Môj syn nechce ísť študovať do zahraničia
Prajem peknú sobotu.
Mám syna po maturite na gymnáziu. Je šikovný, ľahko sa učí, vie sa "vykecať", vie zamakať nárazovo, ovláda tri jazyky, platila som výučbu jazykov mimo skoly, veľa sme cestovali, videl kus sveta. Všetko sme to robili, aby po maturite išiel študovať do zahraničia.
A on nechce. Začal robiť na stavbe, zarobí pomerne dosť peňazí a nechce ísť študovať. Neviem mu vôbec vysvetliť, že to, že teraz ako robotník zarobí dobre, v budúcnosti to tak nebude. Keby mal odbornosť v elektrike alebo by bol tesár, klampiar,inštalatér, vedel odkladať, tak v poriadku, ale on nič nevie, iba makať. Pritom učiť sa vie.
Keby sa nevedel učiť, alebo by nemal na vš, nenutim ho. Nemusí mať každý titul (my máme), ale toto mi príde mrhanie talentom a príležitosťami. Je mi to ľúto.
Boli ste v podobnej situácii?
Nútiť ho a tlačiť ho, nemá význam.
Ako to vyriešiť? Asi len sama so sebou
@eva8 syn skoncil ETH v Zurichu a druhy pokracuje na druhom stupni na UNI,tiez v Zurichu.
Pise o 2000€/skolnom za mesiac...
Kolko,sa kde plati,su verejne dostupne inf.na nete,tak nech nepise hluposti....
@tundra o gratulujem synom, aj rodicom. Dcera bola v Zeneve na Erazme, kedze je mimo EU, dostala trosku vyssie dotacie.
Az neskor som pochopila, co pises 🙂
Nakoniec sa ukáže, že ísť na 8-ročné gymnázium je dosť riskantné, štúdium je tam náročné a na konci nie je ešte žiaden odborník, niektorí rodičia si myslia, že je to pre každé dieťa s dobrým prospechom, ale to sa ešte v takom nízkom veku nedá vedieť.
Ja by som sa syna spýtala na dôvod, prečo nechce pokračovať alebo či potrebuje čas a podporovala ho v jeho záujmoch, prihliadajúc na jeho možnosti. A určite by som ho neposlala do podnájmu, to si môže radšej doma našetriť na bežné auto.
Nakoniec sa ukáže, že ísť na 8-ročné gymnázium je dosť riskantné, štúdium je tam náročné a na konci nie je ešte žiaden odborník, niektorí rodičia si myslia, že je to pre každé dieťa s dobrým prospechom, ale to sa ešte v takom nízkom veku nedá vedieť.
Ja by som sa syna spýtala na dôvod, prečo nechce pokračovať alebo či potrebuje čas a podporovala ho v jeho záujmoch, prihliadajúc na jeho možnosti. A určite by som ho neposlala do podnájmu, to si môže radšej doma našetriť na bežné auto.
@petronelag ja som bola proti. Vždy som chcela, aby mali decká odborné školy, našťastie ostatní išli smerom odborných škôl.
Auto má od 18, chce samozrejme lepšie a šetrí si, ale to zas mne príde ako blbosť, keďže jeho auto je úplne v poriadku.
@petronelag ja som bola proti. Vždy som chcela, aby mali decká odborné školy, našťastie ostatní išli smerom odborných škôl.
Auto má od 18, chce samozrejme lepšie a šetrí si, ale to zas mne príde ako blbosť, keďže jeho auto je úplne v poriadku.
@anonym_autor mozno v tom je pes zakopany-chce lepsie auto, tak si na nho zaraba.
@anonym_autor mozno v tom je pes zakopany-chce lepsie auto, tak si na nho zaraba.
@kofa77 to ale skôr zarobí v zahraničí ako u nas na stavbe, nie? Možno sa mýlim, ale podla mňa tu, keď má 10 eur na hodinu, inde bude mať dvojnásobok.
@kofa77 to ale skôr zarobí v zahraničí ako u nas na stavbe, nie? Možno sa mýlim, ale podla mňa tu, keď má 10 eur na hodinu, inde bude mať dvojnásobok.
@anonym_autor tak to je pravda.
a co povie, ked sa spytas, co chce dalej robit? aspon nepripusti tu moznost, ze rok pomaka, rozmysli si, co dalej a potom da studiu sancu? ci uplne odmieta ist dalej studovat? to je take cele divne.
