Príprava dcéry na prijímačky na Bilingválne gymnázium

barbara_f
5. jan 2021

Dobrý deň.
Moja dcéra ide tento rok na prijímacie skúšky na bilingválne gymnázium (z 8. ročníka ) a chcela by som sa opýtať, ako ju mám na prijímačky pripraviť, ona sa pripravuje aj sama, opakuje si učivá z minulých ročníkov.
Pokiaľ máte nejaké tipy/triky/rady, budem rada, keď sa o ne so mnou podelíte.
A rada by som vedela, ak má niekto nejaké skúsenosti s bilingválnym gymnáziom v Žiline (GBZA, nie to súkromné) a gymnáziom Ľ. Štúra v Trenčíne.
Za všetky komentáre vopred ďakujem .

deti95060810
5. jan 2021

gymnázia robili napr. min. rok za poplatok samozrejme , simuláciu testov z minulých rokov.
Vyzeralo to nasledovne. Zaplatila si celkom mastný poplatok, dieťa v sobotu prišlo na "prijímačky " a po obede si sa dozvedela na koľko bodov spravilo skúšky...
Nakoniec sa skúšky nerobili a deti sa brali podľa známok z predch. rokov....😉

felycity
5. jan 2021

neviem aká je úroveň uvedených gymnázií , u nás v Ba je to rôzne, ale dcéra chodila na špeciálne doučovanie - prípravu na bilingválne gymnázium, tiež išla z 8. ročníka, chválila si to, lebo tam preberali s nimi aj učivo z 9. ročníka, niektoré gymnázia majú aj vlastnú prípravu, samozrejme, že to niečo stojí...

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
5. jan 2021

@hettinka boli ste 4 krát? okrem DOD?

hettinka
5. jan 2021

@deti95060810 nie, iba raz. Úplne stačilo na to, aby dcéra vedela, čo môže očakávať.

marcellka32
5. jan 2021

My sa doma pripravujeme do 8-rocneho gymnázia, a akosi ja mám viac nervy ako syn

deti95060810
5. jan 2021

@hettinka idete skúsiť ešte aj tento rok?

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marcellka32
5. jan 2021

@hettinka no veď uvidíme, ja ho netlačim, sám chce, uvidíme

bonnie_clide
5. jan 2021

Ja mam skusenost s GBZA, ale som absolvent zpred cca 15 rokov, tak neviem ci to pomoze 😀

barbara_f
autor
6. jan 2021

A myslíte, že keď dieťa nemalo samé jednotky na vysvedčení (dcéra mala 2 z MAT ), tak má šancu aby ho zobrali, ak dobre napíše testy?

ibrunova
6. jan 2021

Moja dcéra šla na bilingválny z 8.ročníka,na stránke školy boli vzorové testy, bolo jasné, že niektoré veci ešte vtedy nevedela, to sme si prebrali doma a v pohode to dala. To isté aj z matiky. Nech ide skúsiť, ak by sa aj nedostala, bude mať na budúci rok už lepšiu predstavu.

evabb35
12. jan 2021

@barbara_f Dvojkári z matiky cez prijímačky na bilingválne gymnázium neprejdú. Ak sa dostanú, tak len na odvolanie a potom sa na bilingválnom gymnáziu trápia celých 5 rokov. Na bilingválne gymnázium treba šikovné dieťa s čistými jednotkami.

evabb35
12. jan 2021

@barbara_f Majú na všetko vyhradený čas, stíhajú len jednotkári.

vivincek
23. jan 2021

ono zase nie je dvojka ako dvojka...moj syn celu zakladnu skolu mal z matiky dvojku,hrozila mu aj trojka.....,teraz je na gymnaziu a ma jednotku. zavisi aj od hodnotenia aj od ucitela,aj tu je vela subjektivneho....🙂 podla mna nech skusi aj s dvojkou.....

evabb35
27. jan 2021

@barbara_f Nestačia učivá z minulých ročníkov, treba vedieť aj učivo 9. ročníka z matiky a SJ.

