Marihuana - ako ďalej?
Zdravim vsetkych, som tu sice nova, ale stranku poznam..viem, ze diskusie sa vacsinou tocia okolo malych deti, ja mam vsak problem so 17 rocnym synom. Pred casom sa nam priznal k tomu, ze si parkrat pofajcil marihuanu. Bola som sokovana hlavne preto, lebo sa pred tym vzdy otvorene angazoval v protidrogovej tematike..No hlavne som nevedela, ako sa k tomuto problemu postavit. Vyhladala som detskeho psychologa a nasledne aj detskeho psychiatra, lenze nedozvedela som sa takmer nic..len to, ze marihuana oficialne ani nie je droga a preto oficialne nesposobuje zavislost a preto oficialne ani nie je co liecit. A ze syn ma mimoriadny intelekt, co je v tomto pripade len na skodu..To, ze je mimoriadne inteligentny, sme vedeli aj pred tym, preto navstevuje vyberovu skolu, no znamky v poslednom case isli z kopca..Samozrejme sme mu dali skontrolovat moc, ktory po mesiaci abstincie uz znamky uzivania nenesie..samozrejme bol cisty, ale po kontrole si opat pofajcil, aj ked zdoraznil, ze naozaj uz len vynimocne..Neviem ako dalej..mate niekto skusenost s niecim podobnym? Viem, ze sa o tom tazko hovori, vacsina z nas si totiz mysli, ved nam sa to stat nemoze, my sme predsa slusna rodina..podotykam, ze to je obrovsky omyl..preto Vas prosim maminy o Vase skusenosti, ja si totiz vobec neviem predstavit, ako dalej, blizia sa aj prazdniny, more casu, vobec neviem, ako ho ustriehnem..
@domcek17 super že ti syn povedal že to fajči to znamena že mate velmi dobry vzťah, to je už v dnešnej dobe velmi zriedkave. JA som tiež povedala mame ked som skusila travu.... A sama nevedela čo mi ma povedať Ja by som isto nerobila paniku lebo takmer všetci moji kamarati si občas zahulia a su uplne v pohode, ale kedže tvoj syn sa ti priznal so slzami v očiach zrejme si sam uvedomuje že takto žiť nechce ale nevie ako s tym prestať, takže to by som už určite riešila. nieje to jeden z tych čo si raz za čas pohulia a vedia že len preto že prave chcu a nemaju problem uplne prestať. Fakt ho asi treba viac zamestnavať, vymyšlať pre neho aktivity nech nema čas na hulenie, nestresuj sa s tym uvidiš bude dobre. mam aj kamaratov kotrí hulili pravidelne roky a uplne prestali a už rok nefajčia ani travu ani tabak. tvoj syn je šikovný určite neskonči ako troska, len vravim treba sa mu venovať stale niečo vymyšlať proste nedať mu čas myslieť na blbosti
Marihuanu riesite vsetci ako neviem aku drogu.v nasom meste to fajci uplne kadzdy...Nie je to ziadna skodliva latka par krat sa zasmeje potom sa vyprava o hlupostiach a filozofuje potom bude velmi hlady a nakoniec sa mu bude chciet spat.Fajcim marihuanu uz dlho a dokonca som na tom dobre aj v skole.
@fotoo123456 paráda, a keď chytíš schizofréniu tak nám napíš tiež, ako sa ti to páči 😉
@fotoo123456 ?????? 😕 😕 suhlasim s @vefi89....skor ci neskor sa to prejavi, videla som ako "neskoda" trava ucinkuje na mojom bratovi, asi po roku hulenia bol totalne vypatlany, kratkodoba pamat v prdeli, schyza riadna 😔 nastastie sa uvedomil skor ako to zaslo prilis daleko...takze good luck, mozno sa zbadas skor ako to prejde ku tvrdym drogam...
