Prísna učiteľka a hodnotenie písomiek
Ahojte,
idem sa trosku vyventilovat, lebo ma trosku na**ala ucitelka 🙈
Syn siestak, pisali z jazyka pisomku, dostal trojku, pozerali sme ju, chybal mu jeden bod do dvojky, mal strhnute pol boda napr. za chybu v jednom mene (napisal diakritiku tam, kde nemalo byt), mali slovne opisat vyznam par slov (napr. by bolo dereš = trestná lavica a on by napisal len lavica) a pod. Takto sme nasli aspon 4-5 veci, kde vobec nedala ziaden bod alebo dala pol boda.
V podstate mi je jedno znamky, ale nepacilo sa mi to bodovanie (uz viackrat), tak som vravela synovi, nech sa jej skusi spytat, ci by nieco nemohla uznat, ved nenapisal sprostosti, len jej tam nejake jedno slovicko chybalo alebo diakritika. A predsa mu ta znamka tak nepokazi priemer, ona si aj tak nebude pamatat potom pri polrocnom hodnoteni, ze ma uz 2 alebo 3 znamky takto, ze mu k lepsiemu chybal len jeden bod.
A ona mi zavolala. Ze ona to uznat nemoze, aj v monitore potrebuju presne definicie (siestak, monitor je za 3 roky a nie je tam nahodou vyber z moznosti A,B,C,D, kde by teda aj tak zvolil spravnu odpoved ??!), ona nemusela ani pol boda davat (neviem, ta diakritika ci tak skresli nejake meno, ze uz z toho vychadza, ze ty to vobec nevies a mas mat nula bodov??)
Vravela som jej, ze je to trosku demotivujuce (uci sa, chysta sa, a len preto, ze nenapise presne to, co ona ocakava, tak neda body), tak vytiahla, ze ona uz uci 23 rokov a vie ako motivovat deti a bla-bla, vravela som, ze ok, tak sme skusili a neuspeli, ale furt mi tam vravela este veci, dokonca este aj dodala, ze je to zdrave dieta, mame sa z neho tesit, ci take nieco (mal zdravotne problemy, takmer jeden cely skolsky rok sme sa ucili doma) - tak s tymto to dorazila uplne.
Zo zaciatku som musela smiech zadrziavat, ze je schopna mi zavolat a riesit to (keby som to chcela silou mocou riesit, tak idem tam sama, ale az tak mi na znamke aj tak nezalezi), a potom s tymi kecami ma totalne vytocila.
Vzdy som sa zastavala ucitelov, nechapala rodicov, co idu za nimi riesit blbosti (aj takehoto typu), ale toto jednoznacne nechapem, naco mi volala.
Na syna som totalne hrda, ze mal odvahu sa ist na to spytat, ale po tom telefonate sa aj trosku obavam, ci teraz nebude na nom sediet.
Jaj, este dodavam, je to aj nasa triedna.
@anonym_autor To je take typicke pre slovenske skostnatene skolstvo, vsetko je bud cierne alebo biele, nic medzi tym. Zabit motivaciu cim skor, lebo vsak treba poukazat na vsetky chyby, ktore ziak urobil. My sme mali stastie na skolu, kde je prioritou udrzat motivaciu co najdlhsie a poukazovat na to, aky pokrok dieta dosiahlo. Ale vacsina Slovakov takyto pristup povazuje za rozmaznavanie, ja to zas povazujem za prezitok socializmu. Ta ucitelka za to nemoze, roky bola vedena k tomu, ze takyto postup je spravny. Zmena je mozna, iba ak ju prijme cele vedenie skoly a v tom duchu robi aj vzdelavanie svojich ucitelov.
@anonym_8fc710 presne tak.
Ono tu platí dvojnásobne, že jednou z prekážok pokroku v školstve sú aj samotní rodičia.. potom samozrejme ešte ďalších xy faktorov.
Ale rodičia a ich neochota prijať nové poznatky a chcieť zmenu systému, to je významným faktor..
@anonym_0ef0c4 ty asi nevieš, čo znamenajú pojmy vnútorná motivácia a podnetné prostredie, že?
Zaujímavé, že dospelé osoby, ktoré zažili presne taký prístup, aký opisujes a považuješ za vhodný, neovládajú gramatiku..
