Problém so 16-ročnou dcérou
Ahojte , Obraciam sa na Vás s radou preto budem stručná , neviem ako danú situáciu riešiť a nechcem sa uponáhľať . Včera moja dcéra 16r odišla nepozorovane( tak aby sme to netušili , chcela ísť von a vie , že ja by som ju tak neskoro nepustila ) z domu okolo 22:00 . Prišla som jej na to volala som jej , že nech sa okamžite vráti domov , ona že nie že musí ostať vonku .Vokala som jej písala ona že príde ráno nech neriešim . Potom mi nezdvihala polku noci som prejazdila na aute hľadaním . Jej kamarátky ju zaťažovali tiež lebo som volala všetkým na ktoré som mala číslo . Ozvala sa o šiestej ráno že kde som. Neviem ako sa zachovať ako to vyriešiť . Každá rada nápad mi snáď pomôže . Určite nechcem aby sa jej toto “prepieklo “ len chcem adekvátne dobre zareagovať . Ďakujem
@scorpionflower1 predovšetkým rodič má byť rodič, nie kamarát a vrstovnik. Sú veci a situácie, kde sa nediskutuje a platí "nie a hotovo".
A áno, je to aj autorita. V dnešnej dobe sa však skôr rodič boji vlastného dieťaťa, lebo je trend, že decko ma všetky práva, ale už sa zabudlo na povinnosti.
Toto je skôr problém dnešnej generácie.
Urcite bola za kamaratkou? Alebo teraz skúšajú sexualne praktiky od 12 tich tak by som sa necudovala nicomu. Ja som v tom dost razna. Asi v amoku by dostala 5 za ucho a nebavila by som sa s nou vobec. Neprala jej, nevarila, isla kam chcem do noci a neozvala sa atd total nezaujem. Bud sa spamata alebo nie. Nie je plnoleta si zan zodpovedna. Byva pod tvojou strechou. Ja som za vychovnu a nech mi nikto nerozpráva bludy ze deti bit netreba. Nie bit, ale vychovnu. Moj bude mat 13 ale zatial mi hlasy kazde prdnutie. Ale keby mi sposobil taky nocny stres a ja som nespala, tlak 200. To by mal iny problem
Ďakujem Vám všetkým za Vaše názory zo všetkých sim si niečo zobrala a ako sa povie “ ušila na mieru “ čo by asi platilo pre moji dcéru . Len teraz to bude ťažké povedať to manželovi on preto nemá pochopenie a viem , že počúvať ma nebude respektive si ma vypočuje , ale nechápe , že to dieťa potrebuje aj voľnejší čas pre seba , a nie držať doma . To keď v tomto dvaja spolu nedržia je to veľmi ťažké . Asi neviem vysvetľovať zrejme mu to neviem vysvetlit
Dobrý deň, z vlastnej skúsenosti môžem povedz že ak dcéra nechcela povedať prečo a s kým sla von určite niečo tají… jednoducho sa bojí reakcie rodiča preto to radšej nepovie nahlas preto si myslím že by ste mali s dcérkou otvorene rozprávať o všetkých veciach a nadviazať si s nou tak dobrý vzťah mamky kamarátky a dcéry možno to najprv pôjde ťažšie ale výsledok určite bude stať za to musí sa v nej ale vybudovať pocit že sa vam môže zdôveriť s hocičím a nebude za ti súdená… ak ale dcérka nebude chcieť spolupracovať určite by som volila “tresty” v podobe vzatia mobilu a možno väčšiu kontrolu nad jej správaním 😇
@lylkatomaskova ste skvelá matka. Diskusia s manželom, to je už asi na iný príspevok 🙂 držím palce!
@kejna Ďakujem veľmi pekne ❤️
@lylkatomaskova ja ti to poviem takto čím viac budeš zakazovať tým viac bude chutit to čo jej zakazuješ.u nás platí pravidlo vonku môžeš byt dovtedy kým ti neskape baterka na mobile..akonáhle sa raz za hodinu -dve nemáš ako ohlásiť lebo si bez signálu alebo baterky tak letis domov.klape to zatiaľ super .
Ahojte , otváram opäť diskusiu . Vzala som si Vaše rady k srdcu . V skratke predĺžila som dvere večierku tak do 23:00 väčšinou , stane sa , že ak som na nočnej tak nechcem Abx šla von lebo niesom doma , ale snažila som sa jej maximálne vyhovieť ako som vedela . Včera ušla cez okno celú noc nebola doma ( bola som na nočnej ) teraz čo ? Čo s takým dieťaťom ? Spravila som ústupky , snažila som sa jej vyhovieť dokonca som po ňu chodila autom keď bola aj do polnoci a ona toto spravila , neviem už ako s ňou
Ráno si spokojne prišla o deviatej chcela cez okno vojsť spat rozbila kvetináč to nevadí ale okno som zavrela nevedela sa dostať spat .
