim uvolnene a sama sebou.S tymto mam problem od 4.rocnika.Introvert urcite nie som.Mam rada ľudí,spoločnosť.Samozrejme ako kedy.Tiez mam problem aj s ocnym kontaktom ked sedim v elektricke a sa na niekoho pozriem a ten sa pozrie na mna zacinam mat neprijemny pocit v bruchu a stres.Tiez sa bojim ze ludom vadi moj prejav(komunikacia).Ked sa uvolnim tak niekedy zacinam dost cela rozpravat a ludom to uz vadi.Pozerala som rozne clanky na nete ale nic som nenasla co by mi skutočne pomohlo.Dalsi problem je ze som celkom pekna(nechcem aby to vyznelo povysenecky ale je to tak)
Väčsina báb na mňa ako pozorujem žiarli.takze je to tahsie.Ako to v tej skole dam?Nechcem aby sa stalo to co na minulych skolach ze baby mali so mnou problem.Ako si mam zvysit sebavedomie,sympatickost?a byt magnetom na ludi?chyba mi to lietanie po vonku s kamosmi kedze to nezazivam.Ako sa nebat? A ako zapadnut do kolektivu ked som krajšia ako ostatné baby?a este jedna vec ked uz sa dostanem do toho kokektivu a som konfrontovana roznymi otazkami a pod. Tak neviem co mam povedat zacinam byt neistq neviem o com sa mam bavit.
Ďakujem za každu odpoveď
@liiinda
Vieš, ono tie facky budeš dostavať cely život, vždy sa niečo nájde. A čím budeš staršia, tie problémy budú väčšie, ale na druhej strane budeš vyškolená už životom a budeš ich už ľahšie prekonávať. Neviem síce aké máš problémy s mamou, mozes dať link na diskusiu, ale ani pri mame nebudeš naveky. Pôjdeš študovať možno na vš, alebo niekde po strednej do podnájmu a budeš si žiť vlastný život. Je pravda, ze naše detstvo nás formuje a naši rodicia tiež a ich postoj ku nám aj určuje akých životných partnerov si vyberieme (preto sim ti aj písala na aký typ si dávať pozor) ale veľa veci sa dá zmeniť aj vlastnou vôľou a časom, len je to ťažšie a chce to viac prace. Mamu nezmeníš, ona už je stara na zmeny. Ale stačí, ze ty chceš zmeniť veci vo svojom živote a určite nájdeš cestu ako sa k tomu dopracovať. Pre psychickú pohodu je dôležité, aby si mala aspoň jednu osobu, ktorá by ti bola oporou ( len nie nejaký chlapec, lebo tí ako prídu, za pár rokov odidu a nie je dobre brat takých ako životnú oporu v tvojom veku) možno babka, dedko, otec, teta, ujo alebo ak máš súrodencov, na ktorých sa mozes spoľahnúť a nájdeš v nich bútľavá vrbu, keď ti je najhoršie. Bohužiaľ, co sa týka mamy, sú aj matky s narcistickou poruchou osobnosti, s hraničnou poruchou osobnosti atď., ktoré sú prototypom zlých rodičov a pre dieťa je trápenie mat takého rodiča. Jediným riešením je stať sa od neho čím skôr nezávislým a odísť. Cely živiť máš ešte pred sebou, toto je začiatok a ty sama svoj živiť mozes korigovať ako sa bude uberať - výberom kamarátov, partnera, prace, vzdelania. Takze to neber vôbec tak, ze je všetko stratené, práve naopak, ešte ta čaká veľa pekných veci v živote 🙂
@miadi to, ze vzhľad si pobrala ako nosnú tému je pravda. A to som si nevšimla, ze prvý príspevok si jej písala o tom tiež ty, venovala si tomu obšírne 3 príspevky, kde v prvom píšeš, ze autorka si o sebe mysli, ze je najkrajšia. Ja som nikde take jej tvrdenie nenašla. Píše krajšia a nie najkrajšia a to je dosť veľký rozdiel. Zároveň píšeš, ze ju nebudú mat radi ak bude chodiť s takým pocitom, co beriem tak, žeby sa mala nejak povysovat, co súhlasím, lebo takých ľudí nemá nikto rad. Ale z písaného autorka píše, ze ma problém so sebavedomím, takze si nemyslím, žeby chodila pomedzi ľudí mysliac si, ze je najkrajšia a povysovala sa. Jasne napísala, ze sa skôr obava toho, ze môže mat kvôli tomu problémy a nevie sa brániť. Takze si to ponala úplne z iného konca ako to autorka napísala a berieš ju za povrchnú. Ja si to nemyslím. Píšeš, ze máš kamošky z modelingu, takze sama vieš, ze ich tam učia chodiť a vystupovať určitým spôsobom a ze to ako človek chodí pomedzi druhých ľudí nezobrazuje jeho charakter. Kľudne aj autorka sa môže vznášať