Je totiž málo pravdepodobné, že im "fúkali práškový cukor do riti", keďže školstvo sa vo všeobecnosti meni a zlepšuje len veľmi, veľmi pomaly. Takze práve naopak, je obrovská pravdepodobnost, že presne taký ten klasický systém zažili.
Hmm, niekde sa asi stala chyba..
@beronsche vies ty kolkokrat sa ucitelka tomu dietatu venovala? Podla reakcii matky si prosim neutvaraj neobjektivny nazor. Mne denne dieta referuje, co stvaraju deti v skole ucitelkam. Je to normalny teror. Nielen psychicky. A to je ZS. Niektore si predstavujete, ze pracovat s dnesnymi detmi je jednoduche. Mna staci, co matky vymyslaju na rodicovskom zdruzeni, to je jedna katastrofa. A ani jedna matka si neprizna chybu. Proste ich deti treba ofukovat, hyckat a doprosovat sa im.
osobne tiež nie som stotožnená s niektorými učiteľkami a ich hodnotením. syna to dosť demotivuje. napr tiež na písomke mali niečo vypísať a chýbalo mu jedno slovo tak 0b za túto ulohu. a potom to ešte preklopí na % a známka je hneď iná....
@beronsche vies ty kolkokrat sa ucitelka tomu dietatu venovala? Podla reakcii matky si prosim neutvaraj neobjektivny nazor. Mne denne dieta referuje, co stvaraju deti v skole ucitelkam. Je to normalny teror. Nielen psychicky. A to je ZS. Niektore si predstavujete, ze pracovat s dnesnymi detmi je jednoduche. Mna staci, co matky vymyslaju na rodicovskom zdruzeni, to je jedna katastrofa. A ani jedna matka si neprizna chybu. Proste ich deti treba ofukovat, hyckat a doprosovat sa im.
@anonym_0ef0c4 už sa teda bavíme konkrétne?
Lebo tvoj príspevok, na ktorý reagujem, znel veľmi všeobecne..
Vyplýva z neho, že sympatizujes so starým školským systémom, ktorý je odborníkmi tak často kritizovaný..
Na to reagujem.
Nikdy som netvrdila, že práca s deťmi je jednoduchá. Ani vo všeobecnosti nie je práca s ludmi jednoduchá.
To ale ešte neznamená, že školský systém nepotrebuje zmeny, však?
@anonym_0ef0c4 už sa teda bavíme konkrétne?
Lebo tvoj príspevok, na ktorý reagujem, znel veľmi všeobecne..
Vyplýva z neho, že sympatizujes so starým školským systémom, ktorý je odborníkmi tak často kritizovaný..
Na to reagujem.
Nikdy som netvrdila, že práca s deťmi je jednoduchá. Ani vo všeobecnosti nie je práca s ludmi jednoduchá.
To ale ešte neznamená, že školský systém nepotrebuje zmeny, však?
@beronsche nie, neobhajujem stary system. Ale vtedy sa deti aspon nieco naucili. Mali sme toho vela a ovela menej moznosti na ulahcenie ucenia. Ale aspon nieco nam zostalo v hlave. Teraz je vsetko zo strany matiek oznacene za "zbytocnost". A ked detom z toho mala nieco zostane v hlave, tie vedomosti su ubohe. Za mna je sucasne skolstvo velmi velmi velmi benevolentne. A v konecnom dosledku horsie ako to minule. Deti nemaju disciplinu a zdravy respekt.
@anonym_autor No vôbec nie je jedno či je to lavica školská, kuchynská, na sedenie, na cvičenie alebo na mučenie
toto je uplne hrozna diskusia, a to pisem ako byvala ucitelka. jasne, ze dieta aj rodic ma pravo a narok spytat sa, preco dostalo take hodnotenie ako dostalo. je to uplne normalne, aj ucitel je clovek, moze sa pomylit pri oprave, bodovani, spocitavani bodov. ak sa nepomylil, vie si predsa obhajit to bodovanie. vsetko je to o normalnej slusnej komunikacii a nechapem, preco ste sa do autorky tak pustili. suhlasim v tomto s @beronsche.
autorka, na druhej strane, ja by som na tvojom mieste ocenila, ze ucitelka to riesila proaktivne nielen so synom, ale aj s tebou. to, ci bola v telefone neprijemna alebo nie, neviem posudit, mozno ano, mozno nie. ten monitor podla mna spomenula vhodne, kedze ona nemoze vediet, co ty vies a nevies o testoch, ktore tvojho syna cakaju. ano, mozno si mohla odpustit tu poznamku o zdravi tvojho syna, to bolo netaktne.
