icon

Neprimeraný stres u 15-ročnej

27. sep 2025

Ospravedlňujem sa, že píšem ako anonym. Prosím Vás o radu ak ste sa už stretli s podobným problémom. Dcéra trpí už 2 roky úzkosťami v školskom prostredí. ( Doteraz neviem čo ich spustilo aj keď som sa aktívne zaujímala). Do školy síce chodila pravidelne, ale úplne sa izolovala od detí. Stále bola v takom strese a napätí, čo sa samozrejme prejavilo nielen na školských výsledkoch, ale aj na zdravotnom stave. Samozrejme, že som to riešila. Psychológ aj psychiater. Brala aj AD, ale bez zásadnejšieho výsledku. Po dohode s lekárom ich prestala užívať. Na strednú školu sa veľmi tešila ( v septembri nastúpila do 1. ročníka), dúfala, že keď zmení školu nájde si kamarátov a bude v pohode. Ale hneď po týždni sa úplne zložila. Ešte sme skúšali, ale bez výsledku, Ten stres nezvláda. Zatiaľ je na individuálnom pláne, ale veľmi sa trápi, lebo do školy chce chodiť, túži po kamarátoch, ale nedá sa jej.
Som z toho veľmi nešťastná, lebo som vyčerpala všetky možnosti a neviem jej pomôcť. Budem vďačná za každú radu.( príp. ak máte dcéru s podobnými starosťami mohli by si dievčatá aspoň popísať cez sociálne siete, aby nebola taká izolovaná. Aj keď sa jej max. venujem kamarátku jej nenahradím).

anonym_098e85
3. okt 2025
@loliki

@anonym_098e85 Prečo by sa to nezlepšilo? Dievča dospieva, zažíva množstvo zmien.

@loliki čím by sa to zázračne malo zlepšiť? Ja sa pýtam úprimne. Lebo mám doma to isté už dva roky a žiadny zázrak sa nedeje. Ja už neviem, čo viac by som mala skúsiť . Moje dieťa má aj liečbu nastavenú správne a tento stres zo školy prekonať skrátka nedokáže.

anonym_6675a4
3. okt 2025
@anonym_098e85

@anonym_autor prepáč,že tak priamo napíšem. Trvá to už viac ako dva roky. Ozaj si myslíš,že sa to zlepší? Keď sa to doteraz nezlepšilo a liečba v podstate žiadna?

@anonym_098e85 menštruácia v puberte dokáže rovnako zamávať hormónmi ako menopauza u ženy, niekedy stačí zmeniť stravu, životný štýl... upraví to hormóny aj psychiku.

anonym_098e85
3. okt 2025
@anonym_6675a4

@anonym_098e85 menštruácia v puberte dokáže rovnako zamávať hormónmi ako menopauza u ženy, niekedy stačí zmeniť stravu, životný štýl... upraví to hormóny aj psychiku.

@anonym_6675a4 no neviem, či takto dlhodobý panický stres niečo zmení. Bodaj by. Budem držať palce

anonym_6675a4
3. okt 2025
@anonym_098e85

@anonym_6675a4 no neviem, či takto dlhodobý panický stres niečo zmení. Bodaj by. Budem držať palce

@anonym_098e85 treba skúsiť všetko. Úzkosti a panické ataky spôsobuje hlavne nedostatok minerálov a vitamínov v tele zo zle zloženej stravy, prekyslený organizmus, veľa stresu, veľa cukru... ak má tvoja dcéra problémy v škole, môže pomôcť zmena prostredia.

anonym_098e85
3. okt 2025
@anonym_6675a4

@anonym_098e85 treba skúsiť všetko. Úzkosti a panické ataky spôsobuje hlavne nedostatok minerálov a vitamínov v tele zo zle zloženej stravy, prekyslený organizmus, veľa stresu, veľa cukru... ak má tvoja dcéra problémy v škole, môže pomôcť zmena prostredia.

@anonym_6675a4 všetko vyskúšané.

dollyzv
3. okt 2025

@anonym_autor autorka stale si neodpovedala na velmi dôležitú otázku-koľko času na telefóne trávi tvoja dcéra a koľko ma pohybu?

autor
3. okt 2025
@anonym_098e85

@loliki čím by sa to zázračne malo zlepšiť? Ja sa pýtam úprimne. Lebo mám doma to isté už dva roky a žiadny zázrak sa nedeje. Ja už neviem, čo viac by som mala skúsiť . Moje dieťa má aj liečbu nastavenú správne a tento stres zo školy prekonať skrátka nedokáže.

