Ako bojovať proti nízkemu sebavedomiu?

annamarin
30. dec 2020

Vždy sa mi páčili ľudia, ktorí maju vysoké sebavedomie. Ja mám naopak od malička nízke sebavedomie. Často sa porovnávam s ostatnými. Pri tom si neprídem škaredá ani neschopná. Ale vždy sa porovnávam - tá je štíhlejšia ako ja, tá ma krásne husté vlasy, ten je šikovnejší... a podobne. Uvedomujem si, že som kvôli tomu aj žiarlivá. Nemyslím, že by ma niekto mohol ľúbiť dlhodobo, lebo by sa neskôr zaľúbil do nejakej lepšej, krajšej, šikovnejšej. Kazia sa mi kvôli tomu vzťahy a ovplyvňuje to môj život. Alebo napríklad v spoločnosti sa nezapajam do niektorých činností len preto, že už dopredu si neverím, že ich zvladnem. Bolo to tak už od detstva, takže si uvedomujem, že sa nezmením zo dňa na deň, ale chcem s tým bojovať.

Chcela by som však v roku 2021 zapracovať na svojom sebavedomí. Byť ako tie ženy, čo sa na ulici nesú. 🥰

Prešla si nejaká z Vás týmto? Zišli by sa mi nejaké rady. Čo možno Vám pomohlo, aby ste si viac verili... Ako zvýšite svoje sebavedomie? Porovnávate sa aj vy s ostatnými ženami?

0silvia0
30. dec 2020

@annamarin myslím, že týmto si prešla drvivá väčšina žien. Tiež som sa narodila bez sebavedomia a hľadala som ho roky rokúce. Čo mi pomohlo? Uvedomiť si, že vždy tu bude niekto, kto bude krajší, šikovnejší, múdrejší, vtipnejší a zábavnejší ako ja. Jediné, čo som nikdy nemusela riešiť, bola váha. Čiže nikdy nebol odo mňa nikto štíhlejší😍😍 (aspoň nejaká výhoda). Ale mala som vždy komplexy z iných záležitostí. Ďalej nájsť na sebe aspoň jednu vec, ktorá sa ti na sebe páči a tú na sebe vyzdvihovať. U mňa to bola vždy štíhla, vyšportovaná postava a husté vlasy. Určite na sebe každá niečo nájde. V spoločnosti sa ani ja nezapájam do väčšiny činností, lebo nie som spoločenský typ. Čiže som skôr pozorovateľ a urobila som si z toho výhodu. Nikdy som sa nikam nasilu nepchala, ale nechala som veci prirodzene plynúť. Ľudia aj tak majú radi tých, ktorí počúvajú ako tých, ktorým sa ústa nezatvoria a chrlia zo seba nudné informácie. Takže moja rada: urob zo svojich komplexov výhodu a ber sa taká, aká si a uvedom si, že sa nemusíš na nič hrať. Potom to bude všetko oveľa ľahšie.

andyh20
30. dec 2020

@0silvia0 ako sa daju z komplexov urobit vyhody.? Celkom ma to zaujima.

0silvia0
30. dec 2020

@andyh20 ved som to napisala... Napr. ma autorka komplex, ze si neveri, preto sa nezapaja... Urobim z toho vyhodu a to tak, ze sa nebudem za kazdu cenu zapajat a budem pozorovat, analyzovat v hlave a cakat, kym ma niekto oslovi. Baba moze takto posobit zaujimavo a tajomne.
Ak mam male prsia ako ja, tak si zvyraznim zadok v obleceni a nebudem riesit preco mam male prsia, ale budem sa snazit citit fajn v tom tele, ktore mam. Jednoducho sa treba akceptovat s pozitivami aj s negativami. A ratat aj s tym, ze sa nebudem kazdemu pacit a ze nemusim byt kazdemu sympaticka.

