Odpustili by ste spolužiakom šikanu?
Odpustili by ste spoluziakom niekedy sikanu?
@zuzana9415 tento svet ale nikdy nebol a nebude spravodlivým miestom. Musíme sa pre naše dobro naučiť určite veci spracovať a nedržať v sebe nenávisť, lebo to bude na škodu len nám samotným …
@zuzana9415 už chvalabohu nie. Možno je to aj mojou intuíciou a od takých ľudí bočím ešte predtým ako sa stihnú prejaviť. Už nemusím byt zavretá s niekým v triede ….🙂
@zuzana9415 áno, šikana existuje aj na pracovisku a nie je to ojedinelý jav. Len to ma trochu “vyhodu” oproti šikane v ZŠ. Jednak deti sa nevedia tak brániť a v tomto veku to býva fatálne ak niekto šikanovanemu nepomôže a po druhé základnú školu nemôžeš tak ľahko zmeniť ako zamestnanie. Samozrejme Nezľahčujem mobbing na pracovisku, ale keď bol chlapec - predpokladám už dospelý muž, sebavedomý tak sa z toho rýchlo otrasie a povie si, že takých volov už stretnúť nechce. Kdezto keď toto trvá na základke niekoľko rokov, tak dieťa môže prísť o sebadôveru a celkovo to môže ovplyvniť jeho další život ….
@zuzana9415 Ucitel je sam o sebe diagnoza? Akoze halooo, za to, ze mas zlu skusenost tak isto alo vela z nas, co tu piseme, ze kedysi sa moc neriesilo, este neznamena, ze sa neriesi nic dnes a ucitelia su na diagnoziu. A co zivi teba? Ktore povolanie mam jednoznacne odpisat?
@zuzana9415 Nikde nie je napísané, že im máš odpustiť, nie si preto horší človek. Len nedovoľ aby ťa zle spomienky a staré krivdy ťahali dole. Obdiv že si sa zastala kolegu, takých ľudí je v dnešnej dobe málo, väčšina sa zubami nechtami drží hesla, "čo ťa nepáli nehas" alebo "kým robí zle iným a nie mne tak je dobre". A potom sa náramne divia, keď šikanovany odíde a zrazu sú šikanovani oni.
@zuzana9415 Aky bol ten dovod?
@zuzana9415 Bozie deti sme vsetci. Boh ich lubi rovnako ako teba. Bez rozdielu. Je jednoduche milovat tych, co nas miluju. Ale odpustit a milovat tych, co nam ublizili, je to, o co by sme sa mali snazit. Sama sa o to snazim, je to tazke.
@zuzana9415 Prepac, ale taka negativna energia z teba ide, ze si tym to pekne v zivote odhanas. Ozaj neviem, co take vazne sa tam stalo, ale iste je, ze to spracovane nemas a premieta sa to do tvojho zivota stale. Odporucam psychoterapiu, nech sa toho konecne zbavis a nenas to uz vo svojom zivote. Lebo je to ako smradlavy kus handry, zapachne ti vsetko a nic pekne sa k tebe nepriblizi. Nevydrzi to s tebou.
@zuzana9415 Myslis? Lebo to, ci si o uciteloch napisala, nebolo plne respektu. Je to, ako by ti zhorel dom a prestanes si vazit vsetkych hasicov. Aj ja mam k niektorym pedagogom vyhrady, su to rovnaki ludia ako my, s ludskymi chybami. Ale taketo sudy davat vseobecne? Prinesie to tvojmu zivotu cosi pozitivne? Ozaj si myslim, ze odpustenie pomaha. Tvojim spoluziakom a tym ucitelom je pravdepodobne u prdele, co si myslis. Stale nevieme o co islo, ak to boli len nejake posmesky za vyzor alebo inakost, tak uz asi aj davno na to zabudli a ziju si rovnako spokojny zivot s/bez tvojho odpustenia. Ak to bolo vaznejsie, mozno ich to aj trapi, mozno sa s tym zverili aj Bohu ten sa s nimi zmieril. Teraz je uz len tvoja cast, vyrovnat sa s tym a nenechat si svoj pekny zivot zasmradzovat nenavistou. Pomozes tym len sebe, ze najdes v sebe konecne pokoj.
@zuzana9415 ja som svojim odpustila..ale viem že keď budem mať deti budem ich učiť asertivite aby sa naučili brániť poznamkam a aby sa nebáli zastať si samé seba
@zuzana9415 Inak pekny film o podobnej tematike https://www.netflix.com/cz/title/80992607?s=i&t...