Marihuana ma aj liecebne ucinky,ale unas je to stale nelegalne takze bacha
Při dlouhodobém a častém užívání může způsobit dost psycho stavy. Bratranec se prohulil do permanentních halucinací... Každá věc má své zápory a to i ty legální jako je alkohol a cigarety, ale přesto že to jsou drogy, tak jsou schválené, nebo posvěcené a i přes jejich podstatně větší negativní dopad se jejich užívání nebere tak tragicky... 😒 Tráva je u "dětí" tak populární hlavně proto, že je zakázaná a pevně věřím tomu že kdyby nebyla tak tabuizována, tak jí bude vyhledávat menší množství lidí. O trávě se říká že je to droga intelektuálů, pro někoho je to určitý životní styl... 😉
Můj názor je takový, že jí vyzkouší skoro každý, někomu se stavy zalíbí a užívá jí častěji, někomu je po ní parádně blbě a znovu jí nezkusí, jiní jí hulí proto, že všichni okolo to taky dělají (je k tomu stejný přístup jako k cigaretám, myslím ze strany uživatelů). Měla jsem spolužáka, ten nekouřil, nepil, ale čas od času si zahulil a ruku na srdce bylo mi to sympatičtější, než ty co každou přestávku utíkali někam do keříků si zapálit, nebo při první příležitosti tahali flašku 😉
Není dobré hulit pořád, ale podstatně škodlivější je pít, či kouřit, nebo obojí. Z toho, že někdo zkusí, nebo čas od času hulí, bych nedělala takovou vědu, pokud to nepřerůstá do nějaké závislosti a rozhodně si nemyslím, že je správným krokem dohnat dítě na testy, zvláště když se přiznalo 😉 Myslím že je důležitější s ním o tom mluvit, my jsme v tomto ohledu měli celkem výhodu, naši věděli o co jde a měli osobní zkušenost, takže jsme věděli o co se jedná a co to obnáší a ne vždy je to prima pocit, kdy se člověk směje, ale to už se neříká... Hulila jsem já, zkusili to i sourozenci a ani jeden jsme se neprohulili do závislosti, ani do permanentních halušek a s bratrem jsme ani nikdy neměli potřebu zkusit něco tvrdšího, je to o povaze a rozhodně ne o tom "hulil trávu je to feťák a určitě si i píchá drogy" 😉
citala som si len tvoje prispevky a musim potvrdit, ze mas velmi inteligentneho syna, ktory je skvely v tom, ze vam doveruje a zdoveri sa, ze vam predostrie svoje argumenty. Je to skvely chlapec! presla som si umeleckou vysokou skolou, a nepoznam nikoho koho by marihuana ovplivnila - a "zbabrala mu zivot" - dolezite je, aby nemal depresie a tuzbu skusit tie tvrdsie drogy, ale jeho inteligencia aj vase domace zazemie by ho od toho - tak ako aj mna - mali udrzat.
Poznam brata od kamaratky, ktora sice sama vystudovala pravo,ale jej brat sa nedostal na vysku, nebavila ho bezna praca, a prechlastal sa na protidrogove. Ale alkohol bolo to co mu sposobilo skutocny abstak, nie ine drogy, ktore tiez zkusal.
Dufam, ze vas tato skusenost posilnila vo vasich vztahoch. To, ze sa priznal, a podstupil testy je nadherny krok, o ktorom som len tak nepocula. Neboji sa vas, panuje u vas laska, a ta prekona postpubertalne vykyvy celkom urcite.
moj syn zacal s mariskou asi v 15 a teraz ma 18 a presiel predsaj na tvrde drogy a to este pred pol rokom vravel ze tvrde drogy nikdy,a uz to s nim ide len dole vodou az tak ze som syna musela vyhodit z domu
olivbia Máme tiež podobný problém, lenže syn s nami odmieta komunikovať aj keď vieme, že skúsil marihuanu aj amfetamín. V prvom ročníku na strednej škole bol výborny žiak a tento rok to s ním ide dolu vodou. Skúšame všetko čo sa dá, ale nič nepomáha. Rozhodli sme sa, že ho umiestnime v o výchovno - liečebnom ústave, aby sme ho izolovali. Nevieme ako ho tam dostať. Určite dobrovolne nepôjde. Má niekto aj takúto skúsenosť? Prosím poraďte mi.
