Neprispôsobivý 17 ročný puberťák. Čo s ním?
Dobrý deň žienky. Chcem sa opýtať máme doma veľmi neprisposobiveho 17 ročného pubertaka. Robí veľmi zle veci či doma aj vonku. Úrady nám pomôcť nevedia polícia tiež. Jedine riešenie je vyhodiť z domu len neviem aké problémy z toho moZme mať. Rodina mu dohovára úrady tieZ aj policajti a nič. Psychológ nula bodov. Povinné odsedí a to je všetko. Psychika u nás doma je na minime. A mám ešte dve mladšie deti ktoré sú všetkého svedkom. Prosím nemáte niektorá skúseností čo z toho mozme mať? Ďakujem
@pulzka toto je vraj úspešné zariadenie aj pre takéto problémové deti, je to síce súkromné a internátne zariadenie: https://www.slvs-senec.sk/index.php
Otazne je preci to robi,musi mat nejaky dovod,v akom velu sa zacal takto zle spravat?
Lvs Senec áno viem ale pre nás finančne veľmi nedostupné. Nezarabame toľko aby sme mohli platiť jeho pobyt a starať sa ešte o ďalšie dve deti. A mantinely bolo len ich prestaval rešpektovať. A autorita ani ja ani otec. On jeden deň super a druhý na nevydržanie. A nechce komunikovať my by sme to nepochopili. On mal možnosť to povedať psychológovi ale áno tam nie je schopný
mne by vrtala v hlave ta jeho odpoved ze by ste to nepochopili....nova partia- v niecom lieta, nieco ho dusi tak to takto ventiluje...skusila by som sa s nim zblizit...a zistit viac
@abbey1 tiež by som tú sumu obetovala ako posledné riešenie.
@pulzka nemáte nejaké šetrenia pre deti, ktoré by sa dalo použiť na tento účel? nevedia do tej osemnástky prispieť starí rodičia? Ja by som neváhala a urobila posledné čo sa dá, bála by som sa, aby nebolo neskoro, po 18-ke nebudete mať na syna už žiadne páky, bude sa ako dospelák cítiť, že si môže robiť čo chce...
@pulzka kedy má syn vlastne 18 rokov? Mám syna v rovnakom veku a mňa by teda fakt zaujímalo, čo môže spôsobiť až takúto agresivitu u dieťaťa. Písala si, že to bolo novými kamarátmi, nemohlo to byť aj v čase, keď sa Vám narodila najmladšia dcéra? Necítil sa prehliadaný a nepovšimnutý? U nejakého psychológa ste boli? Čo vám povedal? Či odmietol aj toho psychológa?
@0silvia0 a keď sa narodila bolo dobre len tí jeho kamaráti. Oni môžu to a to a on nemôže. Proste odmieta dodržiavať pravidlá a jeho kamaráti sú taký že si môžu všetko dovoliť teda si to myslia . Poznám pár kamarátov a sú to poriadne kvietky. A v bande sa pravidlá nedržia tak to nebude ani doma.
No uprimne? Chalan asi potrebuje tvrdsiu ruku a zaroven ferove jednanie. Budes sa spravat ok, plnit si povinnosti ako ostatni, budes mat prava. Ziadne povinnosti, ziadne prava.
Nie som za telesne tresty, stryko mal doma 3 chalanov. Mal ich vycvicenych. Behali po vonku, ale ked otec zapiskal, prasili vzdy domov. Bolo treba sa postarat o hospodarstvo, kosit, krmit. Bratranec mi ukazal pruhy od hadice, ked obcas dostal od otca, lebo mu nieco viackrat povedal a on to neurobil. A tiez mal napriek tomu obdobie, ze zacal hrat na automatoch, pomaly mu chceli dolamat nohy veritelia. Otec to za neho vyplatil a dostal sa z toho. Keby nebol na neho tvrdy, tak by vyvadzal ine veci. Este v 70tke mal otec v rodine taky respekt, ze o jeho slovach sa nediskutovalo a dnes je z neho slusny pracovity chlap.
Ak je to uz o kradeziach a ziadnom respekte, tak zapriahnut do roboty, pri papulovani 1-2 krat mu svihnut kablom, hadicou a bude vediet, ktora bije, ziadne ze rukou po chrbte, alebo hodinove bezvysledne slovne dohovaranie.
Ziadne partie, nevar, neupratuj. Raz Ti bude vdacny. Vela deti je takto problemovych a da sa po 20tke dokopy. Horsie, ked vam to ujde uplne z ruky a bude z neho kriminalnik.
Ale toto bolo treba spravit pri zaciatku problemov v 14-15, teraz sa mozno zatne a ujde z domu a koniec. Ale to mozno urobi aj tak.
Tazko povedat, 3 deti, rovnaka rodina, rovnaky pristup a kazde bude aj tak ine.
pridam sa do diskusie. ozaj treba vybavit aj to platene zariadenie. spoliehat sa na sud a ked z toho nic nebude v 18 s nim nepohnete.
poznam pripad. chlapec z bohatej rodiny. otec vysoko postaveny policajt. chlapec vzdy same 1 v skole, bol slusny, isiel aj na vysoku skolu tusim studoval nieco s matematikou potom isiel pracovat do nemecka. nasporil peniaze. prisiel na slovensko.....
dostal sa do zlej partie a ... teraz je na heroine. rodina je zufala. nevedia si s nim pomoct. na ulicu ho nechcu vyhodit. rodicia sa hadaju. spokojny vztah sa im uplne rozpada... chlapec chodi v dlhych trickach a v slnecnych okuliaroch co ma dopichane ruky....
myslim si ze aj pozicka za tie peniaze stoji lebo buducnost bude ovela horsia ako peniaze ktore date. kamarati vela robia.
