Problém 13 ročnej slečny. Ako sa zachovať?
Moja 13r.krstna dcéra s kt.mám velmi pekný vzťah má šokovala svojim netradicnym správaním....neviem,ako vhodne komunikovať v ťažkých časoch puberty,aby to mnebolo ešte horsi.....chce nejakú pocitacovu hru a konzolu v hodnote 300€ a rodičia a ani ja si teda nemyslime,že je to dobry nápad,resp.ta cena je otrasna a dievčina to akosi nevie pochopiť, plače kvôli tomu,nekomunikuje s rodičmi,resp.len veľmi stručne a nevyhnutne,inak milá,zlatá baba s ambíciami s kt.nikdy nebol žiaden problem,v skole samé jednotky....čo s tym?mrzí má to velmi,takto ju totiz nepoznám,celkom šok pre nas dospelých
Inak, moj muz kupil minuly rok xbox aj s 30 hrami za zurivych 70€ (dcera chcela sportove hry a tie boli len na xbox) Hrava sa tie hry dodnes, malokedy sama, vacsinou s kamoskami, tych zvysnych 29 hier je kdesi v utrobach domu, netusim kde (vacsinou to boli strielacky a blbiny, to u nas nikoho nezaujima)
@kacena4 ale aj tak sa mi zdá rozdiel kupovať PC kvôli škole a playko kvôli hrám.
@kvetinka75 nie nie je rozdiel stacil by mu aj lacnejsi no vybral si drahsi aby sa mohol hrat aj kvalitnejsie hry, suhlasili sme ale teda s tym, ze rozdiel si doplati, tak si kupil herny pc, nie obycajny. ma ho podsvieteny, preskleny, s vodnym filtrom.... proste vymakany co sa v tom uz mlady pc chalani vyznaju - ja nie. takze ten rozdiel v sume si doplacal z toho co si zaraba a drel cca od 13stich /som to ja mater, nutim nezletileho pracovat 😀/ ale aspon som ho naucila, ze peniaze sa netlacia v tlaciarni a dieta si nedupne a nedostane vsetko co chce. teraz by chcel klavir. rok sa uci sam na pozicanom - ak si nasetri 1/2 sumy kupim aj ucitela zaplatim a teda uz vie hrat skladby oboma rukami typu pre elisku, ci piratov z karibiku. proste ked si nieco zaumieni tak to da. len treba vediet motivovat deti a podporovat ich aby dosiahli ciel a nevzdavali sa 🙂 to ze im nieco dame "zadarmo" ich nic do zivota nenauci.
ked syn nastupil tento rok na strednu bola som zhrozena, ked nam triedny hovoril ze posledne 2 roky nemali deti stuzkovu, lebo proste sa nevedeli spravat a nezasluzili si ju, a k maturite islo z 25 deti len 7!!!! takze ako si deti vychovame tak ich privedieme k samostatnemu zivotu a tak budu fungovat v dospelosti. je pekne ze v 3-5r. im skaceme okolo zatku, ale treba sa im venovat aj v 15stich
@kacena4 Preboha to čo je za škola? Som ešte nepočula, že stužková je za dobré správanie a 7 k maturite z 25? To sa teda veľmi nemajú čím chváliť, by som si asi rozmyslela, či tam dám svoje dieťa. 😨
@anita6666 a z čoho konkrétne si v šoku? že 13 ročná puberťáčka si dovolí po niečom túžiť, niečo chcieť? to si myslím, že ešte má celkom normálnu túžbu, mohla vyrukovať aj s ajfonom za 700€, čo teda u 13ročných deciek je v podstate bežná vec...
O herných konzolách si myslím svoje...ale ak dievča ozaj je bezproblémové a toto je jediná vec, po ktorej túži, tak nevidím dôvod, prečo jej to nedopriať... 300€ nie je málo peňazí, ale dá sa to vyriešiť tým, že sa zloží celá rodina, prípadne kúpite používané, alebo napr. v alze a rôznych eshopoch sa dajú kúpiť rozbalené či vystavené kusy výrazne lacnejšie... časť by sa dala riešiť aj nákupom na splátky (aj keď je blbosť zadlžovať sa kvôli hračke - ale zas 150 sa vyzbiera rodina, 150 sa rozloží na 10 splátok a je to vybavené, nikoho to nezruinuje), prípadne sa slečna niečoho vzdá, napríklad plateného výletu či exkurzie so školou...
