icon

Problém 13 ročnej slečny. Ako sa zachovať?

anita6666
3. nov 2017

Moja 13r.krstna dcéra s kt.mám velmi pekný vzťah má šokovala svojim netradicnym správaním....neviem,ako vhodne komunikovať v ťažkých časoch puberty,aby to mnebolo ešte horsi.....chce nejakú pocitacovu hru a konzolu v hodnote 300€ a rodičia a ani ja si teda nemyslime,že je to dobry nápad,resp.ta cena je otrasna a dievčina to akosi nevie pochopiť, plače kvôli tomu,nekomunikuje s rodičmi,resp.len veľmi stručne a nevyhnutne,inak milá,zlatá baba s ambíciami s kt.nikdy nebol žiaden problem,v skole samé jednotky....čo s tym?mrzí má to velmi,takto ju totiz nepoznám,celkom šok pre nas dospelých

alby2014
3. nov 2017

to som jedina, ktorej pride 300e darcek pre 13 rocnu ako totalny nonsen??????? A hej, tiez som ucitelka. Netreba jej to, je to vrtoch, ktory mlada navyse zle komunikuje, ako sa zdula, tak sa odduje, pekne vysvetlit, preco nie, namotivovat, nech si spori a hotovo. Nevidim dovod, aby sa skladala cela rodina a etc.

Ja chcem tiez plno veci...a proste si ich nemozem dovolit, tak ich nemam. Aj o tom je dospelost a dospievanie, uvedomenie si zodpovednostia svojich limitov. Nevidim nic zle v tom, aby si malda sporila, nedostlaa to hned, trpezlivost je dnes cenna cnost a deti sa musia zamerat na to,ze nedostanu hned a vsetko.

bmuller
3. nov 2017

@alby2014 ale jasne, ze mas pravdu... no ked si spomenies na pubertu, malokto z nas bol taky uvedomely, ze vedel prijat logicke argumenty rodicov pri svojich poziadavkach a vystrelkoch 😀 a kazda nesplnena poziadavka bol koniec sveta 😀

vroni
3. nov 2017

Fascinuje ma, kolke chapu vychovu ako bojisko. Ja som general, ja rozhodnem, ukazem ti, kde je tvoje miesto, moje priority budu aj tvoje, inak uvidis, makaj v skole, makaj doma, pln si povinnosti a drz hubu a krok, tes sa, ze nemusis robit na poli.... To fakt? Vychovavate dieta ci drezirujete psa? Hodnotam a prioritam ucime deti v kazdodennom zivote, nie nekupenim darceka. Ked sa neda, tak sa neda, ale aj vtedy pockam na svetlu chvilku medzi pubertalnymi zachvatmi a budem sa snazit vysvetlit a najst kompromis.

alby2014
3. nov 2017

@bmuller ja si spominam na svoju pubertu teda jasne, ale my sme ako rodina vtedy riesili take tazke veci, ze by ma od mojej utrapenej mamy nenapadlo daco take ani pytat...som bola rada, ze som rada... :D Brat tak vtedy strasne chcel notbook, tens tal okolO 30 000, doteraz si pametame a uz s humorom spominame, ako plakal pod stromcekom, ked dsotal encyklopediu...na prvy pc si proste nasledne zarobil sam ako 17 rocny, boze a ako ho sanoval.
Nevravim, ze mladej netreba prejavit empatiu...treba...aj mne muz prejavuje empati, ked vzdycham, ze STRASNE CHCEM...nieco... ale uviest dor eality, ze ked na to nemaju tak nemaju...a nie,aby sa rodina skladala a podobne, proste na to nemame. Bude aj horsie.

alex49
3. nov 2017

@alby2014 aj pre mňa je to nonsens, takú vec by som si v jej veku ani nedovolila pýtať. Ako 13 ročná by už mohla vedieť, čo si môže dovoliť. Naši dva roky šetrili, aby sme mohli ísť v lete na dovolenku, a to obidvaja robili. Tiež som chcela mobil, mp3 prehrávač, počítač, hodinky z vodotryskom 😀 Ale nepýtala som to, lebo som vedela, že na to nemáme, ak mi kúpili niečo drahšie, tak som si to vážila.

bmuller
3. nov 2017

@alby2014 no ved to, ze ked sa v rodine riesia vaznejsie veci, deti si skor uvedomia, co je a nie je az tak podstatne... tak ale ked zivot bezi "v pohode", potom je aj nesplnenie blbosti pre pubertaka strasnym problemom...
ale rozhodne by som sa neskladala na hernu konzolu. alebo by jej mohli dat na vyber, ze potom za dlhe obdobie nebude ziadny novy batoh, dalsia bunda ci korcule...

