icon

Nezvládam výchovu 16-ročného syna, chcem ho zveriť do opatery otcovi

23. mar 2021

Mam problém so 16 ročným synom. Nezvládam jeho výchovu. Chcem, aby si ho vzal jeho otec, chcem sa zrieknuť starostlivosti oňho. Aký je postup? Návrh na súd o úpravu práv a povinností voči dieťaťu? Ak otec odmietne, čo mám ďalej robiť? Na koho sa obrátiť? Syn potrebuje reedukacne centrum, proste ďalej to nejde. Pomôžte mi niekto radou. Ďakujem.

lucia147852
23. mar 2021

Nechať doma ešte neplnoleteho syna samého so sestrou 2 týždne je nonsens 🤦🏽‍♀️ Poznám presne takúto rodinu. Žena chodí do rakúska, má tam chlapa a 2 teen odkázaní sami na seba. Je to katastrofa čo oni dvaja robia. Ale na vine je ich matka. Makať mozes aj na svk a starať sa o deti. Chudák chlapec. Priam vola po tom, že mu chyba rodina s ešte ho chceš dať do diagnostaku. Z toho je človeku na grc keď to len číta

jay_j
23. mar 2021

Otec nepritomny, syn hodeny na krk sestre, matka nepritomna a chce dať dieťa do napravneho zariadenia...☹

dilino
23. mar 2021

Ja že droguje, pije bije ťa nepoviem.Ale že robi bordel nádava sestre.Tvoje slova ja chodim na 2 týzdňove turnusy za prácou.Tvoj syn potrebuje mať matku doma aby ho usmernovala.Ked povieš na úradoch že aký je dôvod na reedukačne centrum mysliš že ho zoberu. Neni dôvod. Predtým sa chodi na psychologicke testy ked mu vyjdu dobre testy tak ho nikde nevezmu.Má klasicke puberťacke prejavy je vo veku ked ani my sme neboli iné.Vyžaduje si pozornosť,že robi bordel a teraz čo.Behajú myši po dome či čo. Bordelarov poznam na mraky. Je nezodpovedne nechať dospelu dcéru s nim doma.Dcéra má svoje zaujmi zrejme si ho nevšima.Bud rada že nepije, neberie drogy.Jedine čo potrebuje rozhovori zo svojou zaneprazdnenou matkou.Nepišeš že ked chodiš na 2 týždňe domov či aj vtedy je taký ked si doma je aký.Nezvladaš to no 2 týždne niesi doma a ty ho nezvladaš.Toto nieje na žiaden ústav ani polepšovnu.Má otca pokiaľ si preč nech je dva týždne tam.Dcéra ta je super a ON je na reedukačné centrum. Keby každý rodič tak pristupoval k puberťakovi tak sú plne ústavy.No hlava mi to nepobera.Je citlivý v takom veku.Polepšovna by to len zhoršila. Pokiaľ ja viem o tom či pôjde do polepšovne rozhoduje súd na zaklade kurateli.Mal by kolizneho opatrovníka.Ked nepije, nedroguje neschadza sa s nijakou partiou nechodi po nociach a psycholog povie že len si vynucuje pozornosť tak ani ho nikam nevezmu.A čo že žiť zo 400 eur poznam matky samoživieľky ktore maju aj dve deti vždy sa da najsť aj brigáda ale budeš doma. Je to aj o tom ako si zvyknuta žiť ak na veľkej nohe tak je to o inom.A 400 eur ved minimalna mzda je viac ako 500 eur.Kto chce hľada spôsob kto nechce hľada dôvod.Ty len reedukačne centrum stoj čo stoj. Z mesiaca si 2 týždňe preč a ty ho nezvladaš.A ostatne 2 týždne čo robiš s nim ked si doma či odratavaš dni kedy odideš.Zdravého syna nezvladaš a čo ak by bol chorý postihnuty ležiaci potreboval by starostlivosť 24 hodin 7 dni v tyždni a musela by si byť doma za 400 eur a menej tak by si pisala čo.Jedina chyba je taka že by si sa mala vrátiť a prácovať doma ale každy deň aby vydel že má mamu doma.A hlavne dôležite je sa s nim každy deň rozpravať a uvidiš zmenu.Reedukačné centrum je pre takých ako moji znamy majú dcéru ktora kradla peniaze, pila, fajčila,bila rodičov, a nie pre takého čo nefajči, nepije.To je obyčajna puberta.Chlapci preživajú pubertu ináč ako dievčata.Ked si spomeniem čo vyvadzal môj brat v puberte tak zbohom zdravý rozum.A žili sme s mamou sami bez otca 4 súrodenci. A po smrti maminej sestri ešte s nami boli dvaja bratranci.Pubertakov bolo viac než dosť a tu sme všetci aj my aj naša mama.Ty si na 16 rokov bola iná.Ty si nerobila nič ty si bola ukažkovou dcérou pre tvojich rodičov.Jediný problém je každý deň chodiť s práce domov a nie na dva týždne preč.Ty si si našla cestu úplne ľahku a prečo neberieš tu cestu ťažšiu.Môže prisť neskôr doba ved večné mlade nebudeme že budeš potrebovať pomoc ty a dcéra sa otoči chrbtom a ten ktorého chceš dať do polepšovne ten sa o teba postara.Len aby to tak nebolo.Tu je dôležite že nepije, nebije nikoho, nema partiu, neberie drogy .Bordel a čo.A sestre zrejme ako sa hodi.Kto vie či to čo ti popisuje dcéra je pravdive.Tvoja dcéra nema brata vychovavať na výchovu sú rodičia vie muž o tom probléme ak nie stretnuť sa s nim a porozpravať.Kto chce hľada spôsob kto nechce hľada dôvod. A čo mysliš aký by prišiel s polepšovne lepši no to určite.On dobrý je len potrebuje rodičov a pozornosť a láskave slovo.Zamysli sa nad sebou ty myslim v dobrom.A dcéra ked mala pubertu bola aka tiež na reedukačný ústav.Prežila si a si tu.Namiesto sprostosti hľadaj spôsob ako ho mať doma a venovať sa mu.A nie vymyšľať že tu je zárobok 400 eur hlúposť ked si zvyknuta žiť na vysokej nohe tak ti bude malo aj 5000 eur.Dá sa najsť práca aj za viac penazi aj brigáda vždy je možnosť.Len treba chcieť lenže asi nechceš.reedukačný domov pre dobrého chlapca ktorému chyba mama tak ťa vysmeju.A ešte rada v dobrom aby si s asama nechytila do pasce v zmysle že si neplnoletého syna nechala len tak a odišla si za prácou.Je neplnolety a ked sa niečo zlé stane dcéra zanho nezodpoveda ale ty a tvoj muž.Ešte sa môžeš sama dostať do pasce.