@evkatk nie je to tak finančne náročné a sme ochotní ho podporovať. V Belgicku, Dánsku, Holandsku sa to dá utiahnuť. Kamaráti mu išli študovať von. Skoro všetci. Problém je len s ubytkom, ale to by sme vyriešili.
@anonym_autor nie je v tom skôr taký pocit menejcennosti, že ostatní spolužiaci išli do zahraničia a tvoj, ktorého by ste podporili, pocestoval je dobrý žiak nechce?Že v tvojich očiach ""klesol"", že chce byť priemer?Že sa nemôžeš známym, rodine pochváliť, že ide študovať na dobrú školu?Chlapec ma asi dosť vašej starostlivosti a chce byť sám sebou.On nájde kadiaľ sa bude jeho život uberať.Ty si sa tiež hľadala 😉
@anonym_autor tak to je pravda.
a co povie, ked sa spytas, co chce dalej robit? aspon nepripusti tu moznost, ze rok pomaka, rozmysli si, co dalej a potom da studiu sancu? ci uplne odmieta ist dalej studovat? to je take cele divne.
@kofa77 štúdium úplne odmieta. Chce robiť, nevie čo. Vymýšľa stále niečo nové, ale nič normálne.
@anonym_autor nie je v tom skôr taký pocit menejcennosti, že ostatní spolužiaci išli do zahraničia a tvoj, ktorého by ste podporili, pocestoval je dobrý žiak nechce?Že v tvojich očiach ""klesol"", že chce byť priemer?Že sa nemôžeš známym, rodine pochváliť, že ide študovať na dobrú školu?Chlapec ma asi dosť vašej starostlivosti a chce byť sám sebou.On nájde kadiaľ sa bude jeho život uberať.Ty si sa tiež hľadala 😉
@anonym_87f1be ja na chválenie nie som. A práveže on priemer nechce byť. Pre neho je priemer vš
@anonym_autor netreba mať veľké oči a nenaplnené sny. Je to jeho život. Ale podľa mám je to škoda. Keď sa ľahko učí a ovláda jazyky. Robiť na stavbe sa nedá večne. Predsa len je to namáhavé na chrbát. Ja by som ho vykopla z domu. Nech sa stará sam o seba. Možno by sa časom zbadal. Ja som tiež vymýšľala a vybrala si gympel. A potom VŠ. Spätne to ľutujem. Že som si nevybrala inú strednú, nejakú odbornú školu. A bola by som aspoň niečo vyučená. Lebo VŠ mi je fakt na dve veci 🙄
@anonym_87f1be ja na chválenie nie som. A práveže on priemer nechce byť. Pre neho je priemer vš
@anonym_autor on bol od mala taka tazsia povaha asi. vies co, suhlasim s tymi, co pisu, aby si ho nevyhadzovala. nepije, nedroguje, sice mukluje, ale on tam dlho nevydrzi, podla mna.
@anonym_autor on bol od mala taka tazsia povaha asi. vies co, suhlasim s tymi, co pisu, aby si ho nevyhadzovala. nepije, nedroguje, sice mukluje, ale on tam dlho nevydrzi, podla mna.
@kofa77 mňa by ani nenapadlo ho vyhodiť, alebo posielať do podnájmu.Preco?veď to je ešte decko.Nespi celé dni, nehrá sa na PC ako jeho rovesníci, neflaka sa po baroch .Inokedy tu je téma ako podporiť dieťa v roku voľna po strednej, aby zistilo čo chce a tu chalan maka a aj tak je zle.Je to len obdobie🤣
Pozri si toto
https://www.paneurouni.com/blog/kompletna-ponuk...
Mozno by to syna oslovilo, aspon prvy rok by mohol skusit.
Ukazalo mi, ze sa da este prihlasit. Zavolala by som tam, poinformovala sa a dala vediet synovi

Ale da sa aj uskromnit. Najvyssia polozka - byvanie.
To mi pripomenulo, ked som bola Au-Pair. Sla som si tam aj zarobit, a istu Nemku rodicia este dotovali. Ciel a hospodarenie su dolezite. Niekedy je nutne polavit zo standardu pre "vyssie ciele". Da sa pri tom ostat na urovni, zdravy a dobre upraveny 🙂