Holt je trošku iná doba ako pred 40 rokmi, kedy banán či pomaranč boli top darček k vianociam... Nehovorím, že treba deťom k nohám zložiť aj hviezdy z neba, ale ak raz za čas zatúži po niečom nadštandardnom a je aspoň trošku možné to splniť, tak prečo nie... Má 13 rokov, o nejaké 2-3 roky bude môcť ísť brigádovať a zabezpečiť si drahšie veci sama, tak zatiaľ by som sa ešte dieťaťu aspoň pokúsila splniť sen. A ja napríklad neuznávam darčeky typu "polovičku si zaplať zo svojho" hlavne nie u dieťaťa, ktoré nezarába... buď obdarúvam, alebo obchodujem...
Nekúpiť! Pekne vysvetliť, že je to drahé... Ak pristúpite na to, že to kúpite (po jej trucovaní), uistíte ju v tom, že takýto druh správania je vhodná taktika ako si pri najbližšej príležitosti "vybojovať" niečo iné... Dnes je to 300 e, prečo by to o rok nemohla byť záležitosť za 500 e? Jednoznačne dať hranice! Neurobíte to teraz, neurobíte tak nikdy... Držím palce! 🙂
@sissy27 ano všetky jej tu píšešme jedno a to isté..nech sa rodina poskladá,čo je podla mňa velmi reálna vec..
ked sa jej na narodky,meniny,vianoce poskladajú 5 ľudia po 20,-
matika nepustí..
ja neuznávam platiť deťom za domáce práce..
je to ich psia povinnosť si upratať okolo zadku..to svet nevidel aby som každú sobotu vytiahla peňaženku a vyplávcala prachy za to,čo si majú urobiť automaticky..
celé na hlavu tento svet
@sissy27 vieš,všetko je to otázka priorít a keď vezmem do úvahy fakt,že sestra jej už 3 mesiac odkladá na noteBook kt. Jej treba do skoly lebo píšu milión projektov a prezentácii,tak jasne,že cloveku je do plac,keď dieťa vyrukuje s ešte "suprovejsou" drahotinou a kvoli ktorej je pomaly ochotná vyskakovat z okna keby to pomohlo....resp."neprestanem,kým to nedosiahnem"....
@anita6666 ja som tiež učiteľka amoje deti dostávajú aj 300€ darčeky na Vianoce ( jeden drahý a nič iné) a aj absolvujú všetky možné exkurzie ..., nie je to o peniazoch. Skôr sa mi zdá nejaká hracia konzola zbytočnosť a hranie hier mrhanie časom.
Počítač slečna má? Ak nie, kúpila by som po dohode radšej ten. Ak má, konzola je zbytočnosť.
@anita6666 nečítala som príspevky, ale ak dievča nemá ináč prehnane nároky na mobil, oblečenie ja by som to kúpila.Som prekvapená, že to prišlo až v tomto veku.Skuste sa viacerí poskladať, namiesto darčeku na narodeniny meniny vysvedčenie...
Ono môže sa cítiť ukrivdena čo by nie, sme v takej dobe, že deti majú bežne mobil, TV, tablet
Ale treba vysvetliť, že to nie je vec za pár eur....ak sa dobre učí, neflaka sa prečo nemôže mať pocit výnimočnosti, že rodičia ma ocenili a kúpili mi drahu vec.
@anita6666 tak zase si treba vybrať, to áno...
toto je napríklad pre mňa záhadou, tieto školské projekty - automaticky sa ráta s nb alebo pc... a keď niekto proste nemá, lebo nechce mať? alebo si to nemôže dovoliť? čo také domácnosti, tam nemá dieťa právo na vzdelanie, lebo nie je nb?
