icon

Prijímačky na strednú školu 2025: Aké sú nové pravidlá?

bleelka
18. jan 2025

Ahojte, chcela by som sa opýtať či je to pravda, že ak si dieťa podá prihlášku na talentový odbor, na ktorý ho potom aj príjmu, musí do týždňa potvrdiť nástup a ak potvrdí, že nastupuje, v Edupage sa mu zablokuje možnosť ísť vykonať prijímačky na netalentový odbor? V podstate majú teraz deviataci možnosť ísť na prijímačky nie na 4, ale na 2 školy. Je to tak? Ďakujem.

beloved
29. apr 2025
@uhnakova

@roxana280 tu ide hlavne o papierové zlúčenie, aby sa ušetrilo na administratíve a aj riaditeľ bude len jeden. Pravdepodobne zostanú školy v pôvodných budovách. Aspoň zatiaľ.

@uhnakova Nezostanu, bola reportaz pred casom vo vecernych spravach a decka co su na intraku musia zacat cestovat 1,5 hodiny cez celu BA

uhnakova
29. apr 2025
@beloved

@uhnakova Nezostanu, bola reportaz pred casom vo vecernych spravach a decka co su na intraku musia zacat cestovat 1,5 hodiny cez celu BA

@beloved tak to je fakt na figu. Chudáci. Ja som už dávnejšie čítala článok na webe bratislavského kraja a tam tvrdili, že zlučovanie je formálne, hlavne kvôli úsporám v administratíve. Zrejme to teda neplatí všade. Alebo to bol len kec na upokojenie občanov.

simca06022011
29. apr 2025
@uhnakova

@beloved tak to je fakt na figu. Chudáci. Ja som už dávnejšie čítala článok na webe bratislavského kraja a tam tvrdili, že zlučovanie je formálne, hlavne kvôli úsporám v administratíve. Zrejme to teda neplatí všade. Alebo to bol len kec na upokojenie občanov.

@uhnakova tak úspora administratívna je aj zlúčenie priestorov, vyučujúcich atď..

roxana280
29. apr 2025
@uhnakova

@uhnakova v Namestove zlucili gymnazium, lesnikov a IT🙂))Otras.

roxana280
29. apr 2025
@uhnakova

@roxana280 tu ide hlavne o papierové zlúčenie, aby sa ušetrilo na administratíve a aj riaditeľ bude len jeden. Pravdepodobne zostanú školy v pôvodných budovách. Aspoň zatiaľ.

@uhnakova no isto nie napr. technicku v Petrzalke daju do Race, zostane internat iba v Petrzalke.

andrejka1974
29. apr 2025

A ešte sa ma zlúčiť od budúceho roku beauty na raciansjej so školou tiež kadernickou na Svätoplukovej je to tiež od seba dosť vzdialene

princeznasofi
2. máj 2025
@alama

@ninan2 dcera sa tiez ucila nemcinu len 1,5 roka predtym. Oni tam idu uplne od zaciatku, to co sa naucila na ZS za 1,5 roka, z toho "zila" prvy mesiac, potom uz sa ucili vsetko nove. Isli dost rychlo, ale ak sa uci pravidelne tak to v pohode stiha. V polroku a na konci 1.rocnika robili aj testy na zistenie urovne, na konci mali A2, teraz uz idu pomalsie, maju 8hodin do tyzdna nemcinu. Podnikova ekonomika v nemcine je OK, nic extra tazke, zatial v 2.rocniku maju Slovenku,tak ak nechapu,vie im aj po slovensky vysvetlit. Ale vela rovnakych veci sa ucia aj na predmete Ekonomia, ten je v slovencine. Buduci rok uz budu mat rakuskych lektorov,ale to uz by mali ist z B1 na B2 uroven pomaly, tak to by nemal byt problem. Iny predmet v nemcine tento rok nemaju. Buduci rok spominala ze este nejaky bude, len si nepamatam co.
Maju ale v triede deti, co prechadzaju so 4kami,ale to dcera hovori, ze sa neucia vobec.
Dcera ma teraz aj sukromne konverzaciu hodinu do tyzdna,lebo v skole sa az tak moc k rozpravaniu nedostane. A dokaze uz na bezne temy konverzovat. Oni dost casto pisu aj slohy z nemciny, teraz uz tak na 1-1,5 strany, vzdy temu maju do hlbky prebranu, materialu je vela,co im poposiela ucitelka,z toho sa pripravuje. Ja myslim, ze sa netreba toho bat, aj ked aj ja som minuly rok rozmyslala, ci to da. Ak je dobra v jazykoch a bude sa ucit,tak to bude v pohode.

@alama ahoj, prosim ta, mohla by si mi odfotit obalku uvebnice NJ? Dcerku prijali, tak chcem pozriet z coho sa bude ucit. VDAKA.

luccija
2. máj 2025
@roxana280

@tilly Bratislavský kraj
Počet škôl sa zníži zo 54 na 47.