alby2014
3. nov 2017

@bmuller ved jasne...puberta je proste svinstvo.😀

klaudi31
3. nov 2017

Neviem no mne tiež príde pre také dieťa 300€ na darček dosť. Myslím, že za toľké peniaze by mohla dostať oveľa viac vecí a hlavne užitočnejšie. Ono to ale netreba brať tragicky, to je obyčajná puberta a tým si prejde každé dieťa

minislon
3. nov 2017

Ja mám zatiaľ len 8 ročnú slečnu, ale prispejem mojím názorom ako to funguje u nás. Slečna má samozrejme 2 babky, dedka, 2 prababky, strýkov, tety, krstnú...jednoducho dosť ľudí na to, aby sme sa topili v hračkách. Keďže v čase jej narodenia sme na tom finančne neboli moc dobre, som sa rozhodla prísun hračiek zastaviť dohovorom. Lebo to žiaľ končilo darovaním ďalej, prípadne predaním na bazoši a za peniažky som potom kúpila vec, čo som pre malú skutočne potrebovala. Časom sme teda miesto hračiek začali dostávať pohľadnice s peniažkami. Babka jej kúpila krásnu pokladničku a rovno jej aj prispela. Bolo to pred rokmi. Odvtedy si všetky peniažky čo dostane na sviatky dá do pokladničky. Však ono sa tam peniažky začali kopiť a tak som sa rozhodla založiť jej stavebné sporenie, s tým že peniažky mi odovzdá a ja jej ich dám na sporenie a keď bude veľká pomôže jej to s bývaním. Dnes má povedomie, že si šetrí na bývanie, taktiež vie, že byt v ktorom bývame splácame banke a sama vie usúdiť, či chce hračku alebo radšej niečo iné. Dostali sme sa do bodu, kedy hračky kupovať je výsada krstnej mamy, všetci ostatní dávajú peniažky alebo školské potreby, knižky, športové potreby, prípadne niečo náučné. Ušetríme tým kopu peňazí ako rodičia pre nutné veci a zároveň sa v malom byte netopíme vecami 🙂 A s dcérkou máme dohodu, že keď niečo chce má mi to povedať a my rodičia si rozmyslíme a dáme jej návrh. No už je naučená, že to nikdy nedostane hneď, niekedy čaká pár dní, inokedy mesiace alebo aj rok a niekedy to skončí tak, že to proste nejde. Napr. už vyše 5 rokov chce živého koňa. Žiaľ kôň nebude. Ale vynašla sa, za peniaze na stavebnom sporení si chce kúpiť farmu 😀 a nateraz sme sa dohodli na krúžku voltíž a akváriu s rybičkami 🙂 Nie je to vždy o financiách, ale je to o finančnom povedomí.
Ako 8 ročná brigádovať ešte nemôže. Ja som proti vreckovému a tiež som proti plateniu za známky, či domáce práce. Učí sa pre seba a upratuje preto, aby nežila ako prasiatko, nie aby mala za to peniaze. Ale napr. sledujeme kedy končia letáky a potom ich pozbierame. Toto je vec, ktorú aj 8 ročné dieťa zvládne. Zbierame neplatné letáky do krabice a potom ich odovzdáme v škole do zberu. Ale dajú sa odovzdať aj súkromne a vtedy sú za to peniažky.
13-ročná slečna už môže brigádovať ako bolo spomínané v príspevkoch vyššie taká výpomoc ľuďom v okolí alebo môže skúsiť zber papiera-letákov. Samozrejme s odvozom do zberu bude potrebovať pomoc dospelého. Oficiálne sa môže brigádovať tuším až od 15-tich rokov.
Aj keby finančne rodina na to mala, ak si má dieťa uvedomiť hodnotu peňazí musí prispieť svojou snahou.
Ja osobne by som peniažky nazbierané rokmi od rodinných príslušníkov nedovolila použiť na kúpu xboxu. Ale peniažky z brigády, či zberu letákov áno.
Čo sa bazáru týka: oblečenie, knihy, hračky, nábytok sa oplatí kupovať. Hlavne na nábytku sa dá extrémne ušetriť. Vlastná skúsenosť a veľká spokojnosť 🙂 Ale elektroniku nie. To neodporúčam z bazáru. Ale elektronika zo záložne, to áno. Notebook, tablet, vysávač...proste elektronika zo záložne vrelo odporúčam. Za menej ako polovičnú cenu, ak máte šťastie aj úplne zlomkovú cenu a záruka min.12 mesiacov. Práve píšem z notebooku zo záložne 🙂
Držím palce, nech nájdete pre všetkých schodnú cestu.

