Mama hľadá dôvody, prečo nezoznámiť dcéru s frajerom
Dobrý večer, chcela by som zistiť, čo si myslíte o tomto:
Mám 16 rokov čoskoro 17 a mám frajera. Chodím s ním od minulého roka. Stretávam sa s ním len raz za týždeň kvôli našej diaľke a to niekedy ani raz za týždeň, kvôli tomu, že moja mama stále hľadá nejaké chyby/výhovorky (takú somarinu a napr aj to, že povie: nechodiš vôbec za mnou, furt som sama, tak ako prepáč mamka, mám skoro 17 a nie som decko, pochybujem, že 16rocne toto robia, ešte jej povinne musím hovoriť dobrú noc...) len aby mi nedovolila sa s ním stretnúť. Môj ocko a babka sú s ním v pohode, maju ho radi. Hovoria mi, že hlavne je to, že či sa mi on páči a či ho lubim. Ocko sa a ním už stretol osobne mama nechce ho ani spoznať, nedá mu šancu. Ukázala som jej dávno fotku ako vyzerá (tá fotka bola stará, už trošku inak vyzerá) a ona: fuj. Aký škaredý.
Takže je to normálne? Každá iná spolužiačka všetko môže a ja nič 😞 jedna už išla so svojím frajerom a s rodičmi na dovolenku, mne to určite nedovolí, aj keď túžim po tom. Vážne sa odstahujem hneď v 18tich.
Takže chcem len váš názor na to, vy ste mamičky. Správali by ste sa tak?
Dievča ty si naozaj mimo. V 16.som aj ja bola taka istá, frajer z iného mesta tak cca 100km a chcela som s nim byť, akurát že ja som mala a aj mam s maminou úžasný vzťah a poznali sa. No v živote mi ani nenapadlo, že odídem a nechám sa živiť frajerom, preboha ved je to trapne. A keď už príde za tebou, tak budete žiť z úspor jeho? Lebo do prace asi tazko, keďže býva tak ďaleko od teba. Cele to je divne a nejako sa mi nechce veriť, že skoro 17 ročne dievča je také hlúpe.
@martul viem sa postarať, nemám 2 roky. A tak sa postarám, že nákupim, navarim, poupratujem... Atď
Nečítala som všetko. Málo sa zapájam do diskusie.. ale podľa toho čo píšeš si ešte dieťa.. áno. Určite mladý muž kúpil auto len kvôli tebe. Pekne sa to počúva však? No určite.po druhé on ťa nemá čo živiť. Nie ste manželia a ty by si mala vyštudovať a začať dáma zarábať a šetriť.. predstavuješ si to presne ako mladé zaľúbené dievča ktoré nemá pojem o čom je dospelácke život..
Tak najprv zisti či vieš byt dospelá a až potom začni žiť s frajerom v jeho byte, dome.....
Nakupis za ake peniaze? Navaris z akych potravin? Kto zaplati elektriku? Vodu? Benzin ? Najom? Internet? Mibilny pausal? Este aj tu spristu pracku a praci prach? Za co kupis handry? Kozmetiku? Navstevu kadernicky? Lieky ak ochories? - to vsetko zaplatis z obcasnych brigad?
@prasiatko30 obávam sa, že toto je v module: nejako to bude, hlavne, že sa ľúbime. Nám to vydrží. Pohoda.
@janage ta je v mode ja chcem a niekto sa postara - total decko - este si dupnut nozickou a hodit sa o zem. Smutne, ze v dnesnej dobe jedina aspiracia 17 r dievcata je ist zit s frajerom 🤦🏽♀️🤷♀️🙈
Prepáč, ale ešte si dieťa.Teda on sa odsťahuje z východného Slovenska s tebou k tvojmu otcovi?otec o tom vie?
A pracovať bude kde?tieto ružové oblaciky patria k prvej láske.Vidis ho raz za týždeň niekedy aj neskôr.Mama si asi myslí, že máš na priateľa čas a to, že ho nechce spoznať no tak je to jej rozhodnutie.Ja by som to spravila inak.Ty máš študovať, chodiť von s kamarátkami ok máš priateľa veď to je pekné, ale trocha sa drž pri zemi.
