icon

Prehnané emócie u 15-ročného priateľovho syna

10. jan 2023

Ahojte.
Moj novy priatel ma deti z toho syn takmer 15r. Nemam skusdnosti s tak velkym chalanom, ale on je extremne citlivy, chce sa tulit, objimat, pusinkovat, naviazany na matku. Nema kamosov, partiu, nic, len maminka je laska.
Viem, ze kazde dieta je ine, on ma vsak prehnane emotivne reakcie. Ide na strednu, no mentalne uroven skolkara. Dobre ze do postele by sa nam nevopchal

autor
10. jan 2023

Zeny, ja viem, ze to nirje moj problem. Neziarlim, je mi chalana luto. Jeho mama ma babo, chalan akoby chcel byt pusinkovany a pestovat sa ako to babo.
Mne samozrejme nevadi, ked otec polubisyna. Ked su deti s nami, dievca beha po vonku s kamoskami, on nic. Ona nam povedala , ze doma to je extrem co chalanisko robi.

autor
10. jan 2023

Mate pravdu, asi by som sa nemala starat. Nemyslela som to v zlom, len som to chcela orediskutovat s mamkami podobne starych chalanov

luccija
10. jan 2023

@mane01 veď každý má inu povahu niekto je kontaktnejsi druhé dieťa si nenechá dať pusu od mamy uz v 10 r. iné sa objíme pritúli posranduje aj v 20 r a hlavne ten chlapec v tom najkritickejsom veku prišiel o istotu rodičov, lásky, zázemia nový súrodenec novi partneri..

autor
10. jan 2023

Zeny ja nepisem, ze chalanisko je vadny. Len to tulenie je extrem aby si mojmu partbetovi pri ransjkach 15 rocny pubis sadal do lona

autor
10. jan 2023

Inak je mily a rozumny

autor
10. jan 2023

Chcela som sa iba poradit ze ci to je normal alebo ako mu pomoct. Nic ine. Mne je jasne ze asi ma tazku situaciu doma to vidim

autor
10. jan 2023

@mane01 ano, bude mat zrejme diagnozu. V minulosti s nim nieco uz riesili, aj druhe dieta bolo uz riesene, tiez nestastna s matkou a novou rodinou. Mne ich je luto. Zrejme radsej vztah s ich otcom ukoncim. Baby to nie v zlom. Ale chlapec bol u nas, triaslo ho, ma tik , chytal sa za genitalie a zadok. Nieco sa tam deje.

zuz_ka
10. jan 2023

Určite vecí nie sú v poriadku ale to že sa chce túliť... Mám 15 ročného syna, s kamarátmi von nechodí povahovo si s nimi nesadol, tiež niekedy príde objíme ma, keď je za niečo vďačný, že som mu kúpila niečo čo fakt chcel dá my pusu, príde za mnou do obývačky oprie sa o mňa... Syn vždy bol citlivý na druhej strane žiarli na mladšieho brata keď vidí ako si ho mojkám, bozkávam takže áno aj keď chalan je už prakticky dospelý stále chce nejak pocítiť, že aj on je rodičmi milovanými už dupľom keď pochádza z rozvedenej rodiny, tiež túži po pozornosti svojich rodičov hlavne keď ma mladšieho nevlastného súrodenca

autor
10. jan 2023

@zuz_ka ano vnimam to tak, ze zrejme matka s nevlastnym tatkom davaju pozornost iba babatku. Aj to, ze aj jeho sestra trpi a je zdepkovana je signal ze nieco sa tam deje zle. Nie je urcite vadny, ako tu niekto pisal. Skor extremne nestasny a odstrkovany. Prave pretosom si myslela, ze by mu prospeli kamosi, patria a tak, no on vazne nikam nechodi.

autor
10. jan 2023

Nuz to je tak ked si mater hladi iba svojich potrieb a decka v depresiach ju netankuju. Ano, moze mi to byt jedno, moje decko to nieje, ako ste pisali. No pozerat ako mu tika v oku tiez nieje lahke.

elenita
10. jan 2023

@autorka Trosku si protirecis, najprv pises, citujem: Jeho matke pripada normalne sa s nim pusinkovat v posteli.
A zrazu je z toho uz: Nuz to je tak ked si mater hladi iba svojich potrieb a decka v depresiach ju netankuju.
A ako dlho si s tym svojim partnerom a kolko casu si stravila s jeho detmi, ze ich mas tak dobre zmapovane a presne vies, kto sa ako citi a co robia doma s matkou?

autor
10. jan 2023

@elenita pozti, keby su mi tie decka ukradnute, tak to neriesim a nehladam pomoc.
Chcela som radu, na koho sa obratit. Nie utok a odsudenie.
Bez ohladu na to, co ja mam zmapovane a ako dlho mam partnera, tie chalanove prejavy niesu v poriadku.
15 rocne decko ma evidentne problem, ked v tom veku hovori o sebe roznymi zdrobneninami a tuzi sediet v lone dospeleho.
Ako tomu ty pomozes, ze tu vytrhavas moje vety z kontextu?

