Problém so 14 ročnou dcérou
Ahojte pisem anonymne z pochopitelnych dovodov... Ide o to, ze moja dcera od malicka kazde jedny gatky mala osr...te....ok bola malicka, ok... Ale ma pomaly 14 rokov a stale to robi... Stale ma tak osrate gate, ze tam ma normalne ho...no.ja uz som zufala, uz fakt neviem co mam s nou robit. Ved to je uplne strasne... Aby toto robilo take velke dievca. A normalne mi to skrije medzi spinave veci, alebo to hodi s inymi vecami do pracky a da to na spodok... Ale ja nemozem uz to ani prat z nasimi vecami lebo mi je na grcanie... Najlepsie je, ze ked jej za to vezmem mobil, lebo jej poviem, ze pokial sa nenauci chodit normalne na zachod, tak nema co mat mobil, tak s tym na tu dobu prestane... A potom zas. Stale zacarovany kruh... Prosim co to moze byt?
chápem, že si to myslíš, lebo keď chce mobil tak sa to nedeje, ale tak či tak by som tých lekárov neobišla, v 15 bude mať preventívku, môžeš to tam spomenúť. Mobil by som jej len tak ľahko nedala. Maximálne tlačitkový.
mojej dcere sa stavalo to iste, ale teda, mala o polovicu menej rokov. trvalo to asi 3 mesiace. isla som s nou k pediatricke, ta nas odporucila na gastro - diagnoza celiakia marsh 3c.
No
@matkahelka presne som si hned pomyslela ci nema celiakiu - a jediny priznak velmi riedku stolicu, hnacky a plynnatost. Byt tebou tak by moje kroky smerovali k mudr
Tak teraz som sa jej zase uz po neviem kolky krat, uz nie pod vplyvom emocii spytala ze preco to tak je... Ze ju prosim aby mi to vyvetlila, ze podla mojho nazoru to normlane nie je a vadi mi. Povedala mi, ze jednoducho, ona citi ze jej treba ist na velku, ale ze jej sa nechce, tak to drzi a potom jej zacne dut v bruchu a ujde jej a az potom ide... No takze asi takto.
Autorka problem so zadrziavanim a príjmom potravy je problem, ktorý suvisi so psychickým zdravím. Je to to prvé, čo sa pýtajú detsky psychológovia pri diagnostike. Viem, že je to nepríjemne, ale ozvi sa psychologicke a nech ti dá rady, ako to riesit a keď nepomoze, tak od septembra nech k nej chodi aj ona. Má nejaký problem, nerobi to naschval. So zadrziavanim si môže sposobit zavazne zapalove ochorenie čriev, či iné problemy:
@lula313 este podotknem, toto vzdy tak bolo, proste aj ked bola mala tak pozerala tv a nesla.. Az dokedy neskoncilia tu cinnost ktoru robila.. Ale proste uz ma skoro 14nast...uz je to trosku moc.
Hej ale nie je to aj tym, ze musi ist velmi casto? Ak musi ist za den aj 3-4x tak ju to otravuje a nakoniec to chce zatlacit do uzadia a az na poslednu chvilu a potom jej unikne stolica. Ako naozaj by som isla
Ku dr ci je vsetko v poriadku
Ale prečo nejde? Boji sa, že ju to bude boliet, neciti sukromie, alebo sa jej nechce zodvihnúť a ist na zachod?
Ak je častá stolica, tak môže byť podozrenie na celiakiu...ak sa vylúči ochorenie a slečna len nechce ísť na záchod, hádzala by som jej špinavé spodky do kýbla s vodou az kým sa jej všetky neminú, a slečna nech si to operie sama v rukách, mydlo do ruky a pome....si rozmyslí ci uspini spodky úmyselne
Pises, ze to tak vzdy bolo, ze od malicka atd a ty si stale len cakala ze to samo prejde? A zrazu uz ma 14 rokov tak uz mas dost a si zufala? Doteraz ti vobec nepadlo riesit tento problem s odbornikmi? Toto je na tom celom najzvlastnejsie, tvoj pristup a vyjadrovanie.
Ona ti to vysvetlit nevie a preto ti dáva odpoved že sa jej nechce. Lebo to jej najľahšia odpoved
Treba zobrať krv a stolicu na rozbor a od výsledkov sa odpichnúť. Gastro, chira, psychológ.
Za tie roky čo sa len rozčuľujes si mohla to dievča vziat aspoň na sono brucha
Ale my smw na gastro chodili ked bola mala nezistili nic. A stolicu ma jeden krat za den. Len je rieska.
@lula313 nechce sa jej, nechce sa odtrhnut od cinnosti ktoru prave robi. Je to jedno co to je.
@pribinak no ok, ja viem, ale ona nechce ist ano z svet. Tak ako ju prinutim? Bude sa tam citit zle...
@prasiatko30 ok na gastro mozem ist skusim
Lebo napr ja cely zivot chodím na wc len doma, lebo inde necítim sukromie, ale takéto nehody sa mi nestávajú a už aj tá psychika je nastavená tak, že nikde mimo domu to na mna nepride, preto píšem, že za tým môže byt aj iné ako pohodlnosť, len sa ti nemusi zveriť, v com je problem. V každom prípade Vám držím palce, nech to vyriešite, lebo vyzerá, že tým trpíte obe(keď ty sa hneváš a ona ich schováva)
@lula313 a ak ides na tyzdnovu dovolenku, stolicu nemas tyzden?
Mne je na grc z teba. Co si robila poslednych 14 rokov??? 🤬
@lula313 dakujem za neodcudzujuce slova... Lebo kazdy orbime alebo sa snazime robit najlepsie ako vieme... Skusim to nejak zacat riesit.
Tak sa tam bude chvíľu cítiť zle, ale budeš riešiť problém.
Ty si sa este nikdy nikde necitila zle? Prezila si? Prezije aj ona.
Ja na tvojom mieste by som jej ich nechala nech si ich perie sama ručne, podľa mňa hneď by ju jej ta belevolentnost prešla - súdim podľa toho, že bez mobilu to ovládať dokáže...
@zenazaba no moja rieseila milo pekne a trpezlivo ako to tu mnohy odporucaju. A s respektom ze to zvladne sama.
Co znamena "riesila"? Ze si sa jej vypytovala? Ze si jej "milo, pekne a trpezlivo" dohovarala??? Dokonca "s respektom, ze to zvladne sama"??? Uz mala byt davno zhora-zdola lekarmi presetrena !
Trosku si zaspala dobu nepoviem Keby mala 5r ze si cakala ze z toho vyrastie. Ale 14?! Ona moze mat poruchu drazdiveho creva - to sa jej konecnik otvara a ked mà riedku stolicu tak jej to Proste vyteka. Mala si to davno riesit s dr. Tak sa jej necudujem ze tie gatky skovava. Co ty vies ako to je ? Mozno ked jej vezmes mobil riesi to tak ze si da gatiek wc papier. A tak ich mà ciste a ty si myslis ze nie je problem. Aj vasa komunikacia je problem ze nemoze za tebou prist a normalne ti povedat co sa stalo. Alebo to robi naschval mà nejaky psychiky problem. Proste moznosti je vela ale dr by to dost rychlo zistila co je vo veci. Ty sa hnevas na nu ale ona je dieta ty si dospela mala by si sa trochu viac snazit jej pomoct .

@trixi12 dakuje. Za normalnu odpoved. Ano presne si myslim, ze ona proste nechc eist... Tak zadrziava a potom jej ujde.