icon

Prijímačky na strednú školu 2025: Aké sú nové pravidlá?

bleelka
18. jan 2025

Ahojte, chcela by som sa opýtať či je to pravda, že ak si dieťa podá prihlášku na talentový odbor, na ktorý ho potom aj príjmu, musí do týždňa potvrdiť nástup a ak potvrdí, že nastupuje, v Edupage sa mu zablokuje možnosť ísť vykonať prijímačky na netalentový odbor? V podstate majú teraz deviataci možnosť ísť na prijímačky nie na 4, ale na 2 školy. Je to tak? Ďakujem.

janagem
18. jan 2025

@bleelka tvoje dieťa chce ísť na talentovku a normálnu má ako poistku? Tak to tá potom netrápi nie? Ak ju príjmu na ralentovku ide tam. Ak nie robí skúšky na normálnu skolu

"Dcéra chcela netalenovu ako poistku, lebo tam nie sú prijímačky z M a SJ"

roxana280
18. jan 2025

@janagem u nas je to opacne☹

pribinak
18. jan 2025

@ibrunova nemuseli ísť všade

bleelka
autor
18. jan 2025

@tulipanik12 no na toto sa budeme spoliehať. Pokiaľ sa už z hocijakej strednej s maturitou dá ísť na vysokú, tak je to asi jedno. Aj keď ťa príprava bude určite iná a bude si musieť doštudovať na prijímačky individuálne. Ale zas aby ho škola bavila, nieže nevezme talentovu, lebo chce viac štvorročnú a tam sa nedostane z kapacitných dôvodov a skončí na druhom kole v júni a pôjde kam zostalo miesto. Ach toto. Kto toto vymyslel? Jednoznačne nedomyslel!

ibrunova
18. jan 2025

@pribinak vlani museli, všetky výsledky vyhodili naschvál až potom, keď skončili oba termíny.

bleelka
autor
18. jan 2025

@janagem opačne.. talentovu máme ako poistku. Na obyčajnú chce ísť viac. Dokonca na obe stvrrocne chce ísť viac. Ale to sú školy, kde sú ťažké prijímačky a veľa sa hlási. Preto sme vybrali talentové kde má väčšiu šancu uspieť.

janagem
18. jan 2025

@roxana280 nemáte možnosť dať dve stredne ktoré sú skoro rovnaké ale dalej od seba? Že budete prinajhoršom trochu dochádzať a potom si prípadne viete podať žiadosť o preloženie?

pribinak
18. jan 2025

@ibrunova nie, nemuseli. Mnohe školy dávali priebežne výsledky

bleelka
autor
18. jan 2025

Proste 2 možnosti sú pri súčasných silných ročníkov veľmi málo.

janagem
18. jan 2025

@bleelka aha to je asi druhé dieťa potom? Zmiatla má ťa dcéra čo si dala netalentovu ako poistku

roxana280
18. jan 2025

ale s kapacitnych dovodov sa preklad urobit neda, dame na 2 elektrotechnicke, len na ten isty odbor je top rovnake obrovske mnozstvo deti v Bratislave je situacia kriticka. Ak by ho nahodou aj vzali na technicke lyceum, musi ist tam, neda sa riskovat.

luliu
18. jan 2025

@bleelka aj u nás dcera mala talentovku ako rezervu a bolo to super, chcela som tak aj o rok synovi a prd.

deti95060810
18. jan 2025

@bleelka si ma pobavila že silné ročníky...

roxana280
18. jan 2025

@deti95060810 tak sa tomu hovori, alebo Husakove deti maju deti a niektori aj vnucata

bleelka
autor
18. jan 2025

@sorciera24 a ako je to potom s odvolaním? Keď na talentovu dieťa nepríjmu, dá sa odvolať? Potom to dieťa má možnosť ísť na prijímačky na klasické školy? Kedy mu príde vyjadrenie na odvolanie z talentovej potom? Ďakujem.

