icon

Nedocenená ročná školská dochádzka z roku 1976

huginek
23. okt 2024

Čaute, v roku 1976 som ako prvý experimentálny ročník ukončila povinnú školskú dochádzku a z 8 triedy som išla na strednú školu. V tomto roku som išla do dôchodku a svete div sa
štát mi neuznal 1 rok na strednej škole. To čo Vám zákon umožnil v roku1976 tak teraz Vás štát za to potrestal. Dôvod ?? - povinná školská dochádzka bola 9 ročná. Predložila som im vysvedčenie z 8 triedy, kde bolo napísané "ukončená školská dochádzka" a dnes mi nárok zamietli. Super, že...
Takže, vy všetci čo ste ako ja tak čakajte to isté.
Iveta

Strana
z2
tetapetra
23. okt 2024

@huginek snáď máš ukončenú aj SŠ. Ak je to tak ako píšeš,tak náš štát zase zaspal dobu a nebudeš jediná. O chvíľu sa dostanú presne k týmto ročníkom s 9psd a bude sranda

tanyan
23. okt 2024

@tiezjedna Viem, tiež som chodila 8 rokov do ZŠ a potom na strednú.

huginek
autor
24. okt 2024

upresňujem - v roku 1976 som išla z 8 triedy základnej školy na strednú školu. Mám 62 rokov (tedy dôchodca)
a keď to zákon umožnil - vynechať 9 triedu, tak som to využila, urobila prijímačky a nastúpila do 1 ročníka strednej školy. Dôchodok sa začína rátať od 1 ročníka strednej školy. Vzali to tak, že som v tomto prvom ročníku ukončila povinnú 9. ročnú školskú dochádzku a tak mi ho nezarátali.

huginek
autor
24. okt 2024

problém je v tom, že keď ho nezarátala tak budeš mať nižší dôchodok.

huginek
autor
24. okt 2024

predložila som vysvedčenie z 8 triedy, kde bolo vzadu napísané: "ukončená povinná školská dochádzka". A to je to čo ma naštvalo - obdržala som list zo sociálky, že to neuznávajú. Odvolať sa môžem, ale zbytočne (riešila som to s právnikom)

huginek
autor
24. okt 2024

vysvedčenie mám - aj tou vetou o ukončení - ale neuznali ho

huginek
autor
24. okt 2024

áno - musí sa predložiť pri žiadosti o dôchodok

lenka_vi1
24. okt 2024

@zuzitko74 v 1976 ukončila povinnú školskú dochádzku t.j. už mala nejakých 14 rokov.

gabu_lienka
24. okt 2024

@huginek tak ja budem mat rovno minus 9 rokov, lebo od 1.1.2004 sa studium na SŠ a VŠ nezaratava vobec..
Pravnik ti na to co povedal?

theabloom
10. nov 2024

@huginek urcite platia /na Tvoj pripad sa vztahuju zakony o povinnej skolskej dochadzke, ktoré platili v tych rokoch, vtedy. Napisat odvolanie k rozhodnutiu alebo nieco podobne, s tym ti poradi pravdepodobne len pravnik, napisat list, presny nazov predpisov a zakonov ktpre vtedy platili, v ktorych sa spomina ten "testovaci rocnik" noveho systemu. Ano bolo to tak. Mama mi o tom hovorila, aj mojho uja to tak "zastihlo". To podla mna je chyba atreba to poriesit, ale odborne a profesionalne, pisomne, osobne. Uradnik ktory toto schvaloval ma medzery vo vedomostiach prvadepodobne. A on si to len tak nerpizna. To musite napisat odborny pravnicky list s odovodnenim.

libusak
9. jan 2025

Ja som si doposial myslela, ze narok na dochodok vznika odpracovanymi rokmi. Teda rokmi po ukonceni skoly 🤷
My toto nevyriesime. Budes musiet teda este rok pracovat

Strana
z2