@olivbia Aj ja som svojho casu o tom uvazovala, okolie ma vsak odradzalo z dovodu, ze prave v takomto zariadeni sa stretne s podobnymi a mozno aj horsimi ako on sam..Neviem, ci si citala moje prispevky, u nas sa zacalo bojovat pred dvoma rokmi a presli sme si naozaj kadecim. K tvrdsim drogam nastastie nepresiel, ale vyviedol hadam vsetky mladicke nerozvaznosti, ake sa v jeho veku dali vyviest. Teraz ma uz 18 prec a prave sa trapime s maturitami, co je v jeho pripade dost tvrdy oriesok 🙂. Co sa tyka marihuany, s tou prestal, ale obcas si vypije, najma cez vikendy. Ked si pomyslim, ako som ho v case "hulenia" prosikala, nech robi cokolvek, trebars nech si aj vypije..Tak ma zobral skoro doslovne 🙂 . A musim teda povedat, ze to tiez nie je bohvieco, dokonca osoba pod vplyvom marihuany sa sprava menej napadne ako osoba pod vplyvom alkoholu. Rozdiel je vsak aj v tom, ze konzumacia alkoholu nie je trestny cin. NEchcem to zakriknut, ale mam pocit, ze sme ho z tej marihuanovej cesty zvratili..Stalo nas to ale strasne vela usilia..a litre vyplakanych slz..Ak by si si chcela vymenit skusenosti, mozes pokojne aj do IP. Inak drzim palceky, nech to dobre dopadne..
A dakujem kazdemu za mile slova a podporu, velmi mi to pomohlo..
baby necitam vsetko... ale nemozem suhlasit s niektorymi co pisete... marihuana nie je cestou k tvrdym drogam... to su uplne zvasty. kto chce hulit, bude hulit... kto chce skutocne fetovat , bude aj bez toho ze bude skusat travu... za ovela vacsie drogy a to legalne povazujem cigarety a alkohol... zial ani tu statistiky nepustia... to ze vase deti fajcia a su zavisle na cigaretach a alkohole v podstate nikomu nevadi... to ze si pohulia beriete uplne tragicky...
podľa mňa je akákoľvek závislosť zlá..to, že si ju deti skúšajú, aj my sme skúšali, je normálne..Ale treba vedieť kde sú hranice..
@olivbia @domcek17 len takym osobam sa moze pomoct ktore ozaj chcu s tym prestat.
@hameeda pisala ze jej pomohla navsteva protidrogoveho centra - kde videla kam sa az moze "dopracovat" pri tom nevinnom fajceni. skuste i vy ist so svojimi detmi do takeho centra, nech pocuvaju pribehy ludi ktori presli peklom a snazia sa znova o normalny zivot.
bude to urcite dozivotny boj ale oni si musia uvedomit ze ten boj je pre nich a o nich a nie pre nas.
No, je to tazke...presne tento problem riesime aj my s 18 rocnym synom.Skusili sme vsetko mozne, nemozne...podotykam, ze sme syna nikdy fyzicky netrestali....ked mu dohovarame, rozplace sa a slubuje.Ale my vieme, ze sa to zopakuje....nechcem rezignovat, ale uz mu vlastne prestavam verit.Pokial by som mala istotu, ze je to raz za cas, tak sa povznesiem...ale, bojim sa , ze to tak nie je.Tiez sme boli s nim na odberoch, boli negativne, kupujem si test na drogy...aj dnes napriklad, odisiel do skoly a ja som z oblecenia citila, ze vcera fajcil...chystam sa uz tri hodiny na to, co mu povedat...nechcem ho stratit, ani nastrbit tu tenku nitku dovery medzi nami...drzim Ti palce
Nerozumiem, ak chodíte na odbery a sú negatívne, tak prečo máš strach?