v kazdom pripade chapem, ze ta stve, ak ma syn taketo "tesne" dvojky a trojky. nemaju oni na konci prepocet na %? my sme to na angline tak mali a bolo to dobre, lebo som videla nielen, ze dieta ma 1,2,3,3, ale aj ze je tie 1 a 2 su napr. z vacsich a vyznamnejsich pisomiek, alebo ze tie 3 su take, ze chybal 1 bod, a vo vysledku vysla napr. jasna 2 a nie medzi 2 a 3.
@anonym_8fc710 ako by si si predstavovala udrziavat motivaciu?? Fukat detom praskovy cukor do riti? Bud sa dieta uci a rozumie tomu, alebo nie. Pozri sa ako tu na MK vyzeraju diskusie. Dospele osoby neovladaju gramatiku a pisu ako retardovani. Mozno mali mojkacich ucitelov aj rodicov a uz nikdy sa gramatiku nenaucili. Nikdy v zivote nemali deti lahsiu skolu ako teraz, ked je k dispozicii internet a mnozstvo informacii. Ale to by matky nemohli ofukovat deti. My sme nemohli pouzivat kalkulacky, museli sme mat nalinajkovane okraje, projekty a ulohy sme museli vypracovat z knih, nie stiahnut z netu.
Teraz este laskavo oznamia detom kedy a z coho bude pisomka.
Stazujes sa, ze v skole im predhadzuju kazdu chybu. No ano, ved na to tam chodia.
@anonym_0ef0c4 Nie, nemyslim si, ze deti chodia do skoly kvoli tomu, aby ich ucitelia len upozornovali na kazdu chybu. Rovnako ako ani ja nechodim do prace na to, aby ma sef iba upozornoval na moje chyby. Asi mam stastie, pri mojej poslednej chybe mi sef povedal, ze moj prinos je ovela vyssi, nez moje chyby. Podobne by to malo fungovat aj v skolach.
@anonym_0ef0c4 Nie, nemyslim si, ze deti chodia do skoly kvoli tomu, aby ich ucitelia len upozornovali na kazdu chybu. Rovnako ako ani ja nechodim do prace na to, aby ma sef iba upozornoval na moje chyby. Asi mam stastie, pri mojej poslednej chybe mi sef povedal, ze moj prinos je ovela vyssi, nez moje chyby. Podobne by to malo fungovat aj v skolach.
@anonym_8fc710 ufff, prosim zvyrazni mi v ktorej casti mojej odpovede to tvrdim.
@anonym_8fc710 aj som si myslela, ze to nenajdes. ocividne maju ludia problemy aj s pochopenim citaneho textu.
@anonym_6a1124 nie je to cudzi jazyk
@anonym_autor som na strane učiteľky. Potrebuje Ich dôsledne naučiť veci.
@anonym_8fc710 aj som si myslela, ze to nenajdes. ocividne maju ludia problemy aj s pochopenim citaneho textu.
citujem ťa ja: "Stazujes sa, ze v skole im predhadzuju kazdu chybu. No ano, ved na to tam chodia."
@aurora33 moje dieta neslo zobrat, islo sa slusne opytat, na co ma narok aj on a dokonca aj ja ako rodic. Ona zbytocne zatahovala do toho mna
@anonym_cf7ba5 och, ty budes jedna z tych, co sa potrebuje ku vsetkemu vyjadrit??? Nesud moje dieta a uz vobec nepredpokladaj o nom a o mne nic. Mozno to bude lekar, ktory ta bude liecit o par rokov. Ak by si bola citala pozorne, ja som nikam nesla, neviem preco sem tahas nieco nerealne a vymyslene. Ale ano, v tom mas pravdu, keby som citila nespravodlivost hoci aj pri maturite, tak by som to zacala urcite riesit nejako. Ani ucitel nie je neomylny a aj rodic alebo dieta ma pravo mat otazky
@maya_hi dakujem, mame na vsetky predmety kopec pracovnych zositov a dost sa ucime navyse doma, prave preto, ze v prvom-druhom rocniku sme vychytali covid, ked v 1.rocniku sme nemali ani online vyucovanie, len od ucitela poslane zadanie, ze naucte doma, vypracujte, odfodte, natocte a poslite mi spat na kontrolu, v druhom rocniku uz bolo aspon online vyucovanie, ale tiez to nebolo bohvie co, a ten stvrty, ktory vynechal kvoli zdravotnym problemom, bol tiez dost tazky, ale udrzali sme to na jednotky. U nas sa ucia aj 5-6 strof z basni, ja skor mam u nej pocit, ze to az prilis prehana, ako keby ine predmety ani nemali ako len ten jej. Ale nech mate pravdu a nech ta zbytocna prisnost ma neskor svoje vyhody. No ja zial u toho svojho vidim zatial len nevyhody.