autor
10. jan 2023

Deti navstevuju/navstevovali osycholgov. Zjavme problem maju.

zuz_ka
10. jan 2023

Každe dieťa potrebuje kamarátov ale predovšetkým rodičov tak ak mama na neho nemá čas aspoň otec by sa mal snažiť mu to vynahradiť len tebe očividne vadí ak by sa partner má svojmu synovi viac venovať ako tebe

autor
10. jan 2023

@zuz_ka ty si uplne off topic

luccija
10. jan 2023

Ma otca ty sa do toho nestaraj.Ci si myslíš, že keď má 15 r stratil city?evidentne je zmätený a chce kúsok pozornosti a lásky aj pre seba.Neviem z čoho ududzujes, že sa sestra za neho hanbi?či teraz ideme haniť jeho mamu, že má nového partnera a dieťa?o čo Ti vlastne ide?osočovať ex či o chlapca, alebo ideš hrať spasitelku pred jeho otcom?Veď Ti jednoznačne ide na nervy, keď píšeš posmešne, že div Vam nevlezie do postele

dievcacitajucelist
11. jan 2023

No a čo, že navštevovali psychológa? To by si sa "čudovala" že navštevujú zubára? Pediatria? A pod.? Nesuď a hlavne nezhadzuj nikoho...nevieš ako ty sama dopadneš...

mrkvicka060
11. jan 2023

fuha, niektore ste dobre mimo. vazne vam pride normalne taketo spravanie 15r chalana?? a este nakladat autorke, ze ziarli, ze otec sa venuje synovi 🤦‍♀️ no ty moj boh. akoze objat, dat pusu, ok vsak jasne ak maju dobry vztah. ale toto co popisuje autorka nie je vobec normalne u takeho pubertaka.
autorka, je tam urcite diagnoza, ale ty to nevyriesis. na to ma rodicov, ked to neriesia oni, ty neries, lebo budes len za zlu, ze z chlapca robis vadneho. takyto vztah by som ukoncila, velmi by mi vadilo sa divat na to, ako to nikto neriesi.

autor
11. jan 2023

@mrkvicka060 dakujem za prispevok. V podstate suhlasim. Pride mi to riadne cez ciaru, so ziarlivostou to nema absolutne nic spolocne, ale nahovarat si, ze je iba maznacik je chore...zatvarat oci pred zjavnym problemom.
A z reci jeho sestry, ktora ma tiez depky a problemy vidim, ze doma ma tie prejavy ovela silnejsie.
Ci to je dg to posudit neviem, nemam zodpovedajuce vzdelanie, ale normalne to urcite nieje.
Pritom ma to skutocne mrzi, lebo deti su mile, nerozumiem, preco to rodicia neriesia.

dievcacitajucelist
11. jan 2023

Tak ti to napíšem...otec pozná svoje deti dlhsie ako teba..rodičia najlepšie vedia čo majú robiť..ty sa do toho nestaraj...alebo chce pusinkovať a objímať aj teba??? Asi nie však? To čo je a nie je normálne prenechaj na rodičov

galioska
11. jan 2023

no a co preboha, tiez mam syna 14 rocneho a ma taketo stavy raz mojkat, raz velky chlap. Proste dospieva a ty to pochopis az pri svojich detoch...mozno...lebo skor toho chalana nemusis, ako vacsina co sa len stazuje...

andrejkap123
11. jan 2023

Bohuzial, ja co som si vsimla deti uz nechodia von s kamosmi, lebo vacsinou pri mobiloch, tabletoch su. Elektronike. A rodicia ich nevyhanaju leno su radi ze ich maju doma. Takze tak smutne…

katuskapd
13. jan 2023

@elenita ako keby si o mojom písala,tiež hra na husle ma 14 a tiež chce stále pomojkat 🙂 objať. Nevidím v tom problém.

autor
13. jan 2023

@katuskapd pomojkat sa je uplne v poriadku, to neriesim. V nasom pripade ide vsak skutocne o extremne vybuchy, priam zachvaty, plac, nezvladanie emocii, nasledne akoby mal 2 roky, chce sediet v lone a pusinkovat sa.
To, ze nema kamosov som napisala ako doplnujuce info, pre vykreslenie situacie.
Baby, ja absolutne neziarlim, nemam dovod.
Riesime to s partnerom, retoze obe deti su v puberte, matka ich asi nezvlada, je tam toho ovela viac.
Dievca sa u matky trapi, ma depky, bojime sa, aby si neublizila este viac.
A tento nestastnik, uz ho riesia aj chalani v skole, bojime sa, aby sa nestal tercom vysmecgu a sikany.
Ja tomu rozumiem, ze vam to pride mozno normalne, no zamerne nepisem detaily, z ucty k ich sukromiu.
Takze vdaka za prispevky, dalej uz budeme hladat odbornu pomoc a riesime so skolou a socialkou.

