Problém so 16-ročnou dcérou
Ahojte , Obraciam sa na Vás s radou preto budem stručná , neviem ako danú situáciu riešiť a nechcem sa uponáhľať . Včera moja dcéra 16r odišla nepozorovane( tak aby sme to netušili , chcela ísť von a vie , že ja by som ju tak neskoro nepustila ) z domu okolo 22:00 . Prišla som jej na to volala som jej , že nech sa okamžite vráti domov , ona že nie že musí ostať vonku .Vokala som jej písala ona že príde ráno nech neriešim . Potom mi nezdvihala polku noci som prejazdila na aute hľadaním . Jej kamarátky ju zaťažovali tiež lebo som volala všetkým na ktoré som mala číslo . Ozvala sa o šiestej ráno že kde som. Neviem ako sa zachovať ako to vyriešiť . Každá rada nápad mi snáď pomôže . Určite nechcem aby sa jej toto “prepieklo “ len chcem adekvátne dobre zareagovať . Ďakujem
@lylkatomaskova no nečítala som všetky komentáre ale za seba vravím,zakázané ovocie najlepšie chutí a prísna výchova je cesta do pekla klamanie, utekanie z domu, odcudzenie. Je vyčlenená z partie, keď začína život ona musí domov. Začni jej veriť, posun vychádzku kde si stanovite jasné pravidlá nech ide domov taxíkom. Zle sa stane aj cez deň, tvoja práca je ťažká ale nemôžeš si ju prenášať domov lebo dcéra sa ti odcudzi. Radšej nech ti povie pravdu kam a s kým ide ako klamať a stratis jej dôveru a aj kontrolu nad životom lebo ti už nič nepovie.
@betulinka1 do kelu, tak toto povazujem za 🔝 hlupost nie roka, ale desatrocia. Ak raz budes mat deti, dufam, ze dovtedy dozrejes na ich vychovu🙏 zamysli sa nad minulostou, nad svojou pubertou, to iste sprav s partnerom a pozri sa do zrkadla, kde robili chybu rodicia, ako si sa citila a co by si robila inak. Stat sa bacharom vlastnemu je dlazdena cesta do pekla
@lylkatomaskova vela agresie v mamickach tu vidim. :( Dieta potrebuje tvoju lasku najviav vtedy, ked si ju najmenej zasluzi....ze "nebav sa s nou" pekna blbost mile matky. Praveze cela situacia nastala preto lebo v rodine zjavne hapruje konunikacia, urcite tak chyba vzajomny respekt a dovera a to sa trestanim a ignoraciou neziska. Treba sa s nou otvorene porozpravat, povedz jej o svojim pocitoch, jej ziadne pocity viny nevnucuj, ale vnimaj ake tie jej pocity su...preco to urobila. Navrhni kompromis, napr.ze ked chce takto chodit, ok ale musis vediet kde je (ze ju nebudes sledovat), pripadne, ze po nu po party prides a odvezes domov, alebo nech ti pise sms kazdu hodinu ze je ok...a kup jej antikoncepciu. Zakazy a tresty bez pokusu o porozumenie vas vztah pekelne zhorsia, a aj jej uteky budu horsie. Viem o com hovorim. Aj ja som takto utekala, lebo doma som nemala oporu, lasku, pochopenie. Porozmyslaj. Odporucam aj Nevychova.cz
@betulinka1 velmi dufam, ze ty nemas v starostlivosti ani len skrecka
@betulinka1 ty monstrum...
@lylkatomaskova no podla mna dost skoro zacala pracovat. Ked chodi na brigady, zaraba si svoje peniaze tak sa zrejme stretava aj so starsimi kamosmi a uz ma aku taku svoju nezavislost. To potom tazko cakat, ze bude dodrziavat pravidla dietata ked vlastne zije "dospelacky" zivot...
Vysvetlila by som jej svoj strach a svoje sklamanie ale nejake extra zakazy by som neaplikovala. Ak si ju dobre vychovala tak to bude dost velky trest...
@ajuscha ako moje dieta by ste sa mali dobre. Mam plny dom deti, lebo k nam radi chodia a maju svoju slobodu. Moje je jedno. Ale, vedia kde su hranice a pekne po sebe napriklad upracu. Ale pokial by mi 16 rocne dieta nepovedalo kde je alebo ma nechalo plakat do telefonu, tak to by sladký zivot na nejaky cas skoncil.
