Marihuana - ako ďalej?
Zdravim vsetkych, som tu sice nova, ale stranku poznam..viem, ze diskusie sa vacsinou tocia okolo malych deti, ja mam vsak problem so 17 rocnym synom. Pred casom sa nam priznal k tomu, ze si parkrat pofajcil marihuanu. Bola som sokovana hlavne preto, lebo sa pred tym vzdy otvorene angazoval v protidrogovej tematike..No hlavne som nevedela, ako sa k tomuto problemu postavit. Vyhladala som detskeho psychologa a nasledne aj detskeho psychiatra, lenze nedozvedela som sa takmer nic..len to, ze marihuana oficialne ani nie je droga a preto oficialne nesposobuje zavislost a preto oficialne ani nie je co liecit. A ze syn ma mimoriadny intelekt, co je v tomto pripade len na skodu..To, ze je mimoriadne inteligentny, sme vedeli aj pred tym, preto navstevuje vyberovu skolu, no znamky v poslednom case isli z kopca..Samozrejme sme mu dali skontrolovat moc, ktory po mesiaci abstincie uz znamky uzivania nenesie..samozrejme bol cisty, ale po kontrole si opat pofajcil, aj ked zdoraznil, ze naozaj uz len vynimocne..Neviem ako dalej..mate niekto skusenost s niecim podobnym? Viem, ze sa o tom tazko hovori, vacsina z nas si totiz mysli, ved nam sa to stat nemoze, my sme predsa slusna rodina..podotykam, ze to je obrovsky omyl..preto Vas prosim maminy o Vase skusenosti, ja si totiz vobec neviem predstavit, ako dalej, blizia sa aj prazdniny, more casu, vobec neviem, ako ho ustriehnem..
neda mi nevyjadrit sa... niektore tu s marihuany robite velku vedu...je to zbytocne... aj vy ste boli mlade a robili ste hluposti o ktorych ani rodicia nevedia....niektore to tu odsudzujete ako by to bolo to najhorsie v zivote....
aj ja som si pofajcila kedysi a nebola som na tom nikdy zavisla a tiez som to mame povedala, nepacilo sa jej to ale gestapa nikdy nerobila vedela ze ked chcem si dam aj ked sa na hlavu postavi a nic v tom nezabrani a ked som nechcela tak ma mohli aj desiati nukat....
@domcek17 urcite nevysetrujte syna urobite tym ovela horsie a odcudzi sa vam a to urcite nechcete...priznal sa vam lebo vam veri a nechce pred vami nic skryvat a to je dobre, aj ja som bola taka....majte ho rada takeho aky je, vravite ze je inteligentny, takze si myslim ze ho to prejde ako mnohych inych len tomu nehajte volny priebeh....
@domcek17 suhlasim s @fixi3, tiez som si to vyskusala, marihuana nie je ziadna pohroma, ktora z cloveka urobi hned zavislaka, to tvrdia len ludia, ktori o tom nemaju ani paru a vedia o tom len zo sprav. poznam viacero ludi, ktori si z chuti pofajcia a vobec by si to do nich nepovedala, uplne normalni pracujuci inteligentni ludia. a podla mna to sposobuje ovela menej zla ako napriklad alkohol. ale mentalita slovenskeho naroda je jednoducho taka, alkohol sa nam taky hrozny nezda. je jasne, ze mas o syna strach, ale tiez si myslim, ze keby fajcil travu denno denne tak by si si to vsimla a sam by sa ti nepriznal. a podla mna je teda rozhodne lepsie si raz za cas pofajcit ako kazdy vikend, pripadne kazdy den vysedavat v krcme a obracat do seba poldecaky, co dnes ma vela teenagerov vo zvyku, je to smutne, ale doba je taka 😒 skus s nim radsej otvorene hovorit, ako vyjst hned zo zakazmi 😉
