Problém so 16-ročnou dcérou
Ahojte , Obraciam sa na Vás s radou preto budem stručná , neviem ako danú situáciu riešiť a nechcem sa uponáhľať . Včera moja dcéra 16r odišla nepozorovane( tak aby sme to netušili , chcela ísť von a vie , že ja by som ju tak neskoro nepustila ) z domu okolo 22:00 . Prišla som jej na to volala som jej , že nech sa okamžite vráti domov , ona že nie že musí ostať vonku .Vokala som jej písala ona že príde ráno nech neriešim . Potom mi nezdvihala polku noci som prejazdila na aute hľadaním . Jej kamarátky ju zaťažovali tiež lebo som volala všetkým na ktoré som mala číslo . Ozvala sa o šiestej ráno že kde som. Neviem ako sa zachovať ako to vyriešiť . Každá rada nápad mi snáď pomôže . Určite nechcem aby sa jej toto “prepieklo “ len chcem adekvátne dobre zareagovať . Ďakujem
@lylkatomaskova a tiez by som jej povedala, ze po skonceni trestu je to na nej, ze sa ty budes k nej spravat podla toho ako sa ona bude spravat k tebe. Ze ona je teraz ta, ktora nastavi aky vztah budete mat. Ze ju lubis, aj respektujes( povolili ste pravidla) a teraz je rad na nej nech ukaze ona, ze vas lubi a respektuje . (dodrzi tie pravidla). Za pokus to stoji, mozno to zaberie.....
@jjanulienka a ty mas dceru v tomto veku? Asi nie, lebo by ta vymknutie na noc ani nenapadlo. Inak by si sa bala kde tvoja 16 rocna dcera spi a co vsetko sa jej moze stat. Nezelane tehotenstvo nie je to najhorsie co sa moze mladej peknej babe prihodit.
@dada5000 veľmi pekne ďakujem , veľmi pomohlo čo si mi napisala .
@lylkatomaskova nie je zac, budem ti drzat palce, nech to dobre dopadne.
@lylkatomaskova myslim, ze @dada5000 ti dala super navod. Snad zaberie.
@dada5000 veľmi Ti ďakujem
@dada5000 nemam ale sama som mala 16 a viem čo robila moja mama a čo na mna zabralo. Raz ma totálne ignorovala 3 mesiace v kuse a bolo to horšie akokeby mi vynadala a dala mi neviem aké tresty.
Hocičo sa jej môže stat aj keď ide sama v noci prec nie? Chce sa hrat na veľkú nech sa páči 🤷🏽♀️
@jjanulienka tak to ste obe extremne az az, asi podobne povahy? Nerozpravat sa z dietatom 3 mesiace nie je vychovna metoda, to je mocenska hra kto z koho. A zjavne ste ju hrali obe, ked to trvalo 3 mesiace. Ale beriem, ak to na teba zabralo, asi vedela co robi. To by ale maloktory teenager zvladol s prehladom. Vymknutie z domu na noc spada do tej istej kategorie.
@jjanulienka mamy tiez nemaju patent na vychovu. Niektore maju katastrofalne metody.
@jjanulienka presne to teraz praktizujem aj ja ..niekto si mysli že nad neho niet? Ok dolu v pivnici je práčka ,hore umývačka riadu a nech sa páči všetko si môže prať sama ,či pôjde do školy ma netrápi ,či bude mat čisté spodné prádlo tiež nie ..
Nic v zlom, chapem vas strach, ale ja v 16 rokoch som mohla chodit cez vikendy von minimalne do polnoci a ked som sla na disko, tak aj do 3:00-4:00 a pred 17 narodeninami uz som niekedy aj prespavala mimo domu - ale vedeli rodicia, kde som. Nic sa mi nestalo a zijem doteraz :D Mozno dat trochu dlhsiu vecierku dietatu neuskodi ak vidite, ze nie je nejake “problemove dieta. Ak sa bojite tehotenstva, tak treba robit osvetu, aby sa to nestalo, lebo nebudme naivni - v jej veku sexualne skusenosti skor ci neskor pridu a ani skora vecierka na to nepomoze :D
@jjanulienka presne toto na mňa mama skúšala, vtedy som ju volala "pani dominantná" dokázala tym akurát to, že som sa jej od tej doby nezverila s ničím. Takže na mňa to nezabralo. Nebavila sa so mnou vyše 3 týždňov. Odvtedy sme mali nastrbene vzťahy, trvalo roky kým sa to dalo dokopy. To pochopenie, že som jej vracala keď chcela mať nadomnou moc. Nie každý teeneger je na to stavany a mávne nad tým rukou, že to bolo poučné. Ani teraz sa jej nezverujem, aj keď vzťah je dobrý. Keby sa naozaj zaujímala čo ma vtedy sralo a do hĺbky so mnou komunikovala(nebolo treba ani psychológa) tak by to aj teraz bolo iné. Na mňa by skôr zabralo tiež to čo spomínala dada. Nakoplo by ma to.
