icon

Nezvládanie 17 ročnej pubertiačky

lenulilienocucka
27. mar 2017

Ahojte, potrebovala by som váš názor alebo radu pretože mne aj sestre už došli nápady ako túto situáciu riešiť. Jedná sa o moju 17ročnú neter s ktorou nikdy neboli žiadne problémy, bola milé dievča, usmievavá, ochotná vždy pomôcť ale už koncom minulého školského roka začala v škole robiť raz za čas menšie priestupky, že vyrušovala na hodine alebo si nepísala poznámky. Ale neriešili sme to ani učitelia tomu vtedy neprikladali veľkú váhu, keďže sa blížil koniec roka. Ale čím ďalej tým viac to začalo byť horšie z tých ojedinelých vyrušovaní sa stal trend na každej hodine, ďalej sa pridal ku tomu aj alkohol cez víkendy a chaty s kamarátmi, zhoršil sa jej aj prospech v škole a čisté 1,2 nahradili známky 1-5 v najväčšom počte bohužiaľ 3-5 našťastie na pol roka jej učiteľky dali šancu opraviť si známky, (keďže do tohto šk.roku nosila domov samé 1) zo všetkých predmetov z ktorých jej vychádzal priemer na 3, týkalo sa to asi polovici predmetov a na všetky sa naučila na polročnú písomku na 1 ale teraz má zase priemerne len 3-5 zatiaľ má zo všetkých rokov najhorší priemer a z 3predmetov má zatiaľ len 5. Sestra chodí do školy ako na klavír stále rieši nejaký problém, že bola drzá na hodine alebo k iným pracovníkom školy, alebo že odišla cez prestávku s kamarátmi zo školy atp. Doma tiež je dosť výbušná a prestala úplne slušne komunikovať so sestrou a nepomáha s ničím. Od septembra už bola aj u riaditeľky 3x kvôli správaniu v škole, triedna profesorka, zástupkyňa, školská psychologička a v neposlednom rade samozrejme aj ja so sestrou a zvyšok rodiny sa jej snažíme dohovárať no bez výsledku. Už naozaj nevieme, čo máme robiť. Otca ani nepozná a ani neprešla žiadnym ťažkým obdobím, ktoré by mohlo mať toto za následok.

maslenka
28. mar 2017

@petrofka nesúhlasím s tebou, že vychovávať sa dá len do piatej triedy, niektoré deti si uvedomia následky svojich činov už vtedy niektoré ani neskôr. Máme v rodine mladého muža, ktorý bol takmer bezproblémovým dieťaťom, výborne sa učil počas ZŠ, na strednej prišlo zhoršenie, ale zase nie nejaké reparáty, záškoláctvo a pod. Len už nemal jednotky a dvojky, ale trojky a štvorky. No štúdium bolo dosť náročné. Strednú skončil, začal aj vysokú, ktorú nedokončil, lebo to začal flákať. A potom aj všetko vo svojom živote. Chvíľu pracoval, potom zase nie, potom zase nejaký čas áno, narobil si dlhy, mal exekúcie, rodina sa snažila hasiť, čo sa dalo, na živobytie síce prispieva (podľa mňa málo), ale akoby si stále neuvedomoval, že je to jeho život, že by si mal už aj niečo našetriť, odložiť. No prefláka. A to má 27 rokov. Ja som už aj navrhovala, aby väčšinu výplaty odovzdal mame, nech mu nechá nejakých 80 eur a tie nech prefláka, ale zase sa nenaučí hospodáriť. No ani tak sa neučí, keď má celú výplatu, Vyhodiť ho? Doma pomáha maximálne, stará sa sám o seba, no len čo sa týka stravy a oblečenia, finančne nie.

tortelinka
28. mar 2017

@kvetinka75 prepáč, ale to už vôbec nechápem, prečo by si mala kupovať blbosti v bufete? má hádam dve ruky nie?

