Pravopisné previerky a výzvy so známkovaním detí
Ahojte, je tu nejaka ucitelka, ktora by ma vedela v tomto usmernit?
Syn je jednotkar, dvojkar. Akurat, nevie pisat diktaty. Takze, jeho momentalny priemer znamok je teraz same jednotky, jedna 2ja a sjl 4,7. A to len preto, lebo tam má 6 znamok, z toho 5 za pravopisne previerky, z ktorych ma 5-ky. Je vobec možne, aby bol takyto sklad znamok zo sjl? S tymto mame problem kazdy skolsky rok. Lebo, jeho znamku na konci roka tvori 90% diktat a 10% ostatne veci. To ho caka kontrolny diktat s vahou 3. Takze to mu pribudne 3x5
Buduci tyzden mame zdruzenie a rada by som sa voci tomu ohradila, pretoze taketo motivovanie deti je fakt hroza. On to po 3-tej patke v 1/2 septembra proste so sjl vzdal.
(7.mak na ZS)
@beronsche
bola možnosť dať dieťaťu úľavy z dôvodu dys, to autorka odmieta. prečo? prečo meniť celý systém keď sa dá zmeniť jedna vec? lebo?
@mondolina to je otázka na autorku. A myslím, že už to vysvetlila.
Osobné s ňou v tomto nesúhlasím, ale je pravda, že neviem, aká je dynamika triedy, či je to naozaj až také zle..
Moj syn mal na ZŠ druhý stupeň tiež veľmi zlé známky z diktátov, zlepšilo sa to len tým, že sme doma cvičili, cvičili a cvičili. Radšej som mala asi utekať do školy....
@mondolina to je otázka na autorku. A myslím, že už to vysvetlila.
Osobné s ňou v tomto nesúhlasím, ale je pravda, že neviem, aká je dynamika triedy, či je to naozaj až také zle..
@beronsche vsak len nech pred celou triedou rieši, ze prečo nie diktáty, lebo jej syn má z ich gule. Verím, ze sa jej nejaký rodic z tých dys "hlupakov", ako ich teda berie trieda (to netvrdím na nich ja, aby ste sa tu do mna zase neobuli) spyta, ze čo vlastne rieši, keď jej syn je teda "normalny". On totižto nema problém len s písaním diktatov, ale aj s pochopením, resp. porozumením písaného textu, preto aj necita a tu gramatiku vedieť ani nikdy nebude. S prístupom autorky rozhodne nie. Mimochodom zo slohu má co? 1 s*? Asi ťažko. Takže aj písanie slohu radšej zrusime, hej?
@beronsche vsak len nech pred celou triedou rieši, ze prečo nie diktáty, lebo jej syn má z ich gule. Verím, ze sa jej nejaký rodic z tých dys "hlupakov", ako ich teda berie trieda (to netvrdím na nich ja, aby ste sa tu do mna zase neobuli) spyta, ze čo vlastne rieši, keď jej syn je teda "normalny". On totižto nema problém len s písaním diktatov, ale aj s pochopením, resp. porozumením písaného textu, preto aj necita a tu gramatiku vedieť ani nikdy nebude. S prístupom autorky rozhodne nie. Mimochodom zo slohu má co? 1 s*? Asi ťažko. Takže aj písanie slohu radšej zrusime, hej?
@lienka.7 niekolko krat som sa jej pytala ci robi pravopisne chyba aj v sluhu, v poznamkach ked si ich pise. Odpoved som sice nedostala, ale tak to bude ako v diktatoch. Spoliehaju sa na to, ze nebude pisat rukou, bude tukat na klavesnici. Ale aj vtedy treba gramatiku ovladat. A gramatika na druhom stupni nie su len vybrane slova, ale aj spodobovanie, sklonovanie, interpunkcia. Aj to sa uz hodnoti, pretoze sa to uz ucia na gramatike. A aj tie vybrane slova by uz mal vediet a mal by ovladat odvodene vybrane slova, potom by aj tych chyb i/y bolo menej. To treba vysvetlit, pochopit a trenovat. Nie natahovat sa s ucitelkou, ze nema pravopisne previerky davat. Vsak interpunkcia je zo skladby vety, to sa ucia na vetnom rozbore, v previerke sa len overuje ci to ovladaju. A samozrejme, ked je previerka na ciarky v suvetiach, tak nemoze ucitelka prehliadat i/y lebo teraz sa to neprebera.
@anonym_9990bd a ako vieme, čo ostatní zvládajú? Keď už sme pri tom.. 🙂
@beronsche ona zrejme vidi, aky je priemer triedy a verim tomu, ze keby bol zly, uz davno by sa to riesilo. Obzvlast, ked slovencinarka je triedna. Ono ani ucitelia by nesli uplne sami proti sebe sialenymi priemermi znamok z ich predmetu. Lebo zle znamky su casto vizitkou zleho ucitela. Ja z tejto diskusie nemam pocit, ze je to problem celej triedy. Uvodny prispevok by bol pisany inak.