@nurielka ďakujem pekne
@jjanulienka toto ani nemyslíš vážne...kde sme v roku 5? 🤣
Prišla z prace som zvedavá čo mi bude rozprávať , ach
Ja nechápem , ešte pred dvomi dňami sme mali akciu u mňa v praci , prišla tam za mnou ma pozrieť dokonca na hodinku išla potom von , úplne super nám bolo a potom toto
Ona nič nič a potom výstroji niečo ,
Povedala , že ma takú povahu nevie s tým nič urobiť , že sa snaží ale nevie .
Nečítala som všetko, ale teda mňa zarazilo že prišla domov ráno a potom išla na celý deň na brigádu. To kam chodí po nociach a čo robí keď má energiu ísť ešte robiť?
@lylkatomaskova ale je za tym nieco, taketo spravanie nie je z nicoho nic. Patraj. Ak ti to nechce alebo nevie povedat, tak by som to riesila cez Centrum pedagogicko-psychologickeho poradenstva, objednat k psychologovi. Neplati sa nic. A urcite pomozu, minimalne s komunikaciou. Treba ale povedat ze je to surne, aby ste /si dostala cim skorsi termin. A ked si to nezelas, nejde jej to do zaznamov.
@lylkatomaskova myslim ze v tom nieco je , pisala si ze s jej otcom spolu nežijete vsak? Nieje toto dôvod ? Chyba jej nieco? Hovoríte spolu o všetkom ?
Ja si myslim, ze tu nepomoze mile a laskave slovo.
@lylkatomaskova Toto je už na psychológa. Hlavne to ako ti to argumentuje. Predtým som chápala, že reagovala ako reagovala. Ale už je školský rok a má nastavene pravidlá a urobí toto? Niekto ju ťahá zlým smerom. Naozaj by som šla za psychológom sa poradiť, lebo toto Ok nie je.
Bola spm s ňou v tom centre ,povedali , že je tonormalna baba v puberte nie je v podstate čo riesit že všetko je Ok . Tak rozprávame sa ale asi viac povie kamosksm ako mame
@lylkatomaskova aha, tak ona ma taku povahu. A ked ty budes mat taku povahu, ze jej nieco slubis a nesplnis to? Slubis jej vianocny darcek a dostane nic? Spytaj sa jej, ci aj ty to mozes mat taku povahu, ci jej to nebude vadit.
@0silvia0 ver že to jej vadiť nebude ..taká puberta jednoducho je .ja som vzala moju na dovolenku do Turecka v dobrej viere ,že si chce odychnut a byt so mnou a ako to dopadlo?spravila si tisíc fotiek na instagram s naspulenou hubou a ani raz nešla do mora či bazéna zvyšok čas len na izbe a instagram
@lylkatomaskova No máš to ťažké, asi je taká povaha, že bude rebelovať či budeš prísna alebo nie. Inak ja som bežne bývala vonku v tom veku aj do rána na zábavách, chodila som so staršou sestrou, tak naši mi dovolili a bolo to úplne v pohode, nemala som potrebu rebelovať, jediná podmienka u nás bola, aby som mala dobré známky.
@mirka414 tak ja mam pubertu s deckami uz za sebou, ale taketo skusenosti nemam. A s pubertalnymi deckami sme uz na dovolenky nechodili, sami to uz odmietali.
Co sa tyka problemu autorky, cez okno mi tiez decka neutekali, vedela som vzdy kam idu kedy idu a kedy sa vratia. Ja som ziadne zarachy a tazke pravidla neriesila, vzdy sme sa normalne dohodli.
@lylkatomaskova mne nepríde normálna, prepáč. Ze ma takú povahu? Najlepšia výhovorka.aka môže byť

Nejde to po dobrom pôjde po zlom 🤷🏽♀️
Odovzdať telefón zrušiť brigádu, to školy rovno domov. Keď mas nočnú niekoho k nej zavolať.
Alebo ju vymkni a napis jej že môže ísť tam kde bola v noci.