extempore
3. nov 2017

Myslím, že niektoré deti sú nenormálne rozložené. Kamoskina 14 ročná dcéra chcela najnovší iphone. Tiež chodí na výberovú šku a má super známky... Ale bolo jej jednoducho vysvetlené, že je to nad ich možnosti. Tak mladá zahlásila máme, že nech dá otca na súd o zvýšenie výživného... Šteňa drzé...

sendy1977
3. nov 2017

@minislon oficiálne môže brigádovať od 15 r., ale zároveň musí mať ukončenú povinnú školskú dochádzku.

kvetinka75
3. nov 2017

@sendy1977 takže vo väčšine prípadov od 16-tich, keďže v 15-tich má málokto ukončenú povinnú šk. dochádzku.

sazumak
3. nov 2017

@kvetinka75
@sendy1977 U nás si napr. aj menšie deti chodia zarábať zberom hríbov, alebo čučoriedok, ale my bývame na dedine. Sú tu rôzne Koliby, časté svadby...tak potom okolo tej 15stky si chodia napr. dievčatá privyrábať ako čašníčky.

stepanka274
3. nov 2017

Sa cudujem ze dievca place za taketo veci, pri chlapcoch pochopim. No moji chalani zvacsa pochopili situaciu nieco popredali nieco xarobili a pridali sme a kupili si. A takto vlastne dospievaju.

kvetinka75
3. nov 2017

@sazumak no u nás by si zberom veru nikto nezarobil. V meste. Brigády sa nájdu ale až od ukončenej pov. šk. dochádzky. Samozrejme pre ,,decká,, od 18-tich je možností viac ale dá sa trochu si privyrobiť aj do 18-ky - napr. roznosom letákov, novín. A zase napr. ten zber hríbov - no nie každý je na to vhodný. Ja som vyrastala v rodine, kde sme hríby nejedli takže ich u nás nikto nepozná. Nemala by som odvahu poslať dcéru na zber s tým že veď zbieraj a oni si to preberú. Dcéra chcela napr. venčiť psy a v meste nenašla nikoho kto by dal len pár centov nech si privyrobí. Zadarmo, to áno ale čo keď to dieťa si chce kúpiť niečo na čo nie sú peniaze a chce si privyrobiť?

ivuska6
3. nov 2017

Aj môj chcel Xbox notebook a má to ale za svoje našetril, trošku som doplatila nie veľa aj hry si kupuje mal narodky dostal peniaze kúpil hru ale použite vždy mu poviem chces našetri si on si aspoň ušetrí dcéra tá preflaka a potom jemu závidí

asia83
3. nov 2017

Tiež som mala také momenty, že som niečo chcela veľmi, ale že veľmi a tiež som mala také isté prejavy, ako vaša krstná dcéra. Ono to bolo aj o tom, že to chcem, ale aj o tom, aby som si dokázala, že ma rodičia "majú radi" a kúpia mi to. Nekúpili mi to, nerozprávala som sa s nimi, nejedla som, bola som zatvorená dva dni v izbe a tu som. Dalo mi to veľa, príkorie, pokoru a skromnosť. Ak jej rodičia uznajú, že to nemá opodstatnenie a proste jej to kúpiť nechcú, nech jej to nekúpia. Určite. V konečnom dôsledku jej tým dajú viac ako keby jej tú vec kúpili.

0silvia0
3. nov 2017

@ivuska6 no u nás je to opačne, syn prefláka a dcéra má našetrené teda dosť a mladý pánko ešte k nej chodí požičiavať 😎 Ona chúďa je ochotná mu ešte aj požičať, ale už som im to zatrhla.

anett9
3. nov 2017

13 ročná fňuká ,trucuje a správa sa ako 5 ročný škôlkár ,lebo nedostane 300€ hovadinu ???? najvyšší čas uviesť dievčinu do reality života,už je dosť veľká na takéto "emocionálne prejavy" pre defacto zbytočnosti

sazumak
3. nov 2017

@kvetinka75 No to chápem, vravela som, že na dedine je v tomto smere viac možností. U nás všetky deti chodievajú na hríby odmala, takže ja so sesternicou sme boli cez prázdniny každý deň v lese, ale tam my sme to mali hlavne ako záľubu 🙂