@zuzana9415
vies niektori ludia sa vedia zmenit aj vzit sa do ineho i ked to nezazili sami. To ale malokto 🙂
Myslím si, že čo sa týka šikany a odpustania (sikanatorovi), mnohí ste napísali, že to treba spraviť kvôli sebe. Ale tu by som skôr hovorila o akceptovaní minulosti, čo sa mi ako sikanovej stalo a nie o odpustani ako takom, ako to vníma väčšina ľudí. Sikanatorovi je šum a fuk ako sa sikanovany cíti, on sa dobre baví a má pekný deň, o pár rokov si na to ani nespomenie, len málokedy sa mu to vráti, resp nikdy do takej miery, ako keby to zažil v detskom veku. Tie následky nikdy nebude mať také v dospelosti, aké by boli, keby to zažil na vlastnej koži v detstve.
Iná by bola situácia, keby toho dotyčného to úprimne mrzí a naozaj to ľutuje. Ale toto som nikdy nezažila, aby niekto taký za mnou prišiel a ospravedlnil sa za to, čo mi robil. Možno sa to deje vo svete, ktovie.
Pravdupovediac, len málokedy spomínam na to, čo bolo. Snažím sa mať lepsi život, i keď s následkami.
Preto úplne chápem autorkine pocity a som rada, že otvorila túto tému. Možno ak si to prečítaju rodičia sikanovanych, podniknú včas kroky, aby ich deti nedopadli ako podaktorí z nás.
Odpustila som sikanu spoluziakom na zs hnet vtedy. Vedela by som ich odpalkovat zranit tam kde by ich to najviac bolelo. Ale ako hovoris nechcela som druhym robit to co som nechcela aby robili Mne . Nechcela som kesnut na ich uroven. Tazsie sa mi odpustalo ucitelke ktora stym celym akosi zacala . Ktora bola dospela a mala sa chovat inak. Ale odpustila som im . Ani im nezelam ziadnu karmu nic zle. Je velmi pravdepodobne ze si nikdy ani neuvedomili ako zle sa chovali ako ubliživali, odpustenie nikto nepytal . Ale odpustila som koli sebe. Necitim ako ty nic negativne nezivym v sebe hnev Akoby to bolo vcera. To odpustenie cloveka oslobodi. Emocionalne. Odpustila som aj horsie veci. Necitim hnev nic voci cloveku co ma znasilnil. Tazsie by sa mi odpustalo Keby Niekto ublizil mojim detom. Ti co ti ublizili žiju rent free v tvojej hlave . Nemas to v sebe uzavrete a tak ta to bude zbytocne boliet vzdy ked si na to spomenies. Si rozhodnut a nikdy neodpustit dalej v sebe zivit sebalutost bolest hnev nenavist. Tym skodis len sama sebe. Je to tvoja volba takto. To chces ok . Je to ako mat v topanke kanienok
A dalej kracat s rozhodnutim ze sa nevyzujes ze sa ho nezbavis. Ked ten kamienok by mal Sam vyskocit a ospravedlnit sa co sa samozrejme nestane, tu prvotnu bolest ti sposobil kamienok. No tvoje rozhodnutie snim dalej kračat .. nestažuj sa že boli. Da sa ho zbavit no nechces. .
@zuzana9415 nic ti to nehovori? Ked uz si mala potrebu poucit o tabletke po ako o hriechu
Matúš 6:12 SSV
A odpusť nám naše viny, ako i my odpúšťame svojim vinníkom.
@zuzana9415 patri. Ak si veriaca, mas odpustat. Ci veris len vtedy ked sa to hodi do kontextu?
@zuzana9415 áno. Samú ma sikanovali celú základnú školu a dokážem im odpustiť. Keď ten 1 šikanator niečo nemal a mal si to vypýtať odo mňa povedal, že to radšej mať nebude akoby to mal mat odo mňa, ale keď mu hrozila veľmi zlá známka z jedného predmetu, tak som mu aj vysvetľovala učivo a aj ešte jednej babe a dokonca keď nevedel 5-minútovku tak som mu ju napísala. Napísala som svoju vymenila s tou jeho napísala tú. Väčšinou keď chýbal, úlohy si pýtal až po týždni alebo po 2 a to mu nikto nechcel posielať, takže som sa mu to vždy snažila poslať a pomôcť mu, pokiaľ chcel a dalo sa to. Nehnevala som sa naňho a už dávno som mu odpustila, nerobí mi problém odpustiť niekomu, kto mi ublížuje...