lucilaines
23. mar 2021

No babyti ti nalozili a maju pravdu, opakovat to nebudem. Co by si ale mala spravit- pri najblizsej prilezitosti zaklop synovi na dvere, sadni si k nemu a ospravedln sa. Normalne mu povedz prepac, ze si nebola pritomna ked ta potreboval, vysvetli mu, ze robis v zahranici pretoze ho chces zabezpecit a myslela si si, ze to je to najlepsie co mozes aj pre neho urobit. Zial si sa mylila a velmi ta to mrzi. Ubezpec ho, ze ho nadovsetko milujes aj napriek vsetkemu, co sa stalo medzi vami a co vystrajal a ze chapes, ze to mal tazke. Opytaj sa ho, co potrebuje. Je to stale nasrany pubertak, takze pravdepodobne ti nepadne okolo krku so slzami dojatia a je dost mozne, ze ta posle niekam, ale nenechaj sa odbit. Uisti ho, ze uz si tu, ze pocuvas a si tu pre neho a spolu to zvladnete. Opakuj pravidelne. Toto je to jedine co mozes momentalne spravit, aby ste mali este sancu.

sante81
23. mar 2021

Ja mám deti 2 a syna v puberte. Prácu mám, dokážem sa postarať, na 2 týždne by som preč nešla. Dieťa potrebuje matku, čas, lásku, trpezlivosť. Urobila si chybu dávnejšie, možno nezáujem oboch rodičov, umocneny pubertou. . Hovorí sa že deti sú zrkadlom rodičov

mirgenah
23. mar 2021

Neda mi nenapisat.... Mam doma troch nast rocnych, ano je to s nimi na nervy, tak ako s kazdym v tomto veku. Ano, su bordelari, chcem mat svoj klud, prave vtedy su vsade, vadia mi, ale aj napriek tomu som tu pre nich... Od mala do nich hustim urcite zasady a idem prikladom, co mozu a co je cez ciaru. Mame v rodine pripad kedy skoncilo dieta v centre, ktore mu pomohlo, lebo si uvedomilo, kam ma v zivote smerovat. Bolo na to velmi zle, ozaj velmi zle a inak sa nedalo. Neslo o drogy a podobne, tz. neda sa to s tebou porovnat. Malo vsak v detstve vybudovane silne zazemie, podporu a lasku. Aj to pomohlo a dnes je z dietata normalny zodpovedny dospelak. Tomuto dietatu chybala chlapska "ruka" a vzor, zilo len s matkou. Rovnako chyba aj synovi otcovska spolocnost, dobry chlapsky vzor spravania sa, uznanie, pochopenie a hlavne podpora, ze je sikovne, nieco dokaze, taka obycajna radost... Ak zaziva od teba to co citam medzi riadkami, vybija si to na okoli... A v podstate sa mu necudujem. Ste v jednom bludnom kruhu a hladate cestu z neho namiesto toho aby ste hladali cestu k sebe... Psycho ti uz nepomôže, je neskoro, sposob ako to opravit hladaj vo svojom srdci. Tak ako uz bolo spomenute vyssie - deti nam tak krasne nastavuju zrkladlo v tom aky sme rodicia....