pri chôdzi, ak ju niekto nebude mat kvôli tomu rad ako pôsobí a ze nechodí ako zakomplexovaný Quasimodo, tak asi nebude chyba v autorke a nie je to dôvod pre normálneho človeka, aby toho druhého nemal kvôli tomu rad. V druhom príspevku si mi zdvihla tlak tou “chudinkou”, keď opäť je nosná téma u teba vzhľad. A v treťom príspevku autorke už nepriamo tiež znizujes sebavedomie, ze je ako “púčik” ako každá iná. V tomto s tebou nesúhlasím, to, ze je mladá baba ešte neznamená automaticky mladosť=krása. Ja sama som zhrozená z toho ako mnohé mladé dievcata vyzerajú, zeny čo odrodili niekoľko deti vyzerajú lepšie a majú lepšie postavy ako poniektore mladé baby, aj kopu chlapov ti povie, ze často krát matka vyzerá lepšie ako dcera, lebo prišla doba sedenia za počítačmi a hamburgerov. To, prečo potrebuješ v troch príspevkoch potrebuješ zakazdym riešiť to iste a vybrala si si z toho iba vzhľad a to považuješ za najdôležitejšie, sama si odpovedz. Za tu semetriku sa ospravedlňujem, ale to, ze do autorky máš potrebu rýpať, za tým si stojím a ani sa autorke nečudujem, ze sa boji reakcii dievčat, keď tu na fóre majú takéto reakcie dospelé zeny, ktoré by už rozumovo mali byt úplne niekde inde. A po pravde, už keď som čítala autorku som presne vedela, aký typ žien sa pod jej príspevok zhrnie a ze namiesto múdrych rad, ktoré tu tiež zazneli, za čo palec hore si tu poniektore potrebuju niečo dokázať cez písmenka. Prečo by sa autorka nemohla o sebe vyjadrit, ze je pekná? A prečo taký výrok musí byt automaticky spoločnosťou neuznávany, kde sa potrebuje zhrnúť vždy nejaký húf osôb, ktoré potrebuju danu osobu zatlačiť za to do zeme. Veď ona môže mat kľudne nízke sebavedomie, ale to zároveň ešte neznamená, ze oslepla.
@miadi
A na druhej strane, netvarme sa, ze zeny neziarlia. Ja síce nie v škole, ale neskôr v zamestnaní som komunikovala s 40-timi chlapmi na hale, dalsich 6 bolo v kancli a najväčší problém mi robila z iného oddelenia jedna rozvedená ženská v strednom veku. Pritom sa snažím s každým vychádzať a konflikty nevyhľadávam. A co riešila? No predsa môj vzhľad, to bola jej nosná téma. A to tiež nie som typ, ktorý by nosil výstrihy a sukne pod zadok. A zrazu, keď sme mali firemnú akciu, tak dotyčná na ňu prišla v takých šatách, ze slečny na ulici, ktoré idu za peniaze oproti nej vyzeraju ako mníšky. Chlapi to na pekne baby skúšajú a keď ma baba charakter a pošle ho do prdele, tak si potrebuje na nej zdvihnúť svoje ohrdnuté mužské ego, mnohé zeny nemajú radi pekne baby, práve kvôli tým chlapom, ktorí sa radi okolo nich krútia a oni idu do ústrania. Takze pekne baby to vôbec nemajú v živote žiadnu výhru - ohrdnuté mužské ega ( a to na 90% rôznych slizákov, zadaných, ženatých, starcov a rôznych iných blbcov bez nejakej sebareflexie ) a žiarlivé ženy (nie všetky), ktoré by práve neviem co dali za tu pozornost od chlapov. Okolie tomu tiež nepridáva, i keď každý ma rad estetickost a pozrie sa na pekne, časom to začne liezť na nervy, keď každý obcumuje. Do toho, keď sa už nedá na dotyčnej nič nájsť, tak sa povie to zaužívané klišé, ze je pekná, ale hlúpa, a treba 2x tak tvrdšie makať a byt bezchybný, aby take reči pominuli…keď je pekná baba na dobrej pozícii, automaticky sa tam musela dostať cez posteľ a mohla by som pokračovať… takze v skutočnosti mnoho pekných žien ma problém so sebavedomím, lebo stále musí “bojovať” s okolím, s nechceným záujmom a tým, ze sú často krát nechcene v centre diania (buď ohováraním zarlivych žien alebo pozornosti mužov) a predsudkami. Takze treba mat naozaj silnú osobnost a byt silný individualista, ktorý sa nenechá strhnúť tlakom spoločnosti. A práve preto som venovala autorke o tom dosť rozsiahly príspevok, kde píšem o tom - nedovoliť druhému, aby ma presvedčil kým v skutocnosti nie som a mat vnútorne presvedčenie o sebe samej kým som (to zdravé jadro), ktoré druhí nemôžu napadnúť.
