icon

Nezvládanie 17 ročnej pubertiačky

lenulilienocucka
27. mar 2017

Ahojte, potrebovala by som váš názor alebo radu pretože mne aj sestre už došli nápady ako túto situáciu riešiť. Jedná sa o moju 17ročnú neter s ktorou nikdy neboli žiadne problémy, bola milé dievča, usmievavá, ochotná vždy pomôcť ale už koncom minulého školského roka začala v škole robiť raz za čas menšie priestupky, že vyrušovala na hodine alebo si nepísala poznámky. Ale neriešili sme to ani učitelia tomu vtedy neprikladali veľkú váhu, keďže sa blížil koniec roka. Ale čím ďalej tým viac to začalo byť horšie z tých ojedinelých vyrušovaní sa stal trend na každej hodine, ďalej sa pridal ku tomu aj alkohol cez víkendy a chaty s kamarátmi, zhoršil sa jej aj prospech v škole a čisté 1,2 nahradili známky 1-5 v najväčšom počte bohužiaľ 3-5 našťastie na pol roka jej učiteľky dali šancu opraviť si známky, (keďže do tohto šk.roku nosila domov samé 1) zo všetkých predmetov z ktorých jej vychádzal priemer na 3, týkalo sa to asi polovici predmetov a na všetky sa naučila na polročnú písomku na 1 ale teraz má zase priemerne len 3-5 zatiaľ má zo všetkých rokov najhorší priemer a z 3predmetov má zatiaľ len 5. Sestra chodí do školy ako na klavír stále rieši nejaký problém, že bola drzá na hodine alebo k iným pracovníkom školy, alebo že odišla cez prestávku s kamarátmi zo školy atp. Doma tiež je dosť výbušná a prestala úplne slušne komunikovať so sestrou a nepomáha s ničím. Od septembra už bola aj u riaditeľky 3x kvôli správaniu v škole, triedna profesorka, zástupkyňa, školská psychologička a v neposlednom rade samozrejme aj ja so sestrou a zvyšok rodiny sa jej snažíme dohovárať no bez výsledku. Už naozaj nevieme, čo máme robiť. Otca ani nepozná a ani neprešla žiadnym ťažkým obdobím, ktoré by mohlo mať toto za následok.