mira0611
21. jan 2023

Ahoj autorka, ja si myslim, ze narodenie surodenca bolo pre chlapca vela a vidi, ako mamicka lubka babatko, aj on chce byt tak velmi lubeny.
Emocne je nezrely v tom mas pravdu. Lenze nemozes vediet, kolko casu sa mu venuje matka, mozno citi, ze s babatko mama travi viac casu, ako s nim v minulosti.
Ja, si myslim, ze chlapec potrebuje trochu viac casu, nez ine deti, aby emocne dospel.
Kazdy je iny, niekto emocne a psychicky skor dozrieva ako fyzicky a naopak.
V kazdom pripade, by som ho popusinkovala a objala. Mozno, ze by som sa ho spytala, ci ho mozes aj ty objat, ak by citil, ze ho aj ty lubis, tak by sa citil mozno viac v bezpeci. Ja viem, pride ti to blbe, ale je to dotykove dieta, ktore citi lasku prostrednictvom dotykov a nie slov.
Spytala by som sa ho na babatko ake je, ci ma fotku, video..., povedala by som mu, ze je take roztomile ako bol on ked bol maly, ze ake je dobre, ze ma mensieho surodenca, ktoreho moze milovat.
Ked toto nepomoze, mozno by som konzultovala s otcom a psychologickou ako mu pomoct.

mira0611
21. jan 2023

To je skvele riesenie autorka. Aj ja by som sa bala, ze bude tercom vysmechov a sikany. Lebo "velky" chlapci ho vnimaju ako male decko. Este viac sa uzavrie a bude to horsie.
V tomto veku maju deti vela hormonov, nevedia sa s nimi vysporiadat a maju vselijake nezname pocity, potom sa tam preliva vsetko, ale fakt vsetko.

autor
22. jan 2023

@mira0611 ano, je fakt, ze mu urcite chyba laska a pochopenie. Je outsider, ci v skole, aj doma. Zbiera kusky pozornosti. Je to velmi zle, zistili sme, ze jeho sestra ma tiez vazne psychicke problemy, plus zrejme uz aj zije sexualne, ako som nechtiac zistila. Takze, toto uz budu riesit urady s jej matkou, kedze ma deti pridelene.

mira0611
22. jan 2023

Ahoj, autorka. Je mi luto, ze mate taketo problemy. Ber to trocha z druhej stranky, mnoho deti ked neciti lasku v jeho veku zacnu pit, fajcit a drogovat. On sa tuli a sprava detinsky. Ak chcapec bude aspon od Vas citit bezpodmienecnu lasku, pochopenie. Tak som si ista, ze sa to unho utrasie. Asi ani jeho sestra neciti lasku a tymto sposobom ju hlada.
Najdolezitejsie je, aby deti citili, ze sa maju kam obratit, ze maju svoje korene.
V prvom rade, Vam prajem vela trpezlivozti. A nezabudnite tieto pocity nepochopenia a nelubenia, nevznikli z jedneho dna na druhy a bohuzial, ani nezaniknu z jedneho dna na druhy.
Mozno by bolo dobre keby sa dalo s matkou dohodnut, ze by aspon chlapec zostal na cas s otcom, aby mal muzsky obraz a otec sa mu venoval. Napriklad nech spolocne robia muzske prace, skladanie nabytku, umyvanie auta, tankovanie, pozriet hladinu oleja v aute... su to malickosti, aj mu dajte nejake domace prace, aby sa citil uzitocny. Ak treba vykopte jamu pre bazen 🙂 nenechajte ho visiet na cely den na telefone, ani ho nepretrhnite. Skuste najst taku zlatu strednu cestu. Drzim palce.
Je mi doplacu, ak si predstavim, co ten chlapec citi.

autor
22. jan 2023

@mira0611 dakujem za rady, zial, je to tak. Je to tazke. Dievca nema este 15, styk uz mala. Tiez asi velmi trpi v matkinej rodine, ma depresie. Zial, zistili sme zavazne fakty. Chlapec neviem, ale v poriadku tiez nieje, az mrazi z toho.

autor
12. feb 2023

Tak baby, aktualizujem...dozvedeli sme sa, ze obe deti, chalanisko aj dievca chcu byvat s nami (mam este male dieta). Vraj nemozu zniest noveho manzela ich matky, ona vidi iba jeho a ich spolocne dieta. Deti maju vazne depresie, nechut do zivota.
Bude sud prihliadat na ich nazor?
Matka ma prijem, byvanie, nepije, ani nic podobne. Len deti tam nechcu uz byvat.
Boja sa jej to povedat.
Mate niekto skusenosti, ci je sanca ziskat deti k nam? Zdoraznim, ze niesme manzelia a mam teda este maleho synka.