maslenka
28. mar 2017

@tortelinka len by musela o desať minút skôr vstať.

kaokao
28. mar 2017

No mna taketo obdobie mojich deti len caka.. ale prvy napad.. z coho si slecna financuje ten alkohol a chaty? A potom.. skola je vlastne jej povinnost.. takze co ja viem, ked uz zlyhalo vsetko "podobrotky", tak skusit tazsi kaliber : Bez prace nie su kolace 🙂 stopnut jej akekolvek financovanie mimo zakladnych potrieb - jedla a hygieny, nijake moderne oblecko, obuv a doplnky, nech chodi v starom a trochu sa hanbi.

tortelinka
28. mar 2017

@maslenka nemusí, môže si večer 🙂,ach to je doba, máto 17, chlastá, frajerov naháňa a desiatu aby mama robila

tajka1986
28. mar 2017

@lenulilienocucka len dovtedy s nou bude kyvat,pokial jej to dovoli. Aby mi decko v 17.iba oznamilo ze pride na druhy den a vypne si mobil...za usi by som ju domov pritiahla 😠 To by videla ako sa viem nas....t! Ak by bolo nutne vozila by som ju len na vyucovanie a naspat domov. Ziadny kamosi,mobil,atd... Nehovorim, ja som tiez povystrajala somarin ale moji rodicia mi dali aj patricne pocitit ze som prekrocila hranicu.

lenulilienocucka
autor
28. mar 2017

@tom_i ja to chcem keď tak riešiť cez známeho policajta, že čo mi na to povie, či by sa to dalo aj bez tej sociálky 🙂
@lululilien aj to je dobrý nápad keby ju zobral raz do práce mňa to ani nenapadlo každopádne s ním hodím o tom reč
@ewelyn3 Sestra jej zakázala sa s nimi stretávať len márne ona stále povie, že ide s jej "starou" partiou vonku (s ktorou sa ešte baví a aj reálne s nimi chodí vonku ale vtedy sa aj domov vráti v normálnom čase) a nakoniec pošle sms, že je na Chate a príde o deň-2. 😒

danielahamar
28. mar 2017

osobne si myslím, že hulí trávu / z kt. jej kvalitne švitorí/ a peniaze chodí pýtať k starým rodičom

lenulilienocucka
autor
28. mar 2017

@sunny8 ona v kolektíve od MŠ nemala nikdy žiaden problém aj teraz na gymnáziu od začiatku sa podľa slov učiteľov baví so všetkými samozrejme má tam menšiu skupinku s ktorou sa baví viac ale nikdy v kolektíve nemala problém
@tortelinka práveže raňajky, desiatu a večeru si robí sama len obedy jej varí sestra

@hope1622 náhradného otca nemá, neter bola už pár krát u školskej psychologičky, ktorá sa tiež snaží pomôcť ale zatiaľ je to všetko bez zlepšenia
@mius.brcko sestra jej varí len obed ostatné si chystá sama
@deltaa ona chodí so sestrou každý rok niekde na dovolenku, cez zimu zvykli chodiť do álp alebo tatier len tento rok neboli keďže to neterine správanie veľmi "nedovililo' snaží sa aj teraz tráviť s ňou, čo najviac času a rozprávať sa len to s ňou je teraz ako hrach hádzať o stenu odpovedá len jednoslovne, najčastejšie len že "moja vec" a zavrie sa do izby alebo ide von
@merikac my sa toho bojíme, že sa to ešte zhorší keď ju sestra zoberie na také. Zatiaľ nemáme pocit, žeby v tom boli drogy alebo niečo viac ako ten alkohol.

lenulilienocucka
autor
28. mar 2017

@kaokao sestra jej už nedáva vreckové a aj nás by zaujímalo odkiaľ má peniaze avšak jedno je isté, že doma určite nekradne.