Mám doma 14ročnú, takže presne viem, aké vedia byť deti v tomto veku otravné so svojimi požiadavkami 🙂 ale tak treba sa so slečnou normálne porozprávať, že peniaze tak nejak nepadajú z neba, že tento rok bude nb a konzola teda na ďalší... alebo investovať o pár € naviac do nb, na ktorom sa dajú aj hrať nejaké hry...
Tak samozrejme dá sa zložiť, ale pri jej prístupe, že sa zduje, nerozpráva sa s rodičmi atď. by som bola jednoznačne proti a danú vec by som jej už len z príncípu nekúpila.
A len tak pomimo, na to skladane sa na väčšie dary ... aby si neuplietli na seba bič, že potom bude vyžadovať už len také drahé dary, veď nech sa zložia aj po pruhý, tretí či desiaty krát 😖
tak nech jej mamička vysvetlí, že dostane notebook a nie konzolu, alebo dostane konzolu a nie notebook a projekty si môže písať ručne
@anita6666 Ja keby som bola samoživiteľka, určite by som nekúpila. Jej mamina je zlatá, že jej šetrí na notebook. Pekne by som jej vysvetlila, že si to nemôžu dovoliť a ak chce, nech si na vytúženú vec zarobí.
@dominika6 Úplne s Tebou súhlasím. Nechápem, ako niekto môže deťom platiť za domáce práce. To potom mne budú deti platiť za to, že im budem strážiť napr. vnúčatko, alebo pôjdem poliať kvety? Svet je postavený hore nohami v dnešnej dobe, kedysi aj menšie deti bežne pracovali na poliach, len aby sa rodina uživila...
@sashabb Súhlasím 🙂
@anita6666 necitala som vsetky komentare.. mozno to uz niekto navrhol. ja by som uznala pocity, ze chapem ze to chce, ze aj mne ked sa nieco paci a chcem to ale nemozem to mat tak ma to stve. ale k tomu hned aj vysvetlit ze je to drahe, mimo rozpocet a teraz sa setri na notebook. a dat jej moznost vyjadrit sa. spytat sa ako to vidi ona, co by jej pomohlo a co by ona navrhovala ako riesenie. a podla jej odpovede sa skusit dohodnut. 🙂 drzim palce
aj moje deti si sem tam niečo zmyslia čo podľa nás nie je vhodné najmä cenovo....jednoducho povieme že nato nemáme financie, na také hlúposti, a radšej tie e investujeme do výletu pre celú rodinu....Keď bude zarábať že si môže kúpiť....😉
@anita6666 my mame 12 rocnu, zijeme sice v zahranici, tak mozno je to ine. Od doby ako zacala chodit do skoly dostavala vreckove, jedno euro tyzdenne na zaciatok. Ale ona je velmi setrna, tak si za par rokov nasetrila celkom slusnu kopku penazi (aj plus co dostala na narodeniny)...teraz v lete si kupila za nasetrene peniaze iPhone.Opytala sa nas, ci si to moze kupit, za svoje peniaze, a aky by sme jej poradili....tak si kupila. dava si nan obrovsky pozor, pretoze vie, kolko musela setrit kym si ho mohla kupit...cize aj teba by som poradila, aby ste dievcatu povedali, ze bude napr. dostavat vreckove (ak este nedostava) a moze si setrit, pripadne ak cosi usetri, tak jej doplatite urcitu sumu...
@kvetinka75 ved to, ze je to akurat "cool" blbost... 👽
- no ak to rodinne financie vobec nedovoluju, treba jej to vysvetlit 😕
- pripadne pouvazovat nad nejakou konzolou z bazaru 😉 (iste ma kopa majetnejsich typkov aj inzeraty na roznych strankach- kedze sa chcu zbavit starsich typov a kupit si novsie)
- a ak to financie aj dovoluju a ona to straaaasne chce - ok, dohodnut sa, ze jej to kupia - ale nech berie na vedomie, ze uz nic ine drahsie tak skoro nedostane 😵 nech zabudne na dalsiu bundu, korcule, alebo ine drahsie oblecenie, batoh ci sminky... 😝

@anita6666 jáj čo by som dala za taký mesačný príjem, ale tiež to nie je veľká suma