Komisionálne skúšky

leonali
23. jún 2022

Ahojky dievcata,potrebujem poradit-syn chodi na Slovensku do 3.rocnika.Je casto chory-ma poruchu imunity.Ucivo zvladame-ciastocne vdaka korone.Lebo sme sa naucili ucit na dialku.Znamok ma celkom dost a vsetky zaverecne zkusky spravil na jednotky.Teraz nam ucitelka oznamila,ze mu znamky z dovodu absencie neuzavrela a cakaju nas komisionalne zkusky.Som z toho dost v soku,lebo som to necakala a nesuhlasim s tym.Ako sa mame branit?Stretli ste sa s takym problemom?Dakujem za vsetky rady.

kitycat
23. jún 2022

Uprimne sa nedivim, ze ma z dovodu absencie robit komisionalky. Pokial ucivo zvladate akp vravis, tak si znamku syn obhaji.

Nie je to nic, voci comu by sa trebalo branit skratka tohp vela zameskal ☺️

miskajerry
23. jún 2022

škola by mala mať v školskom poriadku stanovené, pri kolkych percentách vymeskanych hodin sa robia skusky, napriklad pri 25 %

pininka1
23. jún 2022

Nejde o znamky ale o to kolko vymeskal hodin a ja sa cudujem ze si si to uz davno nezistila ked syn tolko chyba.

0silvia0
23. jún 2022

@leonali vy nežijete na Slovensku? Doteraz ako fungoval? Áno, počas korony sa všetko dialo online, ale tento rok normálne chodia decká do školy, tvoj syn mal schválený nejaký individuálny študijný plán, čiže nemusel chodiť do školy?

pribinak
23. jún 2022

Však keď je jednotkár, tak komunálne skúšky urobí ľavou zadnou
Škola ti predné dá info pri akom počte vymeskanych hodín musí žiak buď komisionálne skúšky alebo opakovať ročník

kacena4
23. jún 2022

tento rok uz neviem ako to obhajite ale skoda ze ste to nekonzultovali s triednou co a ako sa bude diat... treba pisomne listom poziadat skolu o individualny plan (ak to bude pokracovat aj v buducom roku a je tam naozaj nejaka diagnoza) a na zaklade toho by vam mohli uznat individualne vzdelavanie zo zdravotnych dovodov, vtedy budu akceptovat lekarske spravy ze ma nejaku diagnozu a preto vymeskava, dohodne sa zaroven na sposobe dobratia uciva + skusania najma na testy, pisomky ci dolezite znamky, ci si ich dorobi pred vyucovanim po nom... a na konci roka nemusi robit komisionalky (my sme tak fungovali s chorou dcerou)

viestta
23. jún 2022

Komisionálny nie sú žiadna katastrofa. Vyskúša ho jeho učiteľka z učiva, akurát tam bude nejaká ďalšia, možno dve, ktore budú robiť komisiu a na záver spisu zápis a dajú známku. Keď zvláda učivo, má dostatok dobrých známok, tie komisionálky su pre vás len administratívny úkon.

abbey1
23. jún 2022

@leonali Mňa udivuje, že vám to učiteľka oznámila až teraz. Je čisto na rozhodnutí školy, či komisionálne skúšky nariadi z dôvodu vysokého počtu zameškaných hodín. Vôbec nemusia, ak má dieťa dostatočný počet známok na ohodnotenie. A vzhľadom na fakt, že ide o prvý stupeň, veľmi ma prekvapuje, že to vôbec vyžadujú a hlavne že vám to oznámili až teraz.
Ste s učiteľkou v kontakte bežne? Je veľmi neštandardné, ak vám doposiaľ nič také nespomínala a prišli s tým že teraz.
Komunikujte s nimi. Zistite, akým spôsobom chcú skúšky urobiť. Či ho preskúša len učiteľka, alebo normálne komisionálne skúšky pred komisiou. Hlavne si to poriešte i do budúcnosti. Je úplne zbytočné, aby sa to riešilo komisionalkami, ak dieťa vie do školy chodiť aspoň z času na čas a byť normálne hodnotené počas školského roka. Komunikujte s učiteľkou i vedením.

miska_kal
23. jún 2022

@abbey1 no v tom vidim ten najvacsi problem, ze si to nechala az na poslednu chvilu, ked ako podla mna to musela vediet uz davno. treba si hlavne pozistovat, akym sposobom sa budu skusky vykonavat a tak

abbey1
23. jún 2022

@miska_kal V prvom rade ju o tom mala informovať učiteľka. Nech mi nevravi, že týždeň pred klasifikačnou poradou zistila, že je problém. Tam jednoznačne zlyhala komunikácia. Preto som sa pýtala, či je s učiteľkou bežne v kontakte.