@anonym_55870f ano, s tym som tiez uz bojovala (sama so sebou), ze nevidime vsetky pisomky, len znamky a tiez nemozeme vediet, nakolko je to objektivne hodnotene. Ale kedze maval vacsinou jednotky, tak som ani nemala potrebu to kontrolovat. Ale tiez by som si rada pozrela tie pisomky. Viem, ze u nas boli mamicky, ktore sa na to isli popytat ucitela, hlavne take, kde dieta dostalo horsiu znamku a nevedeli, kde tie chyby vznikli a co sa maju doucit
@anonym_autor nerozumiem co ma spolocna profesia lekar a to ci ma niekedy bude liecit s tym co pises. Moze byt aj pilot a odniest ma na dovolenku. Alebo smetiar a vynasat mi bednu, alebo vodar a pride mi opravit poruchu.... ?
Sama si sa vyjadrila, ze tvoj syn je tutko - tak ano realna dedukcia. A nie nepotrebujem vsetko riesit, ale podla mna prehanas a tvoja reakcia nebola spravna. Ak sa diakritika ma/nema pouzivat tak je spravne, ze ju ne/mal pouzit a bol za to patricne ohodnoteny... taktiez aj ostatne veci co si popisala - ako sa inak ma naucit - ze tak to malo byt a toto sa od neho vyzaduje?
To by ucitelka musela ohybat pravidla pisomky individualne pre kazdeho ziaka a to je nerealne..
Tvojmu synovi skodi len jeden clovek. A to si ty
@anonym_autor a
@anonym_autor tak urcite mohla zohladnit ze nepisal hluposti...no ale ako vsade,su ludia a ,,ludia''
citujem ťa ja: "Stazujes sa, ze v skole im predhadzuju kazdu chybu. No ano, ved na to tam chodia."
@lenka_da ok, uznavam. Ale to citanie s pochopenim..za tym si stojim. Kazdy normalny clovek si vie vysvetlit, ze nie vsetko sa mysli doslovne. Aj na to tam ucitel je, aby mu tie chyby vysvetlil. Ci podla teba by mal ucitel drzat hubu a tie chyby prehliadat? Ucitel ma usmernit. A sama neveris, zeby ta ucitelka nemala pre deti pekne slovo, alebo vludnost. O ucitelke dobre vypoveda uz to, ako ma snahu komunikovat aj s matkou. V tomto pribehu je ucitelka za tu rozumnu. Takze neviem, preco sa tu dotahujete za slovicka.
@lenka_da ok, uznavam. Ale to citanie s pochopenim..za tym si stojim. Kazdy normalny clovek si vie vysvetlit, ze nie vsetko sa mysli doslovne. Aj na to tam ucitel je, aby mu tie chyby vysvetlil. Ci podla teba by mal ucitel drzat hubu a tie chyby prehliadat? Ucitel ma usmernit. A sama neveris, zeby ta ucitelka nemala pre deti pekne slovo, alebo vludnost. O ucitelke dobre vypoveda uz to, ako ma snahu komunikovat aj s matkou. V tomto pribehu je ucitelka za tu rozumnu. Takze neviem, preco sa tu dotahujete za slovicka.
