Nezvládanie 17 ročnej pubertiačky
Ahojte, potrebovala by som váš názor alebo radu pretože mne aj sestre už došli nápady ako túto situáciu riešiť. Jedná sa o moju 17ročnú neter s ktorou nikdy neboli žiadne problémy, bola milé dievča, usmievavá, ochotná vždy pomôcť ale už koncom minulého školského roka začala v škole robiť raz za čas menšie priestupky, že vyrušovala na hodine alebo si nepísala poznámky. Ale neriešili sme to ani učitelia tomu vtedy neprikladali veľkú váhu, keďže sa blížil koniec roka. Ale čím ďalej tým viac to začalo byť horšie z tých ojedinelých vyrušovaní sa stal trend na každej hodine, ďalej sa pridal ku tomu aj alkohol cez víkendy a chaty s kamarátmi, zhoršil sa jej aj prospech v škole a čisté 1,2 nahradili známky 1-5 v najväčšom počte bohužiaľ 3-5 našťastie na pol roka jej učiteľky dali šancu opraviť si známky, (keďže do tohto šk.roku nosila domov samé 1) zo všetkých predmetov z ktorých jej vychádzal priemer na 3, týkalo sa to asi polovici predmetov a na všetky sa naučila na polročnú písomku na 1 ale teraz má zase priemerne len 3-5 zatiaľ má zo všetkých rokov najhorší priemer a z 3predmetov má zatiaľ len 5. Sestra chodí do školy ako na klavír stále rieši nejaký problém, že bola drzá na hodine alebo k iným pracovníkom školy, alebo že odišla cez prestávku s kamarátmi zo školy atp. Doma tiež je dosť výbušná a prestala úplne slušne komunikovať so sestrou a nepomáha s ničím. Od septembra už bola aj u riaditeľky 3x kvôli správaniu v škole, triedna profesorka, zástupkyňa, školská psychologička a v neposlednom rade samozrejme aj ja so sestrou a zvyšok rodiny sa jej snažíme dohovárať no bez výsledku. Už naozaj nevieme, čo máme robiť. Otca ani nepozná a ani neprešla žiadnym ťažkým obdobím, ktoré by mohlo mať toto za následok.
@hettinka vykrik o pomoc by to bol u 10 rocneho detska... 17 tka,si uz vela uvedomuje a kricat o pomoc vie aj inak... Je vidno, ze cotas vela teorie... Ale v praxi sa to takto pouzit neda...
@nelinka2009 nie ... ja už mam doštudované dávno, ale nie psychológiu. V tej mam školu života 😂 práveže psychologické knihy vôbec nečítam, stačí byť denno denne s 15-19-ročnými 8 hodín v úzkom kontakte.
@lenulilienocucka za mna su na nu slabi rodicia, to co su za sposoby, ze oznamim ze sa nevratim x dni domov, robi to opakovane a co pride po takom vikende domov a nic...nic v zlom ale vie, ze moze skakat po hlave tak skace...cize zamknem doma dovi alebo raz tak odide volam po 24 hodna policiu, par raz by ju riadne vystrasili mozno sa spamata
@hettinka vela veci je uplne zvelicenych..ci akoby som to nazvala..prehnanych konspiracii poskladanych z roznych situacii..v jednom ale suhladim...ak v 17pride taka prudka zmena.. v tom uz nebude len vplyv zvonka..ale nieco silnejsie co zabranue realnemu pudu zakladnych pravidiel doteraz zauzivanych
Mňa len napadlo, ci nezažila nejakú traumu, o ktorej nikomu nepovedala, ci sa jej niečo nestalo a preto tak vystraja, ako reakcia na nejaký stres.
@nelinka2009 môže to byť výkrik o pomoc. Je jedno či na 5, 10, 17 alebo 30 každý krízu prežíva inak. Aj keď má 17 kľudne sa mohlo niečo stať a ona sa s tým nevie vysporiadať. Všetko sú to iba dohady a to prečo to robí vie iba ona. Mne sa syn tiež opil a to mal tesne po 14ke. Tiež to bol výkrik o pomoc. Ale našťastie my sme príčinu tušili a v opitosti to vykričal všetkým aj záchranárom keďže ho našli v bezvedomí. Jednoducho kričal a plakal že nik nevie aké to je keď mu zomrie sestra na rakovinu a že on chce ísť za ňou. A pritom odmietal s kýmkoľvek komunikovať o sestre a tváril sa ako je on v pohode. Možno keď príde tak dobre opitá domov vtedy treba skúsiť debatu bez výčitiek a opila hlava povie aj to čo by za triezva nikdy nepovedal a a možno príde na príčinu. Želám veľa šťastia mamke aby sa jej podarilo celú situáciu ustáť
@nelinka2009 v prvom rade je potrebne, aby k tomu psychosovi zacala chodit mama.. 17rocnu tam v tomto stave naozaj nikto nedostane.. ale psychos bude pracovat s matkou
@zanet1304 no lenže u nej to nebolo zo dňa na deň taká zmena začala postupne minulý rok v máji a vyvrcholilo až to takej situácii aká je teraz takže podľa mňa nič s onko to v tomto prípadr nebude mať spoločné.
