icon

Príliš urozprávaná 13-ročná dcéra

22. sep 2023

Ahojte, prosím hlavne maminy, ktoré to majú podobné. Mam úžasnú, vnimavu, bystru dcéru, dobre sa učí, je šikovná, ani neviem, že ma nejaké školské povinnosti. Akonáhle sa ale douci, všetok voľný čas venuje rozprávaniu. A rozpráva len mne. Viem všetko o jej spolužiačkach, o učiteľoch, o kamarátkach, ktorá co ma nove, čo dobre a zle sa jej udialo, kto jej co povedal, čo a ako odpovedala, kedy jej to povedal. A samostatná kapitola je oblečenie. Hodiny, nepreháňam, ak ju nestopnem, hodiny mi bude rozprávať, čo k čomu si oblečie, čo by si kúpila, keby mala neobmedzený rozpočet a pod. Ja viem, vždy som chcela dcéru, ktorá mi bude veriť a zdôverovať sa mi, ale keď príde zo školy, ja nemám čas na vlastné myšlienky... A nehovorím, že ma dve mladšie sestry, ktoré tiež potrebujú moju pozornosť. Ako jej jemne povedať, že nech sa stropné, že ma nezaujíma to všetko, čo hovorí, a ze v rodine nie je sama? Nechcem, aby mala pocit, že ju nechcem počúvať, ale proste je to nekonečné, keď začne... Skoro ako môj príspevok... Prosím o radu.,ako si nepokazit vzťah, ale zároveň dat najavo, čo mi vadí....

Strana
z3
afterdark
5. okt 2023

Normálne závidím a z môjho pohľadu to vnímam ako niečo úžasné. Ja napríklad, keďže s ex-partnerkou žijeme oddelene vídam svojho 7 ročného syna asi raz za mesiac. Keď začneme rozhovor, musím sa na všetko opýtať a zvyčajne je odpoveďou "dobre, áno, nie" kým sa rozrozpráva, potom si to už len užívam a nech sa bavíme o čomkoľvek, vždy je to pre mňa zaujímavé. Chápem, že ak to má niekto každý deň, môže to byť otravné. Ale myslím si, že to môže v budúcnosti strašne ďaleko dotiahnuť. Jej potenciál komunikovať, by som sa snažil ešte viac rozšíriť, napríklad nejakými odbornými témami, históriou a podobne, však stačí wikipédia a môžete okamžite zaujať a rozvíjať. Takže, sa skúste baviť o zložitejších veciach, celkom nezáväzne a môže to nabrať úplne iný rozmer. V každom prípade si treba vážiť, ak sa vám dcéra so všetkým zdôverí a preberá hoc aj oblečenie, pretože máte prehľad o všetkom čo sa v jej živote deje a to je v dnešnej dobe veľmi dôležité.

janaspa
5. okt 2023

Mám to isté ale so synom🙂))

zonjushe
5. okt 2023

U nas to iste 8 rocny syn..hlavne ze do 3 rokov ani nekecol a posielali ma s nim k logopedovi, lebo ved niektore 1,5 rocne rozpravaju..teraz tie deti s rodicmi komunikuju minimalne a mne z mojho ide hlava vybuchnut..vsetko mi vesia na nos, prisaham kazdy jeden myslienkovy pochod 😂

janulka1802
5. okt 2023

Ja by som to brala hneď.

Strana
z3