icon

Podvádzanie na testovaní deviatakov

2. apr 2025

Aby škola bola ukázana v lepšom svetle, riaditeľka posunula odpovede testovania žiakom a aktivne im pomáhala, a aj stvorkari napísali testovanie na viac ako 80 %. Som nesmierne rozčarovaná, znechutená a mám dosť... Kvôli čomu vlastne toto testovanie? Iné deti sa trápia, učia, a potom sa na stredné školy bez skúšok dostanú deti, ktorým na to ani nezáleží. Píšem to ako učiteľka, pretoze pomoc potrebovali aj lepší žiaci, a tým sa nedostala. Sústredila sa len na najhorších. A teraz jednotkari napísali na 75 %, a stvorkari na viac ako 80. Mrzí ma to hlavne kvôli tým, ktori sa naozaj snažili, teraz cítia neprávosť a hnev. Musela som to len zo seba dostať.

autor
2. apr 2025

@sara07 u nás takto prijímajú pri teste nad 80% na OA, na zdravotnú napr. Čiže niekoľko dievčat, pri ktorých som si istá, že na to vedomosti nemajú, sú s istotou prijaté bez skusok... Už dnes sa s tým v škole vytesovali,.pretože im riaditeľka oznámila neoficiálne výsledky. A dve žiačky, naozaj dobre študentky, jedna 79 a druhá 76 %. Bez pomoci. Smutno mi je za ne.

vevesh
2. apr 2025

@barka1 "bolo by lepšie, keby najprv pisali testy a až podla vysledkov si potom vybrali školu" - a co ked dieta zostresuje, ze pototo cele prijmacky a pritom je to jednotkar (a naozaj vie, len uplne znervacil, predsa len prvy krat v zivote) ? Kazdy, nech si da prihlasku tam, kde sam citi, ze mu bude pasovat...

deti95060810
2. apr 2025

však nám napíš aspoň mesto kde sa robia takéto skúšky... monitor pre deti radosť písať.

toso2007
2. apr 2025

@barka1 mám dve deti a nepošlem prihlášku staršiemu na priemyslovky keďže vidím jeho 9r.vysledky a preferencie a mladšieho neprihlásim na gymnázium..veď vidím na čo majú, alebo nemajú.

barka1
2. apr 2025

@vevesh preto píšu testy dva, snad "nezostresuje" oba dni.
Takto, ked vidia, ze na ich školu sa hlasi 200 ziakov a beru 40, pricim každý si može dat 3 prihlášky, je situacia pre ne pred testom horší a, ako keby tieto informacie nemali.

barka1
2. apr 2025

@toso2007 samozrejme. Ale vo velkých mestach (toto je konkrétne Brno) je previs obrovský. Preto by to bolo opačne lepšie.
A navyse nie vsetci rodičia su osvieteni a mnohi si pre svoje pubertalne deti príliš malými panmi.

autor
2. apr 2025

Okres Prešov. Normálne premýšľam, že po oficiálnych výsledkoch naozaj poprosim o pomoc
@jaass 😊

autor
2. apr 2025

Ale je jedno, kde. Neviem ani, čo by to spôsobilo, keby to niekto nahlásil. Naozaj som to len potrebovala dostať zo seba. Keď ja sa cítim takto, ako sa musia cítiť žiaci...

sara07
2. apr 2025

na tej OA sa im nezdá divné že s určitym známkami to dali na 80% ?

autor
2. apr 2025

@sara07 netuším. Takto to majú uvedené, že nad 80% idú bez skúšok, čiže asi neriešia. Ostatní žiaci, tam sa dávajú body za známky atď. Toto je rôzne od školy k škole.

chvostik1
2. apr 2025

@kiki68 ale nemá. Vieš koľko ľudí prešlo aj na výške skúškami len vďaka tomu, že sa nabiflili správne odpovede k testom, ktoré dostali od starších kolegov? Keby pri nich v tú chvíľu šťastena nestála, a netrafili práve tu variantu testu, ktorú sa naučili, tak z tej školy možno aj vyletia a titul nemaju?