@nelinka2009 Áno, pýtali sme sa to viackrát aj v škole ale nikdy sme konkrétnu odpoveď nedostali a vyhýbala sa odpovedi nato a rýchlo menila tému. 😅
@hettinka známky sa jej horšili postupne v septembri-októbri mala prevažne 1-2 ale to ani sa v týchto mesoacoch veľa nepíše a neskúša, potom v novembri nastúpili 3 v decembri 4 a od januára už aj 5. Ale ako som písala v jednom komentári tak čo robila z vyše polovice predmetov opravmé písomky z celého polroka tak sa ich naučila bez probpémov na 1. A mala na to len týždeň aby si to opravila. Takže naučiť sa vie aj teraz len nechce.
No tak toto je clanok asi ako keby som citala o sebe.... rodicia si somnou zazili strasne chvile... dufam ze mne toto robit syn nebude.... no ale k veci.... co sa tyka skoly tam som bola slusna stale si myslim.... no co sa tykalo partie a chat a vikendov... alkohol chlapci doskoteky..zial kto mi dohovaral siel proti mne... cim viac zakazov tym viac robeni na protiven... kedy to preslo ?? Neskoro.... takmer v 21..trvalo to tak od 14.... prisiel orvy rozchod skoncila som strednu skolu nasla noveho priatela zmenila kamaratov zmenilla byvanie ostala som tehotna a moje zivotne priority sa zmenili o 300 stupnov... ostala som mama.. a z cias kedy som volavala kamoskam s kazdym problelom.volam.mamine vie o vsetkom.. stala sa zo mna zodpovedna milujuca matka ktora riesi skurat tak to aby jej domacnost slapala ako hodinky. A bavi mato! Takze asi len musi dospiet.. potm sa z mnohe veci bude hanbit asi ako aj ja.. skratka na to nepomoze nic len samotne uvedomeenie sa ze tadialto cesta nevedie.
@hope1622 hej... To moze len to nepomoze
@nelinka2009 samozrejme ze to pomoze, viac nez cokolvek ine
@hettinka no podla toho co pises je ten kontakt s tymi mladymi izky a blizky len pre teba. Skus sa ich spytat ako ta vninaju budes sama prekvapena.
@nelinka2009 no neviem, ci psycholog je to prave orechove... baby, co ste "vystrajali" cez pubertu - preco to bolo? boli za tym traumy, makki rodicia, nepritomni otcovia a neviem co?... skor si myslim, ze jednoducho dcera skocila na vlnu pohodlnosti, svetactva, frajeriny, svet je gombicka, dobra parta, vela srandy, unik z nudy vsedneho dna... proste ruzove okuliare a najjednoduchsia cesta bezstarostneho zivota... nic nepochopitelne u pubertakov, vsak 👽
ide o to, ako ktore "dieta" vie odhadnut mieru - niektori maju divoke obdobie chvilu a potom sa im to aj preje a oni sa unormalnia, ale niektori do toho spadnu... mozno by mala ist k psychologovi po rady matka, aby sa neuzufala 😢
a mladej treba povedat len parkrat jasne, ale dorazne - pozri na tu a tu, ako si flakanim dokecala zivota...alebo pozri na tych a tych, ako sa maju dobre, lebo su vzdelani a maju dobru robotu... ty ako chces dopadnut? pripadne - som tu pre teba, ak sa chces vyrozpravat, mas problemy... a inak sa spravat "normalne"... lebo sustavne dohovaranie a vrtanie je v pripade pubertaka nezelane a nakoniec ide jednym uchom dnu a druhym von 😒
good luck 🍀
@maslenka mne to nepríde smiešne, ako som písala, robím ráno celej rodine, spravím aj dcére, či má 10 alebo 16-násť, keď viem, že to zje. Ona zase spraví večeru alebo cez víkend pomôže s obedom. U nás to tak funguje a nezdá sa mi to smiešne ani nevhodné.