@anonym_098e85 Ahoj aj moja dcéra začala na odporúčanie psychiatra znova brať AD, tak dúfam že ju to trocha nakopne. Ak sa môžem opýtať. Koľko má tvoje dieťa rokov a ako to riešite so školou?

autor
3. okt 2025
@dollyzv

@anonym_autor autorka stale si neodpovedala na velmi dôležitú otázku-koľko času na telefóne trávi tvoja dcéra a koľko ma pohybu?

@dollyzv Na telefóne max. hodinu. Väčšinou menej. My sme dosť športovo založení, tak pohybu má dosť aj keď ju to veľmi nebaví. Okrem plávania a korčuľovania, ale trvám aby každý deň pohla kostrou. Minimálne pomohla na záhrade.

anonym_d75845
3. okt 2025

@anonym_autor na tvojom mieste skusim terapie na tie uzkosti. Mozno by bolo dobre zacat u teba, dobry terapeut bude vediet poradit, ci terapiu absolvuje aj dieta.. Terapia okamihom pritomnosti alebo regresna terapia by mohli pomoct.. Branie AD nie je riesenie, je to len zakryvanie priciny..

makodob
4. okt 2025
@anonym_autor

@makodob Nie som veriaca a úprimne neviem si predstaviť ako by jej mohol Boh pomôcť. Som dosť skeptická.

@anonym_autor https://fireproduction.sk/uzdravenie-z-rakoviny/
Skús si pozrieť toto video.

loliki
4. okt 2025
@anonym_098e85

@anonym_098e85 A tvoja dcéra má odkedy stres zo školy? Tak snáď, keď vychodí školu, skončí stres za školy. Neriešite to so psychológom, že netreba brať tú školu tak vážne, alebo rovesníkov, alebo výsledky. Otázka je, čo ten stres a úzkosť vyvoláva.

anonym_098e85
4. okt 2025
@loliki

@anonym_098e85 A tvoja dcéra má odkedy stres zo školy? Tak snáď, keď vychodí školu, skončí stres za školy. Neriešite to so psychológom, že netreba brať tú školu tak vážne, alebo rovesníkov, alebo výsledky. Otázka je, čo ten stres a úzkosť vyvoláva.

@loliki má vaznu psychiatrickú diagnózu. Zistili sme v 16 rokoch. Je dobre nastavená na liečbu, tam problém nie je. Má kvalitnú psychoterapiu, prešli všetky možné metódy zvládania stresu a úzkosti. Akonáhle vstúpi do školy, môže robiť čokoľvek, fyzicky ani psychicky to nezvládne. A nie je to školou ako takou. Všetci odborníci zhodne tvrdia, že v akejkoľvek škole by to bolo rovnako. Skrátka, nevieme to nijako prekonať. Doma funguje úplne v poriadku. Má veľa kamarátov, chodí von.

loliki
4. okt 2025
@anonym_098e85

@loliki má vaznu psychiatrickú diagnózu. Zistili sme v 16 rokoch. Je dobre nastavená na liečbu, tam problém nie je. Má kvalitnú psychoterapiu, prešli všetky možné metódy zvládania stresu a úzkosti. Akonáhle vstúpi do školy, môže robiť čokoľvek, fyzicky ani psychicky to nezvládne. A nie je to školou ako takou. Všetci odborníci zhodne tvrdia, že v akejkoľvek škole by to bolo rovnako. Skrátka, nevieme to nijako prekonať. Doma funguje úplne v poriadku. Má veľa kamarátov, chodí von.

@anonym_098e85 A musí chodiť do školy?

anonym_098e85
4. okt 2025
@loliki

@anonym_098e85 A musí chodiť do školy?

@loliki nemusí. Ale čo bude v živote robiť? Fyzickú prácu nezvládne.

loliki
4. okt 2025
@anonym_098e85

@loliki nemusí. Ale čo bude v živote robiť? Fyzickú prácu nezvládne.