@sue pretoze viem, ze "citi" kedy ho tam vezmem /bolo to raz/, tak mesiac dal pokoj....a nechcem tam s nim chodit ako na klavir...a tie domace testy, neviem do akej miery su spolahlive...viem, pisu, ze ano....ale nechcem sa mu tyzden, co tyzden vyhrazat...ale, jednoducho asi budem musiet testy robit
ježiši marihuana je običajná droga mladý ju volajú ganča nech skúša si veť to nieje hrozné sus to sama uvidíťe že sa to len prekrúca je to občajné ako alkohol lenže stohto vás nebolí hlava a pritom je dobré aj ako preventívka proti mnoho chorbám no má aj minusi hrozí najme rakovina plúc ja sám som vyskušal to 2x a je to pohode po čase zistí že to je o ničom a hlavne ho netreba vkuse buzerovať treba ho podporovať v jeho koničkoch aby nato nemislel
@domcek17 ked to vsetko citam ,nieje to take jednoduche a uz vobec tie slovicka ved to iba skusal,to nieje pravda ,uz sa do toho dostal,pounam to a ja sama neviem co dalej a uvazujem ako ho dat liecit,mal teraz 18 a marisku konbinuje s alkoholom,snazime sa mu pomoct ,rozpravat sa,nie ma svoj zivot a vidime ze mu to vymyva mozog,strasne sa o neho bojim,velmi schudol a zacal mat dlzoby a to nieje dobre,nechodi do skoly doma nespi,nekomunikuje ,tak som sa rozhodla ze pojde na liecenie,ale neviem kam a skym sa mam poradit
@jaasyn Moj bratranec sa takto "viezol" asi tri roky..."nastastie" raz prebral a vtedy si rodicia povedali dost a dali ho liecit.Neviem presne, kde to bolo,ale bola to samota s gazdovstvom niekde pri Prievidzi.Tuto komunitu riadil abstinujuci alkoholik a ma skvele vysledky,Bratranec tam bol viac ako rok a zatial,chvalabohu abstinuje uz piaty rok.Liecili ich tam jednoducho pracou...myslim,ze si to zistili cez internet.Drzim palce, nech sa vam to podari....netreba nad nikym lamat palicu....
ale ved aj ja som fajcila a aj fajcim a nie mariuhanu je to normalne to prejde aj ja som to skusala ked som mala 12 a hned ma to omrzelo fuj... 😝 😢 😲
@domcek17 Neviem s kadiaľ si. My bývame v BB a náš 15 ročný syn skončil s otravou alkoholom na urgente. Všetci sa z toho vyzúvajú. Viem, že mariška sa predáva na Gasku v BB. Vraj aj na Tajáku nie je problém sa dostať k drogám. Kedy začnú rodičia o tom hovoriť a niečo robiť pre svoje deti. My sme skončili na psychiatrickej ambulancii a máme nariadené psychosomatické vedenie. Všetci rodičia o tom vedia a nič nerobia. Ja som žiaľ sama. Syn povedal, že kamarát si kupuje marišku a mama mu dáva na ňu peniaze. Ako s tým bojovať, keď jeden hlas je málo. A toto sa deje po celom meste či je to Sásová, Sídlisko alebo Fončorda. Neprestane to kým rodičia nebudú volať Policajtov na pomoc, pretože oni bez hlásenia nemôžu podniknúť žiadne kroky. Ako sa hovorí, kde sa "akože" nič nedej nie je potrebný zvýšený dohľad. Je mi smutno z tých benevolentných Rodičov, ktorý tomu neprikladajú veľký význam. Pokiaľ sa rodičia nespoja tak tento boj je vopred prehratý. Dúfam, len že mi a náš syn nejakým spôsobom túto vojnu vyhráme.
