icon

Prečo sa učitelia strednej školy nechávajú oslovovať profesor?

gir
29. jún 2016

"Akademický titul profesor je priznávaný vymenovaný prezidentom...,". Profesora na strednej škole nikto nemenuje, stačí, že na nej učí.

kaja0210
29. jún 2016

Mat vase starosti zeny 😀 profesor je este z cias historickych, je to tak zauzivane. Ti co si potrpia na titul to riesia, ti co nie je im to ukranute. Ja mam tiez titul - dost som sa na nom namakala a nedavam si ho nikde pokial sa nejedna o pracu kde ho potrebujem. Nemienim sa povysovat napr. na uradoch, u lekara atd.. .. Ani na obciansky som si ho nedala a pride mi smiesne ak posielam tu na konovi balicky a mamicka mi do adr. uvedie aj svoj titul, pritom predavam suknu 😀

gir
autor
29. jún 2016

@ewisam A to si má každý VŠ docent, profesor a pod.pamätať mená študentov? Nech ich oslovujú aj pán študent, len mi to príde komické ...

ewisam
29. jún 2016

@gir no vidis je to jedno, nikto to neriesi, ako aj to, ci povies stredoskolskemu ucitelovi p. profesor, alebo p. magister, ci inzinier, kazdemu je to jedno

gir
autor
29. jún 2016

Len pre objasnenie. Nezávdim titul - mám ho. Nepovyšujem sa - dnes mať titul je z hľadiska práce skoro nutnosť ,nie výsada. Len som chcela poukázať na to že titul profesor si treba "odmakať ", roky štúdia a niekto sa tak nechá titulovať bez mihnutia oka.

sorciera24
29. jún 2016

@gir ale to vsetci vedia 😉

ewisam
29. jún 2016

@gir Je to len oslovenie, nie prisluchajuci titul

gir
autor
29. jún 2016

@ewisam Je to akademický titul

sorciera24
29. jún 2016

@gir fakt si precitaj slovnik, okrem toho, ze je to akademicky titul, je to aj oslovenie (aj dalsie vyznamy si treba citat;)...nic v zlom proti titulovanym, ale porozumenie textu by k tomu malo patrit;)

effkaa
29. jún 2016

@gir je to tak zaužívané už dlho. Neviem prečo, ale ťažko to zmeníme.

ewisam
29. jún 2016

@gir nie na strednej skole je to oslovenie stredoskolskeho pedagoga... Ani jednemu ked adresujes postu nenapises skratku prof. to si moze napisat len akademik menovany prezidentom. V tom je ten rozdiel, ktory hladas...

dennkka
29. jún 2016

nemyslím si, že je to na každej škole ako za mojich čias, syn chodí na bilingválne gymnázium a vyučujúcich oslovujú pán učiteľ

ewisam
29. jún 2016

@ewisam ale este raz, to nikto neriesi.... ani nebude

gir
autor
29. jún 2016

@sorciera24 Ja rozumiem textu, celou tou diskusiou som chcela poukázať, že akademický titul profesor, by mal mať nejakú vážnosť a nemal by ho používať hoci kto.

mojkamojka
29. jún 2016

@gir aj mna to vzdy pobavi takze ti uvediem priklad: ked bc. anicka je drza ako plostica a svoj titul pouziva s hrdostou primara velkej nemocnice, vtedy pouzijem ja svoj. Inak ho nepouzivam ani na OP. A k teme este raz: v pripade oslovenia profesor v skole to nie je pouzitie titulu, ale oslovenie.

gir
autor
29. jún 2016

@ewisam Tak nerieš

sorciera24
29. jún 2016

@gir to samozrejme....ale je to zauzivane aj takto...ak sa ti to nepaci....budes musiet napisat staznost do jazykovedneho ustavu LS, aby prerobili slovnik, spisat peticiu....ale postaci, ak budes tych ucitelov oslovovat ucitel, ci ich titulom (ak si uz tak za tituly)...ams viac moznosti.....hej, este ejdna, zmierit sa s tym.....lebo toto nie je "problem" 😉

mojkamojka
29. jún 2016

@gir pocuj kto ta tak nasral na strednej skole, ze ta toto bavi riesit?