vamajka
23. mar 2021

@322sima123 A tebe uz nacisto preskocilo alebo co? Milujem takychto vymyvacov mozgov.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zirafienka
23. mar 2021

@elizabet173 to čo je za prípad. Som to ani nedočítala...

322sima123
23. mar 2021

@vamajka neviem co je na tom blbe.. teraz je clovek hrdina a ,,nepotrebuje'' Ježiša ale ked sa stane nieco zle alebo bude umierat tak uz neviem ci bude takto hovorit

vamajka
23. mar 2021

@322sima123 Nemozes chodit po bytoch otravovat ludi tak sa odbavujes na fore. Si veriaca tak ver doma v tichosti a nevnucuj svoju vieru druhym.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
322sima123
23. mar 2021

@vamajka nie som jehovistka ;)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
322sima123
23. mar 2021

@elizabet173 ale sak jasne ze treba zmenit pristup matky, nechodit teraz prec za robotou na tak dlho ked je syn v kritickom veku ale zaujmat sa on ale bez Bozej pomoci to nepojde a ak aj hej tak nie na dlho...

nerya
23. mar 2021

Nebolo to tu už raz? Ale predtým bol za zlého dotyčnej frajer, že sa o chlapca nepostara v čase keď je ona v zahraničí?

Ináč podľa mňa mlady volá o pomoc, potrebuje mamu. Bez debaty.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
322sima123
23. mar 2021

Dievcata ja som to za prve pisala autorke prispevku a nie vam, takze ked sa nelubi, necitat

vamajka
23. mar 2021

@322sima123 chlapec potrebuje objatie a lasku matky a nie aby si matka tlkla hlavu v kostole o lavicu. Zvlastne, ze ja vychovavam svoje deti aj bez bozej pomoci a predstav si ide to

mimuska125
23. mar 2021

Ocovy ktorý nemá o neho záujem... Nikdy..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
23. mar 2021

Ako najsmutnejšiu stránku rodičovstva vidím v tom, že niekedy si rodič neprizná chyby čo robí, alebo robil ani keby šlo o život..

Tvoj život, tvoje rozhodnutia.. ale aj tvoje deti, čo ťa potrebujú.. v prvom rade sa treba zamyslieť nad tým, či naozaj nemôžeš urobiť pre svoje deti čosi inak ako robíš..

zirafienka
23. mar 2021

@jana_eyre_2 veru tak, mala by sa zamyslieť v prvom rade nad sebou, že dieťa dopratala tam kde je a teraz to chce riešiť tým najdrastickejším spôsobom,

viestta
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
viestta
Odpoveď bola odstránená
liz_lemon
23. mar 2021

@nerya aj mne sa zda, ze sa jedna o tu istu osobu, vsetci sa maju starat, len ona nie

simca06022011
23. mar 2021

Opatrne s tým reedukacnym centrom. Veľmi opatrne. Zase nie len zle veci tam po chytí, ale do života mu to veľa nedá, práve naopak. A ja teda poznám veľmi z blízka taky prípad, tiež mama horkeuje aká bola výborná mama, ale realita bola iná. To co si ja myslím, že je pre moje dieťa najlepšie, tak vôbec nemusí byť 😇

... A presne je to aj v tomto prípade tak, ako ďalej čítam tak žiadnu milujúci mamu a otca doma nemá čo by sa venovali.. Ty si na turnusoch, on je so sestrou, otec sa nestará.. A kvôli tomu ze je bordel tak ako 80% chalanov v jeho veku a vadí sa so sestrou ako 90% chalanov, tak by si ho supla do reedukscneho a rovnako každý niečo vyvedie. Chod k tomu psychológovi bez syna, povedz mu ako ako funguje té, aké problémy má syn.. A uvidíš čo ti povie. Podľa mna on je normálny. Teba to proste nebaví sa starať. Výhovorky ako nízka mzda atď... Tak prvoradé mi je hádam dieťa.. Keď nie, tak niečo je zle.

tetasa
23. mar 2021

Velmi SMUTNE😢matka ktora sa chce vzdat vychovy syna pre svoju pracu v zahranici????vyzera to takto....,sme matky ktore by sme dali zivot pre svoje dieta,pre nas absolutne nepochopitelne.