icon

Prijímačky na strednú školu 2025: Aké sú nové pravidlá?

bleelka
18. jan 2025

Ahojte, chcela by som sa opýtať či je to pravda, že ak si dieťa podá prihlášku na talentový odbor, na ktorý ho potom aj príjmu, musí do týždňa potvrdiť nástup a ak potvrdí, že nastupuje, v Edupage sa mu zablokuje možnosť ísť vykonať prijímačky na netalentový odbor? V podstate majú teraz deviataci možnosť ísť na prijímačky nie na 4, ale na 2 školy. Je to tak? Ďakujem.

ninan2
4. mar 2025

@bleelka A vy ste vlastne skúšali prijímačky na tie bilingválne už aj minulý rok z 8.ročníka? Ja som na ne pôvodne chcela prihlásiť dcéru len preto, že nech si dopredu bez stresu vyskúša nejaké prijímačky. Ale robili na jeseň v škole Komparo a z AJ mala 95% a bola na 90 percentile, čo som napriek jej samým jednotkám z AJ bola v šoku, tak sme potom vymysleli tú Dudovu :D a reálne sa teda aj pripravuje na prijímačky. Pôvodne sa tam mala hlásiť až z 9ky. (Aj na tú Hrobákovu). Tam našťastie nie je NJ len tie všeobecné testy, čo tiež každý týždeň nejaký robí. Máva vždy okolo 75 % z nich, čo je celkom ok. Tak ak úplne nepokašle prijímačky má aj reálne šancu sa aspon tam dostať, s čím sme teda fakt ešte pred pol rokom nerátali a mala chodiť normálne aj do 9ky. No veď uvidíme, už to bude onedlho jasnejšie...

bleelka
autor
4. mar 2025

@ninan2 áno, skúšali sme vlani AJ billingval Dudova a Pankúchova. Obe neúspešne. Po tejto skúsenosti už sme tento rok AJ billingval nezvolili. Je to pri tých počtoch čo o sa hlásia, vyhodená prihláška. Dcéra chce ísť na Hrobákovu a pevne verím a dúfam, že sa dostane.🍀🙏✊ Možno budú spolužiačky. 😊

ninan2
4. mar 2025

@bleelka Aha jasné. Veru je veľký nával všade kde je AJ. My to berieme tak, že aspoň vyskúša (Dudovu) a chcem aj vedieť, ako je na tom s vedomosťami oproti ostatným (na čo sa zamerať viac ak by tam robila prijímačky aj budúci rok). A minulý rok tam dcérka ako cca dopadla, bola ďaleko pod čiarou? A za prospech jej ako vtedy a teraz vychádzajú body? Moja bude mať iba 30 (z 50/70).

bleelka
autor
4. mar 2025

@ninan2 neurobila prijímačky, úplne zostresovala (aj mi volala pred začatím z triedy, že jej je zle na odpadnutie) a zistili sme, že skupinové doučovanie jej vôbec nepomohlo. Tento rok sme zvolili individuálne. A keď si to porovná ako bola pripravená minulý rok a tento rok, tak že cíti veľký rozdiel. Na Dudovej neuznávali vôbec body za postup. Nemáš dobre výsledok, celý príklad zle, nula bodov. Rovnako dopadla jej kamoška a mojej kolegyne dcéra a jej kamoska. Ani jedna z nich neurobila matiku. Aj čo som počúvala tie decká čo vraveli keď vychádzali z prijímačiek, že tá matika, to čo bolo? Na oboch školách neurobila matematiku. Body za prospech by mala mať tusim 40 z 50 (jedna dvojka zo SJ na konci aj na polroku), ale nehlási sa tam teraz, tak som to neriešila.

ninan2
4. mar 2025

@bleelka Aha no teda, tak to je sila... Moja zatiaľ matiku a SJ moc neriešila, robila si len pár monitorov, bude sa tomu viac venovať po 1. termíne prijímačiek na tú Hrobákovú. Z týchto predmetov mala teraz dvojku len zo SJ, ale minulý rok na konci aj z MAT, čiže preto má menej bodov za ten prospech. Na Hrobákovej jej našťastie vyšiel plný počet. Na Dni otvorených dverí ste tam inak boli? My sme stihli len Dudovu. Kde sa vám viac páčilo? Vrátane ostatných OA kde sa hlási tento rok.

bleelka
autor
5. mar 2025

@ninan2 vlani sme boli DOD Dudova, na základe toho si ju vysnila. Tento rok sme boli na Hrobakovej. Ja s ňou len na pár minút. Potom zostala sama a bola nadšená aj z nej. Vlani sme boli na DOD Nevädzová a tento rok tam bola aj sama na DOD. Vlani sa jej nepáčilo, tento rok áno. Zvláštne. Na OA sme podali prihlášky na Nevädzovú a Hrobákovu
Dudovu musela so slzami v očiach oželiet, museli sme taktizovať kde má väčšiu šancu. A hlavne, tam sa nedá používať kalkulačka na prijímačkách. To jej vadí.

ninan2
5. mar 2025

@bleelka Jasné chápem. Budúci rok by sme to zrejme spravili tak isto s prihláškami, na tie 4-ročné myslím.
Hrobákovu sme kukli aspoň zvonku a potom videá na ich stránke. Dudova sa jej zdala modernejšia trochu ale inak asi to isté.
S tou kalkulačkou som to nejak nezachytili, aj keď máme to info k prijímačkam vytlačené, týka sa to aj bilig? Že Dudova nie a Hrobáková áno?

luxus10
5. mar 2025

@bleelka otazka je, ci je kalkulacka potrebna...ako su stavane priklady...

