Neefektívne vyučovanie
Kedže som ešte stále študentka, rozhodla som sa so svojími negatívnymi skúsenosťami podeliť. Ide o to, že v škole sa už nekladie dôraz na učenie. Učitelia sa nehodnotia za úroveň vedomostí žiakov a preto im stačí neefektívne odučiť hodinu. Za extrém považujem to, keď ani nemajú iniciatívu učiť. Pravidelne sa mi stáva, že učiteľka si cez hodinu robí svoje, zatiaľ čo nám žiakom neostáva nič iné, len sa bezcieľne hrať na telefóne. Dalo by sa povedať, že sa môžem na tom telefóne učiť...Ale prečo by som mala robiť prácu niekoho iného? Keby to bola jedna hodina do dňa, nič nepoviem. Ale stáva sa mi, že aj 4 hodiny denne, sme odsúdení na svoj telefón. Keby neboli telefóny, 4 hodiny by som v škole spala?
Najhoršie sú zastupované hodiny, kedy nám učiteľka daného predmetu nezanechá žiadnu robotu. Celé hodiny potom zbytočne premrháme. Prečo by som to mala naďalej tolerovať, keď mám plné právo na vzdelanie?
Neviem, na koho sa mám obrátiť. Naposledy, keď som požiadala učiteľku, aby nám v prípade ďalšej absencie zanechala robotu, tak ma absolútne nebrala vážne. Mám pocit, že aj vedeniu školy je to ukradnuté...
Máte niekto podobný problém? Poprípade, naozaj sa vaše deti v škole učia, alebo si tam chodia tie hodiny ,,len odsedieť?"
Veľmi správny postoj. Je škoda každej stratenej hodiny. Si s týmto názorom skôr osamotená, alebo je vás viac takých, ktorí chcete zo školy aj niečo mať?
aka je to skola? mali by to riesit rodicia, za riaditelom, potom za zriadovatelom.
@dominikaaaaaaaaaa a to na akú školu chodíš? aj ja by som takú chcela, kde sa netreba učiť len byť prítomný
@dominikaaaaaaaaaa Mňa by zaujímalo z akého dôvodu ste na mobiloch, keďže sú zakázané. S výnimkou kedy učiteľ môže povoliť ich používanie iba na študijné účely.
Pochybujem, že na každej hodine vyučujúci povolí mobil.
aká škola?
Neverím, že si nejaký učiteľ dovolí úplne odignorovať výučbu a nie ešte viacerí za deň.
samozrejme že stretla... aj som bojovala, ale žiaľ sa nepridal nikto z rodičov. a tak som zostala v očiach uč. zlá len ja.
dcéru učil mat. uč. , ktorý počas corony nemal za 2 roky žiadne online vyučovanie. len dal žiakom zo dva príklady vypočítať a to bolo všetko. počas školy miesto učenia pozerávali šport - MS, ME, Vlhovú a pod. Keď som sa ozvala tak mi povedal že predsa dal dcére z mat. 1 tak čo chcem....
monitor dopadol mizerne, a o prijímačkách ani nehovorím...
Áno, deja sa to na mnohých školách, len sa o tom nerozpráva verejne.
Máš 3 možnosti - začať to riešiť, ale je vysoko pravdepodobné, že si ponesieš následky - aj učitelia vedia šikanovať. Druhá možnosť - plávaj s davom. A teda posledná možnosť - zmeň školu.
@kristinaanna zle si to pochopila - taká učiteľka síce žiakov neučí, ale očakáva, že si doplnia vedomosti, teda skúša a dáva písomky.
@martinka17 ja som to pochopila dobre, určite to tak nie je ako to mladá napísala,
@kristinaanna to si velmi zle pochopila. Tie decka sa nenaucia na hodinach nic, ale maturity spravit musia, a vedomosti na prijimacky si musia dostudovat same. Sediet na hodine s mobilom v ruke je zle, najma ak tam vyucujuci je. Zial, aj riaditel/ka o tom castokrat vedia, ale nahradu za vyucujuceho, najma ak uci odborne predmety, nemaju. Co by s tym urobila inspekcia? Tiez nic. Ale ohlasovat im to treba, hned sa nic nezmeni, ale z dlhodobeho hladiska treba zmenu, ale bez podnetov nic menit nebudu
@kristinaanna moje dieťa to má rovnaké na 3 predmetoch, takže ja jej verím.
@dominikaaaaaaaaaa takto som to mala podobne aj ja na strednej brala som to za stratu casu, ucitelia na hodinach nerobili nic, doma som sa musela naucit co bolo potrebne k testu, skuske a pod.
Verim ti a riesila by som to cez rodicov, mali by ste sa spojit viaceri a ti by mali riesit s vedenim. PRipadne, zapnite na tych mobiloch nahravanie a spytajte sa ci je ok, napr. riaditela, taketo vyucovanie. Vsak to mozete ostat doma. Ano, riesila by som to kludne nasledne aj s inspekciou, lebo takemu ucitelovi an len plat nepatri, ked neuci a riesenie a navrh ako postupovat, ak ucitelia chybaju = by malo prist od vedenia skoly. Ak je malo ucitelov, nebude mat kto ucit = to neznamena , ze maju za to brat platy ludia, ktori nic nerobia. Vsak to mozu deti ostat doma, mat online hodiny, kludne statom nahrate prednasky, vysvetlovacky, pridu im priklady do mailu, alebo bude na to apka, urobia, poslu, pridu na skusku. A bude to rovnake ale netreba dochadzat cestovat, priestory riesit, ucitelov platit,... Ako je to scifi, a zvelicujem naschval, ale je to rovnake, ako ked ucitel v triede neuci. A deti sedia v lavici. Ked to porovnam, ak nebudeme mat lekarov, budeme miesto nich platit nejake nahrady, ktore budu liecit? no asi nie.
