icon

Neskoré spanie 11-ročného a 15-ročného dieťaťa

15. aug 2023

Pubertiaci 11 a 15 chodia po pol noci spať,aj počas školského roka,ako ich mám prinútiť aby chodili skôr?

Strana
z2
simca06022011
16. aug 2023

@katulienkax presne, deti sa p otrebuju vyspat aj ked sa im "nechce"

simca06022011
16. aug 2023

ja by som obom dala vecierku o 22hej, predpokladam ze nelezia a necitaju si knihu do rana... ale tukaju do mobilu alebo pc, pozeraju nieco... uz len tieto aktivity "narusaju spanok".

akvi
16. aug 2023

@katulienkax teraz si presne prejavila to hlboké nepochopenie, s ktorým sa človek fungujúci lepšie v noci, ako cez deň, vysporiadava celý život.

martinka13
16. aug 2023

Tak to sa mi zdá už prehnané....

autor
16. aug 2023

@kristiii
Su v pohode.. vstanú.na rodičovskom kedysi povedala učiteľka že vsetci žiaci tak funguju že sa preberu až po prvej hodine k životu🙂

akvi
16. aug 2023

No jasné, lebo je to prirodzené pre deti tohto veku. Preto by bolo správne posunúť pubertakom vyučovanie. Aby sa rešpektoval ich prirodzený biorytmus. Ale to je v rovine sci-fi, aj tu v tejto debate vidno to nepochopenie, že niekto radšej funguje v noci a potom dlhšie spí. A je úplne zbytočné ho nútiť ísť spať skôr, pretože nezaspi. By som chcela vidieť všetkých tých, ktorým už o 21:00 klipkajú oči, ako by sa cítili, ak by ich niekto nútil byť hore do polnoci.
V knihe, ktorú som odporučila vyššie, sa píše, že evolúcia to zariadila presne tak, že časť ľudí funguje lepšie v noci, časť zase ráno. Pretože bolo nebezpečné, ak by celý kmeň spal naraz 8 hodín. Takto sa ten čas nebezpečenstva skrátil, pretože niekto bol hore do noci, kým druhí spali a zase skoro ráno boli zase hore ranné vtacata a sovy spali. Je jasné, že väčšina ľudí je nastavená na to denné fungovanie, takže sa tomu všetko prispôsobilo. To ale neznamená, že tu nie je veľká skupina ľudí, ktorí tým trpia, pretože sú permanentne nevyspati. Vysmievať sa z toho, bagatelizovať to a popierať fakt je riadne detinské a netolerantne. Nútiť spať pubertaka, keď sa mu ešte nechce, je proste nepochopenie prirodzeného vývinu.

autor
16. aug 2023

@simca06022011 to ako sa dá? potrebujú a sa im nechce.. ja viem že potrebuju aspoň 8 hodin,ale mam ich priviazať k posteli a zalepiť oči?🙂

angeli121212
16. aug 2023

Ja by som sa tým netrápila ak dokážu fungovať ono i tak nezaspia ak sa im nedá, vravím fungovala som podobne proste sa mi nedalo spať

maris5
16. aug 2023

O 21.00 vypnut wifinu.

h2
16. aug 2023

@btus Môj syn vstáva 7:20-7:30 a cca 7:45-7:50 je v škole. Desím sa prechodu na strednú školu a dochádzania.

btus
16. aug 2023

@h2 tak naša by už mala smolu, lebo autobus jej ide o 7.05 a potom už len o 7.40 a to má 5 min ešte do školy zo zástavky. A škola začína o 7.45. Cesta autobusom cca 5-7 min. Z domu do školy 5 km

nataly420
16. aug 2023

Vôbec to nerieš…. Nechaj ich … Mna cely život nútili spať a to som nočná sova a spanok kvôli tomu nemám až tak moc rada. Neznasam zaspávanie hlavne kvôli tomu že má nútili a nerozumeli že niekto má iný spánkový režim.

aniieee
16. aug 2023

žienky, ja nerozumiem, čo tu niektoré píšete... že o 21 vypnúť wifi, zobrať mobil, vypnúť telku. ja ako 15 ročná som sa o takom čase len vracala domov. a nie zo žúriek, ale z krúžkov a neskôr z brigády. a to len nasledovali 2 hodiny učenia (na čo je v dnešnej dobe u stredoškoláka väčšinou potrebný minimálne počítač). ak som chcela nejaký čas pre seba, max večer. nehovoriac o tom, že moje produktívne hodiny boli práve okolo polnoci. ak som nemala vyslovene silno fyzický náročný deň (to je celodenná namáhavá túra, zápasy...) tak som pred polnocou nezaspala. každý funguje iným spôsobom. 15 ročného nechaj na pokoji, ak dokáže normálne fungovať je to jeho vec. s mladším sa dohodni na večierke napríklad o 11, ktorú bude musieť dodržiavať a inak ho nechaj tak. 8 hodín spánku 11 ročnému chlapcovi úplne stačí.

autor
16. aug 2023

@aniieee tak staré deti ma už vysmievajú že sa k nim správam ako k 5 ročným,a že som trápna"ideme spať","prečo nespite?"....tak už ma to prestalo baviť..🙂

simca06022011
16. aug 2023

no podla mna nemas vobec stare deti, ale teda ked nemas s tym problem, tak neviem co riesis... Ved nebavi ta to, je to podla teba ok, spat sa im nechce, tak nech nespia :D moja by nesla spat nikdy, keby som ju nechala.. odpadla by nad ranom a rano isla do skoly a nasledne ako zombie by nejak fungovala a potom by vecer zase nespala a takto dookola. A teda vidis, dieta ti prvu hodinu je nesustredene v skole, lebo neskoro vstava, lebo sa ani nepreberie riadne a uteka do skoly a prebera sa v skole. LEBO sa dostatocne nevyspalo v noci. Keby ano vstane aj bez budenia, v klude a nepotrebuje sa preberat este rpvu hodinu v skole. Mne dieta vstava po 6tej nieco a o7mej odchadza fit do skoly, pripravena, najedena, upravena. V skole nespi ;) 11r iste nie je stary.. a sice niekto v 15tich ponocoval a bral to v pohode, ale ver ze vacsina nie, ja som aj brigadovala, aj kruzky mala ale o 22hej sa u nas nik neucil a nik nebol hore ;) Predpokladam, ze tvoje deti nechodia domov o 21.. Jasne aj moja 12rocna sa mi vysmeje, ze sa spravam k nej ako k 5rocnej.. hlavne ked ju kontrolujem kade chodi a ci sa uci a vela inych veci. Na to sme rodicia.

@aniieee pozri si nieco o ucinku modreho svetla napriklad (prave to z tych obrazoviek a telefonov vplyva na to ze nevieme zaspat, ked sa ti nechce hladat), o zvykoch spankovych a aj o vplyve nekvalitneho spanku na mozog a zdravie. Napr. taky alzhaimer, atd.. a uvidis, ci sa oplati nahanat deti v urcity cas spat, nech maju DOBRE navyky a preco obmedzit "obrazovky" pred spankom.

Ale samozrejem je to na kazdom ako si urobi a co si obhaji. ako so vsetkym.

autor
16. aug 2023

@simca06022011 neviem, či sa najde človek ktory 2 hodiny a viac pred spánkom nepozera na obrazovku-mam na mysli TV🤔

Strana
z2