karkulka1
14. mar 2021

@barbara_f pokiaľ sa budú robiť prijímačky (PS) -samozrejme, že má šancu dostať sa na bilingválne gymnázium aj keď mala 2 z matiky. A pokiaľ sa robia prijímačky, tak majú šancu dostať sa aj deti, ktoré nemali len samé jednotky na základke.
Určite by si mala pozrieť matematiku a slovenský jazyk aj za 9. ročník. Prípadne pohľadať nejakého učiteľa na doučovanie - v zmysle príprava na prijímačky. Zákon totiž umožňuje dostať sa na bilingválku aj ôsmakom, ale predpokladá sa, že sú dosť šikovní na to, že zvládnu aj učivo z 9. ročníka. Závisí od biling. školy, ale často sa potom na to nejak extra neprihliada, že neboli v 9-tke, skrátka očakáva sa od nich po úspešnom vykonaní PS, že zvládnu štúdium na biling. gymnáziu aj keď neabsolvovali 9-ročník.
Ja by som si riadna pozrela ich stránku, či nemajú nejaké bližšie info k PS a prípadne im aj napísala mail.
Ak by sa náhodou tento rok nedostala, nič sa predsa nedeje. Získa skúsenosti z PS a bude vedieť na čo sa má zamerať na budúci rok.
Bilingválne v ZA (štátne) má veľmi dobrú úroveň, patrí v rámci kraja k špičke a aj v rámci celého SK sa umiestňujú na popredných miestach.

jannkaba
27. júl 2021

@felycity aké okruhy preberali na príprave z MAT?

vierasimi
13. jan 2022

@felycity môžem sa prosím opýtať kam chodila dcéra na špeciálne doučovanie v BA?

juliar
11. jún 2022

Ahojte.
Pred dcerinymi prijimackami na bilingvalne gymnazium som hladala informacie, ale vela som toho nenasla, tak pridam nasu skusenost, mozno to niekomu pomoze 🙂
* dcera sa prihlasila na dve bilingavlne gymnazia na obe sa dostala (priamo).
* nechodila na ziadne doucovanie
* na vysvedceni mala 2 z SJ (na prijimackach stratila hnet 5bodov ked nemala priemer 1,0)
* pripravovala sa tak, ze sme jej doma tlacili testy a sama si ich vyplnala.
(ak jej nieco nebolo jasne, tak sme jej to vysvetlili, alebo sme sa na to opytali)
Testy sme hladali len na internete, na roznych skolach.
Tlacili sme proste vsetko co sme nasli 🙂
* prijimacky na oboch skolach boli zo vseobecnych predpokladov a z jazykovych predpokladov. Na Tilgnerke v BA aj s Mat. a SJ.
(Na Tilgnerovej islo aj o cas. Myslim ze vela deti nestihlo testy vobec dopisat, takze doporucujem nezdrzovat sa pri tazkych ulohach.)
* Myslim ze pre sikovne deti je dostacujuca priprava robit si vela vzorovych testov. Nenaucia sa konkretne odpovede, ale vedia ake principy uloh sa tam asi vyskytnu a ako ich asi treba riesit.
*(podotknem ze dcera chodila na ZS do anglickej triedy. Boli velmi sikovni a oblubeni u vsetkych ucitelov. Z tredy sa dostalo na bilingvalne gymnazia z 8. roc. az 15 deti)

Drzim palce aj vam

ajja1
12. feb 2024

@juliar dakujem za informacie, velmi ma povzbudili. Dcera je vynikajuca studentka, najlepsia v triede a doucovanie sme ziadne neriesili. Aj v januari pozerala, ale vsetko bolo uz obsadene.
Tak mam z toho stres ako to zvladne ☹

kaktusik007
25. feb 2024

@ajja1 vitaj v klube, tiez mam stres ako mi dieta zvladne prijimacky 😀 Testy ma ze vseobecne studijne predpoklady - akoze snazim sa googlit ako len viem ale nenachadzam toho vela.... A v podstate na to sa ani naucit realne neda, je to logika - a tu bud v sebe mas, alebo nemas.