@miadi
A tým prispevkom teraz nechcem pôsobiť, ze si myslím, ze som nejaka najkrajšia žena planéty, alebo Slovenska, sú krajšie a zaujímavejšie zeny a každému sa páči niečo iné, co je dobre a tak to ma byt. Ten príspevok som tu dala kvôli tomu, ze čím si mnohé atraktívne zeny realne musia v živote prejsť a nie je to nič prijemne.
Možno vdaka nemu pochopíš čoho sa autorka obava, lebo aj take veci sa deju denno-denne.
@liiinda nezhodila som Ta mozes sa naucit prijat aj ironiu ano boli to tvrde slova Lebo to s krasou prehanas. Aj moje prispevky neboli cele o krase ale to si si nevsimla. Boli o tom ze viac zalezi na tom vnutornom. Nemala by si 14rocna co hladat na nete na fore pre dospelych. Mala som pocit ze tema je vymyslena ze si dalsi troll. Toto nie je miesto pre deti. Problemy sa neriesia na socialnych sietach. Jasne ze tu Niekto zrami tvoje city. Ty sa este len musis naucit nebrat si take reci osobne. Problem by si mala riesit doma s mamou alebo kamaratkou. Prepac ale Snad aj sama vies ze nie si krasou postihnuta chudinka. Ze take postihnutie neexistuje. Ty sa ale aj tak vzdy vidis ako obet. Pises ze Ta doma Niekto stale ponizuje .. Mozno to je pricina tvojho nizkeho sebavedomia. Je mi luto ze som zranila tvoje city. No musis sa naucit reci ludi na nete brat s rezervou. A pomoc hladat vo svojom okoli u svojich blizkych. Nie ze sa teraz budes cele dni trapit pre nejake slova zivit v sebe pocit krivdy ublizenia. Uzivaj si prazdniny pripravuj sa do skoly. Nedumaj dopredu negativne ze tam nezapadnes. Stredna skola je lepsia ako zska vztahy su lepsie. Ver tomu ze si tam najdes kamosku.
@katkami123 prepac uz sa k tejto teme stebou nemam potrebu vyse 3dni obhajovat vysvetlovat. Stojim si za tym ze krasou postihnuta chudinka nie je nic strasne. Naopak velmi dobre prekliatie.
@miadi
Prečo by autorka nemohla písať na net a na modrého koníka? Veď tu je denne 100 príspevkov 100 rôznych ľudí, keď ma problém a chce nestranne poradiť, na to práve diskusne fóra podľa mna sú a práve tí dospeli by mali mat rozum a voliť slova, na aké iné fórum by mala zavítať ak nie medzi rozumných dospelých, ktorí by mali dávať rozumne dospelé rady? Ktorí už majú niečo odzite, prešli si obdobím puberty a vedia dať triezve rady? Nehadz vinu na autorku, že tu zavítala, vinu hadž na všetkých tých, ktorí potrebuju rýpať namiesto možnosti pomôcť. To ze sa dospeli ľudia nevedia chovat, nie je vinou autorky.
@miadi
Ja tiež často krát nie som veľký diplomat, to je pravda, ale inak komunikujem s dospelom ženskou, ktorej nedopaľuje a založí diskusiu v ktorej si ide stále svoje a inak komunikujem s 14-ročnou dievčinou, ktorá ma problémy s psychikou. Veď sme sami matky.

@miadi táto téma nieje o krase.Boli o nej napisané 2 vety.Na toto fóro som šla v domnienke ze ma nikto nebude zhadzovať a ma podporí a nie podporit nemyslim v domnienke ze “ ano trpi pre krasu” nie Ale dat navod ako to zmenit.Cely cas sa k vam spravam slusne a to ocakavam aj od vas.Ziadna postihnuta chudinka nie som aj ked tu chvilu ma to celkom zabolelo..Doma ma stale niekto zhadzuje....comu som sa nevyhla ani zrejme tu....a to len pretoze som uprimna....a nie problem nieje v krase ale ked dostavate stale nejake facky zo zivota.Topite sa vo svojej komplikovanej hlave.(myslim mna)
Neviete ako zijem a sama neviem co ma k tymto pocitom dostalo....pretoze toho co sa za posledne roky stalo bolo toho nesmierne vela.Idem na terapiu uz som dohodnuta aby som zistila priciny.uz som unavena toto riesit....
Pekny den