Ale teda žiadať nepisat diktaty, lebo moje dieťa má z nich zlé známky, a zároveň ho odmietať integrovať, keď má nejaké poruchy učenia, tak to je vrchol.
Pevne verím @anonym_autor , že si v tej škole bola a dozvedela si sa, že vyučujúca nebude skákať tak, ako ty piskaš.
Pred pár rokmi som tu opisovala obdobnu situáciu, keď žiak nemal žiadny papier o ničom, ale matka vyžadovala k nemu extra špecialny prístup, lebo veď učiteľ "musí vycítiť ", že je iný. Vyhrážky inšpekciou included. Chlapec má nakoniec PAS, čo matka tajila.
A stravu mu tiez este predzuvate, ci uz ho nechate pohryzt? 🤦♀️
Normálne ho daj vyšetriť alebo neviem čo sa robí pri takýchto veciach aby ste zistili kde je problém
Normálne ho daj vyšetriť alebo neviem čo sa robí pri takýchto veciach aby ste zistili kde je problém
@anonym_980b88 vyšetrenia majú.
@anonym_50eff9 no, lenze on mal minuly rok napr. 12 znamok z previerok a diktatov iba za pol rok. K tomu 5 znamok ostatnych. Takze, jasne ze presiel ledva na 3. Dieta nemusi byt dys. len preto, ze nevie pisat diktaty. Celkovo, je chore nastavenie znamkovania. Aby za jednu chybu v diktate bola 2ja. Vie po slovensky, plynule hovori, pise, ovlada gramitiku, cita. Takze, by nemal mat 3klu zo sjl. Ked sa to porovna napr. z anj...tam prejde na 3jke dieta ked nevie pomaly z anglictiny nic.
@anonym_autor ale tvoje dieťa potrebuje tvoju moc no mám vážne nejaký problém keď nevie napísať diktát.( Mám dys a viacere)a nieje to nič čo by mal byť problém len musíš chcieť pomoc svojmu dieťaťu to že mám nejaký problém neje hanba ak sa mu pomôže teraz môže mať aj dobré známky z daného predmetu .
Zjavné tam nejaký problém je keď dostáva také známky z diktátu .
@anonym_980b88 vyšetrenia majú, chlapec má potvrdenú poruchu učenia, ma byt integrovaný, co ale matka odmieta, lebo by bol v triede za hlupáka... miesto toho žiada, aby nepísali diktáty. To je ako by som na matematike žiadala, aby nepočítali, lebo moje dieta ma dyskalkuliu. Chore.
@anonym_980b88 vyšetrenia majú, chlapec má potvrdenú poruchu učenia, ma byt integrovaný, co ale matka odmieta, lebo by bol v triede za hlupáka... miesto toho žiada, aby nepísali diktáty. To je ako by som na matematike žiadala, aby nepočítali, lebo moje dieta ma dyskalkuliu. Chore.
@anonym_0f291c diky za vysvetlenie už chápem..takže problém je matka 😄
@anonym_0f291c diky za vysvetlenie už chápem..takže problém je matka 😄
@anonym_980b88
On ma aj poruchu porozumieť...
Toto píše vo svojom prispevku:
Čo sa týka jeho dys. Vyšetrený bol, máme správu s CPP. Mohla by som ho integrovať ale rozhodla som sa, že nie.
- nemal by diktáty ale iba doplňovačky - čo má viac menej aj teraz
- získal by viacej času na vypracovanie všetkých úloh (čo nepotrebuje)
-mal by nárok na zistenie pri písomke, či správne pochopil zadaniu (čo v praxi nie je reálne opatrenie)
- získal by 15 minút naviac času pri vypracovaní monitoru (on nepotrebuje naviac čas, on by potreboval, aby niekto s ním otázky prešiel a opýtal sa ho, ako chápe zadaniu a prípadne zadanie vysvetlil tak, aby tomu rozumel)
Prečo som sa rozhodla ho neintegrovať:
- v prvom rade, som to prebrala so synom, vysvetlila mu, čoby mu to prinieslo, ten povedal, že to nechce, že nechce žiadne úľavy
- bola som sa reálne pozrieť na hodine, učiteľka ta ma 5 integrovaných deti. Nie je šanca, žeby sa tam dali uplatniť tie opatrenia - pri písomke prišla k nemu a vysvetlila mu zadanie
- tých 5 žiakov v triede, je považovaných za "hlúpych". Proste, sú vyčlenení z kolektívu
Preto som sa rozhodla, že pre MOJHO syna toto nie. Momentálne ho doma učím strojopis, aby mohol používať PC na hodine a písať tak. Lebo, s tým ma problém tiez. Čo sa tyka trenovania diktatov...je momentalne to vnimam tak, ze cez leto cosi dozrel. A pravopis sa douci, pochopi neskor.