@anonym_098e85 Myslím, či nemôže študovať doma a pod. Na akú školu chodí?

anonym_098e85
4. okt 2025
@loliki

@loliki doma študovať môže. Mala rok prerušené štúdium zo zdravotných dôvodov. Prvý ročník mala komisionálne skúšky. To bola strašne náročné. Všetci jej maximálne v škole vychádzali v ústrety. Ale uč sa doma sama matiku, chémiu, informatiku, fyziku..... To sa nedá bez výkladu.

anonym_098e85
4. okt 2025
@loliki

@loliki chodí na gympel. Teraz druhý ročník. Prvé dva týždne relatívne dobre. A teraz to znovu začína.

loliki
4. okt 2025
@anonym_098e85

@loliki chodí na gympel. Teraz druhý ročník. Prvé dva týždne relatívne dobre. A teraz to znovu začína.

@anonym_098e85 Nemôže sa učiť doma ako cez covid, žeby mala PC a video z vyučovania. Po gympli čo? Keď má problém chodiť do školy, prečo chodí na gympel? Zvládne VŠ? Alebo pôjde na nadstavbu?

anonym_098e85
4. okt 2025
@loliki

@anonym_098e85 Nemôže sa učiť doma ako cez covid, žeby mala PC a video z vyučovania. Po gympli čo? Keď má problém chodiť do školy, prečo chodí na gympel? Zvládne VŠ? Alebo pôjde na nadstavbu?

@loliki to sa nedá. Škola nemá také možnosti. Lebo choroba sa jej prejavila v prvom ročníku na gymply. Je nadpriemerne inteligentná, vysvetlené učivo zvládne bezproblémov. Nemám ani páru, čo po gymply. Ak ho vôbec dokončí. S jej diagnózou ho asi aj tak nedá. Neviem ozaj, čo s ňou. Tú školu má rada. Ma tam kamarátov, učiteľov pozná. Neviem, či je riešenie nejaká iná škola. Do každej musíš chodiť ,aby si niečo vedela. Rozmýšľame nad tými platenými externe.

loliki
4. okt 2025
@anonym_098e85

@loliki to sa nedá. Škola nemá také možnosti. Lebo choroba sa jej prejavila v prvom ročníku na gymply. Je nadpriemerne inteligentná, vysvetlené učivo zvládne bezproblémov. Nemám ani páru, čo po gymply. Ak ho vôbec dokončí. S jej diagnózou ho asi aj tak nedá. Neviem ozaj, čo s ňou. Tú školu má rada. Ma tam kamarátov, učiteľov pozná. Neviem, či je riešenie nejaká iná škola. Do každej musíš chodiť ,aby si niečo vedela. Rozmýšľame nad tými platenými externe.

@anonym_098e85 Aké možnosti nemá gympel? Nemajú jeden počítač v triede? Zapne učiteľ kameru spojíte sa cez videohovor a ide to.

anonym_098e85
4. okt 2025
@loliki

@anonym_098e85 Aké možnosti nemá gympel? Nemajú jeden počítač v triede? Zapne učiteľ kameru spojíte sa cez videohovor a ide to.

@loliki to nie je také jednoduché, ako to vyzerá. GDPR by to nedovolovalo.

anonym_098e85
4. okt 2025
@loliki

@loliki ale môžem sa na to znovu spýtať. Tento rok ma to ani nejako nenapadlo riešiť..

derdia
4. okt 2025
@anonym_autor

@cyneric Sme malé mesto. Krúžky pre malé deti a cvičiť chodia staré ženy ako som ja🙂 Chodí síce do ZUŠ-ky, ale tam je len sama s učiteľom. Ostáva len online priestor hádam ju to nakopne

@anonym_autor ahoj ako prezovas ty svoj zivot? Ste usporiadana rodina? Alebo ste same? Nesikanuje ju niekto cez telefon? Nezneuzil ju niekto, ked aj cez telefon, ziskanim fotiek, nevydiera ju niekto? Neublizil jej niekto?
Doveruje ti? Co ju stresuje?
Neboli na nu kladene vysoke naroky? Nemala mnoho kruzkou? Nie je prefekcionistka? Nechodi na tazku skolu, ktorej sa uz teraz boji?
Nema pocit, ze musi byt dokonala? Skus vsetky taketo otazky sama prebrat so sebou, a aj porozmyslat nas sebou aka si t k sebe samej. Ak si sa ty snazila nezlyhat, moze to aj ona brat ako nieco dolezite a ked zlyha trpi.. Tym nechcem teba obvinovat. Len treba zsitit koren problemu.

