icon

Problémový 17-ročný syn

zenablesku
25. okt 2022

Ahojte chcela by som poprosiť o radu. Neviem co so 17 ročným synom. Cele dni sedí iba za monitorom , nic ine ho nezaujíma ani nebavi. Po nociach s manželom nevieme spávať lebo celú noc hra hry a kričí do monitoru. Už v minulosti mal syn problémy s alkoholom ale to sa našťastie už napravilo no teraz ma trápia tie jeho hry. Ledva ho dostanem do skoly a hned co príde sada za komp a sedi tam aj do polnoci. S manželom sme sa mu to snažili vysvetliť, chceli sme ho brat aj na výlety lenže on nie a nie odtrhnut sa od kompu.😕Sme naozaj zúfalí prosim o radu🙏🙏🙏

zemiakovysalat
27. okt 2022

@zenablesku no tak sa urazi a nevyjde ani z izby, drahy može aj do kvetinača kakat. Zameta stebou ako sa mu zachce... to este bude veslo u vas ...

slnecnica11
27. okt 2022

@zenablesku skus si pozrieť na YouTube Michala Drienika.Ma 66 tis. sledovatelov, robí meditácie, je to mladý chalan, kedysi hrával 12 hodín denne. Snáď to pomôže... Aspoň nejaké tipy od neho.. Držím palce, ak nepomôže, tak isto vyhľadať odbornú pomoc

simca06022011
27. okt 2022

@zenablesku no a sem spejeme, ked nemame u deti autoritu. Tu vobec nejde o to co a ako, ale včas a rychlo. Kym sa rozkyvate bude neskoro. Uz pri problémoch s alkoholom mal byt u psychológa, možno ma sklony k zavilostiam (alkohol, hry... ) .. Ako ho tam dostat? Nabehne po neho muz, náloží do auta a idu. Ze urazí sa? Odrazí sa... Urazí sa este viac, vypne sa wifi este o 2h skor.

@tiika Presne kym je wifi a pc/mobil, nic nevadi... Treba obmedzit "návykovu" látku a nie vsetko okolo...

maranco
27. okt 2022

@nika185 * Som sestra a piviem vám,velmi by ste sa divili, koľko mladých vo veku pod 15 rokov pije, rodičia tomu neveria, ich dieťa je sväté, až kým sa k nemu nevolá RZP a neprídu si pre maloletého do nemocnice *

Mám skúsenosť, 14r dievča večer na akcii, som si všimol že spadlo na zem, keď ju ostatné deti podopierali a vliekli na lavičku. Zisťujem čo jej je, tak opitá. Opustil ju priateľ, v batohu mala fľašu vodky ostalo tam asi 1/4. Odmietala povedať číslo na mamu ani kde býva. Mame povedala, že prespí u babky, tak ani netušila že kde jej dcéra v noci je. Tak jej vravím musíme volať políciu a sanitku nemôže tu ostať na lavičke bez dozoru, čo keď sa začne dusiť zvratkami. Potom sa našiel jej stratený mobil, nasilu odomkol prstom a zavolala mama. Prišla si po ňu, deti ju naložili do auta a išli s ňou.

rebeka7501
27. okt 2022

@zenablesku
@zenablesku na bitku je už dávno neskoro.

tilly
27. okt 2022

Dievčatá, ktoré tu radíte zobrať pc, vypnúť wifi, nadávate autorke, že si s chlapcom nevie rady, ako veľké máte deti???

supermario
27. okt 2022

Ja som psycholog a naozaj neviem co ocakavate teraz, ked uz ma 17. Ani psychologovia nevedia robit zazraky. Kedysi som vsak aj ja hraval hry vo velkom. Boli to vsak sportove hry a priviedli ma k realnemu sportu a teraz sa venujem sportovym klientom. To, co vsak mozete urobit vy je zmierit sa s tym, ze ma cestu ktora je viditelne lepsia nez akekolvek drogy. Z vasho popisu zrejme vas syn pravdepodobne potrebuje istu terapiu, alebo aspon kurz ovladania agresie. Mozno, ze ste o tom poculi - anger management. Teraz je ako silna lokomotiva, ktora sa niekam zenie. Bud sa budete snazit zatiahnut zachrannu brzdu vy rodicia a je mozne, ze sa vykolaji, alebo vyuzijete jeho uz teraz nabratu rychlost a nasmerujetre ho spravnym (spravnejsim) smerom. Hranie hier je momentalne pomerne lukrativne zamestnanie. Ano, pocujete dobre. Na svete su TISICKY hracov, ktori si takto zarabaju a velmi dobre. Znama komunita je napr. Twitch. Hraci streamuju svoje hranie a dostavaju za to peniaze. Samozrejme, ze to nie je jednoduche a ako vsetky prace aj tato aktivita si vyzaduje odhodlanie a vela spravnych krokov, ale myslim, ze by vasmu synovi tato cesta mohla vyhovovat pre jeho buducnost. Z vasho rozpravania sa mi zda a NIE JE TO MOJA PROFESIONALNA RADA, ze vas syn predovsetkym potrebuje momentalne zvladnut svoje emocie, konkretne agresivitu.