Už boli zrušené 3 školy, ďalšie 3 sa spoja:

SOŠ beauty služieb na Račianskej + SOŠ kaderníctva a vizážistiky na Svätoplukovej → centrum pre beauty a wellness služby.
Škola umeleckého priemyslu na Sklenárovej + Škola umeleckého priemyslu na Tokajíckej → umelecké vzdelávacie centrum.
SOŠ technológií a remesiel na Ivanskej ceste + SOŠ technická na Vranovskej → odborné vzdelávanie v technických a remeselných odboroch.
Zdroj: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/953447-velka-...

@roxana280 na Vranovskej je pár deti, ak by tam nebol internát dávno to zatvoria.Nemozu sa vykurovať školy a platiť učitelia na školách o pár deťoch.Zase je šanca, že v tých budovách spravia skoly, ktoré chybaju

alama
2. máj 2025
@princeznasofi

@alama ahoj, prosim ta, mohla by si mi odfotit obalku uvebnice NJ? Dcerku prijali, tak chcem pozriet z coho sa bude ucit. VDAKA.

@princeznasofi ahoj, tieto ucebnice maju. V 1.rocniku mali modru, teraz cervenu + je k tomu aj pracovny zosit.

tilly
2. máj 2025
@luccija

@roxana280 na Vranovskej je pár deti, ak by tam nebol internát dávno to zatvoria.Nemozu sa vykurovať školy a platiť učitelia na školách o pár deťoch.Zase je šanca, že v tých budovách spravia skoly, ktoré chybaju

@luccija ja som bola na vranovskej na dod a nezdala sa mi prázdna ta škola, ale sídli tam aj iná, súkromná škola, tak asi tam zostanú oni...

uhnakova
2. máj 2025
@tilly

@luccija ja som bola na vranovskej na dod a nezdala sa mi prázdna ta škola, ale sídli tam aj iná, súkromná škola, tak asi tam zostanú oni...

@tilly na Vranovskej sídli aj Evanjelické lýceum.

roxana280
3. máj 2025
@luccija

@luccija no to urcite spravia nove skoly, zrusili sa skoly napriek tomu, ze deti je viac Husakove deti maju deti, deti z UA v Bratislave a vznikla nova statna skola stredna?

tilly
3. máj 2025
@roxana280

@luccija no to urcite spravia nove skoly, zrusili sa skoly napriek tomu, ze deti je viac Husakove deti maju deti, deti z UA v Bratislave a vznikla nova statna skola stredna?

@roxana280 ani základná pokiaľ viem, iba pár tried a detí je stále viac

luccija
3. máj 2025
@uhnakova

@tilly na Vranovskej sídli aj Evanjelické lýceum.

@tilly
@uhnakova ja píšem o strojníckej, zlatnik je tam pár deti a skola prežíva.Poznam pani, ktorá tam robila personalistiku 15 r veď bil.lýceum je iná budova

uhnakova
3. máj 2025
@luccija

@tilly
@uhnakova ja píšem o strojníckej, zlatnik je tam pár deti a skola prežíva.Poznam pani, ktorá tam robila personalistiku 15 r veď bil.lýceum je iná budova

@luccija ok 🙂

princeznasofi
3. máj 2025
@alama

@princeznasofi ahoj, tieto ucebnice maju. V 1.rocniku mali modru, teraz cervenu + je k tomu aj pracovny zosit.

@alama dakujem velmi pekne za ochotu. Pekne vecer este.

bleelka
autor
3. máj 2025
@princeznasofi

@alama dakujem velmi pekne za ochotu. Pekne vecer este.

@princeznasofi na akej škole sa učia z týchto učebníc nemčiny prosím? Nezachytila som Vás príspevok. Ďakujem.

princeznasofi
4. máj 2025
@bleelka

@princeznasofi na akej škole sa učia z týchto učebníc nemčiny prosím? Nezachytila som Vás príspevok. Ďakujem.

@bleelka na OA I.Karvasa-Hrobakova

roxana280
4. máj 2025
@tilly

@roxana280 ani základná pokiaľ viem, iba pár tried a detí je stále viac

@tilly potom je 32 deti v triedach

ninan2
4. máj 2025
@bleelka

@princeznasofi A to na biligválnom štúdiu? Lebo mi to príde ako trochu nízky level pri počte 20 hod NJ do týždňa. To stihnú dokončiť iba A2 level v 1. ročníku? Moja tam nastupuje od septembra, preto sa pýtam 🙂 A aj bleelkina. Vďaka

andrejka1974
4. máj 2025

Tak zajtra držíme všetkým päste nech spravia skúšky tak ako si budú želať držím päste aj mojej Sindy

bleelka
autor
4. máj 2025
@ninan2

@princeznasofi A to na biligválnom štúdiu? Lebo mi to príde ako trochu nízky level pri počte 20 hod NJ do týždňa. To stihnú dokončiť iba A2 level v 1. ročníku? Moja tam nastupuje od septembra, preto sa pýtam 🙂 A aj bleelkina. Vďaka