@janka79 ale to som predsa nikde nenapisala, da sa, len treba naozaj chciet 😉 no fyzicka zavislost je trosku hrosia, kedze pri nej treba vacsiu volu, predsa len organizmus je na iste navykove latky zavisly a tam je tazsie to prekonat, ale nie je to nemozne, vela ludi alkoholikov, fetakov, byvalych fajciarov so svojou zavislostou skoncilo zo dna na den, vazim si takych ludi, lebo ich vola musi byt velmi vela
@ela2710 Fyzicka zavislost nie je až taky problem ako psychicka-robila som s fetakmi 11 rokov a poviem ti že fyzicke abstaky u nas vačšina krasne prekonala,ale ked to už mali davno za sebou,tak zlyhali po psychickej stranke.Psychika je "svina".Teraz neriešim marišku,ale drogy ako take.Aj clovek čo fajci tabak sa od nikotinu vyčisti po par tyždnoch max. mesiacoch,ale potom mnohi zlyhavaju-prečo,ked ich telo je už ciste? Zas je to o psychike.mali sme hrozne vela narkomanov,čo zlyhavali po 2,3,4 ci 10 rokoch-to nie je o fyzickej zavislosti-tu zvladne hoc kto,ked ho zavru a nema pristup k fetu a nasledne ho psychika zradi.My sme vždy na skupinovej terapii riešili psychiku,nie fyzicku stranku problemu.
@ela2710 ja ta nechytam-mas nazor ako vačšina ludi 😉 .Ale v praxi je to o inom.A mali sme aj pacientov cisto na mariške a boli v hroznom stave.Tam sa totiž pridava aj silny vplyv na psychicke procesy v tele a v cloveku sa niekedy pod vplyvom marišky spustaju ine psychiatricke diagnozy a to nie je sranda.Aj ked sa niektori už k nej nevratili,tak zmeny na psychike boli trvale. 😒 Nikdy vopred nevieš co ti mariška spusti.
@kaja73 ano to je pravda, ale ked niekot len skusa nemusi byt hned zavislak, nie? nechcem obranovat ludi, ktorí drigy skusali ale len malo ludi si nikdy nezapalilo, nikdy nevypilo a nikdy si nedalo marisku, nie? skusat skusala vacsina hocico a nie je kazdy hned zavisly,a ked sa este dieta prizna rodicom tak myslim, ze samo vie, ze to co spravilo nie je v poriadku a nehadzala by som ho hned k zavislakom
aj ja suhlasim s Kajou..a to zdaleka nie som odbornik, len obycajna zufala matka, ktorej sa pred ocami meni syn a vobec si s tym nevie rady..kazdy ma nejaky nazor, ci uz vychadza z teorie, ci vlastnej skusenosti..rodicov s takouto skusenostou sa vsak zapojilo minimum, asi to chvalabou este nie je take bezne..diskusie o navykovosti ci nenavykovosti travy su nekonecne, zial pre mna ako pre matku nie az take podstatne..ovela podstatnejsia je na zmena na psychike a chararktere dietata, ktore bolo tiez male, nevinne a rovnako milovane, mozno este o cosi viac, ako ostatne..a preto to tak priserne boli..