0silvia0
27. okt 2022

@ritta86 pise, ze to trva od tohoto leta, nie roky...

arawis
27. okt 2022

Keďže mal problémy s alkoholom… a teraz riesite inu zavislost, tipujem ze je nejaky iny problem za tym. Ak ten neporiesite, bude si stale hladat a nachadzat nieco ine, na com bude zavisly a bude mu ponukat utek od reality ☹. Je to velmi tazka situacia! Vela sil prajem!

mikadooo
27. okt 2022

@zenablesku kks raz by ma zobudil vrieskaním do pc, dostal by poslednú výstrahu, plus scenár, čo sa bude diať, keď sa to zopakuje. Spravil by to druhý krát, môže sa rozlúčiť s počítačom. Potom môže vrieskať tak akurát od zúfalstva, že nemá po nociach do čoho vrieskať.

20mm
27. okt 2022

proste mu povedz NIE. je to tvoj syn a musi ta respektovat. ked tak vypni internet a hotovo. nesmies to nechat zajst velmi daleko..

syslik81
27. okt 2022

ok vyhral nad alkoholom ,vzali ste mu pc a co bude robit teraz? bude silou mocou hladat nahradu .. skusili ste neake kruzky v okoli? alebo najst brigadu aby nemal prilis vela volneho casu na blbosti? sadnite si a porozpravajte sa co ocakava od buducnosti,co by chcel robit ... najst nieco v com je dobry a podporovat ho v tom ... xy chlanov v jeho veku ma onlibne zivot hier a aj nadavky k tomu patria .. vyclenit mu cas aby to neprehanal .. zapriahnut ho do prac okolo domu a zacat sa mu venovat ... nielen dat najest a koniec.. vylety, manzel nech ho uzi prace okolo domu ... a podobne

tiika
27. okt 2022

@zenablesku chcela by som sa vás spýtať, či ma syn nejakých kamarátov? (Okrem tých online). Osobne by som to smerovala týmto smerom. Možno nejaký kolektívny šport, kde by bola fajn partia. Od tých predošlých sa odstriholl.. avšak pre chalana v jeho veku sú ti kamosi veľmi dôležití, potrebuje ich, napĺňajú jeho potreby, robia človeka šťastnejším. Ak by bol medzi chlapcami s normálnymi názormi, dokážu ho pozitívne ovplyvniť, bolo by menšie riziko, že do niečoho spadne a našiel by si iné záľuby..
Jasne, že nájsť kamosov si musí sam, no môžete mu pomôcť vytvoriť priestor a príležitosti 😉

esma25
27. okt 2022

@zenablesku 17 ročný keď pride zo školy a v izbe nenájde PC moze dostat taky nervový amok, že to môže skončiť zle pre všetkých. Máme suseda zavislaka, v lete horuco, keď už všetci spia okná otvorené na ulici a on nadával jak nepricetny a to býva o dom ďalej, podľa mňa vie ze ste slabí naňho a z vašich požiadaviek si akurát brnka
Skus mu prelamat internet. DSL kábel 😄 neviem ci je na PC alebo Notebooku

mvagusta
27. okt 2022

@zenablesku 17r a uz ma aj problemy s alkoholom…?? A co robil syn ked mal 14…15…16r…? Resp co ste robili vy s manzelom v tom case ?

erickatt
27. okt 2022

@zenablesku moj syn ma teraz 23. A ked je doma a vie ze , my rano vstavame po 21.00 musí byt ticho. Inak to muslel vypnut.
Ma svoje povinnosti, neurobil? Nie, ze mu drahy zakazal pc, jaaa som to vylepšila, zakazala som internet. Teraz chodi na VS, ale teda ,,ticho " o tej 21.00 platí stále!!

petra735
27. okt 2022

Toto nemôže byť takto, vypni internet, schovaj mu ten monitor volade na povalu alebo do pivnice. Musíš s ním komunikovať takže na telefóne vymaz všetky hry, atď. normálne ho nauč, toto není normálne, aby 17 ročný chalan robil takýto bordel doma.