@lylkatomaskova tak tie pozitívne bla bla veci očividne nefungujú. Asi to pôjde už len cez tresty...vziať prísun peňazí,mobil,PC,aj tablet,vypnúť/zmeniť heslo/ na wifi. Môže chodiť posnkole brigádovať. Nebude mať energiu vymýšľať hovadiny
tak to ma mrzi skus pevnu ruku ako som radil predtym vysvetlit ze aj byva pod tvojou strechou platia tvoje pravidla a ze do 18 si za nu zodpovedna pravne takze sa s tym bude muset zmierit a ked bude vyskakovat normalne jej vypal jednu, ved je to tvoja dcera tak co. ale ked sa s tym dlho nerobilo nic tak jej narastli taketo rohy takze mozno to nepojde dat do poriadku tak rychlo..
A čo si spravila keď prišla domov?
@lylkatomaskova a máte to.. toto je ta benevolentna výchova,... Este robite ústupky, dieťa dávate na piedestál .. houby s voctom. Dcéra nema rešpekt. Uz by som nepočúvala zeny tu, tieto výchovy speju..vieme kam.
Treba ukázať slečne,ze si nebude robiť co chce. Domáce väzenie, zobrať mobil ,pc .. proste to co ju baví. A ak mieni utekať, nech sa páči ale domov sa nedostane.
No chyba sa stála uz niekde inde dávnejšie. Zrejme ste jej casto ustupovala.. to uz pojde ťažšie. Držím palce,... Vyprdla by som sa na nu uz,nikam nevozila ani pre nu nechodila,iba nevyhnutné veci samozrejme. Sklamala by moju dôveru a to by nebolo dobré
@hayabusa1337 súhlasím. Dnes sa boja decka dotknúť aby nemalo traumu. Mne otec dal príručku len raz... A zaslúžene,ked som si v puberte otvorila nanho hubu ako taký fracek, odvtedy som si
to nedovolila .. nemam traumu, ale rešpekt voci starším osobám.
@januska12323ona prišla a hneď na to šla na brigádu na celý deň , čiže vôbec nič som nestihla
Tak máš čas si premyslieť čo jej povieš keď príde domov. Nepamätám si predchádzajúcu diskusiu...
Ak má čas na hlúposti na budúcu nočnú by som jej zadala domáce práce, vypla wifi a tak.
@januska12323 Obavam sa,ze v tomto pripade uz nepomoze nic. Ked nema strach ujst z domu,tak po vyonuti wifi a zadani prace,sa vypari este rychlejsie.
@lylkatomaskova Ja by som skusila ist za psychologickou,bez dcery a poradit sa s nou,co robit ako s nou pracovat.
@lylkatomaskova toto je asi tazka povaha. Ci zakazujes ako predtym, ci si ustretova, baba si robi co chce. Vobec ta ako matku nerespektuje.
@lylkatomaskova neviem ale u nás ak nepomôže to čo poviem ja tak to poviem manželovi aby láskavo svojej milovanej dcérke dohovoril (momentálne je ocko viac ako boh 🤨) a ak nie tak majú obaja tichu domácnosť kde sa nevarí a neperie .
Hmm mreže na okna? 🙄 😏 Môj brat tak zvykol chodiť neskoro domov kedy ešte ani mobily neboli. Mama sa jedného dňa už tak naštvala, že zamkla byt, strčila kľúč do dverí a brat sa dnu nedostal. Tú noc spal v kočikárni medzi bicyklami. 😅 Odvtedy nemeškal ani raz a vždy sa ohlásil ak nastala nejaká zmena. 😃
@lylkatomaskova toto uz rohovor nespravi, to je fakt. Stratila voci vam rodicom respekt. Zakazy nepomozu, len to zhorsia, uz teraz trucuje nad ramec toho co je vhodne. Ma brigadu=financie, t.j. nie je od vas uz tolko financne zavisla. Tiez by som odporucila, aby si si dohodla stretko v detskej psychlogickej poradni, robia aj poradensku cinnost. U nas pomohlo, ze som si dceru posadila a vyhlasila, ze ak chce byt samostatna jednotka v mojom dome, tak nech si sama perie , vari-ale len z toho co si kupi, a da mi alikvotnu ciastku na energie a domacnost. A ze sa viac nestaram a nezaujimam, ze mi bude jedno ci potrebuje zosit, tricko alebo peniaze na autobus. Len sa obavam, ze u vas by tieto rezolutne vyjadrenia situaciu zhorsili. Zjavne ma kde prespat, ked sa vyhroti situacia do krajnosti, kedze prisla o 9:00 rano.
