icon

Prijímacie skúšky na základnú umeleckú školu

7. apr 2025

Je bezne, ze na zakladnu umelecku skolu - vytvarna sa robia primacky? To vazne? Nestaci chciet kreslit? Uz od malicka treba deti vystavovat zatazi?

uhnakova
7. apr 2025

Tak tu u nás to boli len prijímačky pro forma. Dcérka mala doniesť z domu pár svojich prác, učiteľka si ich prezrela, prehodila s dcérkou zo tri vety o tých obrázkoch a povedala nám rovno, že je dcérka prijatá. Nič hrozné to nebolo.

doriiis
7. apr 2025

Keďže je to ZAKLADNA umelecká škola,v ktorej sa dostávajú riadne polročné a ročné vysvedčenia a tiež má nejaké stupne tak nejaké prijímačky tam oficiálne byť musia.
Ale nie je to nič strasneho

yoxinka
7. apr 2025

Prosím ťa, veď si to zas nepredstavuj ako prijímačky na Berkeley. To nie je žiadna záťaž. Dve deti mi boli na prijímačkách v ZUŠ, 5 minútová záležitosť a osobne som nezažila, aby tam niekoho nevzali.

lucik194
7. apr 2025

v BA sa môže stat , ze nezoberu na hudobny odbor, ale len vtedy , ked maju plno a malo ucitelov. ale nic sa nedeje, ides na zapis do inej skoly.

vytvarka je presne 5-10 min zalezitost.
dieta musi ist s tebou na zapis do ZUS

ayato
7. apr 2025

Náš na prijímačkách len vymaľoval obrázok, aj to nestihol celý za tých 5 minút

autor
7. apr 2025

Tak dobre, lebo neviem ako vysvetlovat malemu dietatu, ze ho nezobrali na kruzok.

simca06022011
7. apr 2025

Mozno nemaju dost miesta, hlasi sa im tam viac deti

thirstymonk
7. apr 2025

Však to nie sú žiadne prijímačky omg... to je len cirkus kvoli úradom.

belasy_motylik
7. apr 2025

Mne príde normálne a správne, že dieťa, ktoré chce navštevovať ZUŠ, má prejaviť talent na daný odbor. Bolo to tak pred desiatkami rokov, sama som na výtvarnú musela robiť prijímačky a boli dosť tvrdé a syn ako 4-ročný robil prijímačky na hudobný odbor, kde dve učiteľky skúšali jeho zmysel pre rytmiku, schopnosť hudobného cítenia, opakovania, hlasový fond ... . A ako povedať dieťaťu že ho nezobrali? Úplne normálne. Deti to zvládajú v pohode, pokiaľ sú s tým v pohode rodičia, pokiaľ to dieťa nezvláda, tak zvyčajne preto, že doňho projektuje rodič svoje očakávania. A vždy je, predsa, možnosť nahlásiť dieťa na krúžok, tam zvyčajne nebývajú žiadne prijímačky, alebo to skúsiť o rok opäť.

yoxinka
7. apr 2025

Takto, ZUŠ nie je krúžok. Je to umelecká škola. Keď chceš pre dieťa krúžok, prihlás ho do centra voľného času na výtvarnú. Každopádne, myslím, že je mizivá šanca, že ho nepríjimú na výtvarný odbor do ZUŠ. Môj syn chcel ísť na klavír, viem, že sme písali aj druhý nástroj pri prípad, že by na klavír bol noc pretlak a nevedeli to pokryť učiteľmi, ale nakoniec všetko OK, hrá na klavír šiesty rok. Tie príjimačky sú fakt len pro forma.
@belasy_motylik doba sa zmenila. Dnes nie je ani zďaleka taký záujem o ZUŠ ako to bolo kedysi. Dnes si úplne preberať nie je z čoho. Ja som chodila pred 30 rokmi do ZUŠ na tanec a prijímačky boli OK, dnes sú OK tiež. Mám dve deti v ZUŠ, kamošky majú deti v ZUŠ, moja kamoška učí c ZUŠ, viem. Dcéra chcela hrať na husle, tak tam to bolo prísnejšie, lebo ten nástroj je špeci v tom, že tam fakt musí mať dieťa sluch, inak je hrať na tom mega náročné. Ale to mi hneď povedali, že keď uvážia, že husle nie, môže klavír, flautu alebo gitaru. Dcéra hrá na husle.

autor
7. apr 2025

@belasy_motylik Ja som ziadne primacky do ZUS nerobila. Boli radi, ze mali deti a tym padom aj pracu.

belasy_motylik
7. apr 2025

@yoxinka tak zase syn až tak dávno prijímačky nerobil, ale zase viem že je to napríklad iné na štátnych ZUŠ a na súkromných, u nás napríklad otvorili viacero súkromných, kde sú prijímačky naozaj len formalitou, alebo nie sú prakticky vôbec.

zuzikak
7. apr 2025

tie prijimacky su viac menej proforma. Deti prijimaju bezne a nemusia mat uplne mega uzasny talent lebo velmi dobre vedia, ze sa deti postupne rozvijaju. Len tam s nou chod a ver tomu, ze ak ju neprijmu tak je to len z nedostatku miesta. NIe jej talentu. Pripadne si najdi v blizkosti aj iny kruzok kreslenia. Nemusi to byt ZUS. Mnohe centra volneho casu maju tiez tieto kruzky

slavomira236
7. apr 2025

Dcerka ked sla na statn uala nakreslit predmet ktory bol na stole(zehlicka to bola) a druhy obrazok tema clovek ludia v pohybe. Ak skolkarla chodila na sukromnu tam sa nic nerobilo.