@nelca84 vies co mam aj dve deti, aj troch psov, aj rybičky aj macku. Vsetci sa maju velmi dobre. Nechapem v com som monštrum, ze mi 16 rocne dieta zdrhne z domu a neviem kam a s kym???? To vazne??? do 18 zodpovedám za dieta ja. Pokial nepojde podla pravidiel, tak zial nebude mat vyhody. Od mala ucim deti, ze mame pravidla a tym sa budeme riadiť, ak to pojde, tak maju vsetko na svete ak sa budu porušovať, vyhody sa budu rusit.
Nechce sa mi odpisovať na vsetky reakcie na moj prispevok. Ale vobec nezorumiem, preco to vidite ako zle riesenie?! Akoze dcera mi nebude v 16 rokoch utekat z domu? To ste kde videli? Neviem kam a neviem s kym. Porozpravat sa??? WTF??? Matka sa s nou rozpravala cez telefon a kde ju mala? Hmmm zamyslime sa 🤔🤔🤔. To ako vazne by matka mala nechat toto bez povšimnutia?? Iba s nou porozpravat, jasne to je ako ked vidim 4 rocne deti kopať matky na ihrisku a oni mu daju objatie 🙈🙈🙈.
Odporucam dat dcere viac dovery. Ked som mala 16 mohla som byt vonku do rana, najma cez prazdniny. Mala som chlapca a vedela som ze to v klude mozem povedat svojej mame. Vzdy sme si povedali kam idem, s kym, prebrali sme spolu aj antikoncepciu ked som s nim chodila dlhsie. Ano, niekedy som robila hluposti, aj som sa opila ale myslim ze to patri k zivotu. Bola som z dediny takze na zabavy sme chodili autobusom do vedlajsieho mesta. Bus domov siel o stvrtej rano, na ten som vzdy musela prist. Mamina tazko pracovala, tiez na smeny. Tak som prisla domov a potichu sup do postele. Vasa dcera ma vychadzky ako desat rocne dieta, jasne ze chce z toho von.
@lylkatomaskova Zákazy a trest?Akože ja mám doma 17.roč a od 15r.chodí von,nikdy som jej nič nezakázala,nežijeme v dobe kamennej a ty sa potom čuduješ že uteká z domu?Zrejme k tebe nemá dôveru,zrejme sa nerozprávate ak uteká.Ja viem vždy kde je,s kým je,ak sa zdrží,dá vedieť.Ak nemá ako prísť donov,idem pre ňu hoci aj ráno.Akonsi vychováš,tak sa bude správať,kamaráti pijú,fajčia..ak si dá niečo,vždy mi povie,opita nikdy nebola,ani nefajčí...Ty takto nič nevyriešiš,ty si mladá nebola?Praveže čím ďalej,tým viac ti bude robiť napriek.
@lylkatomaskova tam je problém v prvom rade v rodine niečo ! Toto dieťa neurobí len tak
@lylkatomaskova dcéra 16 ročná. Do 22.00 musí byť doma. Výnimočne,ak by išla niekde na disku tak do polnoci,ale presne by som o tom musela vedieť. Inak večierka do 22.00 ok. Ešte nemá 18. Takže môj dom, moje pravidlá
@lylkatomaskova veľmi zaujímava diskusia sa tu rozprúdila. Ťažko sa radí, nikto z nás nie je vo Vašej situácii. Myslím si, že Vaša pracovná smena a aj situácie, ktoré zažívate v práci, znásobujú strach, ktorý máte o dcéru. Veľmi sa mi páči, že sa chcete poradiť a riešiť situáciu s chladnou hlavou.
Ako už bolo písané, dcéra je v kritickom veku, kedy je pre ňu extrémne dôležité, aby zapadla do partie. Večierka, ktorú má je naozaj veľmi krátka. Obvolávanie kamarátok ju naozaj zosmiešnilo v partii, skúste sa tomu vyvarovať. Spomínam si na svoju pubertu, trvala asi od 15 do 25 rokov 🙂 Moji rodičia si užili, ale vlastne som sa len flákala po nociach a chlastala (to až po 18). Ale pamätám si, ako som raz mala nejakú večierku možno ako 15-ročná, lebo deň predtým som sa tiež vrátila nejako po pol noci domov. A kedže som večierku nedodržala, otec ma išiel hľadať na miesto, kde sa v dedine stretávala mládež. Pýtal sa tých jednotlivých pubertiakov, či ma nevideli, potom ešte navštívil rodičov mojej kamarátky a riešil s nimi, či im nevadí že sa flákame po nociach. No hanba na 100 rokov. Nenávidela som ho.