Keď to nejde po dobrom.. pôjde to po zlom...povedať otcovi ...akože ha som mala kadejaké pubertu ,ale ak by som raz ušla von.. tak nám taku bitku nie facku, že by som si to rozmyslela na budúce...A teda rodicia nás nebili, ale rešpekt treba...
Aj za mojich čias to bolo tak, že nám otec narezal...a stačilo len raz a bolo po probléme. K psychologické v dnešnej dobe, načo počúvať táraniny ako si s ňou budovať priateľský vzťah, chváliť dieťa do nemoty, aby sa cítilo prijaté, aby nemalo traumy🤣 a rodič môže mať traumu z toho že celú noc mrie strachom...benevolentnost a tak to aj v spoločnosti vyzerá. Moja rada, domáce práce že sa slecinke hlava zatočí, beriem mobil, vypínam wifi ...a brigádu zrušiť...nepotrebujete aby decko malo vlastné prachy a cítilo sa ako poloboh.
@scorpionflower1 pri tvojom komentári som si spomenula na tento "citát" ... „Problém je v tom, že s teenagery každý zachází jako by byli hloupí.“
@lylkatomaskova inak, si dobra mama, robis co mozes aby si jej ukazala ze ty si svoj pristup k nej zmenila. Ze jej veris, aj ked sa o nu bojis. A je to velka zmena, oproti tomu ako to bolo do Septembra. Teraz mal byt rad na nej, mala ti dokazat, ze si tvoju doveru zasluzi. Ak by ti to dokazala, verim, ze by ste pravidla postupne este viac povolili. Takto si to ona sama pokazila. Skoda, ze ste boli na nu prilis prisny a neodhadli ten spravny cas, kedy jej dat volnost. To je to co sposobilo, ze sa nastavila do opozicie, a zacyklila sa v tom. Ale to je obcas strasne tazke, vidiet ich ako velkych. Bohuzial, manual na deti v porodnici nedavaju, a veru velakrat by sa nam vsetkym hodil.
@lylkatomaskova ja by som jej v tomto momentalne zrusila brigadu, nabalila domace prace, dala maximalne tlacitkovy telefon, a vodila z a do skoly ako malu a mreze na okno do 18tky🤐odtial - potial...
@dada5000 ďakujem , len neviem ako teraz správne reagovať., no nič uvidím možno dokiaľ príde niečo ma napadne
@lylkatomaskova mala by vediet, ze to co urobila v poriadku nie je a nebudete to tolerovat. Nejaky postih by mala mat. Nie za to ze utiekla, ale ze sklamala tvoju doveru. Ty si da za nu u otca prihovorila (pamatam si z diskusie ze manzel to mal tiez tak prisnejsie nastavene) a teraz sa to obratilo proti tebe. Mne moja dcera povedala, ze najviac jej prislo luto, ked som jej povedala ze som z nej sklamana a ze nie som si ista ci to pojde napravit ( tiez sme kadeco riesili pred rokom, aj ked az takyto extrem to nebol). Az vtedy si moja dcera vstupila do svedomia. Dat jej zaracha nema zjavne ucinok, pojde von ked budes v praci. Nemozes ju strazit ako bachar, chodis do prace a mas este mladsie dieta. tak asi skor vziat jej na 1-2 tyzdne (dlhsie asi nie, potom by si zas mala doma vzburu) mobil a dat jej tlacitkovy. To je pre teenagera vacsi trest ako keby si jej jest nedala. Je to generacia ktora potrebuje socialne siete k svojmu zivotu, tak je nastavena cela. Ak mate starsi model, tak mas vyhrane. Ak nie popytaj sa znamych, ja mam doma 2 take stare, urcite niekto v okoli ma. Ak ma notebook, tak vecer povedzme o 21:00 ti ho odovzda. Ani wifi vypinat nemusis, nie je blba, vie si to spustit, nema 5 rokov. Pohrozit zrusenim brigady by bola tiez moznost, odrezes ju od financii. Mozno to s nou pohne. Ja osobne by som ju na ziadnu brigadu dnes nepustila, to bola asi chyba, tak ale ty si dceru poznas, a aspon si ziskala cas si premysliet si to cele.

@scorpionflower1 keby bola zvladnuta vychova, ten pubertiak by hodil pokec s rodicmi skor a respektoval by ich nie a neutekal z domu. Prepac, ale koho maju tie deti posluchat, ak nie rodica? Ja praveze vidim absolutne neschopnu generaciu bez stipky respektu k druhym a vyslovene egoistickym zmyslanim. A ano, je to vysledok vychovy typu "musime sa porozpravat..." (a nenarazam na slovensku mladez, ale na tu v nemecku-myslim, ze takyto vykvet bude u nas o 10 rokov )