zoodiac
30. dec 2020

@annamarin daj si nejake ciele - aby si bola ambiciozna a krok za krokom rob veci pre ich dosiahnutie. akonahle budes dosahovat svoje ciele/sny budes prirodzene na seba hrda a sebavedomie pojde hore.
krok 1 je uvedomit si problem - co si uz urobila
krok 2 je pohnut sa dalej - a na to musis vediet co chces.
krok 3 - ze ti bude jedno co si kto o tebe mysli pride potom automaticky a potomsa aj sama prestanes porovnavat

miadi
30. dec 2020

Musis sa mat viac rada. Ja som ako dieta zazila šikanu na zske. Koli okuliarom zubom atd.Este v skolke som vobec neriesila ako vyzeram bola som spokojna potom ked ma zacali druhe deti zhadzovat hoci to bolelo neverila som tomu co hovorili. Vedela som ze len stadovito potrebuju robit niekomu zle aby sa citila lepsie sami zo seba. Jedna co sa mi najviac vysmievala polociganečka vyhrala neskor aj miss Svk. A ja som jej to aj dopriala. Mna zas nikdy nenapadlo sa jej nejak rasisticky vysmievat. Dalsi co mi robil zle bol Strasne tučny. No Ja som bola velmi krestansky vychovana nerobit druhym co by sa nepacilo mne. Nevedela som ubližit tym co mi ubližovali. Hoci som vedela presne co by ich ranilo. No stacilo pomysliet si aki su v skutocnksti chudaci ked maju potrebu zhadzovat. Vypestovala som si sebavedomie znutra. A mala som aj modelingove jobs. Zazila som aj ze ma nejaky skaredy neforemny chlap zhodnotil ze potrebujem silikony a liposukciu na brucho ked som bola uplne štihla a nic z toho Nebolo treba. Proste sebavedomie je z nutra je to tvoj vlastny nazor na seba. Svoj vyzor aj vnutorne kvality. Raz som stretla chlapika co bol zo mna paf ze mi poslal do roboty 120ruži k narodeninam. Zazila som negativne aj pozitivne reakcie na moj vyzor. Aj na osobu. To nic neznamena . Hlavne je co vidim Ja v zrkadle ci na foto. Ze sa pacim sama sebe. Nikdy som sa neporovnavala. Ja som Ja a toto je jedine telo ktore mam. Ze ina je vyzsia krajsia neubera na mojej jedinecnosti. Ako mozes chciet aby Ta Niekto miloval ked sama sa nevies ocenit? Co k sebe citis to vyžaruješ. Moja mama tvrdi ze žiarim v dave a tak isto vnimam Ja ju . Jej usmev v sivom mori mrzuteho davu.

0silvia0
30. dec 2020

@miadi presne ako pises, nemusime sa pacit vsetkym a je to ok. Aj mne raz cudzi stary chlap na ulici povedal, ze mam slabe cicky. Vtedy ma to ranilo, mala som okolo 20 rokov, dnes by som s tym bola v pohode... Tiez som typ, ktory sa paci len urcitemu percentu muzov a vobec mi to nevadi🥰

janickacrazy
30. dec 2020

@annamarin skús pozrieť na webe videá od Katarína Runa, ona o týchto veciach hovorí veľmi rozumne

miadi
30. dec 2020

@0silvia0 hah no blbcom sa pačit nemusime. Ja som ale nikdy nemala problem pačit sa dostatocnemu percentu mužov ( to skor naopak mne sa malo kto pacil)( ten kritik bol na castingu a tam proste ofrflu kazdu Zas baby co mali silicon sa stazovali ze na nich Zas vravia ze maju moc velke cecky Proste nevyhovies kazdemu) casto je ten zaujem nevyžiadany a vacsinou maju sebavedomie taky co by nemali ziadnu šancu. Je to obdivuhodne ze hocijaky skaredy chlap mà sebavedomie vacsie ako vacsina peknych žien. A teraz pri detoch pri kojeni mam aj čiarku vo vystrihu 😄 clovek sa musi pacit Sam sebe vzdy lebo raz budeme stare a stale budeme chciet byt pekne minimalne same pre seba. Moja starenka sa este v 90ke paradila do kostola povytahovala kostymky zo skrine vyskusala 2-3 v nedelu nez nasla vytazny outfit. Mne sa to tak pačilo aj ked cela izba bola hore nohami 🤣