Aký s ňou máte vzťah mimo tohoto incidentu? Kamarátsky? Otvorený? Dôverujete si? Alebo ste sa počas puberty odcudzili? Chodia k Vám domov jej kamaráti? Poznáte ich osobne? Myslíte si, že fajčí alebo skúšala fajčiť, prípadne drogy? Máte pocit, že je v zlej partii? Mali ste už niektorého z jej kamarátov na príjme?
Akákoľvek pravidelná večierka je veľmi obemdzujúca pre mládež je jej veku. Oni sa spontánne rozhodujú, ako idú tráviť večer - spontánne kino, spontánne diskotéka.... V rámci obnovenia dôvery by som sa s ňou skúsila porozprávať o tom, čoho sa bojíte a aké sú jej predstavy o večernom živote. Potrebujete mať fixnú večierku? Čo tak dohodnúť sa, že ak nepríde domov do desiatej, zavolá alebo napíše kam ide a kedy sa asi vráti. Zároveň by ste si nastavili pravidlá - žiaden alkohol, nesadať s opitým šoférom do auta, čokoľvek čo je pre Vás dôležité. A nastaviť si očakávania, ak pravidlá poruší, vrátite sa k pravidelnej večierke.
Čo sa týka Vašej práce, budete sa musieť postupne naučiť dôverovať jej a ísť spať bez toho, aby ste ju čakali. Prípadne, ak niektorý deň vyslovene potrebujete, aby sa vrátila skôr, dáte jej to dopredu vedieť a v ten deň bude musieť prísť skôr, iný deň si to zase môže vykompenzovať.
Veľmi Vám prajem, aby ste našli riešenie vyhovujúce pre obe strany a aby ste s dcérou mali pekný vzťah. Môj vzťah s rodičmi sa dosť narušil počas mojej puberty a už nikdy sa nám ho nepodarilo obnoviť, tá strata dôvery tam pretrváva. Pevne verím, že u Vás je to len obdobie.
@betulinka1 tiež ako nechápem ,ja som šla.na prvu disco tesne pred 18.Vpbec som sa netulala po večeroch ,bývali sme vonku Max do 8.A som tu ,nezdrhala som.
Potom to tak vyzerá,že detská majú voľnú ruku a úctu žiadnu.
Takú by schytala medzi dverami.A zakázala by som jej všetko čo by sa dalo.
A že musí byť doma o pol 9,no veď polutujme ju.🤦🤦🤦
Keď čítam tie komentáre tak sa ani nečudujem,že nasť roční sa flakaju po nociach pijú ,atď...
Tále detsko má byť doma v posteli.
@pipinka0509 decko?Chodí na sš už musí byť zodpovedná a samostatná.Potom sa divíte,že zdrhajú...ale každý máme inú výchovu a keď výchova nie je,resp.samé zákazy tak sa čuduj svet.Najlepšie je vraziť jednu..akoze fakt vychova.Ja som mala tiez od 15r.postupne dovolene a tu som,živá,zdravá,zodpovedná...
@mendyna velmi pekne ďakujem za príspevok , máte moj neskutočný obdiv ja neviem či by som toto dala desať rokov to je šialene pardon , myslím to tak , že ja by som sa zbláznila 😂🙈. To tie povahy tých deti to je niečo čo výchovou asi niekedy nezmeníme žiaľ . Mali ste oporu v manželovi ?
@kejna Zdravím Vás , ďakujem za Váš príspevok . Porozprávali sme sa s dcérou zdoverila sa mi nastavili sme pravidla pôjde von niekedy oveľa dlhšie niekedy keď mi bude treba pomôcť , ze potrebujem ísť skoro spat tak ostane doma . Nemá problém dokonca ani s tým , ze mi da kontakt na všetkým s kým je vonku nevadí jej to a , ze mi bude zdvíhať telefón a stále povie pravdu kde je . Bola veľmi šťastná keď videla , ze som to pochopila plakali sme obe , už neviem či od šťastia aj či od toho , ze je to prišlo veľmi ľúto čo spravila . Ale taký kameň mi spadol zo srdca a som teraz nesmierne vďačná za to , ze som to neriešila keď som mala nervy strach som si istá , ze keby tak spravím , bolo by horšie a tak som vychladla nemám sa s kým poradiť o takýchto záležitostiach a aj keď mám kamarátku každý ma svoje problémy a zas niesom ani zástancom vypisovania na siete a ani tu , ale neľutujem to z každého príspevku som si niečo vzala vyhodnotila uvedomila si , čiže veľmi ste mi tu pomohli naozaj až mi slzy idú keď to píšem .Teraz mám jeden problém lebo manžel tomu nerozumie nesúhlasí s tým ako som sa rozhodla vôbec tomu nerozumie aj keď sa snažím mu to vysvetľovať , ani za ten svet . Berie to tak ze dieta ma zlu povahu a hotovo a to treba inac riesit
@lylkatomaskova super si to spravila a manžel keď uvidí, že to funguje, snáď to bude ok. Nemá zlú povahu, je v puberte dievča 🙂 držím prsty ❤️
@lylkatomaskova
manžel nie je bio otec, že?
popros ho, že toto je medzi tebou a dcérou.