gir
autor
29. jún 2016

@sorciera24 ja nie som za tituly ale tento titul by mal mať vážnosť

monhla
29. jún 2016

Inak neviem čo riešite. Je to zvyk.
Mne deti v škole hovorili PANI učiteľka hoci som bola okrem posledných 2 rokov SLEČNA. Aj ja hovorím mojej zubárke pani doktorka hoci viem, že svadbu bude mať až na jeseň 😀 😀 😀
A deti nám všetkým hovorili pani učiteľka, hoci len keď som odchádzala na materskú, tak 15 ľudí malo 5 rôznych titulov pred menom a 1 človek nemal ešte žiadny, lebo ešte študoval posledný ročník VŠ.

@kaja0210 Ani ja nikde neuvádzam titul /teda okrem práce, kde ho musím zo zákona písať 😝 / lebo sú to 3 písmenká naviac.

ewisam
29. jún 2016

@gir a ako to chces vyriesit? Budes sa stazovat? Samozrejme mozes, ale co tym dosiahnes?

lenkacalikova
29. jún 2016

Je to v sulade s KSSJ..nie je to len akademicky titul ale aj oslovenie.teda teoreticky je to v poriadku. Ja ale ked som ucila na gymnaziu,nestotoznila som sa s tym,aby ma studenti oslovovali pani profesorka.trvala som na osloveni pani ucitelka..akosi som mala zakorenene,ze profesor je vazena,vysoko studovana osoba...ale je to o ludoch,ostatne "pani profesorky" zasa na mna zazerali,preco im kazim moralku 😂

gir
autor
29. jún 2016

Baby ja to nejdem riešiť, len som sa chcela normálne porozprávať, odhliadnuc od histórie, ani neriešim oslovenie profesor, ktoré je zaužívané, neriešim či niekto používa lebo nepoužíva titul ale riešim "dehonestovanie" AKADEMICKÉHO TITULU

vespertine
29. jún 2016

Mne ako ucitelke sa to tiez nikdy nepacilo, preto ucim na takej strednej skole, kde nas ziaci oslovuju krstnym menom a tykaju nam. 🙂 Pre mna osobne to je prijemnejsie. Rodicia nas oslovuju tiez bud menom, alebo "pani ucitelka". Zavisi od skoly a od jej studentov.

gir
autor
29. jún 2016

@lenkacalikova Sláva, konečne niekto pochopil čo som myslela. Ďakujem 😉

mojkamojka
29. jún 2016

@gir Nie je to dehonestovanie titulu kezde to ma aj iny vyznam.

ewisam
29. jún 2016

@gir Este raz, ako chces to dehonestovanie vyriesit? Kazdy clovek majuci strednu skolu, vie, ze profesor je aj akademicky titul na ktory treba studovat.... tak nerozumiem

gir
autor
29. jún 2016

Dobrá baby asi túto "slávnosť " ukončíme. Ďakujem každej, ktorá prispela.Pekný deň. 🙂 🙂 🙂

marinablue
29. jún 2016

@gir Vážnosť titulu profesor nie je nijak narušená tým, že dané slovo má v našom jazyku aj iný význam. Ale ty neviem prečo považuješ za dôležité, aby sa jeden význam slova profesor úplne vyškrtol a prestal používať ( aj keď je tu možno dlhšie ako ten akademický) . Možno ty si získala titul profesor a teraz si nepripadáš dosť výnimočná a ocenená keďže rovnaké slovo sa používa pre taký plebs ako učí na SŠ 😀

lenkacalikova
29. jún 2016

Tak tu sa asi toho neda vela poriesit. Jazykovedci oba vyznamy schvaluju,takze v podstate je to uz vyriesene 😀 akurat teda je to asi o tom,ako to kto citi a ci sa stotozni s tymto oslovenim...niekto (uciaci na SŠ) si na to vyslovene potrpi,niekto sa s tym neviem zžiť...

ewisam
29. jún 2016

@gir no vidis, chces diskutovat a zrazu zdrhas, ked cakam fundovanu odpoved. A mozno mas super napad ako to zmenit, len si sa k tomu nedostala... co je mozno skoda, mohli sme dat podnet na zmenu dlhorocnej tradicie 😎