miadi
30. dec 2020

Zapajaj sa do tych činnosti aj Keby ti to zo zaciatku nešlo . Vsetko chce prax. Obleč si co sa ti paci v com sa pacis sama sebe a nes sa na ulici. Svoj strach prekonas len ked vyskusas situacie ktorych sa bojis a zistis ze na tom nic nie je. Ze tvoj strach zo zlihania je horsi ako realita. Nebud ziarliva na ženach je to este viac neatraktivne ako u muzov. Ver ze si uzasna a ze ten co Ta miluje Ta oceni taku aka si zeby nechcel krajsiu mudrejsiu sikovnejšiu ked mà teba. A ak Ta vymeni tak Ta nikdy nemiloval. Ak chces veci zmenit musis vyst zo svojej comfort zone. A vyskusat nove veci. Neber to tak važne ani seba.

annamarin
autor
30. dec 2020

@0silvia0 Takto som nad tým nerozmýšľala, že to môže byť výhoda. 🤔

annamarin
autor
30. dec 2020

@miadi Niektoré tvoje výroky som si skopírovala, aby som sa k nim mohla vracať. Aj ja by som chcela presne tak žiariť.😍 A ako si tak zvnútra nabrala to sebavedomie? Inak to žiarenie ani tak nie je o tom, že sa bojím, že ma vymení. Skôr keď si myslim, že sa nejaká iná páči, tak jakeby to udrie na moje ego, že nie je zaslepený len mnou. 😂

annamarin
autor
30. dec 2020

*žiarlenie

miadi
30. dec 2020

@annamarin tak to ber tak normalne ze hoci vidi len teba a si prenho Ta naj., tak stale mà oci a ked sa v okoli objavi krasna žena to ze na par sekund oceni vizualne aj jej krasu neznamena zeby Ta vymenil. Aj Ja si vsimnem pekne ženy, to sa neda nevsimnut, Ziarit mozes jednoducho. Tešit sa zo života byt optimista v dobrej nalade. Happy go lucky, Vyžaruješ čo citiš. Ked niekam ides teš sa že ides ze mas kam ist skym ist ze Ta nieco caka. Nechod s pocitom ze sa ti tam nechce ze Zas to bude nuda ze nieco sa ti nepodari. Ber zivot ako jedno dobrodružsto. A maj sa rada - vtedy budes vzdy v dobrej spolocnosti aj ked budes sama. Drz v sebe pozitivne myslienky voči sebe voci svetu voci zivotu. Aj popri problemoch vedz ze kazde trapenie je dočasne. Ked sa usmievas robis svet krajsi aj svoj život. A vsetko ide lahsie.,

h2
30. dec 2020

@0silvia0 Jáj, toto sa mi presne stalo! 😁 Na zastávke autobusu sa ma snažil zbaliť jeden týpek a keď som ho odmietla, tak mi povedal, že on by ma vlastne aj tak nechcel, lebo on má rád ženy s veľkými prsiami, čo ja teda rozhodne nie som. 😂 Bolo to už dávno a asi budem darmo hovoriť, že sa ma to vôbec nedotklo, keď si to stále pamätám. 😕
@annamarin Skús sa porovnávať s tými, čo sú na tom horšie, než Ty. Určite ich je celá kopa. Tak isto, ako aj tých, čo sú na tom lepšie. Nikto nemôže mať všetko, byť aj krásny, aj múdry, aj šikovný... Ja teda so sebavedomím problém nemám, možno to ide aj s vekom, že už mám proste na háku 😁, ale ak si dobre spomínam, aj v mladosti som bola dosť sebavedomá.
Skús autogénny tréning: každé ráno sa na seba pekne usmej do zrkadla a povedz si, že si úžasná. Alebo niečo podobné, nájdi si sama tú vetu, ktorá bude u Teba fungovať. Opakuj to každý deň, aj keby sa Ti to zdalo trápne. Uvidíš, že výsledok sa dostaví. A vieš prečo? Lebo Ty SI úžasná! Len o tom musíš presvedčiť jedinú osobu: sama seba. 😘

miadi
31. dec 2020

Asi by Ta prekvapilo kolko krasnych zien mà v skutocnosti nizke sebavedomie maju pocit ze nie su dost ., štihle ze maju malo huste vlasy tak si daju umele ale tie umele riešenia nikdy nie su dost . Pokracuju umele prsia umele pery Botox atd . Skutocne sebavedomie je nemecka turistka s kg navyše v šatach ako klobaska na tanecnom podiu tancujuca s najvacsim elanom . Nech je aka chce tancujuca akoby sa nikto nepozeral. Ked prijmeš samu seba aj s nedostatkami objavis svoju dokonalost.

