Problémové jedenie 14-ročnej puberťačky
Ahojte,
Chcem sa poradiť s rodičmi, ktorých dieťa moc nedá jedeniu. Teda aby som bola presná. Moja dcéra bude mať 14 rokov. Mala rôzne obdobia od takého, že jedla všetko, cez také, že sme jedenie podporovali rôznymi sirupmi na podporu chuti.
Teraz sa s ňou už asi rok neskutočne trápim. Všetko, čo uvarím, je fuj. Žiadne jedlo nedoje normálne, veľmi veľa vyhadzuje a mňa ide z toho potrhat. Vie, koľko stoja potraviny, vie, aké je všetko drahé, o všetkom som sa s ňou rozprávala aj keď reakcia bola iba pregulene oči.
V škole nechodí na obedy lebo jej nič nechutilo. Skončilo to tak ďaleko, že mi kradla peniaze a po skole si kupovala čipsy a kolu.
Raňajky sú fuj, rohlik, šunka, saláma, pomazánka.. všetko prehodnotí slovom fuj. Ešte parky sú ok.
Obed povybera niečo z taniera a zbytok fuk do koša.
Ale sladkosti a čipsy to by jedla stále, samozrejme. Jasne, ze jej nedám ale v tomto veku už je problém ju ustriehnut. Príde zo školy, pozrie do chladničky, a radšej si v toustovaci zapečie chlieb. To by jedla nonstop.
Ako by ste to riešili?
nechala dcéru tak....
na tanier si naberá sama jedlo? Lebo ja moje deti učím že nech si naberie toľko jedla koľko zje - aby sa nič nevyhodilo...
slečny v tomto veku chcú byť štíhle, porovnávajú sa - s tým nespravíš nič.
@adri266 anorexia? Toby nejedla chipse a colu
@adri266 anorekticka nie je. Ona sa naje ale oba toho, čo jej chuti. Keď robím rezne zje aj tri. Ale ryža už je fuj. Problém je v tom, že jej nič nechuti, jedla by dookola možno 5 jedál. Rozkazovať si nebude, to nedovolím, lebo stravujem sa doma aj ja aj muž.
@adri266 anorexia? ale kdeže to by isto nedala colu a čispy...to je kalorická bomba...
@adri266 toasty, chipsy a cola? To anorexiou nebude....
Ad autorka: zapojila by som ju do varenia a nakupov, kludne aj nasilu, slecna musi vediet, co to vsetko obnasa a za kazde vyhodene jedlo minus euro z vreckoveho. Toto uz je ,,vymrdanie", ja jedno co naozaj neznasam je, ked sa vyhadzuje jedlo. Resp ju zobrala vydavat obedy ludom, co na to jedlo nemaju.
Zjavne si sa snazila uz po dobrotky s nou a zjavne to na nu nefunguje.
@deti95060810 to je jedno ci si naberie sama. Proste z každého jedla letí niečo do koša. Polievky sú fuj a keď urobím vývar, tak zelenina je fuj a slíže ide vyhodiť do koša. Dnes som robila sote so zeleninou, maso povyjedala, aj si bola doložiť ale všetka zelenina do koša....
@jane1987
@deti95060810 Ale anorexia zacina tak, ze si vybera len nieco a potom uz ani to nieco nebude jest. Pripadne to este dievcata vyvracaju a zmeni sa to na bulimiu.
V skole mame s tymito vecami nemale skusenosti, zial Bohu.
však nie rozkazovať, ale sa jej opýtať čo by dnes jedla...
ja si robím jedálniček na týždeň dopredu - aspoň v hlave a bežne sa deti pýtam čo by si priali tento týždeň navariť.... na čo majú chuť...
však nebuď tvrdohlavá aj ty...
@deti95060810 keď ale zje fakt 5 jedál tak ja ich nebudem variť dookola. Teraz čakám tretie dieťa. To mam každému variť zvlášť?
Ale to si mala napisat hore, ze je iba par jedal dookola, lebo spominala si iba parky 🙂 a vsetko nezdrave.
1. Puberta - mojim tiez chuti maloco, varim par jedal, co si povedia, jedlo nevyhadzujeme. Co nechcu, si nenalozia (nalozia si len maso, zemiaky a zeleninu nechcu). 2. Peniaze mi nekradnu - avsak chipsy, colu maju doma a i tak si kupuju z vreckoveho kopec hluposti. Robia to vsetky pubertáne deti. 3. Verim, ze to je len docasne obdobie a vratia sa k zdravemu jedalnicku opat raz. Uz to pomalicky vidim, ze sa ich jedalnicek, zlepsil. Syn napr. sam od seba prestal pit sladke napoje. Dcera zacala opat zeleninu jest. Treba to obdobie preckat.
to nie je jedno.... jedno je len koliesko na fúriku...
však ak si naberie sama, tak nech len toľko koľko zje - žiadne vyhadzovanie...
pri mojich 4 det´ˇtoch by som ďaleko nezašla aby sme vyhadzovali jedlo....
máš rozmaznané decko ....