tt247
3. nov 2017

@anita6666 sú aj nižšie príjmy ako plat učiteľky... a ak má dievča nejaké peniaze, myslím, že by tvojej sestre nemalo byť ľúto jej to doplatiť. Píšeš, že je to vzorné, poslušné dievča s výborným prospechom, tak by sa ju patrilo nejako odmeniť. Neviem však či ju odmeňujú bežne alebo nie, no ak nie, teraz je ten správny čas. Ja si ešte veľmi dobre pamätám na časy, keď aj u mňa samej fungoval odmeňovací (motivačný) systém - napr. celý týždeň makať v škole a cez víkend som mohla byť dlhšie von alebo za perfektne zmáknutý semester, som si s finančnou pomocou rodičov dopriala výlet a podobne. Takže ak sa ona snaží a oni prd, aby sa im to potom nezosypalo, no ak jej bežne kupujú, tak teraz nech si vyberie niečo lacnejšie a tečka.

sticker
ciusinka
3. nov 2017

Hlavny problem,ktory tu ja vidim,je spravanie sa slecny v suvislosti s tym darcekom. Oduvat sa,nekomunikovat? A jej rodicia maju rozmyslat nad tym,ako sa ma cela rodina zlozit aby mlada dostala co chcela?A potom akoze jej z toho ake ponaucenie vyplynie,ze vzdy dostane co chce aj napriek tomu,ze sa sprava ako krava?Uz z principu by som jej to nekupila a nech sa oduva,kolko chce..Ked dostava vreckove,tak nech si na to nasetri a kupi si to sama,ak to tak velmi chce. Ja som tiez vselico chcela a ani by ma nenapadlo sa takto spravat,ked som to nedostala. Pubertou sa neda donekonecna vsetko ospravedlnovat,vsetci sme boli v puberte a nemuseli sme dostavat take drahe dary..Takze ja by som jej povedala,ze svojim spravanim nic nedosiahne,praveze dosiahne presny opak toho,o co sa snazi a nech si na to nasetri sama.

jana_eyre
3. nov 2017

Necitam vsetko tak len pridam svoje skusenosti s pubertakmi.. Mam vela neteri a synovov, traja uz pubertu majubza sebou.. Najstarsia neter mala par tazkych obdobi.. Vzdy trocha pomohlo ak som si s nou sadla osamote a porozppravala sa.. O tom preco realne nemoze mat to, pocom tuzi a preco je jej spravanie priblem..vzdy som pritom vyzdvihla jej dobre stranky a vysvetlila ako ju mame radi.. Ked bola bez obecenstva, edovolila si to co v spolocnosti a pocuvala aj pochopila.. Nebolo to navzdy, ale pomohlo.. Dohodla by som sa snou, ze cast penazi na to moze dostat, ale nic ine nedostane a ostatok si zarobi... Co javiem pracami v domacnosti co nerobi bezne. A kupila by som jazdenu konzolu.

hettinka
3. nov 2017

@anita6666 jáj, no nepísala si, že je samoživiteľka ... ale asi aj tak dala, aj 300€, len možno menej často, alebo by som hladala nejaké riešenie (popýtala aj otca detí o príspevok mimoriadne, alebo na splátky...). Ja som zástanca systému, radšej menej darov a niečo hodnotnejšie, ako veľa hlúpostí.
Deti maju obaja svoj vlastný počítač, syn aj programovateľnú robotickú stavebnicu za vyše 300€ (to bolo kupené namiesto playstation, ktorú chcel, ale ja som nesúhlasila), obaja svoj mobil ... doba je taká, že to tie decká proste potrebujú.

Počítač je dnes už nutnosť do školy, bez toho si neviem predstaviť ako by fungovali. Dcera chodí na gympel, polku poznámok im posielajú elektronicky, v škole fungujú na tablete. Mladší je ešte len na ZŠ, ale tiež kopu prezentácií robia, používajú aj elektronické appky a slovníky. Kto PC nemá, môže alternatívne urobiť plagát, ale tiež nie vždy.
Ale na druhej strane, absolútne nesúhlasím s tým, že nejakú drahú elektroniku budú mať ako hračku, žiadne hracie konzoly by som nekupila, ani keby na kolenách prosili ... aj tak to chcú len kvoli spolužiakom, aby sa mohli chváliť. Kúpim im hocičo, čo poslúži na vzdelávanie, ale nie somarinu na hranie za stovky eur.

Robota syn programuje a bol už aj na robotickej súťaži, ktorú mimochodom vyhral. Takže, hoci je to tiež "hračka", predsa len je to o inom, ako hranie nejakej hry na playstation ... učí sa základy konštrukcie, mechaniky, pohybu, celkovo fyziky, programovania...

