Podporili by ste dcéru pri voľbe stredných škôl?
Mamky, podporili by ste Vašu dcéru v rozhodnutí podať si v marci prihlášku na dve stredné zdravotnícke školy, keď nechce ísť ďalej študovať na VŠ, aby bola sestrička?
Má veľký vzťah ku kozmetike, líčeniu, robí krásne nechty, hovorím jej, aby zvážila aj túto cestu. Poradíte? Ďakujem
@modrykolibrik opakujem.... praktická sestra nemôže robiť sama sestru v ambulancii..ak si tak robila, tak to bolo protizákonné. Ak sú dve sestry, tak sa dá, ale sama nie
@magimi robila som aj ako PSS ale aj ako zdravotní sestra. Nechápeme preco tvrdite, že bude robit pomocnou sílu? Precitaj si kompetencie. Na ambulancii robit moze aj sama. Na očnom běžne stretavam PSS same
@magimi a hovoris hluposti. PSS berie krve, vymiena katetre, to vsetko je odborná práva co PSS Moze vykonávat tak nehovor nieco comu nerozumies
@magimi zavádzaš. Moja všeobecná lekárka má praktickú sestru a robí všetko. Teda infúzie by mi nedala, ale inak robí všetko, čo sestra s VS v ambulancii všeobecného lekára. Tam naozaj sestra nepotrebuje nič špeciálne, len robiť administratívu, brať krv a pichať injekcie. A to praktická sestra u dospelých môže. Možno by bolo fajn prečítať si zákon o tom, čo PS môže a nezavádzať autorku nepravdami.
Mamky, tie čo sa vyznáte, ak by dcéra naozaj nechcela ísť ďalej na VŠ, môže ísť pracovať ako praktická sestra do zahraničia? Myslím anglicky hovoriace krajiny, anglicky sa dcéra učí celú ZŠ. O tomto sme sa doma zatiaľ vôbec nerozprávali, to len mne napadla taká myšlienka, či je to vôbec možné.
@melanta
@modrykolibrik môj manžel je obvodný lekár a presne to riešil, prebral ambulanciu, kde boli dve sestry (jedna praktická sestra a jedna s Bc) a on si chcel nechať iba jednu...chcel si nechať tu praktickú sestru, ale vyhľadal si to v zákone a zistil, že nemôže.
@modrykolibrik katetre urcite nevymiena
@melanta zákon nastudovany a stále si stojím za svojím, nemôže vykonávať všetky činnosti v ambulancii , napríklad len to, čo sa robí v ambulancii môjho manžela.... nemôže podať intravenoznu injekciu, ani infúziu, dokonca ani intramuskularnu injekciu, nemôže odobrať krv napríklad na hemokulturu.
Ok, možno to niekde robia, ale podľa zákona nemajú na to kompetencie.
Tak ak máš dr., ktorá len vydáva výmenné lístky, tak jej možno stačí aj praktická sestra. V ambulancii sa však môže robit aj všeličo iné 😉
@modrykolibrik ok uznavam, tak na ocnom, koznom by mozno mohla robiť aj sama....pozerala som sa na to z optiky ambulancie všeobecného lekára, keďže to mi je najbližšie
Za 4 roky sa moze kadeco zmenit,mozno aj na vysku bude chciet ist. Kozmeticku,manikuru moze robiť aj bez skoly.
Ja som vyučená kozmetička. Obe povolania sú krásne. Obe majú výhody aj nevýhody. Výhoda je, že povolanie kozmetička je viac kreatívne. Nevýhoda je, že uplatnenie je menšie ako u zdravotnej sestry. Zdravotné sestry hľadajú častejšie.
Ak by chcela byť kozmetička tak by si mala otvoriť vlastný salón. Lebo ako zamestnanec zarobí menej, plat je u nás v malom meste 750 eur v hrubom.
Ešte nevýhoda je že kozmetičku robia aj nadčasy občas.
@estellas musim sa popytat kamosky,a si zarobi viac, no ma bbu pracovnu dobu.
sestry teraz robia tiez casto nadcasy a casto ich ani nezaplatia, iba presuvaju. ked chcu nadcasy vynulovat dat za ne nahradne volno, nastava peklo v praci ( teda ak kde, ale u nas urcite ). nema kto robit, roboty stale rovnako, no daju nas na sichtu an oddelenie o jednu menej. cize robim sama takmer za dve. s to je na hlavu.
co sa tyka platu,a ko kde. na to ze sestra robi vikendy, nocne, sviatky, u nas moc nezarobi. robim v DSS. ked by som odratals tieto priplatky a priplatok za smennost, ci infekcnost, co s tym suvisi, tak zarobi mozno rovnako.
