Matematická olympiáda Z9 2022/23
Čaute potreboval by som poradiť s dvomi úlohami 1. cvičením a 3. cvičením. Neviem ich urobiť. Ak by mi vedel niekto pomôcť a poslať výsledok a postup počítania , bol by som mu veľmi vdačný.

Urob to tak, ako to vies ty sam, o tom je olympiada, aj domace kolo. Ked som bola svojho casu na krajskom kole, bola tam uloha, ktoru nevyriesil nikto..
@tomas190 zdravim 😊 mozem sa spytat, ze preco? Pytam sa zo zvedavosti. Za mojich cias sme to pocitali sami bez pomoci ostatnych a tym padom sme vedeli, ci mame alebo nemame na okresne/krajske kolo a vedeli by sme tam uspiet. Nikto nas za tieto ulohy neznamkoval. Ono sa to nejak zmenilo?
No, niektore ucitelky do toho deti tlacia, maju za ucast deti na olympiadach v praci bonusy a podobne, tak tiez nejakym sposobom motivuju/nutia ziakov do zapajania sa 🤭
@tomas190 pridaj tu fotku do komentara, aby sa dala zvacsit, skor ti s tym niekto ochotny pomoze
@tomas190 MO nie je povinne, maju to riesit ziaci/studenti, ktorych to bavi. Takze ak Ta to nebavi, neries, ak Ta to bavi, tak trenuj.
@babovka2321 bonusy za sutaze?kde?lebo my robime olympiadu z ANJ a mame s tym len kopec roboty, za ktoru nemame nicovate nic.robime to kvoli deckam.keby nemali zaujem, nepohnem prstom, je s tym neskutocne vela roboty ktoru musis vopchat medzi normalne ucenie a beznu administrativu
@babovka2321 Učiteľky majú bonusy??? Dobre znevazujes prácu ucitelov!!! Bonus dostanú, ak študent dosiahne na prvé pozície v štátnom kole. Ak ten "bonus" rozrataju na hodiny, ktoré študentom venovali, tak to je možno až 1€/hod. V skutočnosti je to tak, ako ti píše @nenne9 To, o čo sa tu pokúša @tomas190, je obyčajný úbohý podvod. Aj keď takto získa riešenia úloh, postúpi do ďalšieho kola, kde sa ukáže pravda o jeho matematickom "supertalente".
Dam ti len hinty k 1. prikladu, skus sa trosku viac zamysliet sam:
x, y nech su tie diferencie
1. Vies nejako ohranicit hodnotu diferencie?
Pomocka: Preco by som to urobila takto chapes? 2023 + 26*x < 3023 Preco som tam dala nerovnost a nie rovnost chapes?
2. Podiel diferencii je 5:2 teda mozeme zapisat x:y =5:2 ... zase si viez z toho vyjadrit y pomocou x
3. Ak x a y su cele cisla - napis si dvojice moznych rieseni x, y - mne ich vyslo 7.
Pomocka: Na zaklade bodu 1 vies urcit hodnoty x, na zaklade bodu 2 vies urcit, ktore dvojice x a y splnaju to, aby boli obe cele cisla.
4. Treba vyuzit informaciu, ze spolocnych cisel je 26. Zober jednotlive dvojice z bodu 3. a skus si vypisat par cisel z Bolkovej a par z Lolkovej rady. Vsimni si na ake cislice sa jednotlive cisla v radoch koncia. Na zaklade toho budes vediet odvodit, ktora z dvojic ti da 26 rovnakych cisel. A kde ich bude viac a kde menej...
Na zaklade tohoto postupu mi vysiel jednoznacny vysledok, prave jedna z tych 7 dvojic x a y toto splna.
Ak ti tieto hinty nepomozu, kludne sa spytaj, poviem ti dalsie hinty, ale vysledok nie 🙂
@neanonymna 4/2*3-1=5
@nenne9
@aurelia2000 zato, ze u vas bonusy nemate, neznamena, ze ich nemamju nikde, tak tu nekopte nohami okolo seba. Sam riaditel z mojej byvalej skoly nam to hovoril, ze najlepsia motivacia su peniaze, tak to tak aj robi. A skola je na poprednych miestach vo vsetkych sutaziach, lebo snazia sa ucitelia, snazia sa studenti. Neviem, co je na tom znevazovanie. 🤦
@babovka2321 o peniazoch moze byt rec len vtedy, ak ucitel aj urobi nieco viac ako to, ze rozda zadania a potom ich zoberie a opravi (podla presnych pokynov a vysledkov). Cize v takom pripade, ak sa tym studentom venuje na kruzku a v takom pripade je jasne, ze ak vedie kruzok, ocakava odmenu.
@babovka2321 kolko im dal?30e?
@dskjhfdlkdjhl Už aj to je viac, ak rozdá, pozbiera a opraví zadania. To je kopa roboty. Ani tu netreba robiť zadarmo. Veď nech si to robí zadarmo pani riaditeľka alebo ujo minister školstva.
@aurelia2000 ano, ja netvrdim, ze to nie je robota, ale ak sa to robi tak, ze natlakom nutim robit ziakov MO (lebo inak by tato diskusia asi nevznikla), tak potom som zato, aby to radsej nerobili.
@babovka2321 Snažia sa študenti? Tým, že sa pýtajú na riešenia a výsledky na MK? To je teda úroveň 🙂 Hlavne, že budú bonusy.
@atuckova nakresli si to, oznac si ramena a zakladnu, spocitaj jeden a druhy obvod a zapoj mozog, velmi lahka uloha to je.
@dskjhfdlkdjhl ďakujem
doparoma čo je toto za dobu? Hodím na net a bez roboty mám všetko.

@tomas190 nevidno to poriadne. Ale ak aj nevieš,daj si tam nejaký myšlienkový postup n svoje riešenie,aj to sa ráta.