Ja som s mojim byvalym manzelom zacala chodit ak 16 rocna..zamilovana po usi..proste decko..v den svojich 18 narodenin som sa zanho vydala a tesila sa na spolocnu domacnost..Ked som po roku otehotnela, bola som najstastnejsia pod slnkom..lenze neskor sa ukazalo, ze cakam a dvojicky a tehotenstvo sa stalo rizikovym..velku cast som prelezala v nemocnici..Zial za ten cas si ex nasiel druhu a ja som sa po porode vratila uz nie do nasho spolocneho bytu, ale k rodicom..a v ten den som dospela..Zacala som popri starostlivosti o dve babatka pracovat aj na tom, aby mali vsetko, mozno viac ako ostatni..aby im nic nechybalo..dokazala som si zohnat byt, v tom case to totiz nebol az taky problem, auto..atd. Neskor som sa spoznala s mojim terajsim manzelom a nasmu stastiu nic nebranilo, dokonca sa nam narodila spolocna dcerka..zaroven som sa tesila zo syna, ktory chodil do skoly pre nadane deti, reprezentoval skolu, okres aj kraj v roznych sutaziach..myslela som, ze prasknem od pychy..lenze potom prisiel zlom..a bol priserne rychly..dnes prepada, ma znizenu znamku zo spravania, je namoceny hadam vo vsetkom..ta trava je len doplnok v tom prisernom baliku..ked ma slabu chvilku, place, slubuje, priznava, ze za vsetko moze trava a ze sa to zmeni..a na druhy den je vsetko po starom..a ja trpnem, co zase vyplava na povrch..nevladzem.. V piatok ideme vsetci na luxusnu dovolenku a ja by som to vymenila za stan kdesi pri rieke a za pohodu..a aby vsetko bolo tak, ako predtym..ja uz to preco sa toto stalo, ani neriesim..je to zbytocne..nikam to nevedie,,momentalne riesim to, ako vstat, ako ist do prace, ako zit dalej..
@domcek17 nečítala som všetky odpovede, je toho veľa a možno ti to už niekto napísal, alepre istotu. Skús sa ho spýtať prečo fajčí marihuanu. Pisala si, že to ospravedlnuje tým, že vela jeho kamošov sa opíja a on volí menšie zlo, ale prečo má potrebu sa niečím takýmto odreagovať? Či užje to alkohol, cigarety, alebo marihuana? Chce zapadnúť do partie? A je to dobrá partia, keď do nej zapadne len robením niečoho takého, čo mu humpluje telo? Je inteligentný, tak nech sa zamyslí nad tým, či mu kamaráti za to stoja. Ak nie sú ochotní akceptovať to, že nebude piť, ani fajčiť trávu, tak asi to kamoši nebudú. Ja som sa v puberte neopíjala, nechodila som po diskotékach, ani som neskúšala drogy, Nemám pocit, že by som o niečo prišla, s kamošmi sme si vedeli nájsť aj inú zábavu. Tak skús vec riešiť z tej strany, že prečo... a ak odstránite dôvod,odstránite následok. A určite by som sa nesnažila mu organizovať voľný čas v lete. Chapem, že sa bojíš, ja by som od strachu asi zošalela, ale ak ho pošleš do nejakého komunitného centra, tak mi ver, že to bude ešte horšie.
Držím palce
@janka79 to s tou travou do zachoda nemusi byt vzdy smerodatne...ked som bola na strednej, dohodli sme sa s kamoskami, ze si na skolsky vylet vezmeme aj travu...kazda sme ju par krat skusali,nafjacili sme pravidelne ani nic podobne, ale brali sme to ako lepsiu alternativu ako niekde kupovat alkohol atd atd..tak sme sa vyzbierali a cez kamosov som kupila niekolko jointov...samozrejme, ze mi ich mama vecer pred odchodom nasla v taske 😕 ...to bolo! hned to chcela vyhodit do zachoda, ale ja ze nieeeeeeee....ved su v tom prachy skoro 6bab a ona uplne zhrozena, ze aky som ja dealer atd atd...no nehcala si do rana vsetko v hlave ulezat...rano som mala nachystaneho jedneho jointa, ostatne splachla do zachoda...ze to vam musi stacit 😉 potom sme sa uz o tom nebavili...ja som si dala ozaj iba vynimocne, naposledy na oslave po statniciach...vacsina ludi z mladosti,co som poznala, sem tam si zafajcili a su to bezni ludia, vacsinoi VS, uz mnohi maju rodiny...jeden chalan je tak na tom pochybnejsie, ale ten chudak zacal chlastat 😖
@domcek17 .nepoznam pomery u vas v rodine, no nepoznam nikoho z mojich kamosov, kto by sa dobrovolne k niecomu takemu priznal rodicom..ja som mala liebralnejsiu vychovu, ale nikdy by som za nasimi neprisla, mami, oci fajcila som travu, .preco?:
1: my sme nebrali fajcenie travy ako nejaku tragediu, vedeli sme , ze k heroinu a pervitinu mame daleko a ani nas to nelakalo..