@tajka1986 vozenie do školy a späť v sestrinom prípade je nereálne pretože má pracovnú dobu od 7:30-15:30 s tým, že neter by bola v škole pred 7 keby ju ona vozila a školu má len do takej 14-15 cca (neviem presné časy kedy končí ale určite tak dlho aby ju sestra vedela vybrať nie je v škole)
@danielahamar so starými rodičmi už hodila sestra reč a ževraj jej nedávajú len na Vianoce, narodeniny, meniny

maslenka
28. mar 2017

@lenulilienocucka sestra vie, kde na akú chatu chodí? Mne keby poslala SMS, že je na chate a vypla mobil a ja by som vedela, kde je, aj taxíkom by som po ňu išla. Ešte by som si zobrala na pomoc suseda, brata, to je jedno. Nevyfackala by som ju tam, ale by som jej dala jasne najavo, že toto nie. Ale obávam sa, že teraz je už na to neskoro.

lenulilienocucka
autor
28. mar 2017

@maslenka máme také tušenie kde a koho chodí chatu len to nemáme potvrdené. Sestra za ňou tam ešte nikdy nešla. Ale skúsim sa zajtra ozvať môjmu známemu policajtovi a dohodnúť si s ním stretnutie a porozprávať sa aj s ním ako to vidí a či by sa dalo niekedy tam prísť a urobiť menšie "halooo" na chate. Ale najprv by sme so sestrou museli nejakým spôsobom overiť, či naozaj tam chodí kde si myslíme.

nelinka2009
28. mar 2017

Mlada sa zalubila... Bohuzial dotycny zrovna anjel nebude... Trpezlivost ruze prinasa a znanky niesu vsetko... Teraz su pre nu ine veci podststnejsie... Cim viac budete tlacit, tym bude horsie... Cela ja viem o com hovorim...

nelinka2009
28. mar 2017

Jo a,mamca nech nezabudne na antiku a gumy... A nech ju netaha z kazdej sracky... Cim viac ju bude tahat z problemov tym vacsie problemy budu vznikat... Hlavu hore skolu dokonci az zlozi ruzove oku...

hettinka
28. mar 2017

@lenulilienocucka dievča nemá 18 a dovolí si len toľko, koľko jej dovolí matka. 17-ročnú slečnu by som na žiadne chaty a nočné výlety nepustila a basta. Keď robí problémy, pije, tak by dostala zaracha a zo školy rovno domov a učiť.
Nepozná otca, to znamená, že jej evidentne chýba pevná ruka. Neviete, odkiaľ berie peniaze? A to čo už má byť??? Tak ak jej vy ani starí rodičia nedajú, tak jedine by musela mať brigádu, alebo "brigáduje" s chlapcami (v lepšom prípade, v horšom so starými chlapmi).
A sestra nech jedná rázne a rýchlo, kym slečna nemá 18, lebo potom si už s ňou neporadí. Bude ju za to (prechodne) nenávidieť, ale je to pre jej dobro.

hope1622
28. mar 2017

@lenulilienocucka skolska psychologicka asi nebude dostacujuca, ked neprisla na takuto zasadnu vec, ktoru vidim ja z precitania par riadkov a som laik, aj ked teda sa v tejto oblasti vela vzdelavam, kedze riesim doma so synom otca-neotca a rada by som, aby to u nas nejako preslo bez vacsej ujmy..
A hlavne, k psychologicke potrebuju obe.. aj slecna aj jej mama. Aj mama ma problem, pretoze nedokazala zacat zit normalny plnohodnotny zivot - ziadny clovek dobrovolne nechce byt sam - bez partnera a nie je tak stastny, aj ked to mozno tvrdi.. az ked sa da dokopy mama, moze zacat davat dokopy dceru.. musi toho vela pochopit, vela na sebe pracovat (stale hovorim o mame) je pre dceru jedinym clovekom, na ktoreho ma vazbu a jedine ona ju moze dat opat na poriadok, aj ked za pomoci psychologa.. ale cely ten proces musi urobit ona - psycholog to nedokaze.. ten vie len poradit, pomoct, najst riesenia.. kazdy dobry psycholog ti k tomu povie jednu jednoduchu rovnicu spokojna mama = spokojne dieta .. aj ked tu sa uz nejedna o dieta, ale stale to plati, pretoze toto si nesie neter od mala..