Cize miesto snaženia sa a drilovania pravopisu ho učí písať na počítači, lebo autokorekt mu ma opravovať chyby 🤦♀️
Toto je sila, takáto osoba!
Keď nevie písať diktát, tak nemôže byť jednotkar, ako ty hovoríš. Nevie písať, a to je problém. Darmo kopes nožičkami. Sa uvedom.
Keď nevie písať diktát, tak nemôže byť jednotkar, ako ty hovoríš. Nevie písať, a to je problém. Darmo kopes nožičkami. Sa uvedom.
@anonym_ee0cde Tak ja si neviem predstaviť jednotkára, ktorý neovláda gramatiky, i/y čo je základ, nevie písať diktáty ale jeho rodič silou mocou tvrdí, že je jednotkár.
Ja mám dieťa na ZŠ, momentálne sme v období diagnoztikovania PAS, má asistenta na pár hodín atď. ale nemyslím si, že moje dieťa je hlúpe a majú úžasnú pani učiteľku, ktorá sa ostatným deťom snaží vysvetliť, že existujú aj iné deti, ktorým treba trocha viac pomôcť atď. začleňujú moje dieťa do kolektívu...snažia sa s ním pracovať aj keď je to občas ťažké....ale nikdy, nikdy by som svojmu dieťaťu nesťažovala život už len tým, že by som vštiepovala dieťaťu do hlavy, že bude považovaný za hlupáka ak bude integrovaný.
@cyneric a kde ja pisem, ze ma byt excelentne so sjl? To si si zase ty nieco vsugerovala? Ze ja chcem, aby bolo moje dieta vedene excelentne? A kde to konkretne akoze pisem? Cely cas tu riesim pravopisa vies velmi dobre co myslim. To ty tu chytas za slovicka a vytrhujes nieco z kontextu. On ma problem s pisanim i, y ....takze prestan chytracit. Morfologia je siroky pojem... vlastne ja som tu ten pravopis ani neriesila, to len vsetky skusene mamicky mi zacali davat rady o roznych dys a postupoch. Pritom, takto diskusia o tom ani nebola... a to sa ani neda aplikovat na vsetky deti rovnako...
@anonym_autor ved si písala ze vybrané slová vedel vysypať z rukáva. Teraz hovoríš ze ma problém s i, y. Tak ako to je?
@anonym_autor ved si písala ze vybrané slová vedel vysypať z rukáva. Teraz hovoríš ze ma problém s i, y. Tak ako to je?
@bielasovicka no, mala som spolužiačku, ktorá vybrané slová sypala ešte na gymnáziu, ale pokiaľ neodpísala aspoň kúsok diktátu odo mňa, tak mala 3 a horšie.
@bielasovicka odverklikovat vybrane slova a potom ich pouzit pri pisani to su dve rozne veci. On pri diktate nie je schopny pouzit to nadrliovane, vylovit z hlavy a prakticky pouzit tu konkretnu cast uciva. To chce trening ak je dieta v poriadku alebo iny pristup. Naucit ho to co viem pouzivat. A pri vybranych slovach to znamena napisat kazdy den 3 vety diktatu a potom spolocne opravit aby zdvodnil preco tam je alebo nie je Y. Len tak si uvedomi a pospaja tie nadrilovane vybrane slova s tym co pise. No a tu ho nechcu stresovat domacim treningom pravopisu. Radsej ho naucia pisat na PC a budu sa spoliehat na autocorrect. Len autocorrect opravuje slova po jednom, nie v kontexte s celou vetou, takze jemu je jedno ci biť alebo byť, jedno aj druhe ma v kniznici, rovnako ma v kniznici aj pekný a pekní a obidve moznosti neopravi aj ked nie su pouzite spravne.
@biba_18 ale neprskam. Len to ber ako fakt. Diktáty pisat nevie. A odpovedaj k téme. Pýtam sa niečo úplne iné ako mi ty radis. Zase chce byť dakto múdry. V dnešnej dobe, kedy sa sa všetko dohľadať na nete....a mimochodom v CPPaP sme dávno boli. Moja otázka, ako znova opakujem,smeruje k skladbe známky zo SJ. Či sú nejaké usmernenia voči tomu...
