Pri akej absencii hrozia komisionálne skúšky?
Pri akej absencii hrozia komis skúšky ZS 2.stupen? Akosi sa neviem nikde k tejto informácií dopátrať. Akurát som našla, že je k tomu vyhláška jednotná pre všetky ZS ale neviem to nikde nájsť. Ďakujem
a su ziaci, co pridu do skoly len ked nehrozi pisomka, ak pride, ked je pisomka a chybali, tak sa ospravedlnia, kedy ma teda ucitel toho ziaka preverit? Nasledne vsak zase chyba
Ucitel nie je policajny pes, aby si ziaka vystopoval, kedy je v skole. Este by mohli ucitelia aj takeho absencie nahlasovat na socialke, naco je socialka? nech riesi socialka rodiny, ktorych deti si neplnia poriadne skolsku dochadzku a ked su dlhodobo chore, treba individualny plan
@zuzana76 dieta, ktore pride 3x do mesiaca do skoly, ma pravdepodobne nejaky problem a kazdy pricetny rodic aj ucitel to bude riesit. Ak je problem zdravotny a absencie ospravedlnene, moze ucitel navrhnut IUP, je to prirodzene, ak dieta vela chyba. Ak su absencie neospravedlnene, skola je povinna hlasit to na socialku. Ako sorry, ale na ZS-ke aby za 33 hodin za polrok /co je pocet hodin predmetu, ktory ma 1 hod. tyzdenne/, aby ucitel nezvladol preskusat dieta, to je fakt chyba ucitela. Ak dieta systematicky vynechava ohlasene pisomky, tak mu proste dam nahradny termin, z ktoreho sa nebude moct vykrutit. alebo ho preskusam, ked je na hodine, sposobov ma ucitel milion, netreba sa zase tvarit, ze nie. A vacsinou dieta, ktore sa cielene vyhyba pisomkam, moze mat fakt problem a ucitel je tam preto, aby dietatu pomohol. Ja fakt mam obcas dojem, ze ucitelia maju pocit, ze tam sedia skatule, ktore treba len naplnit. Ale kurnik, tam sedia deti, ktore maju aj nejake emocie, strachy, starosti a skola nema byt predsa miestom, kde sa miesto pomoci docka dieta dalsej traumy..
@akvi ver mi, že su rodičia, čo to neriešia. Kryjú deti, pripadne ich nechávajú doma ako pestúnov mladších deti. Su rôzne prípady. Stojím si za tým, te to chyba učiteľa nie je, aj ten učiteľ ma pravo chýbať, do toho nejaké prázdniny. Dieťa ma chodiť pravidelne do školy a riadne si plniť školskú dochádzku.
Vdaka dievčatá za diskusiu. U nás je to zdravotný problém, syn má riadne ospravedlnene absencie. Nie je to jeho chyba, ze daný zdravotný problém má o ktorom je škola aj informovaná, čiže je uňho predpoklad castejsieho chybania. Syn už dostatok známok, z každého predmetu má min 4 a ešte ich do konca roka nazbiera (za písomky). Ale, u nás je toto začarovaný kruh. Lebo, príde do školy, na hodine odpisuje písomky, niekedy 2 písomky na jednej hodine. Tým pádom mu uniká preberane učivo, ktoré musím ja s nim poobede doberat. Teraz sa zase ucitelka začala vyhrážať komisionálny skúškami, čo synovi spôsobuje ďalší stres. Preto to chcem začať riešiť
Tak potom nohy v suchu, autorka, keď chodieva, pisomky aspoň niektoré dopíše, tak podklady na hodnotenie su, áno učivo, ktoré nestíha, lebo píše pisomku, tak su musí dobrat sám.
autorka: alebo sa dohodnut s ucitelkou, ze pisomky si napise po vyucovani, mne by to problem nerobilo, teda nie na danej hodine, ale potom, napr po siestej hdoine. kde je vola, tam je cesta. Ale zase bolo by treba, aby tam zostal aj iny ziak, ako svedok, ze test pisal sam a ja ako ucitelka, som mu ho nenadiktovala. Dnes uz musime byt krytí vo vsetkom.
No a čo zástupkyňa? Skús sa s ňou porozprávať, v prítomnosti triednej. Co akože skúšajú? Chlapec sa učí, písomky píše...kde je problém? Nech ho dajú na posledné mesiace na individuálny plán a nech chodí, ako sa dá, ako doteraz, len nebude už nad ním ten počet hodín vymeškaných.
Autorka - tak vo vasom pripade je to uplne jasne, neexistuje, ze mu da tie komisionalky, nie je ziadny dovod!!! 4 znamky su dostatocne podklady k hodnoteniu. Obzvlast, ak ma dieta zdravotny problem. By som sa urcite ohradila voci tej ucitelke, ktora sa VYHRAZA. To kde sme, aby sa ucitelka vyhrazala malemu decku??
@zuzana76 musim mat 25 rocnu prax, aby som vedela citat skolsky zakon a ine zaväzne dokumenty? A aby som vedela, ako to v skolach chodi? Bohuzial, aktivne sa podielam na rieseni problemov v skolach a ver tomu, ze nepricetnych ucitelov je minimalne tolko, ako nepricetnych rodicov. Akurat ze nepricetny ucitel by sa nemal v skole vobec vyskytovat. Deti moze mat ktokolvek. Ale mat na zodpovednost deti druhych, tak tam by mali robit len pricetne osoby, bohuzial, realita je uplne ina.. A mam oducene dva roky aj na 2.stupni, takze mam aj takuto skusenost, len pre poriadok, ked uz teda musime rozoberat moje pracovne skusenosti 😅 Btw., podklad k hodnoteniu sa nemusi volat zrovna pisomka. Obzvlast na 1.stupni som ja ani nahodou detom nevravela, ze ideme pisat pisomku. Mne slo v prvom rade o to, zistit, kto co vie a nevie, aby mohol dostat spatnu vazbu a naslednu adresnu pomoc. Ale moje ciele boli asi ine, ako ma vacsina ucitelov, tak to bude asi tym..
@akvi aj ja zisťujem čo vie a čo nie, dokonca aj ponúkam pomoc v podobe dovysvetlenia učiva. Nie, ani neprícetní rodičia by nemali mať deti, tam by mala zasiahnuť sociálka. Nevhodne domáce prostredie škodí dieťaťu este viac, ako nevhodne skolske prostredie. Skolu môžeš vymeniť, rodinu len ťažko.
Na Facebooku je skupinka Zatvorená škola...tam daj otázku, odpovedia aj odborníci.

@akvi to nie je chyba ucitela, ak dieta pride do skoly 3 dni z mesiaca