autor
4. okt 2025
@derdia

@anonym_autor ahoj ako prezovas ty svoj zivot? Ste usporiadana rodina? Alebo ste same? Nesikanuje ju niekto cez telefon? Nezneuzil ju niekto, ked aj cez telefon, ziskanim fotiek, nevydiera ju niekto? Neublizil jej niekto?
Doveruje ti? Co ju stresuje?
Neboli na nu kladene vysoke naroky? Nemala mnoho kruzkou? Nie je prefekcionistka? Nechodi na tazku skolu, ktorej sa uz teraz boji?
Nema pocit, ze musi byt dokonala? Skus vsetky taketo otazky sama prebrat so sebou, a aj porozmyslat nas sebou aka si t k sebe samej. Ak si sa ty snazila nezlyhat, moze to aj ona brat ako nieco dolezite a ked zlyha trpi.. Tym nechcem teba obvinovat. Len treba zsitit koren problemu.

@derdia Ahoj sme usporiadaná rodina. Nikdy som neriešila známky, len prístup ku škole. Nechcelo sa jej učiť tak som musela občas zatlačiť, čo robí každý rodič, ktorý vidí, že bystré dieťa kašle na školu. Nikto ju nezneužil a ani nevydiera. Dcéra sa mi zdôveruje so všetkým. Chýba jej sebadôvera a kamaráti v to vidím hlavný dôvod.

derdia
4. okt 2025
@anonym_autor

@derdia Ahoj sme usporiadaná rodina. Nikdy som neriešila známky, len prístup ku škole. Nechcelo sa jej učiť tak som musela občas zatlačiť, čo robí každý rodič, ktorý vidí, že bystré dieťa kašle na školu. Nikto ju nezneužil a ani nevydiera. Dcéra sa mi zdôveruje so všetkým. Chýba jej sebadôvera a kamaráti v to vidím hlavný dôvod.

@anonym_autor dufam, a verim, ze to prejde. Vzdy ju len povdzbudzuj ze bude lepsie. Nech sa neboji. Ja viem, ze teraz to vyzera zle. Tiez som mala tazkosti so psychickym zdravim.
Ale tie tabletky treba poriesit lebo bez nich sa bude trapit. Poviem ti ze ja by som to nedala bez tabletiek....brala som dva roky a teraz uz beriem len na spanie a dokazem fungovat ok.
Zmen psychiatra, natreba len tak cakat, bez liecby. Naozaj lebo pre nu kazdy den sa ta priepast moze prehlbovat.
Lieky jej zlepsia naladu, a bude sa aj tesit a potom si najde aj priatelov.. Prostw bez tej pozitivity to nejde. Prosim ale ber tuto radu radu vazne...nie ze ju nechas bez liekov a budes cakat zazraky.
Ona potrebuje vyjst von z tmy.

anonym_098e85
4. okt 2025
@derdia

@anonym_autor dufam, a verim, ze to prejde. Vzdy ju len povdzbudzuj ze bude lepsie. Nech sa neboji. Ja viem, ze teraz to vyzera zle. Tiez som mala tazkosti so psychickym zdravim.
Ale tie tabletky treba poriesit lebo bez nich sa bude trapit. Poviem ti ze ja by som to nedala bez tabletiek....brala som dva roky a teraz uz beriem len na spanie a dokazem fungovat ok.
Zmen psychiatra, natreba len tak cakat, bez liecby. Naozaj lebo pre nu kazdy den sa ta priepast moze prehlbovat.
Lieky jej zlepsia naladu, a bude sa aj tesit a potom si najde aj priatelov.. Prostw bez tej pozitivity to nejde. Prosim ale ber tuto radu radu vazne...nie ze ju nechas bez liekov a budes cakat zazraky.
Ona potrebuje vyjst von z tmy.