U nás sa skladáme so starými rodičmi, niektoré veci deti dostávali použité, kym boli menší (že sme si kupili lepší počítač/mobil a deťom posúvali tie staršie). Ale teraz to už ani moc nepôjde, dcera plánuje študovať informatiku, takže bude potrebovať poriadny a bude drahý ... už sa naň šetrí vo veľkom.

moni73
3. nov 2017

@vroni tiez otvaram hubu😲. Dieta v 13tich si dovoli chciet xbox za 3 stovky! A co! Vy ste vsetky urcite chceli v 13tich vymenit nefungujucu mikrovlnku, nie?!
Cudujem sa 2 veciam, ta prva ze ho chce az v 13tich a druha, ze nad tym spekulujete. Ked nemam, nemozem dat, ked sa nejakym sposobom da, tak by som podarovala.
Som samozivitelka, dcera ma vsetko: mobil, tablet, nb, pc. Vlastne konzolu nema, chce k vianociam. Dostala som na vyber konzolu alebo novu graficku kartu do pc za cca 1200€😊. Inak, ked "potrebovala" novy pc s vacsou ramkou, prvykrat som isla "po zobrani", ci niekto za taku a taku sumu nepreda. A predal. Manici menia modely kazdy rok a vela z nich na tom nie je financne zle.
Takze ja by som samozrejme kupila a nb kupila lacny ako pise @dai

sendy1977
3. nov 2017

@hettinka syn tiež plánuje študovať informatiku, tiež si šetri na poriadny notebook, sme ochotní dať polovicu.

stankadu
3. nov 2017

no a to je len začiatok puberty. Moja mama tiež len oči otvára ako sa správajú moje deti v puberte, lebo doteraz také neboli. Ťažké obdobie, ani tak, ani onak s nimi. Ja to riešim tak, že ked chcú niečo drahšie, tak sa ich opýtam, či to potrebujú k životu a či by nebolo lepšie ísť niekam na výlet. Skoro vždy zvíťazí výlet. Tak želám pevné nervy.

alby2014
3. nov 2017

@moni73 moja mama tiez bola samozivitelka...dala mi hodnoty, nie veci. Ja uznavam zasadu, ze na "moderne zbytocnosti" si ma dieta zarobit/nasporit. CHudak moje deti...

Problem je,ze deita v jej veku asi musi tusit, ci taka poziadavka je problem, alebo nie je pre rodinu...plus jet o fakt zbytocnost ( a chapem,ze ich pubertiaci chcu)...a vydierat rodicov svojim spravanim...je to ako s dietatotom v obdobi vzdoru raz popustis a si v prdeli... Vlastne medzi pubertiakom a 2 rocnym nieje co sa tyka stability tuzieb a emocii az taky rozdiel :D

vroni
3. nov 2017

@alby2014, tu nejde o to, ci je to zbytocnost ci nutnost. Ked konzolu kupit nechcem/nemozem, tak pre to mam nejaky dovod. A ten dovod musim dietatu predostiet tak, aby ho mohlo pochopit (co u pubertaka vobec neznamena, ze ho aj pripusti) Ak budem "argumentovat" sposobom "lebo som povedala" a "z principu nie, ked sa takto chovas", tak vlastne ukazujem dietatu, ze pubertalne vydupavanie si svojej pravdy je bezne aj v pokrocilom materskom veku. Hranice urcim svojim jasnym ano ci nie a nie sutazou, kto dalej docika (decko sa zatne, matka este viac. Velmi pedagogicky hodnotny postup, fakt)

henikav
3. nov 2017

To az v 13tich chce prvy konzolu? Moj syn ju chcel ovela skor a ozaj vsetci spoluziaci ju mali. Ale tiez ju nedostal zo dna na den. 13rocne dievca je uz dost velke na to aby pochopilo ze je nieco drahe, ale ak na to rodicia nemaju, riesila by som to tak ze by som jej na vsetky sviatky prispela nejakou financnou hotovostou a nech si setri. Ak cela rodina prispeje, docka sa jej. O tom este nepisem, ze konzola je jedna vec, ale potom tie hry, ach jaj. No ale aj to casom prejde a uz konzolu chciet nebude, bude chciet pocitac, novy mobil, pekne oblecenie.... a detstvo bude prec. Ja som toho nazoru, ak to penazenka dovoli, treba detom dopriat, aj ked s podmienkami, aj ked s cakanim, kym sa nasetri... zivot je dost tvrdy aj tak, tak nech spominaju na pekne detstvo, nielen na to ako vsetci kamarati vsetko mali a oni nic