2: vedeli sme, ze nasi rodicia to tragicky brat budu.. tak naco vyvolavat zbytocnu paniku
@domcek17 pises, ze je namoceny hadam vo vsetko a trava je len doplnok. a to je pravda, podla mna ho nezmenila trava, mozno ma uplne iny problem. moja skusenost: na strednej som si nasla frajera, ktory dost holdoval marihuane, mama mu vycitala ze sa mu zhorsili znamky atd. priznal sa mi, ze kaslat na skolu a hulit zacal ked sa jeho mama odstahovala, rozvadzali sa, doma to mali vselijake. neskor sa to vsetko v ich rodine dalo do poriadku, a on zmaturoval na same jednotky, aj ked hulit neprestal 😉
dalej poznam chalana, ktory si tiez neodmietne pofajcit, je nadpriemerne inteligentny, preskocil nejake rocniky, maturoval v 16tich, teraz ma 19 a uz je bakalar, chodi na strasne tazku skolu a ma uzasne vysledky a popri tom sa venuje sportu a kadecomu inemu, stale sa niekde angazuje. takze si myslim, ze problem tvojho syna bude niekde uplne inde. mozno sa len nudi, alebo ma pocit, ze ked nebude hulit tak nezapadne. kazdopadne sa nad tym tolko netrap, tvoj syn urcite vie, ze ti na nom zalezi a pravdepodobne ho toto obdobie jednoducho prejde.
moja mama sa kvoli mne tiez natrapila, moja puberta bola vesela- piercingy, pofiderni kamarati, uteky z domu, tiez sme vselico poskusali a nijaky narkoman sa zo mna nestal, jednoducho som z toho vyrastla, dnes mam rodinu a vlastne dieta, tiez sa o nho budem sialene bat.
este ma tak napadlo ci si nenasiel nejaku podivnu priatelku, lebo aj to na chalanov dost vplyva. kazdopadne skus sa trocha upokojit a oddychnut si na dovolenke. zelam ti aby ste sa so synom na tychto utrapach jedneho dna uz len smiali, ako sa teraz smejem ja s mojou mamou ked si spomenieme na moje vystrelky 😉
domcek17 - mám v blízkom okolí podobný prípad ako je tvoj syn,chalan má 22r.a fajčit marišku sa naučil so spolužiakmi na strednej a zostalo mu to do dnešného dna(bohužial)rodičia,teda hlavne jeho mamka,kedže jeho otec neviem úplne o všetkom je z toho už úplne zúfalá a dá sa povedat že rezignovala ☹ skúšala snád všetko,cez rozumný rozhovor,dohovaranie,výstrahy,kontroly,vyhrážky,zákazy,snád všetko čo sa dalo,ale....žial darmo,tak či tak sa k tomu dostal,jeho otec nevie úpne o všetkom,pretože sa dotyčného chlapca mamina bojí,že keby zistil všetko,vyrazil by ho z domu,a to aj ked dotyčná vie že jej syn nekoná správne,nedovolí si dieta vyhodit,mohol by skončit ešte horšie.Netvrdím že mariška je nejak akčná droga,sú aj horšie,ale dokáže znepríjemnit a skomplikovat život ak sa užíva praviidelne,otupí hlavu i mozog,vaše zmýšlanie,zrazu sa cítite mocnejší a odvážnejší,a robíte také veci,ktoré by ste inak neurobili,spomínaný chalan už pod vplyvom marihuany povyvádzal kadečo,ukradom z domu peniaze,elektroniku,namočil sa do