Strana
z7
betunka39
30. mar 2017

netreba sa vyhovarať na dobu, ano je viac drog, ale aj ked ja som vyrastala to bolo, len sa to tak nepropagovalo. Bol alkohol,cigarety, aj drogy, ak nie tie, task všelijake fety, či acetony. Bola som na internáte 4 roky a viem o čom hovorím, ale ja som bola vychovavana tak, že by som si kvoli ucte k mojim rodičom nedovolila nič, čo by ich zranilo. Mala som spolužiačkyx, ktore chlastali už ked prišli na strednu, klamali rodičom, fajčili, cez noc liezli chalanom do izieb ,, aj na zabavách sa pilo ,fajčilo. &tu ide o to ,ako vychovavaš deti odmalička, čo im dovoliš, či ich učime niesť si nasledky od 3-4 rokov, alebo im to zahladime akoby sa nči nestalo. Vychova ma fungovať tak ako mna moji rodičia vychovavali a aj ja to praktizujem.-rodič ma dve ruky, jedna tresta, druha hladka. Ak deti uroblili niečo zle, tak museli znašať nasledky a následne trest. Maá ich 5 , nevravim, že sa ešte neičo nemože zmeniť, to nikdy človek nevie, lebo ešte mám puberťaka a maličku. Ale musia mať zaklad z domu a najhlavnejšia je dovera a tolerancia. Ja sa za svoje deti nemusim hanbiť, aj ked narobili tiež nejake blbosti, ale bolo to ešte v ramci noprmy ako sa vravi. Všetci si prešli tým, že okusili alkohol a nasledky si niesli za to sami. Ale stalo sa iba raz, že ked mali tak 10-12 rokov, tak večer odišli bez mojho vedomia do druhej dediny, ked som to zistila mali týžden zaracha ,ale vysvetlila som im to ,že nejde o to, že tam isli, aj druhykrat ich pustim, ale maju ma informovať, pretože, ak by sa neičo stalo, aby som vedela, kde su,vysvetlila som im a určila už v tomto veku pravidlo, ked niekde chcu isť, maju mi to povedať, dohodneme sa či mozu, ak ano, kedy maju byť doma. Nemali mobiliy až od 15-tich, tak to muselo fungovať. A tiež, ak by sa niečo stalo, že maju mi to povedať a vyriešime to a nie zatlkať.Kaša sa vždy je najlepšie zahoruca. A fungovalo toa, vedela som o všetkom, kde boli s kým, ako tam bolo, ked išli potom neskor na chatu, vedeli, že po prihode maju zavolať, že su v poriadku a tiež,raz denne zavolať, že su o.k ak boli preč dlhšie. Vždy to dodržali a funguje to dodnes, aj ked su dospelí. Ktokolvek z nás niekde cestuje, vždy sa ohlasi, že je o.k . Nikdy predomnou netajili veci, ak mali problem. A funguje to dodnes. Dnes toto vo viacerýxh rodinách chyba, pretože namiesto toho, aby mama rano urobila deťom aspon ,čaj, alebo desiatu, tak radšej da do ruk peniaze, dieťa si kupi colu, energy drink ,nejake čipsy a potom sa idu tie deti od tolkej energie dobre nie "zbesnieť". *Vidim to každe rano v oobchode, pamatam, ako moj najstarši chodil na strednu a ja som rano vstavala do prace o pol štvrtej, tak som všetkým deťom chytala desiatu, tak mi rozpraval, že raz ho jeden spolužiak dlhšie sledoval a nakoniec sa ho poytal, či nevymeni svoju desiatu/ mal chlioeb so šunkou a zeleninou / za jeho šatočku z obchodu. Tak syn ,že hej ale chcel vedieť prečo. Tak mu ten chlapec povedal, že Ty musiš mať dobru mamku, ked Ti stale robi desiatu, moja radšej rano spi a da mi peniaze a ja už tie šatocky neznašam. Nwvravim, že taky chlapec by si už mohol desiatu urobiť aj sám ,ale je to o tom pocite, že ma mama ma rada, že na mna mysli. Moji chalani si postupne od strednej robili už desiatu sami, o dcere ani nevravim, tej som nerobila desiatu od 4-tej triedy. Ale, kedže boli štyria, tak sa rano hadali, pri kuch.linke, tak som im to robila občas ja, alebo si desiatu chystali už večer. A je to doteraz tak, občas pripravia ranajky, kavu ani nevravim, poumyvaju za sebou riad. Nikdy sa mi neastalo, aby mi zmizli peniaze, zobrali si niečo bez mojho vedomia, alebo auto, ako sa občas stava. *Boli vychovavní skorme, ale k slušnosti. Nevravím, že kto má peniaze nevychovava slušne, ale čoraz viac a o tom v svojom okoli presviedčam. Mam peniaze, tak možem všetko. Už len taka obyčajna vec, ako je slušny pozdrav. CHodim denne do školky s malou, bohužial stretavam kopec rodičov, čo sa nevedia ani len pozdraviť, alebo odzdraviť a vidim ich každe ráno v šatni, ako može potom k slušnosti taký človek viesť svoje dieťa? Pridem dnu pozdravim a nič, idem preč a nič, jak telata. Ale hlavne vec, že sa vozi v BMW, alebo v Mercedese. Česť vinimkám.Som na svoje deti pyšna. Hoc aj oni robili v puberte nejake vylomeniny, ale bolo to v ramci normy.

merikac
30. mar 2017

@betunka39 krasne napisane, no nie vzdy, tak je, lebo vy ste to tak prezili,,,Dovolim si nesuhlasit,,,vzhladom na moje 2 deti,,rovnako ich vychovavam nerobim rozdiely,,,starsi,,vychovne problemy od mala (po druhu triedu strednej skoly sa ucil vyborne)... jeho som musela trestat stale....priklad-zakazli sme pc-aj tak si ho pustil,, prisiel dalsi trest za to, nasledne sme preventivne zobrali aj kabel od pc aby si ho nemohol pustit, zohnal si novy a potajme po skole na pc bol..Nie nepozerali sme sa na to s nadhladom, iritovalo nas, poburovalo, dostavalo na kolena, preco tak vzdoruje, preco akoby robil naschval,,vzdy nasledoval trest (nemusel byt fyzicky) (aj ked priznam, ze uz nas dohnal casto do takych roozmerov, ze som sa stratila ako rodic a zo zufalstva som ho zmlatila hlava nehlava),,,zvykol si na tresty,,vobec ich nevnimal,,,,,,,,zial vela krat je to o povahe dietata......... Moj rozum dlho nevedel spracovat a z mierit sa s tym kde sa robi chyba, konzultovala som hlada,,, problemy tak ako v nas rodicoch , tak aj v synovi,,,,,,,,,,Zijeme spolu s rodicmi, ktori vychovali mna, aj surodencov, s nami nikdy problem nebol, moji rodicia, tiez nechapali, praco je taky...........
Ale---- ten zaklad, v nom je, ta vychova v nom je... aj ked sme mali pocit, ze je to bezvysledne, nie nie,,,hoc bude mat 22, zacina v nom byt zodpovedny clovek, aj ked s chybami,,,,,,,,,,,,,,,,,
Dcerka je sice este malicka, ma len 6 rokov,,,ale ta este nedostala ani po zadku, lebo nebol dovod,,,,Syn v jej veku mal uz par vychovnych bitiek za sebou. Dokonca sa mi nezda ani tak "nadana" ako bol syn co sa ucenia tyka,,,,,,no napriek tomu povie ucitelka (zhodou okolnosti ju uci ta ista ako syna) ze je sikovnejsia,,,,,,,,,,,oponovala som, nie je,,len tym, ze je bezproblmova, ju vnima inak.
Kazdopadne verim, ze mamina ktora tu hlada problem(resp jej sestra) najdu spravn cestu.