toso2007
2. apr 2025

Aby sme sa vrátili k monitoru 😁...fakt nič nerieši, syn mal 90 z matiky a 100 percent zo slovenčiny,504 ich bolo z pomaly 40000 deti a vyštudoval francúzsky bilingvál a študuje medicínsku biológiu a Mgr si ide robiť z molekulárnej biológie

biba_18
2. apr 2025

@sara07 môj syn má add a niekoľko porúch učenia, medzi nimi dysgrafiu - teda vačšinou nemal extra dobré známky - a monitor mal na vyše 90% z oboch predmetov - ale nie preto že by podvádzali na škole - nad 90% mali iba dvaja, on a ešte 1 spolužiak - ale preto že tie testy sú pre takých ako moje dieťa ako stvorené - netreba písať, stačí vedieť rýchlo čítať (našťastie nemá dyslexiu), na matike nestrhávali body za to že nemal postup vypísaný… teda to čo si napísala nie je veľmi spravodlivé…
talentovky na bilingválny gympel spravil na oba gymple kam sa hlásil - a keď nakoniec využil možnosť ísť bez prijímačiek na obyčajný cez monitor - tak je hrozné že takí ako ty by na neho pozerali cez prsty lebo podľa teba podvádzal…

silvike
2. apr 2025

@biba_18 Ako vies, ze mu nejakym sposobom nepomohli pri tkm monitore ? Nebola si v tej triede, nevies ako to tam bolo.

lubmar
2. apr 2025

A to sa vasa skola neboji,ze to vynesu sami ziaci?? Staci aby sa pochvalili niekde pred konkurencnou skolou a spusti sa lavina.

biba_18
2. apr 2025

@silvike a prečo pomáhali práve jemu a nikomu inému? a kto mu pomáhal na prijímačkách?

autor
2. apr 2025

@lubmar aj by som to uvítala, aby to žiaci rozniesli. Nie je to spravodlivé.

januska12323
2. apr 2025

No ideálne by bolo aby to rozniesli žiaci, im to už môže byť jedno.

kavasmliekom
2. apr 2025

Okamžitú výpoveď s akým odôvodnením? Testovanie 9 ako prebieha? Koľko žiakov, koľko ľudí v komisii sedí? Rozdajú testy a ďalej čo?

black_wolf
2. apr 2025

Ono, ti slabsi ziaci sa sice dostanu na skolu len skrz podvod na monitore, no presne taketo deti potom ltt davaju gympel/OA, kam ich prijali.. velmi dobra kamoska uci na bilingvalnom osemrocnom gympli v BA (jednom z tych lepsich) a teda niekedy az oci otvaram, akou strasnou selektivnou slepotou/hluchotou trpia poniektori rodicia. Namiesto toho, aby pochopili, ze ich dieta na to nema, zhadzuju a dehonestuju pedagogov, len preto, ze ich dietatu dali taku znamku, aka im vychadza.. mnoho z tych podpriemernych studentov by na danu skolu ani neslo, keby si ich rodicia nieco nekompenzovali.. ved ked moje dieta na to nema, nebudem ho nasilu niekam tlacit. Naco? Aby sa trapilo cely cas, namiesto rozvijania talentu, ktore ma v inej oblasti?

autor
2. apr 2025

@black_wolf presne tak. Zvyčajne je učiteľ dôvodom, prečo má žiak zlý prospech. Rodičia sa chodia už na ZŠ hádať,.prečo syn/dcéra dostal zlú známku namiesto toho, aby reálne zhodnotili vedomosti vlastného dieťaťa.