roxana280
18. jan 2025

@bleelka
odvolat sa moze aj ked ho neprijmu na technicke, moze ist na stredne podla mna, lebo tam je pisane, ze ak sa vyjadri rodic riaditelovi do 3 dni, ze prijima a je prijaty, vtedy nemoze ist na dalsie stredne skoly, ale ak nie je prijaty tak moze aj ked sa odvola, lebo prijaty nie je, aspon tak to chapem.

bleelka
autor
18. jan 2025

@deti95060810 áno, veľmi veľa detí je teraz, najmä na západnom Slovensku. A najhoršie to budú mať ročník 2012, dnešní siedmaci. Tých je najviac.

roxana280
18. jan 2025

@bleelka ak bude stale vojna na UA, bude ich pribudat, chlapcov isto, uz teraz vidim vela UA deti a budu aj na VS, radsej akoby mali ist zomriet do vojny

bleelka
autor
18. jan 2025

@roxana280 no snáď to tak bude, záleží za aký čas príde odpoveď na odvolanie. Či stihne do termínu prijímačiek na klasické alebo nie. Toto bude ešte veľmi zaujímavé tento rok.

sorciera24
18. jan 2025

@bleelka toto aj mna napadlo a toto asi nik neriesil a nedomyslel, budem sa na to v týždni dopytovať riaditelov....podla mna, tym, že vela deti nepotvrdí talentové školy, ostanu volne miesta a bude sa to dať,a le ako a kedy....hm

roxana280
18. jan 2025

@bleelka otrasne

bleelka
autor
18. jan 2025

@sorciera24 super, budem Vám veľmi vďačná ak sem potom napíšete čo ste zistili. Ďakujem krásne za všetky info.

bleelka
autor
18. jan 2025

@sorciera24 no ja sa práve obávam, že veľa detí potvrdí tie talentové aby neriskovali, že sa nedostanú na klasické, kde je tých uchádzačov ešte viac. Preto kto si podá talentový odbor podľa mňa naň aj nastúpi ak ho vezmú. Jedine zopár miest za tých čo si podali dve talentové. Tam sa to ešte môže trochu uvoľniť a tam poberú podľa mňa osmakov. Pokiaľ sa jedná o bilingválne. Čiže na odvolania nebude veľmi priestor. Bilingválne doplnia osmakmi.

roxana280
18. jan 2025

@bleelka aj ja si tak myslim, ale skusit sa odvolat da vzdy, na odvolanie budu potom pozerat na znamky, na sutaze, kto je pod ciarou na akom mieste.

sorciera24
18. jan 2025

@bleelka asi ako kde, moji žiaci práveže uvažuju, že si kvoli tomu ani talentové nejdu dať...ale zas ratajme s tym, že na talentové môžu isť aj 8aci, ciže pretlak z tejto strany.... a inak sa bude asi uvažovaž v BA a okoli (kde je pretlak) ako niekde inde.....

baskustek
18. jan 2025

@deti95060810 jasné, každý rok sú silné ročníky 😁

roxana280
18. jan 2025

@baskustek pozrite si co znamena pojem Husakove deti.

andrejka1974
18. jan 2025

Však uvidíme ako to bude moja sa hlási aj na talentovú školu a u nás dokonca ma psychotesty už 17.3.cize dva dni pred monitorom a talentovky 20.3. tiež mi to vadí ale nepomôžeme si uvidíme ako to všetko zvládneme

baskustek
18. jan 2025

@roxana280 to je úplne jedno, pretože ministerstvo plánuje počty žiakov prvého ročníka SŠ podľa počtu deviatakov, takže pojem silné slabé ročníky je úplne bezpredmetný, každý sa niekam dostane

bleelka
autor
18. jan 2025

@baskustek tak to je dobre. Len väčšina detí sa nechce dostať "niekam", ale "konkrétne". Ale áno, všetci sa tým utešujeme, len potom nechceme riešiť prestupy. 🫤