Frajera by som chcela spoznať čím skôr. Vyjadrenie fuj na človeka eee. Na dovolenku by som ťa nepustila. To čo je teraz, už o pár mesiacov nemusí platiť...láska je veľmi krehká, takže plány že budete spolu bývať sú zatiaľ vo hviezdach. Pozdraviť dobrú noc, je normálne pre všetkých...aj na intraku VŠ 😙. Je to ťažké obdobie pre všetkých, mama sa rozvádza a preto buď k nej zhovievavejsia. Má ťa určite rada a chce ti to najlepšie. ♥️
Jedno ti poviem. Skoro kazdy sa chce odstahovat v 16tke od rodicov,to je ok. Ale myslim,ze ta to prejde. A k ocovi nechces ist byvat? Inak vety typu inym vsetko dovolia a mne nedovolia dovolenku s frajerom mi nezneju velmi dospelo. Ked budes sama zarabat tak si chod na kolko dovoleniek len chces,ale stale si "pod zakonom" tak rodicia urcuju pravidla. Dalsia vec nechat sa zivit frajerom fakt dospele. Pohadate sa a on ti to bude vykrikovat,ze si zlatokopka. Len pekne sa sustred na skolu, casom na brigady,urob si vodicak...a ked aj po maturite budes taka zalaskovana tak nikto ti nezakaze byvat s nim. Len zase pecene holuby z neba nepadaju a ludia musia makat ked chcu nieco mat,nie ze budeme "zit z penazi v dome" ako si sa vyjadrila.
Mas 16, takych frajerov este bude, mamu vsak mas len jednu. Boji sa o teba a zo strachu mozno aj prehana. Nemas sa kam ponahlat, na vydaj ci byvanie s frajerom mas cas. Sustred sa na seba, na skolu, na buducnost. Nenechaj sa dotlacit do niecoho, co raz budes lutovat.
Ja som mala jednu kamarátku a tej mama všetko zakazovala. Ale ze všetko nikam ju nepustila. A potom sa ta kamarátka správala ako utrhnuta z retaze. Aj veľmi zle skončila. Poznám ľudí čo sú spolu od 16 , neviem tu sa tvária jak keby si mala 13 a mala sedieť pri maminej sukni. A nie nie je normálne aby matka hovorila ze fuj ten je škaredý. Neviem inak ako to máte, ale ak by som mohla tak asi idem preč od takej co najskôr. Ty si rozmysli co je pre teba lepšie. Zase to môže byť z blata do kauze 🙂
@culienka nie nema sediet pri maminej sukni ale ani prejst spod maminej sukne rovno za chlapove nohavice - je to setsakramentsky rozdiel, namiesto toho aby sa snazila rozvijat a nieco si uzit a teda bojovat napr za to aby ju nechali ist na nejaky pobyt do zahranicia, najst si viacej kamaratov/kamaratiek - ucit sa a pracovat na sebe, dozriet. Ked je teda jej otec viac rozumny tak radsej by som bola kebyze mi pomoze matku presvedcit aby som isla na nejaky kurz angliny alebo nemciny ako na to aby sa moja matka silou mocou zoznamila s frajerom
Za či nakupis? Kde budete teda bývať?
@martul ona je uz velka - mama/ocko/frajer daju kartu ona nakupi
Furt len všelijako zahmlievaš a nepovieš konkrétne, lebo nevieš.
Čítaj s porozumením. Moja mama neschvaluje vyber môjho TERAJŠIEHO partnera, nie môjho exmanzela.