@adri266 ona nerieši ci je stihla alebo aká.. a aj tak je, takže nemá problém s tým aby cielene chudla. Ona je proste fajnova. Aj keď ideme do restiky tak už začína vyberať a dáva na bok taniera, so slovami fuuuuuuj. A vo mne vrie.
rozkazovat si nebude? a ty si mozes rozkazovat? preco by mala jest, co jej nechuti a este aj dojedat nasilu, aby si nevyhodila? pises, ze by jedla len cipsy a sladkosti, ale potom zrazu aj rezen a zapeceny chlieb.. vsak ju nechaj na pokoji, nech si moze sama urcit, co jest bude, nie podla toho, co vyhovuje tebe, lebo este z nej tu anorekticku vychovas..
moje decka mali tiez rozne fazy, kedy jedli tiez dokola len par jedal.. vzdy vsetko preslo, zmenilo sa.. nikdy som ich do nicoho nenutila a nemam dojem, ze by mali s jedlom problem... casto si clovek sam ten problem vyrobi a potom place, ze ho ma
...v každom prípade by som určite zvážila návštevu psychológa...hlavne to bude nezaujatý pohľad na vec (a aj odborný, ku všetkej úcte k ostatným mamičkám)
je dosť veľká aby na jedlo rozprávala fúúúj... to by som nedovolila ani malému decku...
neviem si predstaviť, žeby mi 14-ročná dcéra povedala na jedlo "fuj". a ešte aj vyhodila. asi by jej letela rovno spredu... ona nemá predstavu, že teba (a muža) to stojí peniaze? že na jedlo treba pracovať? Ďalšia nesmierne zarážajúca vec je, že ti kradne peniaze. niekde vo výchove sa stala chyba. mám 13-ročnú pubertiačku, drzá je teda poriadne, ale aby vyhodila jedlo alebo ukradla peniaze, tak toto by neurobila ani náhodou. od malička má vštepované, že jedlo je dar a klamať a kradnúť sa nesmie. a takto jej to aj ostalo. ostáva ti zrejme len psychologická poradňa, inak sa to môže pekelne stupňovať. tam nevidím problém v tom, že jej nechutí, ale že poriadne rebeluje... až cez istú čiaru...
To jak naša 11 ročná. Nič neochutná, lebo to neľúbi. Jedla by len kuracie prsia, polievky len dve ostatné sú fuj😩.
@deti95060810 predstav si ze dnes si nabrala sama. Aj tak to nezjedla. Lebo vraj ochutnala a nechuti jej. Jasne ze iné nedostane. Kým som doma ju ustrážim. Ale zájdem za roh alebo von a ona si uteká z komory zobrať to, čo jej chuti, lebo je samozrejme hladná.
@76california no to už s každou blbosťou k psycholog. ...dievča je v puberte o pár mesiaocv, rokov bude situácia opäť OK...
a čo to z tej komory bolo?
A inak sa jej ako venujes? Travite spolu cas mama-dcera, rozpravate sa o beznych veciach pravidelne, aky mate vztah?
Lebo mne to pride, ze si nasla sposob ako ziskat tvoju pozornost a tak vymysla aby si sa jej venovala. Aj ked ma negativnu pozornost z tvojej strany (ze na nu nakricis), ale radsej taku ako nic 🤷♀️
Keby si varila/chystala ona, čo jej chutí? aj keby to dookola malo byť jedno jedlo, pokiaľ je aspoň ako tak nutrične vyvážené.. Ja mám tiež kopu jedál, ktoré nezjem, nechutia mi alebo mi vadí textúra a vyslovene mi idú hore krkom... Vekom sa to zlepšuje, paleta sa mi rozširuje, ale v jej veku som to mala podobne a aby sa mi nemuseli prispôsobovať všetci, tak som sa starala o svoje jedlo sama
@deti95060810
neviem, či to je blbosť, podľa toho, čo píše autorka - ale kiež by to tak bolo, aby to bola len blbosť a prešlo to samo...
Ja som bola rovnaká 🙈 až kým som nezačala extrémne z tých hlúposti priberať.presne v roku keď som dostala prvý menzes. Otec tresol doma po stole pastou len jeden krát v mojom živote....vtedy...a povedal že keď raz prídem domov s tým že som tucna a budeme to riešiť rovno mi dá jednu výchovnú takú akú mi nikdy nedal,že sa mám spamätať. Revala som možno dva večery,nenávidela som ho,nadávala hresila. Ale odvtedy som išla aj s mamkou na korčule aj sme si spolu urobili zeleninový šalát aj som u babky zosrotala rezne so zemiakmi. Pomohla pomyselná dávka od autority....a presne chipsy ...dookola a vkuse....
asi zle varis, ked jej nechuti 😀 v komore mate tie chipsy, ked sa tam chodi najest? ty nie si matka, ty si bachar
@aja143 a ako to riešiš?
@panelacikova no veru jej aj letí za takéto správanie, nemysli, že to nechávam tak. Psychológa sme absolvovali dokonca aj psychiatra a k ničomu sme nedospeli. Tiež ju učím od malého mala, že na jedlo sa fuj nehovorí atď.. je to ťažký oriešok.

Tak toto uz zavana anorexiou. Myslim, ze by bolo vhodne ist k psychologovi.
Este by som skusila to, ze ak jej nic nechuti, nech sa paci, milion receptov na nete, vyber, co chces a budeme to varit spolu, alebo iba ona.