dorottka
28. mar 2017

Krizove centrum podla mna na nu nezaberie, lebo mladi jednak vedia o existencii bezdomovcov, fetakov a zivlov, ale kazdy si mysli, ze sa ich to netyka... zoberie to tak, ze mama dramatizuje a je trapna a pride o este vacsi respekt, ze nevie jak to chodi a odpisuje ju tym na rovnaku uroven, ze si o nej mysli, ze tak dopadne (aj napriek hocijakemu spravaniu, nikdy o sebe paradoxne nemaju zlu mienku a uraza ich, ak ma niekto iny) :-/ Jasne, ze dala by sa pritiahnut za usi z chaty, ale tak beriem do uvahy, co bolo napisane, ze mama je makka povaha, cize je to nerealne :( Peniaze inak nie su problem, ja som napriklad vykryla vacsinu z narodkovych atd. prachov a o take, ze chlast a cigy sa mladi radi podelia, najma ak ma niekto stedrejsich rodicov (zadarmo cash, tak preco nim setrit, ze?). Navyse ide skor o tu spolocnost a partiu, nie chlast samotny, cize zozenu lacnu flasu dve raz za cas, to nie je zasa pitie prvej ligy, ze to stoji dako vela. Tak fakt asi len apelovat na nejake rozumne dohody a ako pise @nelinka2009 netahat ju zo sraciek, nech sa pouci, v tom veku ani prusery v skole nebyvaju dake fatalne, ak utrie usta, nauci sa na tom, ze to nie je sranda, to sa da normalne napravit...

snehuuulienka
28. mar 2017

@lenulilienocucka pises,ze otca ani nepozna...a mozno prave tu sa stala niekde chyba,ze vyrastala bez otca -chybala a chyba stale pri vychove tvrda ruka....skace matke po hlave,ma to s nou nelahke....podla mna zakazy,ale asi vela nevyriesia,kedze zakazane ovocie chuti najviac....samozrejme toto obdobie je narocne rovnako aj pre dceru,ktora je v adolescentnom veku a nevie,kde su jej hranice....ja odporucam odbornu pomoc,psychologa aspon skusit,lebo neviem ci nerobite vy chyby,a ma to na nu zial opacny efekt

hettinka
28. mar 2017

@dorottka ", v tom veku ani prusery v skole nebyvaju dake fatalne,"
... kedže robím v školstve, za tie roky poznám veeeľa prípadov, kedy slečny nedoštudovali a bez SŠ majú dnes základné vzdelanie. Na gymnáziu sa prechodné zhoršenie toleruje, ale ak si niekto nedá povedať, tak bohužiaľ... A niektoré mamičky "mäkkej povahy" dnes už nielen že musia stále polo-dospelé dcéry ťahať z problémov, ale navyše sa musia starať o vnúčatko (samozrejme, nazbierané na nejakej chatovici a bez otca ...)

nelinka2009
28. mar 2017

@snehuuulienka krasne teoreticky v praxi nepouzitelne... Nepomoze nic len trpezlivost teraz s nou uz nic nepohne ak k mame neciti doveru tak na to je uz neskoro..

katka1981
28. mar 2017

@alby2014, no neviem, este aj psychoska mi hovorila, ze cielom nie je mat poslusne dieta ale naucit sa robit kompromisy. Lenze ja mam predstavu ze na slvoo poslucha, tak som na prasky. Mam nerealne predstavy, co uz. Clovek sa boji, co mu vyrastie doma, ved to nikto nikdy nevie.