@ninan2 asi budú rozdelení do skupín podľa úrovne a možno ti čo už mali nemčinu začnú dvojkou alebo inou učebnicou.
@princeznasofi ďakujem krásne. Tak sa z toho naše dcéry budú učiť, ako ninan2 písala, naše baby tam nastupujú od septembra.

tilly
4. máj 2025

Kočky, keď máte deti prijaté, idú zajtra a budúci pondelok do školy? Všetci budú na prijímačkách...

andrejka1974
4. máj 2025
@tilly

Kočky, keď máte deti prijaté, idú zajtra a budúci pondelok do školy? Všetci budú na prijímačkách...

@tilly ja si myslím že úst nemusia napíšte ospravedlnenku aj tak sa učiť nebudú u mojej sú len štyria a majú byt v iných triedach nemyslím si že budú v škole

ninan2
4. máj 2025
@bleelka

@ninan2 asi budú rozdelení do skupín podľa úrovne a možno ti čo už mali nemčinu začnú dvojkou alebo inou učebnicou.
@princeznasofi ďakujem krásne. Tak sa z toho naše dcéry budú učiť, ako ninan2 písala, naše baby tam nastupujú od septembra.

@bleelka Hmm no uvidíme, to som teda zvedavá. Moja sa učila iba 1,5 roka doteraz. Len mala som dojem, že majú mať oveľa vyšší level v druháku už všetci (aspoň B1 skončený).

bleelka
autor
4. máj 2025
@tilly

@tilly moja ide. Budú nejak pozlucovani. Idem s mladšou na PP+ očkovanie v 13tom.roku a potom budem robiť z domu, tak staršia bude normálne v škole. Bude to chill školský deň pre ňu. Doma by bola len na mobile, len nech pekne ide medzi ľudí. 😁 Držím silno silno palce všetkým deťom co zajtra píšu prijímačkové testy a aj ten ďalší týždeň potom. Verím, že sa každý dostane kam si želá. ✊🙏🍀

bibi21
4. máj 2025
@ninan2

@bleelka Hmm no uvidíme, to som teda zvedavá. Moja sa učila iba 1,5 roka doteraz. Len mala som dojem, že majú mať oveľa vyšší level v druháku už všetci (aspoň B1 skončený).

@ninan2 ja sa chcem spytat dcera bude buduci rok osmacka. Uci sa na 1 a 2. Chceli by sme skusit bilingvalny gympel..ten natresk deti je fakt taky obrovsky? Pripadne z 9tky mi neviete dat tipy na gymple prip. Soš kde je vobec sanca sa dostat? Snazim sa zorientovat uz teraz o moznostiach kedze dcera vobec netusi kam by chcela ist a mat-logicke myslenie ma slabe..

vevesh
4. máj 2025
@bibi21

@ninan2 ja sa chcem spytat dcera bude buduci rok osmacka. Uci sa na 1 a 2. Chceli by sme skusit bilingvalny gympel..ten natresk deti je fakt taky obrovsky? Pripadne z 9tky mi neviete dat tipy na gymple prip. Soš kde je vobec sanca sa dostat? Snazim sa zorientovat uz teraz o moznostiach kedze dcera vobec netusi kam by chcela ist a mat-logicke myslenie ma slabe..

@bibi21 na jazyky a gympel je potrebne logicke myslenie. Jedine, ze by bol nejaky humanitny gympel. Ak nema logicke myslenie, tak by som sla do skol ako cestovny ruch, hotelovka, pedagogicky, zdravotnicky, lesnicky a pod. smer....

lenka_da
4. máj 2025
@bibi21

@bibi21 ak uvazujete o bilingve, je dobre skusit prijimacky uz v osmicke, aspon si urobite obraz, na com treba zapracovat. A mozno sa rovno dostane na skolu.

tilly
4. máj 2025
@bleelka

@tilly moja ide. Budú nejak pozlucovani. Idem s mladšou na PP+ očkovanie v 13tom.roku a potom budem robiť z domu, tak staršia bude normálne v škole. Bude to chill školský deň pre ňu. Doma by bola len na mobile, len nech pekne ide medzi ľudí. 😁 Držím silno silno palce všetkým deťom co zajtra píšu prijímačkové testy a aj ten ďalší týždeň potom. Verím, že sa každý dostane kam si želá. ✊🙏🍀

@andrejka1974
@bleelka ďakujem. Písala som triednemu, ale je nedeľa, nečakám, že odpíše, veď má tiež víkend...