@mendyna super skvele asi ste to zvládli aj vďaka tomu , že ste mali jeden druhého . A teraz Vám to karma všetko vráti už len v dobrom
@triomama ja som spokojná s mojou výchovou xktoru som dostala od rodičov ,nič mi neušlo v živote .Od 18som brigádovala na disco.Dovtedy som nikde nechodila po večeroch a nociach.A nikdy ma to ani nenapadlo sa túlať alebo utekať.
.
@mondolina Tak nie je ale to nie kvôli tomu ma taký názor . Skratka vravela som , ale on že dovtedy ma právo sa starať do toho kým byva aj pod jeho strechou
@oli_gapelodiegant veľmi ďakujem ❤️
@lylkatomaskova nečítala som všetky komentáre, iba pár a čo by som v prvom rade spravila, sadla si s ňou a porozprávala sa. Snažila by som sa čo najviac pokojne, bez kriku a výčitiek. Vysvetlila by som jej, ako som sa celú noc cítila, aký dopad malo jej správanie a v pokoji ju žiadala o vysvetlenie. Tiež s ňou prešla čo jej vadí, prečo Ti to nepovie a rieši to takto. (môže byť, že ten čas sa jej vidí málo, ale to je na vás, ako si ho vy dve určíte a dohodnete. Ja som mala napríklad večierku o 8mej, ale nemohla som von každý deň. Keď som sa dohodla s rodičmi na niečom konkrétnom, vedeli, kde idem, čo budem robiť, mohla som byť aj (o dosť) dlhšie, to boli ale vynimocne pripady). Toto je vyslovene na vás, čo si dohodnete a za akých podmienok.
Následne jej vysvetlila, že takto jej môžeš ťažko dôverovať a že iste chápe, že toto ale nemôžeš nechať tak. Dohodla sa spolu s ňou na treste.
@jaskolka typicka reakcia slovenskeho rodica, po hube, dat zaracha a nezaujem sa s pubertakom rozpravat a pytat sa ho na nazor a dovod jeho konania. Vsak on nema mat nazory, vsakze...ma posluchat. Potom sa cudujeme, ze tu vyrasta generacia ludi neschopnych zvladat svoje emocie a zamysliet sa v dospelosti nad svojimi reakciami. Tymto sposobom jej dcera v 18 rokoch zabuchne za sebou dvere, zdrhne co najdalej a ozve sa jej za rok, ze je tehotna s nejakym asocialom. Na pocte lajkov pod tvojim komentom vidno kolko ludi holduje stale tejto hlupej autoritativnej vychove, ktora je prinajmensom tak blba ako prilis liberalna vychova.

Ono je pekne, ze teraz drzite spolu a obrazne povedane ste obe nahnevane ma dotycneho chalana a zasluzi si "nakopat zadok"
Ale ono sa takto nerobi, co urobila Tvoja dcera. Ja chapem, ze sa jej pacil dotycny chalan. On mal kludne pravo tancovat na diskoteke s kym chcel. Leno pacit sa a tvorit par su rozdielne veci. Chapem, ze žiarlila. Chcela tam byt, chcela ho ziskat, namiesto toho trcala doma. Ale takymto utekom, tvojim obvolavanim jej kamaratiek,kamaratom kde je a kazdy mlci leno slečna potrebovala riesit iny slecnu a chalana si v partii dobre meno neurobila. Ked uz jej chces pomoct, vysvetli jej, ze takymto spravanim si chalana neziska, bude ohovarana. Viem o com pisem. Celu strednu som sedela so spoluziakmi v lavici. A ti ako rozoberali dievcata, no horsie ako babky na trhu, fakt. Pre mna to boli cenne rady ako chalani vnimaju dievcata, niekedy som sa chytala za hlavu ako sa skutocne poniektore dpravali iracionalne a chalani sa na tom bavili.
Cize moja rada je, predlzit vychadzky max do 22.
Zial, diskoteky neuvidi lebo taky cas sa este len zacina zurovat. A aby bola fo 6 tej rana ? Nehrozi. Pokecala by som si o tom ako sa nezhovadit pred chalanmi,ale zaujat inak- slusne a nie takyto teatralne - žiarlivy vystup