icon

Prečo sa učitelia strednej školy nechávajú oslovovať profesor?

gir
29. jún 2016

"Akademický titul profesor je priznávaný vymenovaný prezidentom...,". Profesora na strednej škole nikto nemenuje, stačí, že na nej učí.

Strana
z11
zuzana76
12. júl 2016

@sorciera24 presne tak, alebo ked ma oslovila nejaka sestricka titulom, tak som sa este zhacila a bolo mi to neprijemne, nikdy som si ziaden titul nepisala, ale vidim, ze odteraz teda budem 😠

jajka257
12. júl 2016

@zuzana76 precitaj si koment od alby2014. Ohana sa svojimi vedomostami. Neviem, akych ucis ziakov na ZS, ale mne moji teda vagnu odpoved neberu. Dokonca uz maju vopred nastudovane a opytaju sa. Z mojich ziakov vzdy beru 30% na spickove gymnaxia ako grosslingova, vazoviva, hronca. Ver, ze su to narocne deti. A najhorsie je, ze drviva vacsina mojich odchovancov musi chodit ku mne na sukromne doucovania, lebo ich s otazkami poslu do kelu. Tento rok son mohla zmaturovat dvom. Dalsi su na rade buduci rok. A co sa tyka oslovenia profesor, k tomu som sa vyjadrila, mne nevadi, som za to oslovenie. Vadi mi nadradzovanie SS ucitelov.

zuzana76
12. júl 2016

@jajka257 ale ano, zavisi aj od skoly, nemusis zase vsetko brat osobne, ale stojim si za tym, ze ucit na ZS je pohodlnejsie, je to o nieco jednoduchsie, viem ze ty ucis tusim mat, toje mozno narocnejsie ako iny predmet, ja ucim tiez narocne predmety, takze klud, nikto sa nad nikoho nevyvysuje

jajka257
12. júl 2016

@zuzana76 mozno nie maturity, ale testovanie 9 tiez nie je sranda. Mam uz 4 rok pi sebe deviatakov a teda je to makacka. Skus bytnad 60% uspesnostou s 3 alebo 4 , ktori su same dys a nevedia nic? A opravy prac? Boze, kazdy stvrtrok ich opravim asi 80 z matiky. Takze tak.

zuzana76
12. júl 2016

@jajka257 vravim, ze zavisi aj od skoly a premetu

zuzana76
12. júl 2016

@gir neuvazujes o zatvoreni diskusie? vôbec nikam to nevedie, kto chcel odpoved sa dozvedel

jajka257
12. júl 2016

@zuzana76 ja viem, len sa ma dotklo to tvrdenie ineho pedagoga o uciteloch ZS. U nas na skole su vsetci z takychto fakult, pedagogicku maju len prvostupniarky. Na druhom stupni nenajdes nikoho s pedagogickou. Proste, je smiesne, ak jeden ucitel bagatelizuje pracu ineho. Ano, aj ja som velakrat napalena, ze mam rovnake osobne ako ucitel hudobnej ci vytvarnej, ale to su len chvilky pocitu nespravodlivosti. Ale v zivote by som nenapisala na verjne forum to, co konkretna pisatelka. Preboha, ak sa budeme hanobit medzi sebou, tak nemizeme cakat respekt z vonka od inych profesii.

laurika1432
12. júl 2016

@zuzana76 Myslím, že ono je to všetko dohadovanie len kto z koho 🙂 v tejto diskusii.

gir
autor
12. júl 2016

@zuzana76 Prečo? Dve "profesorky" si už svoj názor povedali a ak ti je to "proti srsti", neprispievaj,vypni upozornenia a je to. Je to verejné fórum, ukončia ho sami diskutujúci. Pekný deň.

alby2014
12. júl 2016

@jajka257 prepac, ak to vyznelo nevhodne, asi som nedostatocne zdoraznila, ze z pohladu pedagogiky to maju ucitelia na ZS samozrejme oveeeeeeeeeeeeeeeeela tazsie a vyzaduje to oveeeeeeeeeeeeela viac pedagogickeho kumstu, ktory napr. ja nemam a preto na ZS neucim, nedokazem sa mensim detom priblizit, zjednodusit jazyk a etc. Je to narocne, ale zasa musis uznat, ze na odbornost je ine ucit rovnice na ZS a ine integraly na gymnaziu, to zas vyzaduje ine schopnosti..zhrnula by som to tak, ze ucit na ZS aj SS je rovnako a zaroven INAK narocne. Nechcela som sa to dotknut, ono pisanym textom vela unikne...kazdopadne o tom diskusi nie je, ja som sa len snazila zakaldatelke vysvetlit, ze ju trapia chobotiny, ale u nej nezaberaju ani linky na SAV a vykladovy slovnik. 😝

alby2014
12. júl 2016

Plus samozrejme je ien ak ucis na spickovej ZS a takej normalnej a etc. Ja sa naozaj osrpavedlnujem, ak to blbo vyznelo... Ono casto vidno aj na nasom gymku z akej dobrej ZS tie deti prisli, ci sa im niektov enoval, alebo nie...etc. CIze ja si ucitelov na ZS opakujem vazim, ale z pohladu dejepisu (co ucim ja) je to na ZS lahsie, menej narocne na vedomosti, ale zas musis byt kreativnejsia, byt viac pedagog. Mier? 😀