akvi
23. jún 2022

@leonali komisionalne skusky sa mozu dat z tychto dovodov (citujem zakon) Komisionálne skúšky v základných školách a stredných školách
(1) Žiak sa hodnotí podľa výsledkov komisionálnej skúšky, ak
a) vykonáva rozdielovú skúšku v strednej škole,
b) požiada o preskúšanie plnoletý žiak alebo zákonný zástupca neplnoletého žiaka,
c) podá vyučujúci pedagogický zamestnanec alebo riaditeľ školy podnet na preskúšanie žiaka,
d) neprospel z vyučovacieho predmetu,
e) študuje podľa individuálneho učebného plánu v strednej škole,
f) je oslobodený od povinnosti dochádzať do školy,
g) vykonáva na konci prvého polroka a druhého polroka v konzervatóriu alebo v škole umeleckého priemyslu skúšku z umeleckej praxe a skúšku z profilového predmetu,
h) plní školskú dochádzku osobitným spôsobom,
i) vzdeláva sa individuálne podľa § 24 alebo
j) vykonáva komisionálnu skúšku s cieľom získať nižšie stredné vzdelanie.

Predpokladam, ze vsetky vymeskane hodiny ma dieta ospravedlnene. Ak ma minimalne 2 znamky z kazdeho predmetu, je to dostatocny podklad na klasifikaciu (metodicky pokyn 22/2011) Vymeskane hodiny su v tom pripade uplne irelevantne. Ziadajte vyjadrenie - pisomne, na zaklade akeho zakona, pokynu, chcu dat dietatu komisionalne skusky. Skola moze konat len v medziach, ktore zakon urcuje. Takze nech dolozia paragaraf. Mozu sa opriet o bod c) - ale aj ten treba odovodnit. To by potom komisionalky robili vsetci, co su v nejakej nemilosti ucitelov. Proste ak su podklady k hodnoteniu, nie je dovod na komisionalky.

0silvia0
23. jún 2022

@abbey1 ja som myslela, že ide o 3. ročník strednej školy, keďže je téma zaradená do fóra "máme doma puberťáka", ale asi fakt ide o prvý stupeň, keď autorka píše v množnom čísle "lebo sme sa naučili učiť"

silvia_pekna
23. jún 2022

@0silvia0 ja si tiež myslím, že to normálne 3 na základnej, ale tak zas ak má dostatok známok, no je sraanda, že ich na to proste neupozornoli skôr

abbey1
23. jún 2022

@0silvia0 Vidíš, zaradenie témy som ani nepozrela. Z úvodného príspevku mi úplne vyznelo, že prvý stupeň. Hovorí o jednej učiteľke. Tak možno sa autorka ozve a objasní.

danusskaaa
23. jún 2022

Škola má dané percento absencie žiaka na hodinách. Napriklad naša 30% a ak žiak chýba viac ide na komisionálne skúšky aj napriek tomu, že môže mať čisté jednotky. Zatvárajú sa oči nad menej podstatnými predmetmi, ale inak nie.

akvi
23. jún 2022

@danusskaaa skola si nemoze urcovat percento vymeskanych ospravedlnenych hodin. Zakon nic take nestanovuje a skola moze konat len v medziach zakona. V skolskom poriadku skoly casto maju pocty dni, ci hodin, ktore moze ziak vymeskat, ale je to uplne irelevantne, nakolko to nema oporu v zakone. Ina vec su neospravedlnene hodiny, ale v tomto pripade sa o nich nebavime..

abbey1
23. jún 2022

@akvi Presne ako píšeš.

leonali
autor
23. jún 2022

@abbey1 Syn je tretak na zakladni skole,na pololeti mel same jednicky.Protoze i pres jeho caste absence jsme vsechno.zvladali a opravdu pani ucitelka nam vse oznamila vcera .Jsem z toho v soku.Ze SLJ.ma za.pul roku 15 znamek s prumerem 1,45 a ostatni predmety ma na cistou 1.A protoze je casto nemocny proc ho stresovat zkouskami,ktere podle me jsou zbytecne?Hledam jen vysvetleni a reseni.Takze dekuji moc za radu vsem a verte,ze se do takove situace urcite nechcete dostat

abbey1
23. jún 2022

@leonali Chod zajtra za ucitelkou a vedenim skoly. Ja by som zavolala o radu I skolsku inspekciu. Drzim paste.
Ako som uz pisala, je to velmi nestandardne riesenie a hlavne na prvom studentov ni, kde si ucitelka deti pozna. Ked má dostatok znamok, k comu jedna z komisionalnej skusky?
Ved sa to dalo normalne riesit preskusanim na vyucovani, ci pisomkami.
Ako ti to zdovodnila?
Zavolaj rano na.skolsku inspekciu.Nech ti daju ich stanovisko.