My sme kedysi vosli do triedy a uz sme pisali, ucitelka usta nezavrela celu hodinu a nam ruky isli odpadnut... minimalne tu pripravu na hodiny ucitel ma mat, neexistuje ze nie, tak posle detom, co maju prejst, posle im nejake zadania, pracu...
tak máš trošku nereálne predstavy.....ano učiteľ ak je zastupovaná hodina tak môže nechať študentom prácu , ale nie je to jeho povinnosť + zastupujúci učiteľ/profesor nemusí učiť daný predmet, takže neviem ako by kontroloval zadanú prácu.....učiteľ/profesor je klasický zamestnanec, čiže ak nie je v práci, neprebrané učivo musí následne dohnať so študentmi, ale im zadávať prácu počas doby kedy je napr. PN.....
@dominikaaaaaaaaaa Ja mam dllllho pocit, ze nase skolstvo je cele zle nastavene. Uz za mojich cias a teraz mam uz druhostupniarov. Ono to chce uppne reformu skolstva a reformu aj v hlavach mnohych ucitelov. Cest vynimkam, je kopec aj skvelych, ktori si svoju pracu robia poctivo a inovativne, ale zial je kopec takych, ako popisujes ty alebo to prosto len oducia a vybavene. Uvidime, co prinesie ta reforma, co ma byt, ale zial teba a ani moje deti uz nezastihne.
Skus riesit situaciu s rodicmi a zvlast ak je takych viac a a ak sa neuspeje u vedenia, tak asi sa treba obratit na zriadovatela.
Ale asi si jedna z mala, ktorej to prekaza. Vacsine je to asi jedno, ale to je postoj deti, co v dospelosti budu lutovat. Viem, o com hovorim, vela z nas urcite veci lutuje, comu sa v detstve nevenovali.
@dominikaaaaaaaaaa neverím, že je tomu tak, jedine ak zastupované hodiny, pokiaľ je to neodborné zastupovanie.
Ja by som sa v takom prípade vykašľala na školu, doniesla by som si napríklad knihu v angličtine a takto by som sa vzdelávala. Aj tak sa človek najlepšie naučí sám.
@dominikaaaaaaaaaa neviem si to predstaviť. Akože príde na hodinu a nevšíma si vás? To vážne? Veď jej povedzte, že kedy sa začnete učiť. Som zo školského prostredia a neviem si predstaviť, že by toto niekto robil. Ani vám nezada prácu, nič? To aká je škola? Veď nech napíšu rodičia do školy.
@dominikaaaaaaaaaa Dobrý deň, nedá mi na to nereagovať. Efektívnosť vyučovania spočíva v spätnej väzbe źiak a učiteľ. Mám zlú skúsenosť, že učiteľ dá maximum a žiak povie, že nemá záujem o štúdium. Ďalšia skúsenosť, učiteľ nemôže dohovoriť žiakovi, aby si zlepšil vedomosti, lebo hneď sa sťažuje priamo na vedení školy, potom sa sťažujú rodičia na vedení školy na ,,správanie,, učiteľa. Žiak má dovolené , prevalcovať,, učiteľa, a preto ma neprekvapuje, že učitelia nepodajú plnohodnotný výkon v práci, lebo ich demotivuje nadradenosť žiaka, ktorí si môže dovoliť čo chce, aj šikanovať učiteľa.
Sťažujte sa zástupcom školy. Najprv. Podľa toho, komu tie predmety patria. Všeobecne, odborné. Na konkrétne hodiny, predmety.
Ak sú zastupované, žiadajte buď takéto vyučujúceho, ktorý vás učí a môže si svoj predmet upevniť, dohnať. Alebo nech absentujúci vyučujúci dá aspoň akú takú prácu.
Ak to nie je zastupovanie, tak na konkrétneho vyučujúceho.
Snáď je váš v triede viac takýchto uvedomelých. Ak to nepomôže ústne, počkajte nejaký týždeň, dva a sťažnosť pisomne a podpísať. A už aj riaditeľovi. Ak máte 18 rokov. Ak nie rodičia.
@dominikaaaaaaaaaa a samozrejme v prvom rade žiadajte adekvátne odborné zastupovanie, aby ste mohli v ucive pokračovať. Potom tie možnosti ďalej.
@dominikaaaaaaaaaa to si si dobrú tému vymyslela. Ako vidím, tak ty sa nudíš aj doma, nie len v škole

@dominikaaaaaaaaaa Tak toto treba v prvom rade oznamit rodicom a oni mozu napr. ist za triednou, pripadne sa spojit s inymi rodicmi a riesit s vedenim skoly.