a teda ja to nijak neriesim, na to amme vedenie, ale oficialne prakticke sestry by u nas nemali robit vsetko co klasicka sestra, aj ked robia, lebo nas sestier je malo a nepokryli by sme to. sefka sa musi velmi snazit, aby vykryla sluzby tak, ez ma na sluzbe na kazdom odd aj praticku sestru,a j vseobecnu sestru, ktora by mala akoze za prakticku sestru zospovedat. mame odd, kde je to rozdelene, jedna robi teren a pise hlasenie, druha lieky a pise osetrovaky. aby to bolo tak,a ko to ma byt, potom vseobecna sestra by mala robit lieky, pichat vsetky inj, brat krv a neviem, mozno sa najdu aj ine vykony a prakticka sestra by mala robit halvne ine cinnosti v terene. osetrovaky neviem, podla spravnosti by mal vykony podpisat ten, kto ich robil, co je uplne nerealne.
na jednej strane by vseobecna sestra mala toho asi dost vela. casovo by nestihala, hoci pri vacsine cinnosti by sedela, na druhej strane by prakticka sestra robila stale len teren, co je dost aj fyzicky vycerpavajuce ( na odd , ktore popisujem je 120ludi - uz len dlzka chodby po ktorej beha je dost ) a to kazdu jednu sichtu.
zatial sme na tento systen nenabeli, ale mozo raz aj to bude.
nehovoriac o tom, ze vekovy priemer je u nas pomerne vysoky.
pod 30r mam ai len 1 kolegynu, medzi 30-40r asi tiez len jednu, medzi 40-50 je nas zopar a vacsina ma nad 50r. musim to presne pozriet.
je to vcelku zufale, takato vekova skladba sa tyka aj opatrovateliek.
stupajucim vekom prichadzaju zdravotne problemy.
minule boli u nas merat fyzicku zataz, zrovna v ten den sa kupala jedna imobilna a tazka klientka. ten clovek, co zataz meral sa zhrozil, ze by ju mali rekladat na kupaci vozik viaceri. vraj 5-6zamestancov. no na tom odd so 120 ludmi je ich dokopy v robote 5 a to spolu opatrovatelky aj sestry. nehovoriac o to, ze ak amme takehoto clvoeka dat do sedu, tak ho tolky nemaju za co ani chytit. clovek nema uchytky. mozu ho dvihat 2-3ludia, aj napriektomu, ze ma 120kg. ak sa chytia aj dalsi, moc nepomozu, iba skor zavadzaju.
tiez ej problem. tuto pracu casto robia zeny. zeny su v priemere nizsie. ak sa staraju o chlapa, ktory ma 190-200cm, tak je to vyskovy nepomer. chcu ho postavit, chytiti pod pazuchu, ale on ju ma vysoko. mam kolegyne, co maju 150cm a 40kg. a mame ak klienta, ktory je sice stihly,a le ma fakt 2m. ak by stratil klient rovnovahu a areflexne ho chce taka opatrovatelka zachytit, moze si skaredo ublizit.
tak by som bola rada, keby sa toto zmenilo, keby sa ot zlepsilo. vymysla sa stale nieco nove, aby sa skvalitnila starostlivost, len sa zabuda na to, ze ju akosi nema kto skvalitnovat.
@majamat U kozmetičky je nevýhoda že uplatnenie je horšie. U nás z celého triedy robí kozmetičku len jedno dievča. Autorkina dcéra ešte môže zmeniť názor počas školy. Možno ju to nebude baviť na zdravotnej tak pôjde inde. Lebo sa nakoniec rozhodne že ani jedno z toho robiť nechce
Ďakujem za info,mňa rodičia prehovárali aby som išla robiť opatrovateľku. Ja veľmi rada pracujem s ľuďmi len sa obávala že by som nestíhala.
@estellas ako som toho nazoru, ze radsej si urobit tu prakticku sestru. urcite je jednoruchsie si dorobit kozmetisku,a ko oraktickus estru, keby po vystudovani chcela zemnit obor. a mnohe zeny popri zamestnani licia, cize toto sa da aj bez studia, da sa to ked cih licenie zaujima, ked sa dostatocne zdokonalia a da sa to aj porpi zamestnani, licit len zienky zo svojho okolia.
och chytam sa za hlavu z tych mojich preklepov. mala by som sa naucit pisat pomalsie. pisem rychlo, preto klepem do klaves hocijak.

Praktická sestra nemôže robiť v ambulancii lekára. Teda môže robiť len nejakú pomocnú silu, poväčšine administratívu, nič zaujímavé a vždy musí mať pri sebe ešte jednu sestru s VS. Plat takmer minimálny a hádaj koľko lekárov asi potrebuje takú sestru, čo takmer nič nemôže robiť? Lekár hľadá do ambulancie skúsenú sestru, väčšinou ich berú práve z oddelení.
Toto skús dcére vysvetliť, že síce si to ona predstavuje pekne, ale realita je žiaľ iná.