Prečo sa učitelia strednej školy nechávajú oslovovať profesor?
"Akademický titul profesor je priznávaný vymenovaný prezidentom...,". Profesora na strednej škole nikto nemenuje, stačí, že na nej učí.
@gir booooze kolko ludi ma titul kupeny. Toto nie je dehonestujuce? A ako si davaju zalezat na tom, aby boli titulom oslovovani. "Zname sve lidi" 😉 alebo si robia doktoranske, kedze zo skoncenou VS nemaju sancu sa zamestnat, tak akoze studuju dalej. Sice z toho tiez nic nemaju, ale maju dalsie pismenka.
Ja len čakám koľko strán bude mať táto vtipná a trápna téma..... 😀
@gir tebe teda vadí, že niektorí ľudia nevidia rozdiel medzi oslovením a akademickým titulom. A že si nebodaj niektorí ľudia myslia že je to to isté. Prečo je pre teba také dôležité aby každý od prezidenta až po posledného bezdomovca rozumel že je v tom rozdiel a že nie je profesor ako Profesor ? Teba to skutočne až tak veľmi trápi? Záleží tak veľmi na tom koľko ľudí tomu rozumie? Je dôležité vymazať jeden význam slova len preto aby sa niekto náhodou nepomýlil a nemyslel si že je to to isté? 😉
@marinablue Nuda je sviňa.... 😉 😀
@tetapetra Presne to kupovanie titulov ma štve viac ako to, ako hovoria učiteľom na sš. To je totiž ozaj nefér voči tým, čo niečo dokázali.
Inak mnoho ľudí nemalo titul profesor hoci pre tento svet vykonali na vedeckom poli ozaj dosť len preto, že nemali známosti v komisii čo profesúru doporučuje. To nie je dehonestujúe?
@gir tak ja ucim na strednej skole a volaju ma rozne - niektori pani ucitelka, niektori pani profesorka / toto inak uz odchadza do uzadia, prave kvôli ludom ako napr. ty/ povedala som im, ze ma mozu oslovovat aj titulom, alebo pani PRIEZVISKO. Ale teda ziaci si vybrali sami pani profesorka, alebo pani ucitelka. Preco sa nechavaju tak oslovovat? pretoze je to tak zauzivane, ja na tituloch nebazirujem, kludne by ma mohli oslovovat aj menom, keby mali k tomu patricny respekt, ale dnes chyba prave respekt a ucta, to by si mysleli, ze sme uz uplni kamarati. Mne je luto, ze ludia ucitelom zavidia uz takmer vsetko, odmakanu dovolenku, ktoru cerpaju len vramci prazdnin a uz dokonca aj oslovenie. nevidia ine veci, tu neuctu a despekt zo strany celej spolocnosti.
@gir nas na vs na pedagogickom minime ucil profesor s titulom, ucil par hodin aj na ss,pise ucebnice aj pre ss,takze preto tam aj uci,aby mal kontakt....no a vyjadroval sa aj k tejto teme,ze jeho to vobrc neuraza,ked sa tituluju ucitelia na ss ako profesori, i ked nemaju akademicky titul...je to prejav ucty....
Podľa mňa učitelia na strednej škole nemajú mať dôvod nato aby sa urážali keď im niekto povie učiteľ a nie profesor. Nás to tiež nútili ale nechápem ako prečo keď oni nemajú také tituli. Dobré na VŠ to je už o niečom inom
inak napríklad pomenovanie profesor sa pouziva aj v iných jazykoch pre ucitela strednej skoly, ktory tento titul nema, napr. v spanielcine
@ladygina a o com je to na VS? Ak ma niekto titul doc, uci na SS, tak mu nepatri tento titul?
@zuzana76 aj nos medzi ocami nam ucitelom budu zavidoet😂😂😂 ale 3 mesacne prazdniny poslancom nezavidia😃 ja tvrdim, ze ma kludne mozu oslovit mojim titulom, nie som zalozena na titule, ale ked ho uz mam, tak pouzit. Ani doktora nikto neslovi bez titulu😃😃😃 by sa na neho ten doktor cudne kukal😃😃😃
@jajka257 inak môj muž minule zahlásil, že bude volať doktorov priezviskom, lebo aj oni jeho volajú priezviskom a nehovoria mu pán inžinier, tak že ani on im nebude hovoriť pán doktor :D :D Tak rozmýšľam, či s ním ešte niekedy pošlem syna k doktorovi :D
@intrograla vies co, radsej nie😃😃😃 lebo to je taka slovenska natura😃😃😃 len doktor ma narok na titul😃😃😃
Ja som tiez minule nad tym pozastovavala, ze aky profesor... ved nema titul Prof. Nuz, ale je to taky zvyk. Ja osobne pisem na ospravedlnenku vaz.pan/ni ucitel/ka a je to....
@maciatkolulu este ze napises aspon nejako oficialne, lebo ja som uz videla take zdrapy ako ospravedlnenky, ze dovi, fakt vytrhnute, pocarbane na druhej strane, mastne, no koniec, bez oslovenia, ziadne dakujem ani nic, len sucho napisane nieco ako ospravedlnte a podpis
@maciatkolulu skus tam dat skutocny titul, ked ti vadi titul pouzivany na oslovenie. Ved tam nemas pisat skratku, ktora je titulom od prezidenta, pises to celym slovom ako oslovenie.
dnes uz hadam kazdy ma titul a cim vacsie h***o, tym viac sa chce zviditelnovat.
@stardust V prenesenom význame by sa napríklad taká kráľovská koruna mohla uraziť , (pretože je kráľovská a teda dôležitá) ,že aj obyčajné stromy majú koruny. A urýchlene dať návrh na to aby od zajtra všetky stromy používali iné označenie. 😀 Niekto môže mať aj desať vysokých škôl ale takú základnú vec ako je viacvýznamovosť slov nepochopí. Alebo aj keď pochopí tak neakceptuje. Lebo historická zaužívanosť nie je dostatočný dôvod na používanie a vidí za tým len hanobenie významu ktorý je pre takúto osobu ten naj naj najdôležitejší. 😀
@gir riesis uplnu kravinu, sorry. Ved inzinier tiez nemusi nutne byt vysokoskolsky vzdelany clovek s titolom Ing. A doktor tiez nemusi byt hned doktor vied (DrSc).
Jednudocho slova, bezne pouzivane v praxi na oznacenie niecoho (profesor - vyssi pedagog, inzinier - clovek zrucny v nejakom technickom odbore; technicky veduci) ujali aj ako akademicke tituly. Ale to predsa neznamena, ze ich musime prestat pouzivat v ich povodnom vyzname len preto, ze niekto z toho ma komplexy.
Tu sa položí otázka a miesto toho aby tu došlo k nejakej slušnej debate sa používa sarkazmus či ironické poznámky.

@ewisam Ja nezdrhám, len sa stále točíme o tom istom. Chcela som len poukázať, že si ľudia neuvedomujú rozdiel medzi oslovením a akademickým titulom. Jazikovedne je to v poriadku, história tiež zanechala svoje, mňa len mrzí, že sa tak oslovujú ľudia a nepatrí im to.