nekalých vecí z pochybnými známimi,A to všetko sposobuje mariška,inak nepije,fajčí,ale iné drogy nepožíva to viem,tak len tie,ktoré tu píšete že "nech daná mamina nestresuje"no neviem,ale ja budem tiež stresovat ked sa raz také niečo dozviem o mojom dietati,áno nieje to tá najhoršia droga,ale ani na dobré to nieje.Neškodná je asi úplne ked si dáte raz čas,ale nie dennodenne a dlhodobo 😝 No a chalan teda stále fajčí marišku,má toho už dost na rováši,mamka je z neho sklamaná,ale už si asi nepomože,len už može byt rada že nelieta v horších drogách,podla mna pokial s tým dotyčný nechce prestat sám od seba,tak ho nedonúti nikto,bohužial,ale je to tak.Chlapci sa pri tom uvolnia a cítia sa hyppy,ja som marišku tiež skúšala,ale nič na tom nevidím,zasmejem sa aj bez nej,na to aby som bola usmiata,sebavedomá,vtipná,zhovorčivá a odvážna ja marihuanu nepotrebujem 😝 A ak máš inteligentného syna natolko že si toto uvedomí tak prestane aj sám od seba,prajem Ti pevné nervy,drž sa 🙂
sorry za preklepy,ale popri malej som sa snažila rýchlo to napísat 😀
no ja som MALA tiez kamosa z detstva ktory mal vsetko bol jedinacik cele detstvo sme vyrastali spolu jeho mamina vsade hovoriula ze ja som ich nevesta ale v puberte sme sa strasne vzdialili ja som akosi rychlo dospela nebavili ma diskoteky chlast a ine veci kym jeho ano zacal fajcit pit, neskor drogy zacínal s mariskou ja somsa venovala susedovie detom strasne ma bavili decka a tak som sa s nimi hravala v piesku v 16tich kym on a moje spoluzicky sexovali drogovali................................... potom som studovala pocas skoly sa zamilovala kym ON padal ke dnu v 24rokoch som sa stala mamickou kym ON v 24rokoch zomrel ozraty zdrogovany havarovali na aute 3kamosi vsetci NAMIESTE MRTVY vzdy to bol moj kamarat mne sa dodnes nechce verit ze nieje medziu nami napriek tomu ze on bol taky aky bol bol to moj kamarat prezili sme krasne roky skor tie detskeale to som chcela povedat ze nikdy aj ked ma nahovaratal na to svinstvo nikdy som nefajcila nepila nedrogovala takze aj ked ma clovek kamosov narokmanov to neznamena ze sa musí spizdit aj on neviem cím to je ale kazdí by mal mat svoj zdraví rozum a vediet co robí a nenechart sa ovplyvnovat trebars aj kamratmi
Mile maminy ja som sama presla aj prechadzam tymto problemom so svojim rocnym synom,moj syn s tym zacal uz ako rocny,s mariskou,zacal pit,a uplne prestal chodit do skoly,dokonca to zaslo tak daleko ze uz aj drogy predaval,zacal mi brat doma peniaze,vydierat,bala som sa uz aj o rodinu,bolo to uz neunosne,nedalo sa nic robit ziadne tresty,dohovarania nepomohli,bohuzial musela som syna umiestnit do liecebno vychovneho sanatoria.Je tam uzmesiace ale stale ma reci o alkohole,sice vravi ze drogy uz nebude brat ale neverim mu.
