Prečo sa učitelia strednej školy nechávajú oslovovať profesor?
"Akademický titul profesor je priznávaný vymenovaný prezidentom...,". Profesora na strednej škole nikto nemenuje, stačí, že na nej učí.
@zuzana76 precitaj si koment od alby2014. Ohana sa svojimi vedomostami. Neviem, akych ucis ziakov na ZS, ale mne moji teda vagnu odpoved neberu. Dokonca uz maju vopred nastudovane a opytaju sa. Z mojich ziakov vzdy beru 30% na spickove gymnaxia ako grosslingova, vazoviva, hronca. Ver, ze su to narocne deti. A najhorsie je, ze drviva vacsina mojich odchovancov musi chodit ku mne na sukromne doucovania, lebo ich s otazkami poslu do kelu. Tento rok son mohla zmaturovat dvom. Dalsi su na rade buduci rok. A co sa tyka oslovenia profesor, k tomu som sa vyjadrila, mne nevadi, som za to oslovenie. Vadi mi nadradzovanie SS ucitelov.
@jajka257 ale ano, zavisi aj od skoly, nemusis zase vsetko brat osobne, ale stojim si za tym, ze ucit na ZS je pohodlnejsie, je to o nieco jednoduchsie, viem ze ty ucis tusim mat, toje mozno narocnejsie ako iny predmet, ja ucim tiez narocne predmety, takze klud, nikto sa nad nikoho nevyvysuje
@zuzana76 ja viem, len sa ma dotklo to tvrdenie ineho pedagoga o uciteloch ZS. U nas na skole su vsetci z takychto fakult, pedagogicku maju len prvostupniarky. Na druhom stupni nenajdes nikoho s pedagogickou. Proste, je smiesne, ak jeden ucitel bagatelizuje pracu ineho. Ano, aj ja som velakrat napalena, ze mam rovnake osobne ako ucitel hudobnej ci vytvarnej, ale to su len chvilky pocitu nespravodlivosti. Ale v zivote by som nenapisala na verjne forum to, co konkretna pisatelka. Preboha, ak sa budeme hanobit medzi sebou, tak nemizeme cakat respekt z vonka od inych profesii.
@zuzana76 Myslím, že ono je to všetko dohadovanie len kto z koho 🙂 v tejto diskusii.
@jajka257 prepac, ak to vyznelo nevhodne, asi som nedostatocne zdoraznila, ze z pohladu pedagogiky to maju ucitelia na ZS samozrejme oveeeeeeeeeeeeeeeeela tazsie a vyzaduje to oveeeeeeeeeeeeela viac pedagogickeho kumstu, ktory napr. ja nemam a preto na ZS neucim, nedokazem sa mensim detom priblizit, zjednodusit jazyk a etc. Je to narocne, ale zasa musis uznat, ze na odbornost je ine ucit rovnice na ZS a ine integraly na gymnaziu, to zas vyzaduje ine schopnosti..zhrnula by som to tak, ze ucit na ZS aj SS je rovnako a zaroven INAK narocne. Nechcela som sa to dotknut, ono pisanym textom vela unikne...kazdopadne o tom diskusi nie je, ja som sa len snazila zakaldatelke vysvetlit, ze ju trapia chobotiny, ale u nej nezaberaju ani linky na SAV a vykladovy slovnik. 😝
Plus samozrejme je ien ak ucis na spickovej ZS a takej normalnej a etc. Ja sa naozaj osrpavedlnujem, ak to blbo vyznelo... Ono casto vidno aj na nasom gymku z akej dobrej ZS tie deti prisli, ci sa im niektov enoval, alebo nie...etc. CIze ja si ucitelov na ZS opakujem vazim, ale z pohladu dejepisu (co ucim ja) je to na ZS lahsie, menej narocne na vedomosti, ale zas musis byt kreativnejsia, byt viac pedagog. Mier? 😀
Dievcata uz aj medzi sebou?Uz netvrdite ake tazke to je na strdnej a na zakladnej maju fraj.Smejem sa z Vas ako sa ospravedlnujete a utvrdzujete tu druhu ze ona je ta ktora to ma narocnejsie.Namyslene stredoskolske profesorky co zachranili zemegulu.Ten zlovnik je jediny fakt ktory tu bol dozeny ostatne je Vasa namyslenost a jesitnost.Predsa lepsie znie"ucim na strednej" ako "natahujem sa s drbcami na zakladnej".Namyslene ,sebavedome fifleny dolezite ako radio.Asi cas skoncit,alebo najst novy dokaz Vasej pravdy a presvedcenia.
@alby2014 Prečo stále na tie "chobotiny" odpisuješ? Ak by si lepšie čítala, tak som už na začiatku napísala, že diskusiu som začala odhliadnúc od viacvýznamovosti slov a histórie. A ako oveeeeeeeeeeeeeeeeeľa lepšia učiteľka s ped. kumštom by si to mala chápať a čítať s porozumením ...
@matkamirko no, ale ved to je jasne, ze na ZS je to anrocne prave ne tu pedagogiku, to je to co pisem ...a zas na SS, vieskazda z nas tu vychadza z vlastnej skusenosti, zavisi vela od skoly, kde ucis, ja ucim naozaj na dobrom gymnaziu a ne je anca to tam odrapotat len a dovi dopo, by ma zozrali te decka, ale teraz, ekd sa zamyslim, tak postojom ja vam tu daco poviema vy s tym robte, co chcete som sa najviac stretla na VS...
@matkamirko iba stara skola a mladi, ktorych to nezaujima. To je na pobavenie. Moj rocnik este nie su stari ucitelia, su to pomerne mladi ucitelia, ale este su z tych, ktori sa len tak lahko vsetci na VS nedostavali, ani ti vyborni ziaci. A ti mladi? No mozno sa na pedagogicku dostali aj taki, co sa k tomu nemaju, ale pochybujem, ze ucia alebo ze by to vydrzali robit dlhsiu dobu, ked na to nemaju. Vacsinou som stretla mladsich ucitelov - viac, nez starych a vacinou boli sikovni a snazili sa robit svoju pracu dobre. Ale samozrejme, najviac sa tomu rozumeju ti, ktori o tom vedia najmenej. A co sa tyka oslovenia profesor, aby to bolo k teme, tak su v prvom rade ucitelia a ziaci ich tak mozu normalne oslovovat - pan ucitel. Na strednych je to oslovenie len zvyk, ktori nerobi problem vacsine ziakov. Ja som tiez volala ucitelov na strednej profesor a neriesila som to. To len taki, co musia rypat aj tam, kde nikomu nic nevadi vacsinou, tak taki hladaju problem aj v tomto.
Studovala som ucitelstvo 5.-12.kym som na ZS som ucitelka a ked od septembra zacnem na strednej zrazu bude zo mna pani profesorka...uzasne...jasne je to trapne su to ucitelia a basta
Ešte píšte... 😀

@sorciera24 presne tak, alebo ked ma oslovila nejaka sestricka titulom, tak som sa este zhacila a bolo mi to neprijemne, nikdy som si ziaden titul nepisala, ale vidim, ze odteraz teda budem 😠