leonali
autor
23. jún 2022

@abbey1 pozvala si nas na pristi utery-drive pry nema cas.Ale my uz se na pondeli objednali k reditelce.I ja chci vedet duvod,proc to udelala.Porad nad tim premyslim,protoze on je spis uzavreny,nema moc kamaradu ,tak nepredpokladam,ze by zlobil.V 5.mesici meli konzultacni hodiny.Byla jsem po operaci,tak jsem ji volala jestli je vsechno v poradku a jestli nam da novy termin konzultaci a ona rekla,ze je vsechno v poradku a nepotrebuje nic akutniho.resit.

abbey1
23. jún 2022

@leonali Drzim paste. Kludne zajtra zavolajte na gtu skolsku inspekciu. Nemusite menovat skolu, triedu. Len sa popytajte, nech mate argumenty k riaditelke. Osobne si myslim, ze vas skola mala vopred upozornit pisomne, ze nieco podla nich nie je v poriadku. Je to skutocne cele zvlastne. A este vam da termim az v utorok? Nema 15 minut cas sa s vami stretnut? Smutne. Drzim paste.

leonali
autor
23. jún 2022

@abbey1 Dekuji😀

jana1511
26. jún 2022

Treba si prečítať školský poriadok . Na začiatku školského roka Vás učiteľka oboznámi so školským poriadkom a rodicia ten škôlky poriadok podpisu , ze boli oboznámení . Tam je presne všetko popísané . Keď ste podpísala školský poriadok , môžte sa obrátiť aj na “ lamparen “ k ničomu Vám to nebude . Každá škola ma iný školský poriadok u môjho syna , keď bol ma ZŠ aj na strednéj , nesmel mat vymeskane viac ako 30% z daného predmetu . V tom prípade sa robia komisionalky a môže mat aj 30 jednotiek 🤷‍♀️ Ale nemajte strach bezne sa to robí…

akvi
26. jún 2022

@jana1511 nemáš pravdu. Školský poriadok musí byť v súlade so zákonom. Nemôže byť nad rámec. A keďže zákon nič také, ako koľko hodín môže žiak vymeskat neurčuje, školský poriadok to určovať nemôže. A btw. podpisom sk.poriadku nevyjadrujes súhlas, ale, ci si s ním oboznámená.

abbey1
28. jún 2022

@leonali Ahoj. Čo ste napokon v škole poriešili?

leonali
autor
29. jún 2022

Ahojky - v tomto směru vše dopadlo jak mělo - paní ředitelka a poté i paní učitelka uznali, že to všechno bylo zbytečné. Jožko má všechny známky uzavřené - a má samé jedničky. Jen ze SLJ měl 15známek.... nevím proč se to vlastně stalo a řešilo se to takto. Moc mě to mrzí - s paní učitelkou jsme nikdy neměli žádný problém.Bohužel jediný, kdo to odnesl je Jožko - úplně se zasekl a je ublížený. Ač ho v tom nepodporuji - chápu ho a nevím jak mu to vysvětlit, aby to vzal sportovně.

mimka1402
29. jún 2022

@leonali Ja len, že ak ma to takto tak by som požiadala o individuálny študijný plán skrz zdravotných dôvodov. Vtedy aspoň z vlastnej skúsenosti nemôžu a neriešia absencie, ale iba počet známok

leonali
autor
29. jún 2022

Nad tím jsme neuvažovali - přece jen všechno se doučil. Jak jsem psala - díky loňskému roku jsme se museli učit sami doma a tak jsem v tom neviděla žádný problém. Vždy když byl ve škole ho učitelka vyzkoušela nebo si dopsal písemku. Přece jen je to první stupeň - na druhém by to už bylo horší.

mimka1402
29. jún 2022

@leonali No očividne je to iba papier, ktorý by som od nového školského roka riešila. Bude i naďalej chodiť do školy vždy keď bude môcť, ale aspoň budeš ty v tomto chránená, ale to by vedela skôr pomôcť riaditeľka...