Prečo niektorí učitelia vyžadujú oslovovanie profesor?
Prosím vás môžete mi niekto vysvetliť prečo niektorí učitelia vyžadujú oslovovanie profesor? Študujem na strednej a mentoruje nám učiteľka ktorá má phdr. Nikto ju neoslovuje doktorka, ale ona vyžaduje=pani profesorka. Avšak naposledy mňa a spolužiačku doďubala ako decká za to, že som ju oslovila pani doktorka a ona pani učiteľka 🫣 akoooo veď nemá pred menom prof......
Teda ako to je ?
@zuzana76 Trafila som, že si učiteľka, lebo to berieš osobne, aj keď si odmietla toto titulovanie. Vôbec sa Ti nedivím, že odchádzaš zo školstva. Ja by som toto povolanie robiť nemohla a už vôbec nie v dnešnej dobe. Učiteľov, ktorí naozaj učia a vedia naučiť si vážim.
Ale tu sa jedná o požívanie titulu Profesor tými, ktorí ho nedosiahli.
Zahlcujeme tému, nechajme to tak.
@kvieta ale ja som ti odpovedala, že takto ich oslovujú aj v iných krajinách a toto nie je titul, ale oslovenie. Mne napr vadí aj keď niekto namiesto Dobrý deň, pozdraví Dobrý. Alebo zdravím. Zo spoločnosti sa vytráca úcta, ja som stará škola. Správam sa úctivo a to
Iste očakávam.
@zuzana76 Ešte raz, téma je "Prečo niektorí učitelia vyžadujú oslovovanie profesor?"
Urážam učiteľa na SŠ, ktorý má titul Mgr., ukončenú pedagogickú fakultu napr. MAT a FYZ tým, že ho oslovím "pán učiteľ" a nie "pán profesor"?
Potom profesora budeme oslovovať ako? Vaša excelencia? Dosiahnutým vzdelaním to je rozdiel pekných pár stupienkov. Aj toto treba deti učiť.
@kvieta nie, neurážas, ale ak tu niekto napíše “a prečo by som mal učiteľku volať profesorka” a táto žiačka ma ukončenú iba ZS, ale už vie polemizovať nad tým, že profesorku tak oslovovať nebude, tak áno, keďže toto oslovenie ma svoj historicky pôvod. Takisto mi príde smiešne, keď to ucitelia vyžadujú. Ale takisto som si o žiakoch, ktorí učiteľov na SŠ odmietali oslovovať profesor (a išli akože proti prúdu) pomyslela svoje a nebolo to pozitívne. Ale za mojich čias to nebolo také časté.
Na nic si nemusis zvykat. Profesor je vysokoskolsky titul bezohladu na to, co pise slovnik.
@zuzana76 ty si ako stihla vydedukovať a usúdiť,že som len vyšla zš ?
Sme na pomaturitnom na strednej. 70% nás má vyštudované vš.
@kvieta presne tak.
Tvoj komentár tak vyznieva, ako keď píšu decká. Dospelák by toto neriešil. Tak ako keď si dieťa v škole žiada, aby som ho oslavovala napr Džuli namiesto Júlia a ja rešpektujem jeho prosbu, resp žiadosť, tak isto by som oslavovala aj vyučujúcu, tak ako by si vyžadovala, keď si na to potrpí.
ucitelia na strednej skole sa vzdy oslovovali "profesor/profesorka", zbytocne sa nad tym zavzdusnovat. Nepozeraj sa na titul, nauc sa to takto a venuj sa dolezitejsim veciam. Niektore veci prost esu ako su, a treba to tak prijat.
Ked je toto vas najvecsi problem v skole, tak jeden by vam aj zavidlel. Jedine, ze mate problem s profackou ako takou a potrebujete jej len "vytriet zrak". Na to, ze mate po dvasiatke dost infantilne spravanie
To, že na strednej škole boli kedysi učitelia oslovovaní "profesori" bolo úplne odveci. Vtedy boli a aj dnes sú UČITELIA. Oslovenia pán profesor/profesorka je hodný len ten, kto má pred menom titul prof. od vymenovania prezidenta republiky. Mám alergiu na všetkých bez tohto titulu vyžadujúc si oslovenie pán rofesor/pani profesorka. To si môže želať aj ktorýkoľvek absolvent 9 ročníkov základky oslovovať sa inžinier. 🙃
Mi sme mali na strednej učiteľky ale potom. Boli ja také ktoré chceli aby sme ich oslovili profesorka /profesor. Ak viedol účtovníci hodinu riaditelka reálne aj na hodenie sme ju osvolavi riaditeľka . Aj zástupcu riadiletky. Atď sme tak oslovili
Tom sme mali triednu ktorej b nevadilo že ju oslovujeme iba priezviskom .ešte tam boli 2/3 učiteľky čo si želali aby sme používali iba priezvisko.a potom sme museli majstrovstvá odborných výcvikovh osloviť majster /majstrka + priezvisko .
@viestta ty sa nechávaš oslovovať doktorka i keď ňou nie si?
@zuzana76 pozri. Tu sme na koníkovi a rieši sa tu snáď všetko. Ty si tu potom na čo? Z akého dôvodu teda prispievaš v tvojom veku? Nie je infantilné dohadovať sa cez internety ako také decká? Prečo nie si na toľko vyspelá,aby si len zrolovala ? Ďakujem, že ti stojím za tvoj čas
je to tema a zapajam sa, konika mam cisto na odreagovanie, infantilne mi pridu niektore temy a riesenie nepodstatnych problemov
Práve sa pýtam mojej druháčky na SŠ a vyučujúcich oslovujú pán učiteľ, pani učiteľka. Aj ja tak píšem ospravedlnenky. Nikto ma nikdy nespravil. My sme mali na strednej ,,profesorov,, 🙂
slovo "profesor" má dva významy. Niektorí ľudia to nemienia akceptovať a neuznajú nič iné, len svoj názor.
V čechách a na slovensku je profesor = učiteľ na strednej škole.
je to aj v slovníku, ale ani ten nie všetci akceptujú.
Takže ! Ked niekto chce protestovať, na to je tu slovník, aby nevznikli "kolízie" v myslení niektorých ľudí.
https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/kratky-sl...
Krátky slovník slovenského jazyka
profesor -a m.
1. najvyšší vedecko-pedagogický titul vysokoškol. učiteľa, skr. prof.: univerzitný p.
2. prac. označenie stredoškol. učiteľa: p. dejepisu na gymnáziu;
profesorka -y -riek ž.
Ale: ked má niekto just svoju pravdu", svedčí to skôr o ňom a nie o tom stredoškolskom učiteľovi
@kvieta 100% súhlasím s s Tebou. Moj sused bol učiteľ matematiky na strednej pred 30 rokmi a už vtedy sa vyjadril, že on nie je žiadny profesor.

@kvieta od temy si odbocila ty, nesuvisi s tym, ci ja som alebo nie ucitelka