Môj 16 ročný syn chce ísť sám bez vodcu na Gerlach
Ahojte ako ste si už v názve prečítali - môj sibnuty synator má v pláne ísť na Gerlach, má rad dobrodružstvo, ale je to veľmi veľmi nebezpečné a veľká pravdepodobnosť že zomrie . neviem ako mu to zakázať, bojím sa že utecie. Čo vy na to?
Ale viac by som apelovala na jeho zodpovednosť a pokúsila sa ho od toho odradiť. On si to predstavuje ako Hurvínek válku, že vylezie hore, bude hore, spraví selfie a zlezie. Takto si to predstavujú všetci, ktorých následne znášajú dolu v čiernom plaste, alebo ostávajú na Evereste ležať vedľa chodníka.
Inak vodca na Gerlach stojí okolo 200 eur, to by pre syna už nemusela byť nesplnitelná čiastka.
To mu napadlo v ramci nejakeho pubertackeho vzdoru alebo ako? Chce si nieco dokazat? Vyzna sa vobec v Tatrach? Ma uz nieco nachodene?
Vystup na Gerlach je povoleny len s vodcom, pretoze je to velmi narocna tura. Ak sa tam nevyzna, je vysoka pravdepodobnost, ze to nedopadne dobre. Mne stacil len Krivan, ked nas na vrchole zastihli krupy a vtedy som si seriozne myslela, ze nadisla moja posledna hodina. Urcite mu to vyhovor, toto nie je dobry napad.
Inak ale suhlasim s prispevkom nadomnou, ak s nim nepohnes, tak ho nechaj turu zacat a potom zavolaj horsku sluzbu.
smutné, ak 16 ročnému nevieš rozkázať....
@diewcatqoo no na Kriváň sa vybral s kamoškou asi v Tom najhoršom možnom počasí, silná víchrica a nechal ju stát niekde len tak pod vrcholom samú v tom počasí... samozrejme mala veľké nervy...on ale s fotkou prišiel :((( neviem čo mám robiť
@karoliinah tak toto je zodpovedny gentleman 👍
@irusa nabral si do hlavy že chce byť najlepší turista a úplne mu z toho preplo, v iných veciach je normálny, myslím, ale veľmi rád riskuje a v horách sa tu určite nevypláca , takže strácam nervy...
Hrozné, nepustila by som ho, mal by domáce väzenie cele prazdniny, ak by ho to stale lákalo.
@karoliinah akože ok, pekna záľuba 🙂 ale treba mu vysvetlit aj pravidla s tým súvisiace. Nie je to o vrcholoch a ich zbieraní, je to hlavne o pokore a klude v sebe samom. Kriváň je ok, je to turisticky značená cesta. Ale vysvetli mi prosím ta, ako sa na ten Gerlach chce dostat??? Veď tam nie je nič značené? On ani netrafi tu najjednoduchšiu cestu a mimochodom, zdola ani nie je vidieť ktorý je Gerlach 🙂 jedine žeby mal so sebou ďalekohľad a stále šiel podľa toho kde je kriz 🙈
Bola som tam dvakrát a poviem ti, netrafila by som tam znova a to mám kopce pochode viac než dosť. A samozrejme ak cestou stretne nejaku skupinu, ten vodca ho nahlási a dolu ho už budú čakať horskaci alebo kto a dostane peknú pokutu. No asi by si sa s ním mala porozprávať. Je toľko iných, v pohode dostupných kopcov, ktoré môže absolvovať. Držím palce 🙂
@karoliinah To, že chce byť najlepší turista je pekná vec. Ale evidentne mu chýba pokora a takíto ľudia žiaľ často končia zle. V horách treba poznať svoje schopnosti a nepreceňovať sa. Tá povinnosť horského vodcu nie je len tak pre nič za nič. Veď v Tatrách je dosť dostupných vrchov so značenou turistickou cestou. Ak sa ti ho nepodarí presvedčiť, aj ja sa prikláňam k názoru, proste ho nahlásiť horskej službe a nechať znášať následky.