@kvetinka75 to je tvoj pohlad, mne to smiesme je. 16 rocna slecna si davno mala robit desiatu sama. A mohla urobit aj surodencom. Tvojou povinnostou je, aby boli v chladnicke suroviny.Nehnevaj sa, naozaj je pre mna usmevne, aby si robila slecne, ktora tu o dva roky moze pisat, ze je tehotna, desiatu. Bez ohladu na jej dalsie povinnosti v rodine.
@maslenka každý to má s desiatou zaužívané inak. Aj môj otec robil desiatu sebe, mame, tak urobil aj mne. A to som už pracovala. Nechcela som, aby mi ju robil, ale on takto prejavoval svoju lásku svojej rodine, tak som ho nechala... nemám pocit, že by mi nejako ublížilo to, že tú desiatu som si nerobila sama, dnes ju robím svojim deťom a dokážem to, aj keď som prax v robení desiaty nenadobudla už od 13-tich... nemusíme mať predsa všetci rovnaké pravidlá a návyky v rodinách, nie?
@maslenka no nemá zmysel to tu ďalej rozoberať, už keď si robím ja, tak spravím ostatným, u nás to tak funguje a aj fungovať bude. A čo keby aj bola tehotná, čo sa to vylučuje že jej nemám robiť desiatu? Veď je to smiešne. Obedy tiež varím ja, ona pomáha, jednoduchšie spraví. To ako keby som jej v 18-ke povedala že sa o ňu prestanem starať, lebo vek na to má bez ohľadu na okolnosti. Ona má na starosti zase iné veci. Alebo keby som jej povedala že jej neožehlím keď už žehlím všetko. Ona tiež keď žehlí ožehlí všetko. Nedelíme si veci, ja robím sebe a vy sa starajte o seba ako chcete.
@lenulilienocucka stalo sa vela ...myslim, ze za rok...pokial nebude dospela uz ju nezmenite... je cas ist za otcom dievcata, ak plati, tak ma aspon minimalny zaujem...ten staci na to, aby sa aspon spoznali...mozno preto, ze sa stretavala zo skatulkovanim, ze je to "ta bez oca" sa sama vrha do socialnej priepaste...bude to pre nu impulz, ze nie je bez oca, ze je viditelna, ze jej bolo ukrivdene, ale on tu je a bude o nu stat... ak to nebude uplny magor, tak sa s nou skamaratit bude chciet...ved jej uz utierat zadok netreba...a na jednu kavu ju raz tyzdenne moze vziat... a inak uplne suhlasim s tym, ze ju treba nechat padnut na hubu...bude to hrozny pohlad, ale pokial to matka neurobi, pride o nu... Viem o com hovorim...moj kamarat, chytry clovek, dieta z intelektualnej rodiny, ma 30 rokov.... dnes jd kdesi v novych zamkoch v resocializacnom zariadeni po infarkte, s dvoma bajpasmi, so zavislostou na liekoch, drogach a alkohole...lebo vzdy za neho rodicia vsetko hasili...je mi ako brat a ani ho nemozem vidiet, lebo je uplne mimo realitu ☹
@ssussie na tom nieco urcite bude, moja sesternica vyrastala bez otca tiez par krat sa jej rodicia dali dokopy ale nic z toho nebolo lebo mal deti aj s inou, no a kedze bola nemanzelsky jedinacik tak mala vela pozornosti aj financnej pomoci od starych rodicov a ostatnej rodiny ovela viac ako napriklad my. Dali ju na strednu umelecku skolu a asi jej moc to neslo tak jej platili aj sukromne hodiny u nejakeho sochara a podobnych umelcov, na vysokej sa sudila o zvysenie vyzivneho s otcom, takze tie vztahy uz od zaciatku neboli vporiadku, ked skoncila skolu si vsetci mysleli ze bude nadejna umelkyna a ona si nasla o 15 rokov starsieho chlapa (rozvedeneho s deckom) a vydala sa a ma dieta a teraz uci na skole, takze "velku dieru do sveta" neurobila ....
@nelinka2009 nemusíš mať obavy, máme dobrý vzťah, priam kamarátsky, ale istý rešpekt musí byť, povinnosti sa musia plniť, byť v určitých normách správania. A keď sa niekto nevie zmestiť do kože, tak mu dáme šancu, prvú, aj druhú ... ale keď sám nechce, bohužiaľ, na gymnázium asi nepatrí. Je to výberová škola. Výberová aj ohľadom vedomostí, aj správania.