autor
2. apr 2025

@kavasmliekom toto nie je predmetom diskusie, moja výpoveď. Ide mi o neferovost počas testovania, o zvýhodnenie slabších žiakov a znevýhodnenie tých lepších. Sedeli po 9-10 žiakov v triede, jeden učiteľ z našich, jeden bol externý zamestnanec. A ďalší učiteľ na striedačke, chodil po triedach, striedal sa s riaditeľkou. Dôvod okamžitej výpovede mi nepovedala, skôr mi dala touto odpoveďou kolegyna najavo, aby som to neriešila. Nezastrasovala ma, nevyhrážala sa mi, povedala to proste ako fakt. Nič viac, nic menej.

janci27
2. apr 2025

A neda sa to na tu inspekciu nahlasit nejak anonymne? Myslim tak, aby sa vase vedenie nedozvedelo, ze ten podnet isiel od teba a nemala si z toho zle, ale dozvediet by sa to mali. Tiez by ma chytala zlost, dceru to caka o 2 roky a naozaj sa v skole snazi, a bolo by mi velmi luto, keby ovela horsi ziaci ju predbehli vo vysledkoch, lebo im ucitelia pomozu, oni isli na strednu bez skusok a ona chuda, co sa uci ale zial mozno kvoli stresu by tolko percent nedala.

kavasmliekom
2. apr 2025

Čiže mi chceš povedať, že ten jeden učiteľ, čo prišiel na striedačku, zabával prihliadajuceho v komisii a ten ďalší učiteľ, rýchlo porozdával odpovede?

bara_borka
2. apr 2025

Pokial niekto z tych ziakov videli, ze druhym ziakom riaditelka radi, mali by sa ozvat po oficialnych vysledkoch, aby sa to anulovalo alebo nebralo do uvahy. To nie je normalne toto, toto ukazuje najvyssia autorita skoly, ze aha, ked budete podvadzat, nekonat fer, mate dvere vsade otvorene. Pekny priklad dalsej generacii. Riaditelka by mala po tomto letiet.

sisska96
2. apr 2025

@andaluzia12 u nás rovnako. Normálne diktovali odpovede

kvieta
2. apr 2025

Nikto tu nepoložil otázku, prečo riaditeľka takto podvádzala. Problém je v tom, že monitor nie je iba o monitorovaní vedomostí žiakov. Je aj o monitorovaní úrovne školy. Existujú verejne dohľadateľné rebríčky úrovní škôl. Úspešnosť žiakov v monitoroch (o.i.) je teda do veľkej miery závislá od učiteľov, ich schopnosti žiakov pripraviť na monitor.
Nemyslím si, že riaditeľka chcela z dobrého srdca pomôcť slabším žiakom, jej išlo o to, aby jej nepokazili priemer (úspešnosť). Preto sa vykašľala na tých, o ktorých vedela, že sú v podstate ťahúni. Jej išlo o seba, nie o žiakov. A to je ešte horšie.

kristiii
2. apr 2025

Nikdy som o tomto nepočula, ale zrovna dnes, keď mi známa povedala, že jej neter (stvorkárka) napísala predbežne vraj matiku na 80 a slovenčinu na 20 percent, mi to napadlo a teraz sa mi to aj vysvetlilo a potvrdilo.

lev26
2. apr 2025

Pane bože…klamú a podvadzajú aj vo vláde a to je horšie ako dáke testíky.. chcela im len dobre ja na tom nevidim nič zlé tiež som bola rada keď učiteľka mi poradila na maturitách 🙂

ajja1
2. apr 2025

Aj moja dcera sa intenzivne na T9 pripravovala, 3x do tyzdna doucovania, popritom sa sama denne uz mesice len uci a uci. Mna ako matku by take nieco nastvaalo, keby mi pride domov a povie, ze niektori, co sa vobec neucia a maju cele roky zle vysvedcenie napisali lepsie ako ona s pomocou vedenia skoly....osobne by som podala staznost na skolsku inspekciu. Nerozumiem, ze ak k takemu niecomu doslo, ze sa ani jeden rodic neozve....toto si skola nemoze dovolit. A my ...ked ontom vieme to nesmieme dopustit, lebo potom cely tento nas stat vyzera ako vyzera.