betunka39
30. mar 2017

@merikac ano, maš aj Ty pravdu, je to aj o povahe človeka. Ale ako sama píšeš, Vy ste syna prakticky trestali bitkou už odmalička, on si zvykol a tak isto ho učite brali aj v škole, kedže u dcery, je to už inak. Ale možno ,keby ste to riešili inak, možno by to nebolo až take, možno... ťažko povedačť, ale ako vraviš musi tam byť ten zaklad. Ale podla mna, ak dieťa takto klame, vypina mobil ,ako u zakladatešky, tam je problem niekde inde a ten zaklad tam určite chyba. Vidim to ma mojom synovcovi, sestra s nim ostala od 4 rokov po smrti švagra sama. Tým, že sme ho všetci chceli zahrnuť laskou a vynahradiť mu chybajuceho otca, si chlapec už v mladom veku zvykol, že proste má všetko. Nevravim, že uplne všetko, alebo že by ho sestra zle vychovavala, ale ma 12 rokov a prerasta jej cez hlavu . A hlavným problemom je to, že kým pride k našej rodine, tak sa musi spravať tak, ako naše deti či moje, či sestrine, jednoducho dodržiavať pravidla, tak u druhje babky a tety, ej to naopak. Chce čipsy má ich, chce 2 l coly má ,aj napriek zakazu, že ma nabeh na diabetes. Sestra si nevie rady, lebo ich nechce raniť, kedže jej veľa pomahaju od smrti manžela. Pomohlo by ,keby sa odstahovala inam, ale chlapec už nesuhlasi, lebo už sa musel 2x sťahovať a jednoducho to už nechce. A to su take veci, ktore si my dospeli častokrat ani neuvedomujeme, ako to posobi na male dieťa a ešte viac na pbertiakov. u nas doma, ja presne viem príčinu ked sa niečo u deti zomlelo, lebo to pramenilo z našich nezhod doma s mm,alebo so s rodinou. Ked sa to vyriešilo, vydebatovalo, deti nadobudli pocit istoty, tak bolo pro vystrajani. Jednoducho, možno, keby osm v 14-tich dcere nedala jasne najavo, na čom je tak dnes ktoovie, kde by bola.

celasapremenim
30. mar 2017

ja verim, ze ked bolo dievca predtym bez problemov, dobre sa ucilo, usmiata, prijemna, ze najde cestu spet a bude to raz znovu dobre, skola sa da dotiahnut tiez, aj vyska aj ina....to gro v nej urcite je zdrave a bude to fajn, pevne nervy

antoniod
30. mar 2017

z mojej skúsenosti nie je od veci navštíviť špecializované strediská pre tieto prípady, taky sme tým prešli a veľmi nám to pomohlo.

