icon

Patrí staroslovienčina a prepis do stredoškolského učiva?

75lucia
17. jan 2024

Ahojte, dcéra je štvrtáčka na gymnáziu.
Na hodinách slovenčiny, preberajú veci s ktorými som sa nestretla ako prepisovanie textov do staroslovienčiny a transkriptu, preto by som sa chcela by som sa opýtať či s niečím takým už skúsenosť a či si myslíte že do patrí medzi stredoškolské učivo.

Patrí staroslovienčina a prepis do stredoškolského učiva?Patrí staroslovienčina a prepis do stredoškolského učiva?Patrí staroslovienčina a prepis do stredoškolského učiva?
Strana
z2
vanilkovazmrzka
17. jan 2024

@emm_i si super 💚

atinkaa
17. jan 2024

@emm_i to je od teba fakt mega, najma budu citat, premyslat viac ano aj premyslat v jazyku.

Je to smutne ale bohuzial verim, ze tieto cvicenia viz @autorka su realne a kludne aj s prepisom smer Maria_Terezia, nereflektujeme nic, nie sme ochotni zmodernizovat sa ani o piad, nemyslim jednotlivo ako @emm_i ale ako spolocnost. Tie veci su absolutne neaktualne a ak cosi AI bude za chvilku bezpecne vediet to je zkorigovat niekomu text, doplnit ciarky, dlzdne, opravit chyby aj y/i a verim, ze aj prepis do staroslovienciny, je to rovnako zbytocne ako uz v prvej triede na zs, podciarkovat detom kolko krat su s lastovickou pod ci nad ciarou, mali by sa tomu tesit, premyslat nad pismenkami - mat fun s nimi, lebo kronikarov co pisu krasopisom uz tiez nemame, este mozno teta na matrike aj ked to je tiez skor smutne, ze sme nedigitalizovali nic a kym clovek vybavi doklady, tak to trva uz snad hadam len Zimbabwe a Mozambiku dlhsie ako u nas.

- striedavy rym ma teraz dcerka na teste - 6.roc. ZS - to je ABAB teda sa ti musi rymovat
kacky - povedacky - ale medzi to ide Janko - pobehajko napr.

teda konce rymov budu kacky
Janko
povedacky
pobehajko

aby uz vedela aj dalsie naj kukne AABB, ABBA ABCA
https://encyklopediapoznania.sk/clanok/3543/rym...

to na co si sa pytala mas napr. tu
http://vierkasuchmova.blogspot.com/2013/02/2-pr...

a dalej skuste po otazkach googlit, aspon tolko sa naucte obe, nemyslim to v zlom, ak sa clovek ma bludy ucit a chce si to zlahcit, tak dnes uz vie pouzivat google, teda opat priklad s osvietenou pani ucitelkou viz vyssie - @emm_i , ak dcerka nema stastie na takyto typ ucitelky, ktora chce mat s detmi aj vztah aj ich viest k laske k slovencine aj ich cosi naucit, tak vie si dnes najst na internete kopy takych podobnych ucitelov, a uciteliek, verim, ze vygooglite este aj dalsie typy kde mozno najde aj ten prepis.

A ak nic ine, tak s nou doma pohovor aspon o tom, ze cloveka tieto nezmyselne ulohy ucia trpezlivosti, buduju odolnost a ano patria k zivotu, lebo nie je vsetko len zabava aspon u nas na Slovensku nie. My si milujeme veci skomplikovat, naj to vyzera kus tak jak robotovanie na panskom onehdy za Ferenc Jozku a Marie Terezie.

emm_i
18. jan 2024

@vanilkovazmrzka
@atinkaa
Ďakujem vám 🙂 samozrejme, myslela som aj na žiakov, ktorí sú slabší a pre nich by bola 100-200 stranová kniha demotivujúca, tak sme sa dohodli, že si vyberú niečo kratšie, prípadne časopis s komiksami. Začali tým a po polroku si už doniesli tiež knihu, lebo cítili, že chcú viac. Hovorila som im, že aj to je text, len iná práca s textom, ale hlavne, aby niečo čítali 🙂 tie texty v Lit. sú naozaj dosť staré, niektoré.

tykat
18. jan 2024

@atinkaa "...podciarkovat detom kolko krat su s lastovickou pod ci nad ciarou..."
Cestne priznavam, ze som synovi napisala krasopisne sloh, zmenenym zoskaredenym pismom aby sa podobalo na jeho krasopis, dostal z neho 3 a ze sa ma viac snazit. Predtym mu ho vratila, tesne pred klasifikacnou, ze obsah vyborny ale pismo katastrofalne a ak ho neprepise tak bude robit komisionalku.
Nie som na to hrda ale urobila som to, syn je nadseny slovenskou literaturou, basnikmi, kupuje knihy v antikvariate, cita Botta, Krvave sonety (nadsene robil porovnanie SK vs ANJ preklad), Janosika... vojnovu literaturu, miluje besedy k tomu, rozoberat diela, pisat eseje, slohy...ale tato ucitelka mu berie akekolvek nadsenie, bohuzial.

simsalabim
18. jan 2024

@tykat to v ktorej triede takto zalezi na krasopise? V dnesnej dobe 🙈

tykat
18. jan 2024

@simsalabim čo ti poviem 3r gymka 🙈

simsalabim
18. jan 2024

@tykat to nemyslis vazne... to naozaj nie je na gymnaziu nic dolezitejsie ako krasopis?! Ved to je hadam aj napadnutelne...

atinkaa
18. jan 2024

@tykat este ze ta syn ma♥️Praveze na seba hrda bud, ja ani tym diktatom na konci polroka co zhorsia znamku, znizia motivaciu nerozumiem. Furt pritom myslim na dievcatko, ktorej otec zalozil alternativnu skolu v Brne, ked okrem ineho doniesla 4. z vytvarnej, na ktorej kreslili macku a pani ucitelka pripsala dopis, ze takhle se kocka nemaluje. Ona nakreslila ked si predstavis macku sediacu k tebe chrbtom na skrini s vysiacim chvostom - a ked jej otec sedel doma v kresle a premyslal, ze ani vytvarka nevedie ku kreativite, tak zbadal ich macku ako sedi na skrini a zistil, ze pre nu to bola presne ICH macka, teda ani nie forma sebavyjadrenia ci rebelstvo, ale prve co dievcatko napadlo, ked sa povie macka. Pribeh ma fajn koniec. tatinek vede v Brne skolu a pise kriticky o skolstve, no stale, ci uz pri svojich alebo inych detoch myslim na to, ci sa to neda inak…

tykat
18. jan 2024

@simsalabim nie je to napadnutelne lebo na maturite bude pisat sloh a ked to napise necitatelne (da sa to precitat ale musi clovek chciet) tak dostane zlu znamku. Dzubu ho za to od prvej triedy, krasopis pre neho cista nocna mora. Takisto i/y. Pritom v anglictine neurobi ani jednu chybu, testy pise väčšinou na 100%, ucitelka sa ho pyta ze ako je to mozne, aky ma recept na tak dobru anglictinu. Nastastie chodi na bilingv. takze vacsinu predmetov ma v anglictine, len z tej slovenciny musi nejako zmaturovat.

Strana
z2