Fajcil som marihuanu takmer trinast rokov.Teraz uz vidim aka je to neskodna droga.Dostal som s toho socialnu fobiu.Momentalne som pol roka na antidepresivach a chodim na psychoterapie.Lekar mi hovoril , ze v poriadku na sto percent uz nebudem nikdy.S tymi liekmi sa dosiahne maximalne 80 percent.Moje psychicke zdravie je poznacene na cely zivot.Radim vam skoncite s hulenim kym nieje neskoro.
@domcek17 ma 17rokov chcel to vyskusat ako aj ja v tom veku. Priznam sa co to mam odfajcene ale mam kamaratky co dodnes s tym neprestali. Myslim ze netreba hned robit paniku. Je proste v takom veku.a bh ste sa cudovali ale v dnesnej dobe to neni len prilexitostna droga mladych ale aj starsich ci podnikatelia rodicia deti vysokostudovany atd. Ale myslim.ze v pohode sa da nato vyvinut zavislist to nech nikto netvrdi ze to neni navykove

domcek17 : mila mamina,,stresuj,,,,ten kto povie ze nestresuj nevie o com hovori,,,mariuhana je velmi zakerna vec a to ti vravim z osobnej skusenosti,,,,,kedysi som fajcila marihuanu, a to dost dlhy cas,,, je to svinstvo to vam poviem a najma ak ste mlady bez zavaskov, bez povinnosti,,, ked fajcite je to nadherny pocit,,,a vy mate stale chut sa don vraciat,,najskor sme zacinali jedna dve cigarety,,ale potom sa to stupnovalo,,,nastastie ja som sa z toho rychlo dostala,,aj ked asi v poslednej chvily,,,ale dodnes moje okolie ktore vtedy fajcilo so mnou mnohy v tom pokracuju este dnes co uz preslo 10 rokov, poniektory vobec neostali len pri marihuane,,praveze malo kto by ostal len pri marihuane, a to co dnes vidim je velmi ubohe,,,co sa stalo s tymi ludmi,,ja som si za desat rokov vybudovala rodinu,,karieru,,uspesne podnikam,,a oni,,,,jedna sa cca o 20 /30 ludi,,asi len dvaja alebo traja z nich si zalozili rodinu zatial vsak bezdetnu pretoze ich partnerky fajcia spolu s nimi,,,,a ostatny ostali presne na takom bode akom som ich opustila,,,a to si nemyslite ze su to niejaky zdrogovany fetaci na ulici,,prave naopak vecsina z nich ma vysoku skolu,,,slusne zamestnanie ale co z toho ked kazdy vikend marihuanova party,,,a pri kazdej prilezitosti oslavy este pridajte hasis,,,a na kazdu techno party pridajte extazu,,,atd.
Na tvojom mieste to vobec nepodcenujem,,, a dam si namahu ako syna prinutit sa zamysliet sam nad sebou,,,no v ziadnom pripade nezakazuj,,nekric,,netrestaj to vyvola opacnu reakciu,,prave naopak,,,skus sa s nim porozpravat ako s dospelym,,,skus urobit urcite ustupky,,,povedzme dobre chces fajcit marihuanu,,ok,,,ale maximalne jednu cigaretu tyzdene a musis sa zlepsit v skole,,to hovorim priklad,,je lepsie ak to mas pod kontrolov,, a vies kolko fajci a co robi,,ako zakazy a bude to aj tak robit potajme,,fajci sa vsade,,decka fajcia marihuanu cestou zo skoly,,,u mna pomohla navsteva centra pre drogovo zavislych,,,,ked som videla tych ludi pocula ich pribehy uvedomila som si ze zacinali presne ako ja, jedna dve cigarety na party,,,a ako dopadli,,tak toto som nechcela a v tej chvili som sa spamatala,,no v kazdom pripade to ries,,,,