icon

Príprava na štúdium medicíny

len_tvoja_ninuska
20. okt 2025

Dobrý večer, (nenechajte sa odradiť mojím menom bohužiaľ sa nedá zmeniť zakladala som účet niekoľko rokov dozadu 🙃) som študentka 4. ročníka všeobecného gymnázia s profilovaním na prírodné vety prostredníctvom seminárov konkrétne biológia a chemia.
Väčšina dotazov, ktoré som kdekoľvek čítala, obsahovala, že zvládanie štúdia je pre každého individuálne, hlavne vzhľadom na spôsob a rýchlosť učenia sa. Preto by som na začiatku rovno chcela spomenúť, že moje aktuálne učenie vyzerá takto: každý týždeň píšeme (samozrejme mimo iných) pravidelne 2 písomky zo semináru z biológie - na každú sa treba učiť priemerne 10 A4 čistej teórie; zvykne mi to trvať pár hodín učenia úplne novej látky v jeden deň + kratšie utvrdzovanie už naučeného učiva druhý deň. Na tretí deň písomka napísaná na 90%-100%. (Samozrejme to sa nedá porovnať so štúdiom na medicíne.) Na prijímačky sa pripravujem z oficiálnych minuloročných kníh s otázkami priam od fakulty jednej školy (+literatúra bio/chem) a na druhú fakultu sú potrebné SCIO testy, k čomu smeruje moja ďalšia otázka: oplatí sa kupovať materiály, ktoré ponúka SCIO na svojej stránke a učiť sa z nich na prijímačky (tiež ide o bio/chem) ? Moja posledná otázka je či je reálne si privyrobiť popri štúdiu na pokrytie časti mesačných nákladov? (Dotazy ako “rodičia ti majú všetko platiť” nepotrebujem; ja viem čo od nich žiadať a čo si chcem zabezpečiť sama. Ďakujem.) Za akékoľvek iné užitočné informácie a rady budem samozrejme vďačná.
Ďakujem za prečítanie, prípadnú odpoveď a prajem pekný deň <3

anonym_034e67
20. okt 2025

neviem si predstaviť mať brigádu popri medicíne. ale možno ty budeš výnimka, učivo a písomky budeš zvládať s prstom v nose.

anonym_7da868
20. okt 2025

@len_tvoja_ninuska od 3. rocnika som brigadovala do konca studia, viacero spoluziakov brigadovalo a vsetko v pohode. Brigadovali sme v baroch, v nemocnici ako sanitari, v obchodoch s oblecenim, v zdravotnych poistovniach atd. Studovali sme na JLF UK, uz davnejsie, prijimacky boli cca 13 rokov dozadu, takze k aktualnym prijimackam sa ti vyjadrit neviem 😊 drzim palce

anonym_882ee4
20. okt 2025

Urcite je dobre si zohnat SCIO, aby si si ich nacvicila a bola pripravena na ich typy otazok, chytaky, atp.. Takze to si zadovaz.
Popri medicine sa brigadovat da, ale urcite neodporucam prvy rok a potom podla toho, na akej si fakulte. V Bratislave na Komenskeho sa robi brutalne sito v 2.r na biochemii a v 3.r na mikrobiologii, patfyz, patanat.. Tak tu by som si teda velmi zvazila, ci radsej makat a ucit sa alebo sa uskromnit s vreckovym od rodicov. Lahko sa ti totiz moze stat, ze vyletis, aj ked sa snazis a ucis sa od rana do vecera, nieto este ked chodis brigadovat a nestihas sa ucit.

anonym_962cdd
20. okt 2025

Ano uplne normalne aj medici brigaduju popri VS a normalne zvladaju a dostuduju. Drzim palce.

anonym_92a745
21. okt 2025

@len_tvoja_ninuska máme v rodine viacero absolventov medicíny, všetci počas štúdia brigádovali, ale boli to brigády nárazové, napríklad obsluha na svadbe, zdobenie sály, alebo organizovanie nejakého podujatia. Takže si nepredstavuj brigádu po večeroch dve hodiny denne, alebo každý víkend, to je voac menej vylúčené. Samozrejme, počas leta brigáda súvislá, napr. ako plavčík, predavač v bufete a pod.

anonym_1cad69
21. okt 2025

Ale tak nejdes studovat jadrovu fyzyku,kludne si mozes privyrobit,teoria ti ide lahko do hlavy a ty na teoriu mas bunky.Moja neter je v 1 roxniku s zvazuje brigadu tiez,skola sa jej nezda tazka,dostala sa sama bez specialnej pripravy prvy krat,ucila sa sama doma na prijimacky.

sss777
21. okt 2025

@len_tvoja_ninuska
Ahoj. Ja som popri škole pracovala na plný úväzok, spolužiačka z krúžku tiež, takže dá sa to. Z mojej skúsenosti to bolo komplikované len v statnicovom ročníku, tam už bolo naozaj veľa školy.
Držím palce, nech si spokojná a baví ťa to!

kiki68
21. okt 2025
@anonym_034e67

neviem si predstaviť mať brigádu popri medicíne. ale možno ty budeš výnimka, učivo a písomky budeš zvládať s prstom v nose.

@anonym_034e67 kazdy, koho poznam mal popri medine brigady, nie vsak McDonalds, ale napr mali spracovanie dat ( moj muz) pre nejaku IT firmu, Alebo mal nejaku opravu pocitacov. Bolo to fajn platene na tych malo hodin, dalsia kamoska bola na recepcii hotela a tam citala skripta, dalsia bola priamo v sanatoriu, neskor tak mohla robit aj vyskum. Ako mali rozne tie prace. Samozrejme ziadne 40h uvazky. Ale na prilepsenie to bolo velmi dobre

kiki68
21. okt 2025

@len_tvoja_ninuska inak moja mama pripravuje na studium mediny a odporuca ona ist napr Ostrava/ Olomouc. Ze sa tam velmi dobre studuje. A maju tiez super vybavenie

anonym_b12ad2
21. okt 2025

Ano da sa, dokonca studentky aj deti maju a bez problemov dostuduju. Poznam viac medikov, brugadovali v nemocnici ako sanitari, v kine, ako plavcici, chodili neskor robit zdravotnikov na rozne sportove akcie alebo tabory, v kaviarni, v upratovacej firme

anonym_175614
8. nov 2025

Odporúčam ti zohnať si SCIO testy, nie z oficiálnej stránky, pretože tam sú iba cvičebnica, ktoré sú predražené a docela zbytočné. Videla som, že veľa ľudí ich predáva na Vintede

anonym_88cc02
10. nov 2025
@anonym_175614

Odporúčam ti zohnať si SCIO testy, nie z oficiálnej stránky, pretože tam sú iba cvičebnica, ktoré sú predražené a docela zbytočné. Videla som, že veľa ľudí ich predáva na Vintede

@anonym_175614 prosim ta, pozeram Bazos, aj Vinted, su tam rozne typy, OSP, ZSV.. nevyznam sa v tom, ak by si bola ochotna, napis, co treba( ake scio -priprava na ne) do Martina aj do BA, dakujem.

anonym_175614
29. nov 2025
@anonym_88cc02

@anonym_175614 prosim ta, pozeram Bazos, aj Vinted, su tam rozne typy, OSP, ZSV.. nevyznam sa v tom, ak by si bola ochotna, napis, co treba( ake scio -priprava na ne) do Martina aj do BA, dakujem.

@anonym_88cc02 Viem, že do BA stačia VŠP testy, to sú ako OSP, ale v slovenčine a do Martina tuším sú potrebné biológia a chémia, ale tým nie som si istá