@anonym_0ef0c4 suhlasim s tebou v tom, ze tiez vnimam ako ustretovost to, ze ucitelka chcela odkomunikovat problem s matkou. Ale na hodnotenie ziakov mam iny nazor, ale to by bola velmi dlha diskusia 🙂
@anonym_0ef0c4 suhlasim s tebou v tom, ze tiez vnimam ako ustretovost to, ze ucitelka chcela odkomunikovat problem s matkou. Ale na hodnotenie ziakov mam iny nazor, ale to by bola velmi dlha diskusia 🙂
@lenka_da mozno znamkovanie zavisi od skoly. My mame na moj vkus velmi benevolentne znamkovanie. Ja osobne by som vyzadovala viac vedomosti od ziakov. Obtiaznost ucenia sa neda porovnat s mojimi skolkymi skusenostami. Sucasne deti vyjdu zo skoly menej vzdelane, menej pripravene.
ludia, deres som uviedla len ako priklad, ono to boli ine slova
Ako priklad toho mena uvediem namiesto Ján Kollár a napíše Ján Kollar
nebol to diktat, boli to vedomosti z literatury a stale si myslim, ze je to ten isty clovek, len s preklepom v mene, a nie, ze nema potuchy o tom, o com a kom pise
takze ano, je to len a len pohlad a pristup ucitelky - urcite sa najdu take, ktore by to uznali a su tu take, co to uznat nechcu
dakujem za nazory
@anonym_autor myslim ze napr. toho Kollara s kratkym uznat mohla, ale nic z tym nenarobis. Su proste typy, ktore vedia odmenit len nabiflovane odpovede.
@anonym_autor ja som šokovaná, že toto niekto prežíva 😁 akože nehnevajte sa, ale učiteľka určite vie ako má známkovať. A naozaj sa Vám stalo niekedy v živote, že ste nedostali prácu, lebo ste v šiestej triede na základnej škole mali trojku ? 😂 Ľudia nebláznite.
@anonym_autor nič si s toho nerob 90 percent toho čo sa učia aj tak v živote potrebovať nebude ,skôr pre mňa osobne je väčší problém že sa nevie presadiť .Lebo môže mať aj vysokú školu ale keď nebude priebojný nič mi to nebude plátne
@anonym_autor
Som učiteľka a ja by som mu nedala žiadny bod . Nedokončil celú vetu, alebo slovo . To ako keby sme povedala, že predseda , ale myslela som tým predsedu vlády. Neúplné, nedokončené, čiže neplatné a v šiestom ročníku by to už žiaci mali vedieť, to nie je prvý stupeň, že ešte prižmúrime jedno očko, to je už žiak na druhom stupni a mal by sa sústrediť na rozvinuté odpovede a nie lavica . Ja by som mu to určite neuznala a po ďalšie, hodnotenia nie je z brucha , ale tiež máme na to smernice , tabuľky a pod. Ján Kollár, nie je Jan Kollar a materinský jazyk by mal ovládať každý, taktiež diakritiku, pretože tým pádom je to nesprávna odpoveď a ja by som to aj považovala za nesprávnu odpoveď. Treba sa poriadne sústrediť, pokiaľ nemá žiak ADHD , tak by mal odpoveď za 0 bodov.

@anonym_8fc710 ako by si si predstavovala udrziavat motivaciu?? Fukat detom praskovy cukor do riti? Bud sa dieta uci a rozumie tomu, alebo nie. Pozri sa ako tu na MK vyzeraju diskusie. Dospele osoby neovladaju gramatiku a pisu ako retardovani. Mozno mali mojkacich ucitelov aj rodicov a uz nikdy sa gramatiku nenaucili. Nikdy v zivote nemali deti lahsiu skolu ako teraz, ked je k dispozicii internet a mnozstvo informacii. Ale to by matky nemohli ofukovat deti. My sme nemohli pouzivat kalkulacky, museli sme mat nalinajkovane okraje, projekty a ulohy sme museli vypracovat z knih, nie stiahnut z netu.
Teraz este laskavo oznamia detom kedy a z coho bude pisomka.
Stazujes sa, ze v skole im predhadzuju kazdu chybu. No ano, ved na to tam chodia.
@anonym_0ef0c4 ty asi nevieš, čo znamenajú pojmy vnútorná motivácia a podnetné prostredie, že?
Zaujímavé, že dospelé osoby, ktoré zažili presne taký prístup, aký opisujes a považuješ za vhodný, neovládajú gramatiku..
Je totiž málo pravdepodobné, že im "fúkali práškový cukor do riti", keďže školstvo sa vo všeobecnosti meni a zlepšuje len veľmi, veľmi pomaly. Takze práve naopak, je obrovská pravdepodobnost, že presne taký ten klasický systém zažili.
Hmm, niekde sa asi stala chyba..