Nastupujem do 3. ročníka na gymnáziu. Kam na vysokú školu?

zuzanalaucik
29. aug 2022

Ahojte nastupujem do tretieho ročníka na gymnáziu. Vlastné som na osemročnom ale uvedomujem si, že si musím vybrať Vysokú školu a smer, ktorým budem pokračovať. Bohužiaľ netuším kam by som išla a vôbec čo by som študovala. Od detstva má bavilo písanie, (hoci skôr pre seba) ale v poslednom čase som z osobných dôvodov nič nepísala. Takže ma napadlo že by som mohla skúsiť žurnalistiku ale neviem. Už dlho uvažujem že by som išla študovať Koreanistiku do Česka ale v poslednej dobe má stále prepadávajú otázky a teraz si nie som taká istá. Som skôr umelecký založená takže neviem čo by sa pre mňa hodilo. Viem že mám ešte čas, ale už to budem musieť pomaly riešiť. Viete ani neviem čo presne od tohto očakávam, možno nejaké rady od niekoho, kto bol v mojej sytuacii a nevedel čo a ako. Budem rada aj za negatívne poznámky. Ak si to vôbec niekto prečíta. 😅 Od života nečakám zázraky a chcela by som študovať niečo čo ma baví ale bohužiaľ nemám veľa veci čo by ma bavili a aktívne by som sa im venovala. Takže budem rada za čokoľvek čo by ste mi napísali.

luliu
29. aug 2022

@zuzanalaucik prepáč, ale ak napíšeš sYtuacia s tvrdým Y, tak to na žurnalistiku nebude

deti95060810
29. aug 2022

žurnalistika? ak rada píšeš...
chybička sa stane, korekcia bude isto...😉

angela85
29. aug 2022

Skôr začni rozmýšľať nad tým čo by si chcela robiť,aké zamestnanie, aké máš možnosti zamestnať sa,potom sa pozri na to akú vysokú školu na to potrebuješ a na tej výške sa pozri aké sú tam potrebné predmety a či na to máš.

zuzanalaucik
autor
29. aug 2022

@luliu popravde ja som si to ani neprečítala len som písala kým som mala odvahu a v podstate som ani neskontrolovala čo som napísala. Ďakujem ani som si nevšimla ako som to napísala.

zuzanalaucik
autor
29. aug 2022

@angela85 To je práve ten problém ja si nie som taká istá. Zvolila som si Koreanistiku a to by som mohla byť prekladateľka. Žurnalistika by ma tiež bavila. Ale nemám nejaké zamestnanie ktoré by som chcela robiť a už dlho som nad tým premýšľala, skôr by ma to bavilo a podľa mňa všetko sa dá keď sa chce.

blaazi
29. aug 2022

@zuzanalaucik ahoj, ja som si vyberala podľa srdca, čo ma bavilo. Dnes to trošku ľutujem, vlastne stále si dopĺňam vzdelanie, aby som okrem lásky k veci, mala aj dobre finančné ohodnotenie. 😀 Teraz si hovorím, že by bolo fajn keby mi niekto vtedy poradil otvoriť si profesiu a pozrieť, akých ľudí hľadajú firmy a aké pozície ponúkajú a akú perspektívu má ten môj smer vzdelania. Nemyslím, že je nutné dať sa na niečo úplne iné, ale mať aspoň v zálohe niečo,čo človek vie ponúknuť a predať. Raz som čítala že sú povolania "chlebové" a "nechlebové" 😀 dobre ma to pobavilo, ale je v tom kus pravdy. ja som sa zamerala najprv na to nechlebové a teraz sa snažím trochu preorientovať. Prajem Ti, aby si našla to, kde bude aj kus srdca a zároveň budeš spokojná aj finančne.

daniela2202
1. sep 2022

@zuzanalaucik hlavne či sa uplatníš, po čom je dopyt, lebo realita býva krutá

diavant
1. sep 2022

Ja som vychadzala z predmetov ktore ma bavia a / alebo mi idu dobre -> z toho som vybrala povolania v ktorych sa pouzivaju (pripadne na ktorych vyskach su pocas studia) ->> z toho si vybrala povolanie ktore ma uzivi. Vybrala som si dobre. Ked sa uz dostanes k povolaniam skus si zistit ziadanost na trhu prace, priemerne zarobky a spytat sa konkretnych ludi na vyhody a nevyhody.