doly7
12. júl 2016

Dievcata uz aj medzi sebou?Uz netvrdite ake tazke to je na strdnej a na zakladnej maju fraj.Smejem sa z Vas ako sa ospravedlnujete a utvrdzujete tu druhu ze ona je ta ktora to ma narocnejsie.Namyslene stredoskolske profesorky co zachranili zemegulu.Ten zlovnik je jediny fakt ktory tu bol dozeny ostatne je Vasa namyslenost a jesitnost.Predsa lepsie znie"ucim na strednej" ako "natahujem sa s drbcami na zakladnej".Namyslene ,sebavedome fifleny dolezite ako radio.Asi cas skoncit,alebo najst novy dokaz Vasej pravdy a presvedcenia.

alby2014
12. júl 2016

@doly7 ty si prote troll? Platia ta za vyrenie diskusie, lebo inak netusim, co z toho mas.

effkaa
12. júl 2016

@doly7 tebe musela nejaka učiteľka riadne ublizit. Ale myslí na to, že tak ako nie je pekár ako pekár, nie je vedec ako vedec a nie je učiteľ ako učiteľ. Rieš si veci s konkrétnymi ľuďmi, nie anonymne na fóre pre mamičky. Takto nič nezmenís.

jajka257
12. júl 2016

@alby2014 mier😃
@doly7 joj, ty do vsetkeho velmi vidis, vsak? U nas sa hovorievalo, ze si taka varecha, zamiesa sa, ked sa da a este aj vsetko pomiesa.

zuzana76
12. júl 2016

@doly7 vies co, ty nie si o nic lepsi, ked si nevies dokazat svoju pravdu a dolezitost, tak aspon podrypovat

gir
autor
12. júl 2016

@alby2014 Prečo stále na tie "chobotiny" odpisuješ? Ak by si lepšie čítala, tak som už na začiatku napísala, že diskusiu som začala odhliadnúc od viacvýznamovosti slov a histórie. A ako oveeeeeeeeeeeeeeeeeľa lepšia učiteľka s ped. kumštom by si to mala chápať a čítať s porozumením ...

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
alby2014
13. júl 2016

@matkamirko no, ale ved to je jasne, ze na ZS je to anrocne prave ne tu pedagogiku, to je to co pisem ...a zas na SS, vieskazda z nas tu vychadza z vlastnej skusenosti, zavisi vela od skoly, kde ucis, ja ucim naozaj na dobrom gymnaziu a ne je anca to tam odrapotat len a dovi dopo, by ma zozrali te decka, ale teraz, ekd sa zamyslim, tak postojom ja vam tu daco poviema vy s tym robte, co chcete som sa najviac stretla na VS...

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
lauricka
15. máj 2017

@matkamirko iba stara skola a mladi, ktorych to nezaujima. To je na pobavenie. Moj rocnik este nie su stari ucitelia, su to pomerne mladi ucitelia, ale este su z tych, ktori sa len tak lahko vsetci na VS nedostavali, ani ti vyborni ziaci. A ti mladi? No mozno sa na pedagogicku dostali aj taki, co sa k tomu nemaju, ale pochybujem, ze ucia alebo ze by to vydrzali robit dlhsiu dobu, ked na to nemaju. Vacsinou som stretla mladsich ucitelov - viac, nez starych a vacinou boli sikovni a snazili sa robit svoju pracu dobre. Ale samozrejme, najviac sa tomu rozumeju ti, ktori o tom vedia najmenej. A co sa tyka oslovenia profesor, aby to bolo k teme, tak su v prvom rade ucitelia a ziaci ich tak mozu normalne oslovovat - pan ucitel. Na strednych je to oslovenie len zvyk, ktori nerobi problem vacsine ziakov. Ja som tiez volala ucitelov na strednej profesor a neriesila som to. To len taki, co musia rypat aj tam, kde nikomu nic nevadi vacsinou, tak taki hladaju problem aj v tomto.

nenne27
15. máj 2017

Studovala som ucitelstvo 5.-12.kym som na ZS som ucitelka a ked od septembra zacnem na strednej zrazu bude zo mna pani profesorka...uzasne...jasne je to trapne su to ucitelia a basta

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
dovlado
12. júl 2017

Ešte píšte... 😀

vcielka9
3. mar 2025

@gir nemate pravdu:
Podla pravidiel SJ
:profesor -a m
1. najvyšší vedecko-pedagogický titul vysokoškol. učiteľa, skr. prof.: univerzitný p.

2. prac. označenie stredoškol. učiteľa: p. dejepisu na gymnáziu;

vcielka9
3. mar 2025

@nenne27
Jasne je iba to vo pravidla SJ tvrdia 🙂
profesor -a m
1. najvyšší vedecko-pedagogický titul vysokoškol. učiteľa, skr. prof.: univerzitný p.

2. prac. označenie stredoškol. učiteľa: p. dejepisu na gymnáziu;

Strana
z11