@domcek17 ahoj, prebehla som tak zbezne prispevky, a neda mi napisat moju vlastnu skusenost....ja osobne som si vyskusala marihuanu dva krat v zivote, a viem, ze si ju uz nikdy nedam. poznam mnoho ludi, ktori ju fajcia, a nikdy nepresli na tvrde drogy. ale mam (mala som) kamarata, ktory s marihuanou zacal, a teraz je zavisly na heroine, a dlhe roky nevie jeho rodina ako z tejto sitacie von...striedaju sa obdobia, kedy je "cisty" a kedy zas do toho padne, a rozkrada domacnost, robi si dlhy...celkovo sa z neho stala troska. pre mna je toto tak neskutocne silny odstrasujuci priklad, ze ja by som robila paniku aj pri marihuane. Ale jeden fakt uznavam!!! ak je clovek, pred tym ako si pofajci marihuanu, nevyrovnany, nevie si najst miesto v spolocnosti, ma komplexy...tak je velka pravdepodobnost, ze marihuana ho dostane pomallicky aj k inym drogam a k ludom, ktory ho budu za to uznavat ( a to je pre taketo cloveka to podstatne ) a podlahne tomu. Ak tvoj syn je clovek, ktory ma miesto, je sikovny v skole, netrpi komplexami, ma svoje nazory,, a nie je taky ten submisivny typ, tak by si myslim, ze na nic ine sa nahovorit neda. Ja by som poradila, existuju rovzne centra, kde sa liecia drogovo zavisli, skus zabezpecit stretnutie tvojho syna z niekym, kto si presiel cestou od marihuany k inym drogam. nezavisle stretnutie, a skusenost takeho cloveka budu podla mna pre tvojho syna dostacujuce info k tomu, aby sa sam na taku cestu nedal. drzim palce!
@ttrrinitty dakujem za tvoj velmi rozumny nazor a aspon snahu pochopit pocity matky..ci uz tej tvojej kamaratky, ci mna..verim, ze tvoja kamaratka vyskusala naozaj vsetko, tak ako aj ja a pravdou je aj to, co si napisala v zavere..ak dieta s tym seknut nechce, tak rodic tomu proste nezabrani, dieta sa k tomu proste dostane..Viem, ze pre mnohe z Vas nepochopitelne , neuveritelne,odsudenia hodne..nikomu to nezazlievam.. ved ja som donedavna rozmyslala uplne rovnako..Prave preto o tom s nikym nehovorim, a ked, tak len vo vseobecnej rovine, skor sondujem, aky maju ludia nazor.. Nazory su naozaj rozne, tak ako aj tu na fore..Ved este aj v politike sa tato otazka riesi a pravdou je, ze poniektori naozaj bojuju za dekriminalizaciu marihuany.dokonca viaceri moji znami maju podobny nazor a to nie su uz ziadni adolescenti 🙂..no nikto z nich nie je rodicom dietata, ktory preziva obrovsky strach..aspon teda o tom nevie...A mozno je lepsie nevediet..lebo ja sice o tom viem a zial poradit si neviem..syn mi sice slubil, ze s tym skoncuje, ale zatial to nie je na sto percent,aj ked viem, ze je to coraz zriedkavejsie, uz som sa naucila rozpoznat to na nom, stanovili sa urcite pravidla, ktore musia platit a zatial sa nam celkom dari..verim a dufam, ze snad krocik po krociku dokazeme vyhrat tento boj 🙂
@domcek17 ty si sa dosť bála letných prázdnin, tak z tvojho príspevku usudzujem, že prázdniny celkom zvládate. ak si sem -tam dá tak by som mu verila že to má pod kontrolou. myslím že môžeš byť omnoho kľudnejšia. čítala som celú diskusiu a nemám z neho po týchto tvojich slovách pocit, že by časom prešiel na niečo tvrdšie. ale ak si si stanovila pravidlá, tak ty ako matka musíš trvať na tom aby ich on dodržiaval. ale určite ste na dobrej ceste 😉
@zuzkag2 ..dakujem za podporu..vsetko, co si napisala, je pravda, teda okrem tej skoly ☹..donedavna bol vynikajuci student vyberovej skoly a dnes je to bieda, cakaju ho v auguste dve komisionalne skusky..samozrejme to nebolo zo dna na den..nedavno sa mi priznal, ze sa uplne prestal ucit v 13 rokoch, lenze vtedy sa to este na znamkach neodrazilo vdaka jeho intelektu,vela si pamatal z vyucovania, preto som to pri skusani ani nepostrehla, znamky sa zhorsovali samozrejme postupne a pripisovala som to vacsej narocnosti a objemu uciva..tento skolsky rok to vyvrcholilo tym, ze dokonca nemal ani len zosity pozakladane, teda mal, ale poznamky si nepisal, na to vsetko sa este cudujem, ze mal celkom dobre znamky, az na tie dva neklasifikovane predmety, pretoze chodi naozaj na tazku skolu..inak je sebavedomy, vyrovnany, s vlastnym nazorom..Akurat mu ho nevieme vyvratit..jednoducho nevidi na obcasnom pofajceni nic zle...