@pulzka Prepac, ak budem tvrdsia, ale miesto toho, aby ste s muzom chytili situaciu pevne do ruk, sa spoliehate na nejaky sud. Viem, o com pisem, lebo s tym robim a v 98percentach ide o zlyhanie doma, v rodine,... Vaznice, reedukacne su preplnene, castokrat su tam mladi chalani podrobeni nie velmi peknym veciam. Teraz chces hasit dosledky, miesto odstranenia priciny. Priznat si zlyhanie mozno v nedoslednej vychove (alebo v inom...ty vies) a najst riesenie, lebo o par rokov mozno budes riesit podobny problem aj so surodencami (co Ti v ziadnom pripade nezelam). Vobec Ta nesudim. Kazdy z nas viac ci menej zlyhavame a napravame.. Uprimne mi je luto, ze sa mas zle, ale je na case pozriet pravde do oci. Ani reedukacne zariadenie ani sud mlademu nepomoze, pokial vy ako rodina nebudete drzat spolu. Treba si urcit priority. Stat Tebe ani synovi nepomoze. Pomoct si musite sami. A ver mi, da sa to zmenit. Uz len tym, ze to chces riesit, si urobila prvy krok. Ak chces, napis mi ss.
Strašné, tohoto sa veľmi obávam. Syn má 12 rokov v škole, v rodine strasne slušný chvália ho. Doma žiadny rešpekt, povinnosti, dohoda, spoľahnite nula bodov. Urazený na cely svet, plač, krik, oduvanie. Nepomôže, nespraví, nepripravi do školy, klame 24/7. Ničí mi život, neviem ako toto zvládnem, keď bude mať 17. Bojím sa toho. Milujem ho a zároveň som si priala, keď mi diagnostikovali tumor, aby som umrela, lebo s mojou psychikou takto nedokážem žiť. Mam žalúdočné neurozy, strašne ma to vie dorovnať. Dcéra 6 rokov ho kopíruje, odmieta sa učiť, výrazy celý on. Psychológovia, psychiater si vypočuje usmeje on to zahrá na Oscara a ideme ďalej. Udal v škole muža, keď raz jediný raz dostal bitku, rieši nás Socialka. Pracujem v bankovníctve, muž podnikateľ, žijeme na takej strednej úrovni finančnej, chodíme na výlety, dovolenky, máme všetko. Stále pre neho málo, teda pre nich už. Minule som pani na Sociálne volala s prosbou o pomoc, že už to nezvládam. V škole sa zhoršil o 2 stupne, doma odmieta čokoľvek pomôcť, základné povinnosti, nič. My sme najhorší na svete a ako sa vyjadril raz, že som ignorantka. Bojujeme non stop. Kde sa stala chyba pre Boha. V rodine slusne deti jednotka ry, empaticky, múdri... Len my vyčnieva e vždy.
@gabrielapatrik keď už to riešite so socialku, nepadol návrh na nejaký pobyt v Liecebno vychovnom sanatoriu, pripadne diagnostické ústave? ... Prevychovu by som si od toho asi nesľubovala, ale možno trošku ty by si sa za ten polrok vedela dať dokopy, keď už ste dospelí do štádia, ktoré tu opisujes......
@gabrielapatrik no vy to mate doma tiez vesele, ako to riesis zatial? Musite byt s muzom tvrdsi, cim skor zacnete, tym lepsie. Moj syn mal tiez dost skoru pubertu, je lenivy, povinnosti odklada, ale nakoniec urobi, vsetko mu treba 10x opakovat, ale zasa respekt pred nami rodicmi ma, vie ze musi. Ak by nemal, stopnem mu vreckove a moze sa na hlavu postavit.
Nechápem čo sa deje.... Ze by následky voľnej výchovy? Ci snaha rodičov dopriať deťom všetko po materiálnej stránke? Mam 3 deti, ešte pomerne malé, ale len by skúsili do nás s mužom skákať a snažiť sa nás naplno ovladat..... My sme boli tiež 3ja...na šťastie sme mali otca policajta a doma prísny režim, museli sme si plniť povinnosti aj v domácnosti aj vonku v záhrade a nie raz sme stáli v rade všetci 3ja, lebo nik sa nechcel priznať, keď sme niečo vyviedli... A tak sme všetci bez milosti dostali remenom alebo "dudkami " - korbac u pletený z bužirky..... Áno som za to teraz v dospelosti vďačná a myslím, že dieťa musí mať rešpekt pred rodičmi... Par výchovných je na mieste...
@gabrielapatrik muž nemá autoritu?prečo Ti povedal, že si ignorantka to ma zaujíma...pozri jeho to možno baví, že všetko ignoruje a neguje a ty si z toho na nervy.Je to ťažké, keď sa Ti dieťa pred očami mení od diagnostického ústavu nečakaj nič dobré budú tam sami grazli to by som radšej veľa peňazí vrazila do psychologa.Ma nejaký krúžok záujem čo ho baví?tak vyskakuje dosť ...u nás školská psychologička hovorila, že chlapci najviac rebeluju v 12, 13 r.Ak je zduty urazený nechaj ho tak...

Polepšovne,ale asi sa naštve,ale keď ho to zmení,tak prečo neskúsiť?