celasapremenim
30. mar 2017

@antoniod ja si tiez myslim, ze toto pomoze...mne dve vchadzaju do puberty, jedno viac uz....snazim sa to cele pochopit a naucit sa reagovat

merikac
30. mar 2017

@betunka39 😀 😀 taketo skatulkovanie sa mi paci--vidis, "bili ste ho a zvykol si na bitku"............ Pochybujem, ze su rodicia ktory siahnu hned k bitke ( ak ano, tak sa jedna o nejakych delikventoch), kazdej bitke, ci trestu predchadza dohovaranie, priklad v rodine...
Druhi zas hovorili,,,treba ho trestat- vystala som si svoje,,,,,,nik nevidi, cim si prechadzaju rodicia ozaj problemovych deti,,,,,,,,,,,,, Ako matka som sa prestala cudovat rodicom tkakychto deti, ktori nechodili na rodicovske,,,,,,,,, Vzdy som vsade prisla, vzdy sa zaujimala,ale taketo skatulkovania s podsunom starajte sa, dieta je vasim odarzom vychovy, mi neraz uderilo taky uder, ze nebyt viery, by som rezignovala. Ale hnalo ma v pred- Viera, ucta, vsetpovanie moralky,spravny priklad, musia zanechat stopy v chluchom, ci slebom, ci bezcitnom.aj ked nie hned, raz ano.🙏

maslenka
30. mar 2017

@bobana297 bitkou si budovat respekr je hlupost. Mna nikdy nebili a uctu a respekt som mala vzdy. Vzdy sme sa vela s rodicmi rozpravali, vztah bol kamaratsky, doverny. Myslim ze prave prilis prisna vychova moze ueobit tolko skody, ako prilis benevolentna. Ked som bola na internate, prave ti spoluziaci, ktorych doma otlkali, sa spravali ako odrrhnuti z retaze, ked neboli d rodicmi denne. My, co sme uz mali za sebou nejaku cigu aj pohar vina, ale nam nikto za to hlavu neodtrhol, ale vysvetloval, tak sme sa dokazali chovat v medziach.

nelinka2009
30. mar 2017

@maslenka Super

maslenka
30. mar 2017

Este dodam, ze prva z triedy bola tehotna spoluziacka, ktoru nikam nepustali, brali ju aj v 16 rokoch ako skolkarku, nikto jej nic nevysvetlil, nepovedal, cize vhupla do vztahu a tehotenstva ani nevedela ako.

betunka39
30. mar 2017

@merikac ja som Ti to nevyčitala, len že možno ste si to vy tak zaškatulkovali ,tým padom aj v škole. Je ťažko vychovavať deti,tak aby boli presne ako si predstavujeme, je to nemožne a ani nikdy nebude. Viem, každy sa snaži, ale su rodičia, ktorí jednoducho nechaju tak, ved nech sa dieťa vyburi a prejde to, ale ono to nie je celkom tak. Musi tam byť dohovaranie, rešpekt, aj tresty, či pochvaly, ale aj kontrola zo strany rodiča a tiež vzajomna dovera. Neviem, ako vystrajal syn, lebo ak šlo iba o internet, tak je to ešte o.k lebo aj náš najmladši aj napriek zakazom, našiel si vždy sposob, ako sa pripojiť a bol tam cez vikedn až do 3,00 rana. U nas nakoniec zabralo to, že sme mu nechali volny pristup po cely den, 24 hod v kuse, ale ked prišiel vikend, lebo cez skolu nebol dlho, ale cez vikend, budiček rano o 7,00 ako my s mm a davaj do prace, v nedelu rano do koastola, no bavilo ho to asi tak 2-3 týždne, potom chodil spať ako sa patri čiže okolo polnoci, dovtedy mal dovolene. Ale no, na každeho je iny meter a akždy musi vedieť aspon približne ako na to svoje dieťa.,ak ho pozna a zaujima sa on.

juliet86
30. mar 2017

Hnmmm skuste ist do rodinneho centra kvapka v dubravke. Napiste tam mejl. Beter sa da poslat do ba do lvcka na hrdlickovu je to este predstupen polepsovne. Vezmite ju na hranicnu do BA. No a najma sa drzte.

janickacrazy
30. mar 2017

@maslenka Ja poznám ešte tragickejší prípad, dievča, ktoré ozaj nikam nepúšťali do 18, ani na discu ani nikam okrem školy, tak ked mala 18, tak prvý raz ju konečne pustili na disco a tá bola z toho taká nadšená, že vletela pod prvé auto a zabilo ju, no strašné to bolo pre tých rodičov. Toľko ju chránili, až nezdravo, že to takto dopadlo. 😢

kofa77
30. mar 2017

absencia v skole sa nahlasi na upsvr, na oddel. soc.pr. ochrany a kurately, s tym,ze je zaznam a tusim 2 zaznam- smer reedukacne zariadenie, cize polespovna po straom.

a inak aj bez toho s atam moze slecna dostat, ved nech ju tam sestra zoberie, aspon z dialky pozriet, teraz frci kauza Cisty den, nech si nieco popozera.

matka2303
Odpoveď bola odstránená
Strana
z7