@derdia s týmto absolútne súhlasím. Zmeniť psychiatra a lieky bezpodmienečne. Hneď. Toto moju zachránilo a môže fungovať relatívne normálne. U nás až tretí psychiater zistil vážnu diagnózu. U všetkých to bola "len" depresia a vybavené.

anonym_155e57
4. okt 2025

Ahoj, veľmi ma mrzí čím prechádzate a veľmi dobre to poznám, syn od 14 rokov to iste, strednú školu po prvom ročníku ukončil, pretože aj keď to tam mal veľmi rád, nedalo sa a čím viac som tlačila, že predsa do školy chodiť musí, tým to bolo horšie, mal tiež individuálne vzdelávanie, nepomáhali ani lieky. Začal externe študovať na Gymnáziu, ktoré umožňuje štúdium z domu, hrozne som sa bála, ale neľutujem, že sme sa takto rozhodli, syn sa ukľudnil a aj keď to nieje ešte 100 percentné snaží sa a my sa snažíme byť mu oporou. Je to neskutočne ťažké ako pre neho, tak aj pre nás, ale ja som už nevládala a syn tiež. My vieme, čo bolo spúšťačom a prečo sa škola stala pre neho postrachom 😔.

anonym_098e85
4. okt 2025
@anonym_155e57

Ahoj, veľmi ma mrzí čím prechádzate a veľmi dobre to poznám, syn od 14 rokov to iste, strednú školu po prvom ročníku ukončil, pretože aj keď to tam mal veľmi rád, nedalo sa a čím viac som tlačila, že predsa do školy chodiť musí, tým to bolo horšie, mal tiež individuálne vzdelávanie, nepomáhali ani lieky. Začal externe študovať na Gymnáziu, ktoré umožňuje štúdium z domu, hrozne som sa bála, ale neľutujem, že sme sa takto rozhodli, syn sa ukľudnil a aj keď to nieje ešte 100 percentné snaží sa a my sa snažíme byť mu oporou. Je to neskutočne ťažké ako pre neho, tak aj pre nás, ale ja som už nevládala a syn tiež. My vieme, čo bolo spúšťačom a prečo sa škola stala pre neho postrachom 😔.

@anonym_155e57 aj ja uvažujem nad takouto alternatívou. Dám jej ešte dva, tri týždne a keď to nepôjde, tiež zaplatíme školu, ktorú spomínaš. Veľmi mi pomohla tvoja odpoveď. Vďaka ❤️

anonym_155e57
5. okt 2025
@anonym_098e85

@anonym_155e57 aj ja uvažujem nad takouto alternatívou. Dám jej ešte dva, tri týždne a keď to nepôjde, tiež zaplatíme školu, ktorú spomínaš. Veľmi mi pomohla tvoja odpoveď. Vďaka ❤️

@anonym_098e85 som veľmi rada , presne viem, čo prežívate ❤️ a aj mne každý hovoril, že to nemám robiť, že syn sa zakuklí v izbe, ale vôbec to nieje pravda, nestal sa z neho žiadny čudák, je to milý, zlatý, slušný chlapec, tiež sa veľa rozprávame, povedal, že on už bol taký zúfalý, že ak by to bolo pokračovalo, tak už mal všelijaké myšlienky, držím prsty, aby ste našli to správne riešenie a si super mama ❤️❤️

janage
5. okt 2025

Ahoj čítala som všetky tvoje vyjadrenia.
Za mňa jednoznačne šport. Hľadajte dovtedy, kým nenájdete taky, ktorý jej sadne.
Aj keby si ju tam hodinu mala voziť Odporúčam taky co nie je vyslovene skupinový a dáva priestor na cvičenie samého, ale zároveň si stále v kontakte so skupinou.
Garantujem, že časom (nie hned) si nájde 2,3 rovesníkov, ktorí ju príjmu takú aká je a to jej pomôže sa posunúť vpred.
Vsimaj si ako klub funguje, výber taky, kde vedú deti k spolupráci a vzájomnej podpore, nie len k výsledkom a súťaženiu kto je lepší.
U nás to neskutočne pomohlo. A dieťa zvláda situácie, v ktoré som ani nedufala, že by niekedy dalo.
Cítiť sa prijatý taky aký som je alfa a omega.
V puberte už za mňa veľmi ani systém hľadania kamošky cez rodičov nepomáha, ale vy už nemáte čo stratiť, skúsila by som to.