Co sa tyka tych centier, tak zatial som kontaktovala jedno, typ som dostala od bab tu na MK, jedna sa o centrum Vlada Schwandtnera, mozno si uz o nom pocula, spolupodielal sa aj na napisani knihy TOVAR, inak velmi doporucujem si ju precitat. Zial k stretnutiu este nedoslo, nakolko je zrejme velmi vytazeny a niekolkokrat uz nase planovane stretnutie prelozil. Zatial sa malo jednat o akesi poradenstvo, ktoreho som sa mala zucastnit ja, dcera a manzel, syn zatial nie. vela veci som s nim konzultovala aspon cez telefon..Co sa tyka pobytu v takomto zariadeni, voci tomu som zatial skepticka, aj ked syn by nenamietal, aj ked on by to skor vnimal ako oddychovy pobyt odo mna a od mojich dennodennych podozrievani a urazok, ako to on nazyva..Navyse si myslim, ze pre par jointov by ziskal povest fetaka, ktory sa lieci..tak to je naozaj nevhodny start do zivota...uvidime, co bude dalej..prazdniny travi zatial pripravou na tie skusky..tie musi zvladnut ako prvy krok a snad potom - postupne zvladne aj ostatne..
@gabriellka presne tak, jedine, co moze pomoct, su pravidla, ktore sa musia stanovit a potom dodrziavat,..plac, krik, dohovaranie ci prosby zial nepomohli..jednym je napriklad uz len to, ze za kazdych okolnosti musi zdvihnut telefon, doteraz totiz ani ten nedvihal a ani nezavolal naspat, pokrokom je, ze to dodrziava 🙂..a rozne ine drobnosti, ktore su zrejme v inych rodinach samozrejmostou, vlastne aj u nas su samozrejmostou u zvysku rodiny..Velmi sa tesim, ze sa nam podarilo prezit prvu polovicu prazdnin bez vacsej ujmy a krok po krociku sa pokusame vratit do normalu..
Dakujem Ti velmi pekne za zaujem a podporu 🙂
@domcek17 drzim ti palceky...je to tazka sitauacia, lebo v takej chvili sa rodic velmi boji, ze sa to skonci zle, ale zaroven sa boji, ze prislisnou starostlivostou to moze cele pokazit. nemyslim, ze znamky v skole odrazaju to, ze fajcil marihuanu, skor je to obddobie kazdeho dietata, kedy polavi, a prirodzene sa mu nechce. myslim, ze sme tym presli vsetci. Ani navsteva toho centra nie je aj podla mna idealny napad, nestaviala by som ho do pozicie zavislaka, ktory sa musi liecit. mala som na mysli nezavisle stretnutie s niekym , kto si niecim takym presiel, akoby si vypocut jeho zivotny pribeh. ked som chodila na vysku, mavali sme prednasky z protidrogovej vychovy, viedol to Mudr. Gabris, ale neviem na neho kontakt, bol pravdepodobne z nitry, alebo blizkeho okolia, skus ho pohladat, mozno najdes. a na tych prednaskach boli ludia, ktori si presli nejakym stupnom dorgovej zavislosti, a pre nas vsetkych ich pribehy boli velmi poucne. asi ako ked si precitas knihu, akurat, ze toto mas nazivo od jej autora. Moc ti drzim palceky, aby ste to ako rodina zvladli. Moj nazor je, ak budes mat pocit, ze nieco nie je v poriadku, tak chod sa svojim pocitom, a rob vsetko tak ako budes citit!

Inak, marihuana je navykovejsia ako LSD. 😉 Ako som pisala vyssie.
Domcek17 drzim palce, nech sa toho co najskor "zbavite". 🙂