Dievča máš ružové okuliare na očiach.... Mamka asi vie prečo sa tak správa aj keď rozumnejšie by bola otvorená komunikácia
Nečítam všetky predchádzajúce komentáre, začala som niektoré, z nich boli niektoré aj tvoje milá autorka, a ja teda neviem... Pripadáš mi veľmi nezrelá (si mladučká, je to ok). Ale máš veľké plány, ale spoliehaš v nich vždy na niekoho iného. Ja som v 17tich letela prvýkrát do zahraničia, sama, za priateľom na mesiac a pol (predtým žil na Slovensku, dali sme sa dokopy keď som mala 15, rok sme fungovali tu spolu, potom sa s rodičmi odsťahoval a študoval tam VŠ). Áno, naši sa báli, ale pustili ma. Na druhú stranu, na letenku aj "vreckové" som si zarobila sama, ani by ma nenapadlo pýtať od nich niečo (ale to bolo radosti, keď mi nakoniec aj tak prispeli ♥️ ale nechali ma postarať sa najskôr o všetko samú, chcela som aby ma brali ako dospelú, tak so všetkým, čo k tomu patrí.) Mala som viac menej neobmedzené vychádzky, naši mi povolili oveľa viac, ako kamoškám ich rodičia. Ale na druhú stranu, pokaždé som im tú dobrú noc išla zaželať sama od seba, vždy keď som sa vrátila domov. Aby mohli pokojne spať, že som doma a v poriadku. Vždy vedeli kam sa chystám, kde som a s kým. Áno, aj keď som sa na nejakej oslave pripila a nevládala som prejsť domov, zavolala som o 2 ráno ocinovi, aby prišiel pre mňa. Bol nadšený? Nie. Hneval sa? Trocha. Ale prišiel by znova? Kedykoľvek. Od začiatku sme tak boli dohodnutí, že keď bude nejaký problém, aj keby robím niečo, čo sa im nepáči, vždy sa môžem na nich spoľahnúť. Na druhý deň mi vyčistia žalúdok, ale v deň keď ich potrebujem bez otázok prídu. A tak aj bolo. V škole som občas vynechala, keď prišiel frajer na pár dní na Slovensko, ale našim som o tom vždy vopred povedala, že mi bude dva dni zle a nepôjdem do školy 😂 Kým som nosila dobré známky (nejakým zázrakom som bývala aj vyznamenaná), neriešili to. Keď videli, že z mojej strany je voči nim otvorený a zodpovedný prístup, opätovali mi to. Skús sa spoliehať sama na seba, možno si tvojej mame nedala moc dôvodov, aby ti verila.
@autorka nad svadbou ste uvažovali?
V 16 r som skákala gumu pred barakom. Akože prepáč raz budeš mat dieťa aj ty pochopíš co je strach a zvlášť v dnešnej dobe.
Celé zle, obe strany. Nevykomunikované, vztahovacne, detinské, urážlivé. Ty si zarábaš na celoživotný problém a tvoja starostlivá mamka tomu nevie zabrániť, pretože zvolila nesprávnu taktiku. Už nie si dieťa, aspoň nie po fyzickej stránke, ale rozum dospelých nemáš. Ten sa vyvíja do 25, niektori odborníci tvrdia že ukončenie vývinu mozgu je až v 30 ticho rokoch. Laicky : hormóny ťa ženú preč na rozbúrené tebou neprebádané more, láka ťa množstvo možností ale výbavu, aby si tú cestu zvládla máš mizernú. Ty zato nemôžeš, je to vekom, no a tvoja mamka to vie. Ona už tou cestou prešla a keďže ťa ľúbi nekonečnou láskou , chce ti to najlepšie. Porozprávaj sa s mamkou, úprimne, trebárs o tom čo cítiš, keď máš obmedzenia príchodu ako 10 r. dieťa, a
@zazka666 alebo o tom, ako sa cítiš, keď ti povie na frajera, že je škaredý. Uvidíš , že za tým všetkým je len jej veľká láska, neochota pochopiť , že už si veľká (vynucovanie bozku), strach (ťa skorý príchod). Dospelíaju v mozgu, že zlé veci sa dejú v noci, preto ťa chce mať tak skoro doma. Hlavne musiš pochopiť, že ti nechce zle. Investovala do teba príliš veľa, toľko obety, risku aj vlastného života, zdravia, času, energie, koľko vynaloži matka pre svoje dieťa, neda ani ten najoddanejší frajer. Diplom nie nejaký vzdialený týždenný. Rozmýšľaj o tom, že teraz je ten čas, kedy sa rozhodneš si ten život neposrať nejakým detinské rozhodnutím.

@martul časom sa ukáže či viem byť dospelá,
dám do toho všetko ak nie.