nelinka2009
28. mar 2017

@hettinka huraaaa... Dakujem

dorottka
28. mar 2017

@hettinka hm, asi je to o tom, ako si to dokazu vybavit alebo tak. Mam par znamych, ktorych pre prospech vyhodili z gymka a vzali ich proste na ine gymko, par sice o rok nizsie, ale vzali... a zasa zakladne vzdelanie nemusi nikomu ostat, maturita sa da dorobit aj neskor, vecerne skoly (tu v KE urcite su) atd. Alebo hoci ist aj na odbornu skolu, v dnesnej dobe pri prijimani na vysku je aj tak jedno, kto je z akej strednej, zalezi na prijimackach a slecna je udajne bystra, cize by to zvladla. Neznamena to proste, ze sa s tym nebude dat uz nikdy nic urobit, bude to mozno zial menej prijemne, ale nie fatalne... Ak sa spamata neskor teda, ak sa nespamata, tak ani ukoncena maturita na vybornu by jej nepomohla 🙂

zanet1304
28. mar 2017

Určite by som vyhľadala nejakého dobrého psychológa. Možno sa za jej správaním ukrýva trauma. Alebo iná možnosť. Dat spraviť kompletne vyšetrenia aj s MRI hlavy. Stretla som sa s tým keď sme boli na onko že určitý druh nádoru mozgu spôsobuje zmeny v správaní. Možno za TK ani nemôže.

nelinka2009
28. mar 2017

Dajte potom vediet ako ste 17 rocnu dostali k psychoske a prinutili ju tam hovorit pravdu... A nebodaj tam pojde aj viackrat... Fakt to chcem vediet...

hettinka
28. mar 2017

@dorottka no, tiež poznám také, prestupujú zo školy na školu, až pochodia všetky školy v okrese a žiadnu nedokončia ... ja sa vždy snažím pomôcť, ale v istej fáze si poviem, že každého "zachrániť" nemôžeme a potom to už je buď - alebo... Aj preto, že potom ako k tomu prídu poctiví žiaci, ktorí sa učia, chodia do školy a niekto sa fláka a nakoniec má tiež urobiť takú istú maturitu? Trošku nefér, nie?
Jasné, sú rôzne možnosti, aj individuálne štúdium na nejakej druhotriednej učňovke, aj súkromné školy ... ale to už je potom také, že bud si tú školu kúpi, alebo sa musí spamätať. Z prípadov, čo poznám, to je možno 1 z 10, že to nakoniec dokáže. A v 99% sú to deti z problémových rodín, rozvedených alebo neúplných rodín. Proste zneužijú situáciu...
Ale vlastne nejde len o školu, ale celkovo, o život ako taký ... ked už v takomto veku sa fláka a pije, vláči sa po chatách s bohvie kým, matka ani nevie kde je ... no neviem, nechcela by som, aby moja dcéra mala takúto povesť...

nelinka2009
28. mar 2017

@hettinka povest v sedemnastich... Chuda,ved nieje vsetkym dnom koniec...

A vlastne sa jej niekto spytal co si o tom mysli ona,a preco to robi?

Ci sa jej len stale zo vsetkych stran dohovara?

hettinka
28. mar 2017

Inak, taká prudká zmena správania, z jednotiek rovno na 3,4,5-ky, v tom nebude "len" alkohol, to tipujem na niečo tvrdšie, skôr drogy a alkoholom to len prekrýva

hettinka
28. mar 2017

@nelinka2009 ja bývam v malom meste a veru, tu si ľudia pamätajú, a dlho! Možno je to iné v Bratislave, alebo v Košiciach...

A prečo to robí? ... myslím, že je to výkrik o pomoc, aby si ju niekto všimol ... ked neuspela doma, asi hľadá pochopenie na chate

nelinka2009
28. mar 2017

@hettinka 😁😂 ty si ta co studuje tu psychologiu?