kassandra25
31. dec 2020

@annamarin to je uplne v poriadku toto. Rob veci, ktore ta bavia, aby si sa citila stastna. Mozno si spis pri cajiku na papier, co vsetko by si chcela na sebe posunut k lepsiemu a zmenit. Krocik za krocikom to mozes kludne vyskusat to spravit. Mozno v niektorych veciach naozaj dosiahnes vysledky na 100 percent, v inych len na 50, ale aj to je nejaky krok a posun vpred. Pri vsetkych pokusoch sa vsak nezabudni mat rada a ist nato s jemnocitom a len snahou. Uvidis, ze nejake vysledky sa urcite dostavia. Na spolocenske debaty je vhodne, ked studujes kazdy den noviny, ak si citatelka knih a pozres si rada spravy, aby si mala prehľad. Tiez to nie je az take strasne. Velmi dobre na psychiku pomaha pravidelny sport. Ak sportujes nieco, tvoje sebavedomie nebude az tak lahko otrasitelne, ver mi. Tak vela stastia pri plneni svojich peknych snov.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
31. dec 2020

@h2 no jasne, ze vtedy sa to dotklo aj mna🤢, ale bol to stary skaredy primitivny chlap, tak to az tak nebolelo🥰. Ale kedze sa okolo mna vzdy nejaki muzi motali, tak to asi nebolo so mnou az tak zle. A sice som nikdy nebola ten ziariaci typ ako @miadi 😘, ale napriek tomu som s muzmi vzdy normalne fungovala🙃

brankova
31. dec 2020

@annamarin mne pomohol sport. Tiez som mala problem so sebavedomim a popravde ziadne mantry, autosugescie ani usmevy do zrkadla mi nezaberali. Zabehat 2x do tyzdna, cvicit pravidelne, tanec, hocico ... zlepsi sa pohlad na seba, nielen obrazne, pohlad na svet, lepsia nalada, nemas cas analyzovat blbosti. Celkove nastavenie mysle sa mi zmenilo, u mna to zabralo. A ked sa porovnavam, tak len sama so sebou. Minule som to nezvladla a teraz aha ako som to dala, vravim si stale. Niekde som citala, ze to suvisi aj s chrbticou a postavenim tela. Chodit vystreta, spevnena. Skus takto ist na to pragmaticky.

annamarin
autor
31. dec 2020

Dakujem babyy🥰 Dám na Vaše rady a skúsim na sebe zapracovať. Dosť ste ma aj motivovali. Možno po nejakom čase dám vedieť, či cítim zmenu.

@brankova To som aj ja počula, že to môže byť aj postavením. Pravdou je, že aj stojim tak utiahnuto niekedy. Takže možno na tom niečo bude. 🤔

kassandra25
31. dec 2020

@brankova Súhlas.

miadi
31. dec 2020

@0silvia0 ale v puberte som bola skor typ bratranec it, Volali ma na strednej Morticia mala som cierne vlasy dlhe mrazivy pohlad😂ale to patri k veku. Nikdy som nestala pred zrkadlom s mantrou si krasna si krasna. 🤣aj ked niekam idem som hotova za 5minut. Do zrkadla hodim pohlad na kontrollu. Nemam rada šport okrem plavania a chodze. Byvali sme v centre Ba a zvykla som si chodit vela pešo. Potom som to praktizovala aj v Londyne. v zone 1-2. Od Buckingham palace do Camden Town a spet. Skoda teraz mame dom tak mimo mesto nie je tu chodnik tu sa vsade ide autom.Pre mna je chodza taky relax aj plavanie.

judar
31. dec 2020

Najhorsia volba co mozes urobit je zmenit sa kvoli niekomu....najlepsie urobis ked prijmes samu seba taka aka si a nebudes sa zaujimat o ostatnych kde kto aky je co ma co nema