kopcek
27. okt 2022

Jemine a to ste ako rodičia dovolili aby to zašlo až k zavislosti na hrach,chudak chalan tak to ma blby štart do života...nič z neho nebude a len vy ako rodičia na to doplatite,ťažko radiť,treba sa dať liečiť

fatima30
27. okt 2022

A čo urobiť so 17 ročným, ktorého vychováva babka a počítač si kúpil sam. Ako zakázať, vypnúť wifi, keď ona ma 72 rokov, synovec neberie do úvahy nič, čo mu povie. On si vie zapnúť wifinu, čo bude strážiť kým on nezaspi? Je to veľmi ťažké múdrovat tu a nemať taky problém ako autorka

minimidimaxi
27. okt 2022

@zenablesku vypnut Wifi a schovať pocitac v tejto faze uz nie je riešenie... Chlapec ma za kratky čas problém uz s druhou závislosťou a vam sa to nezdá čudné? co najskôr by som riesila odbornú pomoc, terapie a pátrala po príčine... Evidentne pocitacom len nahradil alkohol,teraz ste mu vzali aj ten počítač, ale neposkytli riesenie...hadam necakate,ze si len tak zrazu sadne s vami k TV a zrazu je všetko vyriešené...postupne sa bude musieť naučiť fungovat bez a hľadať nahradne aktivity, to nie je len tak...a teda, to ze aj tebe by sa zisla terapia je uplne samozrejmé,a to absolútne nemyslím v zlom....ale jednak su závislosti často celorodinneho razu, jednak ta to urcite ovplyvnilo a jednak sa bojis stanoviť hranice svojmu nedospelemi dieťaťu,to mi nepride v poriadku...

tiika
Autor odpoveď zmazal
tiika
28. okt 2022

@fatima30 mudrovanie 🤷‍♀️ ste na fóre, kde si autorka pýtala rady a nazory; myslím, že každý kto môže a chce pomôcť, napíše.
Ak chcete vedieť, čo robiť v tom vašom prípade, máte možnosť založiť diskusiu ako autorka (ktorá to urobila dobrovoľne), obrátiť sa na odborníkov, nájsť si odbornú literatúru, využiť niektoré zmienené rady, odkazy, ktoré sa vám pozdávajú…a iné.

pitaya
28. okt 2022

Tie nazory typu "zoberiem mu kabel od pc, vypnem elektriku, vypnet net" to tak plati na 6 rocne dieťa :D Predpokladam, ze ten syn nehra hry tyzden, ale uz nejaky piatok...Mame obdobny pripad v rodine, "chlapec" , slobodny, ma 30 rokov, 130 kg, byva u rodicov, hra hry do noci ale chodi do prace a prispieva na domacnost...o takych 10 rokov mozno hranie hier bude ten najmensi problem, ak bude obezny...tu sa hodí "ohybaj ma mamko pokiaľ som ja Janko, neohneš ma mamo, keď ja budem Jano"

vespertine
28. okt 2022

Nečítam vsetky komentáre, len by som chcela povedať, že komentáre by mali písať len ľudia, ktorí majú doma 17-ročneho chlapca (!) a dôverne poznajú jednanie s touto vekovou kategóriou. Lebo aby autorku zhadzovali rodičia 5-10-ročných deti, ktorí si "vedia urobiť poriadky", alebo majú predstavu ako by to robili oni, jej nedá nič. (Hovorím všeobecne. Uznajte že takéto rady sú podobné, ako rady od slobodných žien, že ako mate vychovávať batoľa.)

morgane1975
28. okt 2022

@zenablesku problém je v benevolentnej výchove. Deti od malička dostanú všetko bez námahy a potom nerešpektujú nikoho a nič. Vidím to všade okolo. Deti rozkazuju rodičom a ti čušia. Potom deti vyrastú a rodičia si s nimi nevedia rady. Môj partner ma so synom taký istý problém našťastie však jeho syn nebýva s nami. Ja by som odporučila návštevu psychológa.

morgane1975
28. okt 2022

@maranco kks akože toto je sila…. To keď povie matke že ide spať k babke tak ani nezavolá či tam dcéra ozaj je??? Ja to robím vždy a to mám už dospelé dieťa.

fatima30
28. okt 2022

@vespertine presne o tom som písala. Pretože kritizujú a nerada.

tilly
28. okt 2022

@vespertine presne o tom som písala aj ja. Nad niektorými radami mi zostal rozum stáť. Čo platí na 10 ročné dieťa, neplatí na 17 ročného... ja mám tiež 17 ročného a uprimne, neviem, čo by som robila. My máme s tým mojim zas iné problémy... neviem, deti sa vyvíjajú a nejako kreuju. Kedy to nechať na nich, nechať ich padnúť na hubu, dokola vysvetľovať, kedy ich už "zavrieť na psychiatriu" ... neviem, kde je hranica.

tilly
28. okt 2022

@morgane1975 návšteva psychológa nepomôže. To by tam chlapec musel ísť dobrovoľne a spolupracovať, čo evidentne nebude.

0silvia0
28. okt 2022

@tilly
@vespertine no veď to, najlepšie sa vychovávajú cudzie deti.