luxus10
5. mar 2025

@bleelka a uz roky su aj programovatelne kalkulacky, toho sa asi boja...

luciq1
5. mar 2025

Ahoj ,prosím vás ako to je . Syn si dal na 2 talentove prihlášky nazvime ich A a B . Príklad. Na A prioritnu ho nevezmu a na B ho vezmú. Chcel by si dat odvolanie na A ale potvrdí aj B ak by ho na odvolanie nevzali, ale čo potom ak ho na A na odvolanie zoberú,,bude sa dat zrušiť B ?

luxus10
5. mar 2025

@luciq1 podla mna zrusit sa bude dat vzdy, ale uz nevratne...

sorciera24
5. mar 2025

@luxus10
@luciq1 toto aj mna zaujímalo pri tejto "skvelej" zmene, že čo s odvolaniami...? na školení z reg. uradu nám povedali, že o akom zrušení vravíme?.....vraj , ekd je raz závaäzné potvrdenie o nastúpení, tak je záväzné a zrušiť sa nedá...asi tolko

luciq1
5. mar 2025

@sorciera24 vážne??? Tak to bude potom sila...zase nechať si druhú prepast a spoliehať sa ze ho zoberú na odvolanie, tiež není boh vie co...a zase potom opačne ľutovať ze si nedal odvolanie...ach jaj.

sorciera24
5. mar 2025

@luciq1 ano, to, že sa po minule roky porusovalo jedna radsoť...no, ale zákon vraj taký pojem nepozná......aká bude realita tento rok a ako sa s tým SŠ popasujú....som zvedavá

luxus10
5. mar 2025

ale talentove sk.by mali byt v blizko po sebe, ci? tym padom aj tie procesy odvolavania budu prakticky v 1 tyzdni...mozno...

luciq1
5. mar 2025

@sorciera24 no skúsim kontaktovať vychovnu poradkyňu čo mi na to povie.

luciq1
5. mar 2025

@luxus10 no jednu má 24.marca a druhu o týždeň...a vysledky tuším 8.april a do 11teho odpoveď

luciq1
5. mar 2025

@luxus10 3 dní je na vyjadrenie,,takže odvolanie nestíhame zistiť..

luxus10
5. mar 2025

@luciq1
uhm...

sorciera24
5. mar 2025

@luciq1 ja som vychovna....no, skuste....lebo tam je presne daný dátum potvrdenia....proste musíte potvrdiť do 11.4 (talentove).....ak nespravíte, strácate nárok na miesto....pani z minsiterstva školstva na TA3 v diskusii tvrdila, že dieťa máv edieť, kt. škola je pre neho priroritou a tak sa rozhodovať......no nonsens

luciq1
5. mar 2025

@sorciera24 ďakujem.no mne ide len o to ,syn má prioritnu, len čo keď ho na prioritnu nevezmu a na druhu áno,,tak už nemá šancu dat si odvolanie keď potvrdí tu druhu ?

sorciera24
5. mar 2025

@luciq1 podla tohto nového vlastne nie....uvidíte vobec ako to dopadne....kam prijímačky urobí...

beloved
5. mar 2025

@luccija Kam prestahovali skolu z Pantov 🙄?

luciq1
5. mar 2025

@sorciera24 ďakujem,,no je to pekná hlúposť teda..

ninan2
5. mar 2025

@sorciera24 Mne sa zdá že som čítala, že s odvolaním by tento problém byť nemal, veď každý rok sa na všetkých školách ešte na odvolania berú žiaci dodatočne, to potom by nemali odvolania žiadny zmysel. Budú veľké presuny ešte potom. Čiže malo by sa dať potvrdiť napr. tá druhá škola a pri zobratí na odvolanie na prvú školu zrušiť tú druhú. Treba to niekde overiť ale.

sorciera24
5. mar 2025

@ninan2 ano, takto to fungovalo po minulé roky, ako píšem reg. urad nám povedal, že záväzné potvrdenie je preto záväzné, že sa už nedá rušiť....aká bude ale realita, uvidíme...

luciq1
5. mar 2025

@sorciera24 teraz som to pozerala na edupage takže sa to dá...

sorciera24
5. mar 2025

@luciq1 ano, nasla som aj ja (aj minuly rok to takto bolo), takže tiež si myslim, že by to malo platiť.....by ma zaujímal dátum, že dokedy by bola zmena možná, keď to takto rozdelili tie prijímačky a hlavne, ak ho na odvolanie prijmu po 11.4. ....dovtedy si bude myslieť, že je neprijaty a môže isť na netalentovky, ale po prijati na odvolanie na talentovky už nie.....to ešte len bude chaos...

eridani
5. mar 2025

Kedy presne budu zname vysledky monitoru?
Pytam sa pretoze niektore skoly na talentove odbory brali do poctu bodov za prijimacky aj body za monitor. Mam na mysli talentove stvorrocne studium, nie bilingvalne gymnazia kam sa da ist aj z osmicky. Teraz pozeram, ze skoly zacali menit kriteria. Na jednej strane chapem, ze k tomu boli skoly dotlacene tym, ze ministerstvo zmenolo terminy. Na druhej strane kriteria na prijatie sa zverejnuju tusim 2 roky dopredu. Teraz to menia necely mesia pred prijimackami? Ked su uz aj prihlasky podane?

sorciera24
5. mar 2025

@eridani musia to meniť, ked im v priebehu roka zmenili podmienky....podla mna nebudu brať do prijimaciek vysledky T9...nemajú ako, kedže vysledky zvyknu byta az po 20.4. z t9