Sama mam 15-ročnú dcéru, ktorá mi povie všetko, aj o chlapcoch, aj čo v škole, chodíme spolu shoppingovať, na kavu, do welnessu ... dúfam, že sa ten náš vzťah nepokazí. Veľmi veľa sa rozprávame, ona je taká, že mi aj sama od seba povie... Ale tiež musí poslúchať, aj ju pustíme samú všelikde, ale musím vedieť kde je, s kým je a ak by som zistila nejaké cigarety, alkohol, tak to by sme určite riešili veľmi rázne, aj s manželom. Vieme, aký je toto nebezpečný vek ... snád tú pubertu prežijeme v zdraví, ešte nás čaká jedna 😀
pridam sa. aj ked budete mozno niektore co.mozno urcite proti. mna nasi strasne bili lebo ked som mala 5 rokov bratranec mi dal cigaretu ktoru som celu vyfajcila 😀 bola som ako chalan vulgarna atd. ked som mala 15 stretava som sa s bandou fetakov a alkoholikov ale nikdy som ten fet neskusila. to kedze som uz bola vacsia bol to strasny strach z toho ze dostanem bitku zase. a tak sa mi to stalo konickom. 🙂 sledovat zdrogovanych ludi ako to uzivaju atd. teraz ked si na to spomeniem jak som vzdy dostala tak si poviem ze som rada lebo keby som mala rodicov ako mala moja kamoska tak by som bola na tom tak ako ona teraz.na ulici a sferovana
@bobana297 ale prosím ťa... snáď mi nechceš povedať, že tí rodičia, ktorí deti neotĺkajú majú všetci doma feťákov a alkoholikov. Predstav si, za celý svoj život som nedostala jednu-jedinú facku ani bitku a nie som feťáčka ani alkoholička. A predstav si, nikdy by som si nedovolila byť vulgárna ani som nikdy nebola, no ako je to možné?🤐
Moji rodičia boli vždy priateľskí, benevolentní a vždy nám dávali voľnosť - nikdy som si nedovolila zneužiť ich dôveru. Toto nie je o prísnosti rodičov, to je o celkovom nastavení človeka a o jeho prirodzených mantineloch. Ja som tie mantinely mala prirodzene dané, vôbec som nepotrebovala ich vymedzovať bitkou a zákazmi a príkazmi od rodičov, ak si to ty potrebovala, ok
@0silvia0
tak vies je to aj dobou. a hlavne teraz je ta doba na prd. su zle partie a hlavne stredne skoly dost menia. na pol skolach v tn chodia stale policajti kvoli drogam. a ani nevies ako a si v zlej parrtii. ked sa dnes pozrem na 13 rocne dievca, ktore uz vyzera ako 20 rocne a ide s cigaretkou v hube po ulici je mi zle z toho. no vidis a ty si asi zo slusnej rodiny a aj sa ti pravidelne venovali. no dnes je to aj v niektorej rodine ine. nevenuju sa a nech si robia co chcu. a aj ked sa venuju a snazia sa dat dietatu vsetko a pomahat mu aj tak sa zmeni kvoli skole a partii
@bobana297 neviem ako to funguje v sociálne patologických rodinách, to je pravda, lebo som sa s takýmito deckami nikdy nestýkala. Ale mám sama doma pubertiakov 13 a 15-ročných a keby si dovolili doma byť vulgárnymi alebo sa kade-tade flákať a zgrupovať sa v nevhodných partiách, tak by som určite okamžite a rázne konala, zatiaľ moja autorita pri našich deťoch funguje, viem, že stať sa môže všeličo, ale ja svojim deckám verím, že majú dosť racionálneho rozumu aby nerobili somariny, aj keď nikdy nehovor nikdy...
@hettinka Skoda ze nema podobny vztak autorka a je rodina s dotycnou slecnou... Ocividne tak chyba dovera a respekt... V tomto veku je neskoro na jeno i druhe.. Ale ziadna polievka sa neje taka horuca ako sa uvari. . a gratulujem k skvelej vychove

@hettinka jasne, jasne, suhlasim ja hovorim o takych "uz spamatanych" a ich dalsom studiu 🙂 Nechcem zbytocne deprimovat mamu, ktora tie prispevky bude citat, skor ju upokojit, lebo ja vazne poznam mozno len jeden pripad, ktory sa dlho hladal (ale zvladol! aj ked zo slubnej caji je "len" servirka) a ostatne to dako zvladli, aj ked to boli oriesky. A este ma napadol pripad spoluziacky, ktora spadla z 1,2 az na prepadnutie proste preto, ze sa zamilovala do grazla a kaslala na celu skolu, i chodenie do nej, ani dako nepila, ani nebrala tvrde drogy, len proste on uz bol na podpore a mal vkuse volno, tak chcela byt s nim :P esteze ju to preslo po tom, ako jej ukradol vytuzeny mobil :D