@karoliinah Na Gerlach sa bez vodcu ísť nesmie. Keď to ešte nebolo zakázané, bola tam moja mama ako 18-ročná, išla úplne sama. Cestou stretla partiu Čechov, tak sa k nim pridala, ale v podstate ešte ona robila vodkyňu im. 😁 (Bolo to pred vyše 50 rokmi, mama bola horolezkyňa a cestu si dopredu starostlivo naplánovala.)
Jedine kompromis, ok chod ale s vodcom ako každý normálny clovek
skus mu dat prečitat čo sa bude diat ak tam vylezie bez vodcu , kolko bude stat jeho následny vylet s tým že si to platí sám
ide tam sam alebo s kamoškou ? možno nejak cez nu
Zaplat mu vodcu ako darček, napr. narodky, vysvedčenie, ak ani tak, tak by som ho nahlásil Horskej službe. Ak prijme, priprav sa na ďalší jeho "výborný" nápad. Len vtedy sa ukľudní, ak sa stane niečo nepríjemné, zľakne sa. Nemá silný pud sebazáchovy, lenže môže to mať aj fatálne následky...
@karoliinah Ešte mi napadlo, výstup na Gerlach je veľmi populárny a žiadaný, veľa ľudí tam chodí, takže je veľká šanca, že keď sa tam vyberie na čierno, natrafí na skupinku, čo tam pôjde s vodcom. V tom prípade má pokutu istú. Trošku to nedomyslel, vidí len dobrodružstvo.
Jeden znamy bol horsky nosic, tatry poznal dokonale. pred 2 alebo 3 rokmi bol poslednykrat v robote ako nosic, od dalsieho dna mal nastupit k hasicom. Zrazu dostali avizo, ze niekto padol a ako ho sli zachranovat, tak tatry, ktore miloval si ho vzali.
Spravanie tvojho syna mi pripomina cechov, ktori sa vsade drbu a pomaly v zabkach... A potom su len vecer v telke v spravach.
Úkaz mu, ako rodičia prišli o deti v podobnom veku. Napr syn záchranárov zo Zázrivej tuším pri paraglajdingu. Ako bekym ochrnul, keď jazdil na bikoch, či mu to stoji zato..
@karoliinah bez vodcu ho rychlo stopnu a tusim aj pokutu zaplati.
Sam cesyu nenajde.ide sa tak.ze stupas kam ten pred tebou a prvy ide vodca
Zomrieť nezomrie, nie je to až taký náročný výstup, ale žiadne značenie tam nie je, to nie jej ako výstup na Kriváň, len vodcovia vedia presne, kade a ako, na to sú, a je tam viac ciest. Nech si šetrí na pokutu.
@karoliinah
@karoliinah často má také impulzívne správanie?😊to, čo spravil kamarátke bolo neférové.Ma milión iných túr na výber zakázala by som mu to
Zasnem ako su rodicia blby..to vam fakt nedochadza, ze 18 rokov ste zanho nesiete zodpovednost vy? Gratulujem, ked sa nieco stane idete do basy vy.
...ach jaj, takto preplo aj mojmu muzovi ale v 40ke, je z neho zrazu horolezec a jedna vyzva za druhou, Gerlach dal uz dva krat, Lomnicak tiez a sam, horolezcom je 3 roky 😉 a lozi stale niekde. Ale mozem Ti povedat ze nie je to take nebezpecne, je to celkom v pohode, zvladnu to aj menej zdatn horolezci, treba si vybrat spravnu stranu ktorou hore, su rozne obtiazne, nepodcenuj ho, taky 16 rocny chlapec si to uz vie nastudovat aj pozhanat informacie. Mojho syna by som ale nepustila, tazko povedat ci by si to dal vyhovorit, muza by som tiez najradsej nepustila ale tam nemam sancu, ide a hotovo, vela krat ani nepovie kde az ked sa stastlivo vrati domov prezradi kde bol 😢

Jednoducho. Výstup na Gerlach bez vodcu je porušením pravidiel parku. Takže ak si synáčik nedá povedať, nechať ho výstup začať, následne nahlásiť horskej službe a nech si platí pokutu z vreckového keď je frajer.