@anonym_autor znamkovanie zo sjl je aj z diktatov a pravopisnych cviceni,co je asi dost logicke,aby vedeli spravne pravopisne pisat.
ja ako matka by som skor riesila preco mu to nejde a k tomu sa postavila a nie hladala cesticky...ano moze mat taku skladbu znamok,niektori ucitel ma pisomky 3,ini 2...nabrusena si na ucitelku a na kazdeho kto ti tu povie nazor ako ten moj...
a ak synovi sjl nejde,tak asi by mal byt podla toho ohodnoteny a hlavne nie vsetko mu musi ist ako aj kazdemu inemu,to ho treba ucit a nie hladat ako ziskat 1 na vysvedceni,hoci syn nevie gramatiku - zaklad hodnotenia sjl...
@bielasovicka odverklikovat vybrane slova a potom ich pouzit pri pisani to su dve rozne veci. On pri diktate nie je schopny pouzit to nadrliovane, vylovit z hlavy a prakticky pouzit tu konkretnu cast uciva. To chce trening ak je dieta v poriadku alebo iny pristup. Naucit ho to co viem pouzivat. A pri vybranych slovach to znamena napisat kazdy den 3 vety diktatu a potom spolocne opravit aby zdvodnil preco tam je alebo nie je Y. Len tak si uvedomi a pospaja tie nadrilovane vybrane slova s tym co pise. No a tu ho nechcu stresovat domacim treningom pravopisu. Radsej ho naucia pisat na PC a budu sa spoliehat na autocorrect. Len autocorrect opravuje slova po jednom, nie v kontexte s celou vetou, takze jemu je jedno ci biť alebo byť, jedno aj druhe ma v kniznici, rovnako ma v kniznici aj pekný a pekní a obidve moznosti neopravi aj ked nie su pouzite spravne.
@viestta 👏👏👏💯👍
@beronsche ona zrejme vidi, aky je priemer triedy a verim tomu, ze keby bol zly, uz davno by sa to riesilo. Obzvlast, ked slovencinarka je triedna. Ono ani ucitelia by nesli uplne sami proti sebe sialenymi priemermi znamok z ich predmetu. Lebo zle znamky su casto vizitkou zleho ucitela. Ja z tejto diskusie nemam pocit, ze je to problem celej triedy. Uvodny prispevok by bol pisany inak.
@senta_sofia zle znamky su vacsinou vizitkou ziaka,jtory sa neuci,menej krat je to vizitka ucitela,len dnes je to trend takto otacat...
@anonym_autor takyto styl znamkovania mi pride scestny, no aj tak sa ti ako rodicovi divim, ze neriesis pricinu (tipovala by som nejaku disgrafiu), aby si mu pomohla... Ale
tvoje dieta, tvoja zodpovednost
To sa čudujem lebo u nás na 2.stupni je tých diktatov uz malo .Myslím že 2 na polrok.Ostatne skor gramatika literatura
@anonym_autor no diktatov za rok je tusim 4-5 na 2.stupni. Gramatiku vie? Lebo ked nevie spravne pisat vybrane slova, ci vzory co mali v 5.roc, tak aj tam by mal chyby.
Neviem, co je to pravopisne cvicenie...sice tusim, ale nasi take nemaju...len diktaty a pisomky zo sj a lit.
Je vela deti, ktore diktaty nevedia pisat...nebolo to aj skor? Treba vylucit nejake to dys-...to je zaklad, ktory uz mal byt davno urobeny.
Na gymku sme mali spoluziaka...jednotkar...len diktaty za 5. Kvoli tomu mu dala zo Sj na konci 2. Po roku, dvoch to ucka vzdala, zmierila sa s tym a uz mal 1.
@januska12323 ty si videla ako vyzerá monitor? Ten nemá nič spoločné a mäkkým a tvrdým i. A nie, netrénujeme. Trénovali sme ale výsledok bol rovnaký tak som uznala za vhodné zbytočne ho nezaťažovať písaním diktátov. On pôjde technickým smerom, písanie icok sa naučí časom v praxi. Exceluje v iných oblastiach. A znova píšem, pýtam sa na skladbu známky zo sjl
@anonym_autor ani sa nemusí naučiť ja som celý život mala 5 z diktátov a normálne som vysokú školu prešla na červený diplom a chyby robím stále...vôbec nepotrebuješ byť dokonaly v gramaticke a normane vystudujes... A tiež si myslím že som bola nediagnoatikovana dys... Ja som všeobecne nestíhala písať zle som čítala a na niektoré písomky by som vyslovene potrebovala viac času...no trochu s kolkej šikany a depresie a nejako som sa v zdraví dostala až na vysokú školu... 🤦
A teda ako gramatiku teoreticky ovládam takmer všetko len jednoducho to nedokážem tak rýchlo aplikovať keď píšem ... Občas si niekto rypne do mňa inak v pohode..

@mondolina neviem, mne to napr.nepride úplne ok, keď 90% známok tvoria diktáty.
Kde sú ďalšie povinné oblasti?
@beronsche
90% tvoria pravopisné previerky, nie diktáty.