Problémový menzes u 14 ročnej
Pred mesiacom som dovŕšila 14 rokov, menštruáciu už mám asi rok a pol, ale veľmi to bolí, točí sa mi hlava celý čas a trvá väčšinou 8 dní, mesačné meškania sú okolo týždňa. Skúšala som aj tabletky ale až tak to nepomáha. Chcela by som ísť ku gynekológovi a chcem vedieť či to nie je blbosť. Poraďte mi prosím ja sa tak hanbím a navyše by som sa chcela informovať aj o tom očkovaní proti rakovine krčka maternice a moja moma hovorí, že je na to ešte skoro.
@neitl asi by bolo dobre poradiť sa s gynekológom. Výber si niekoho, kto ti je sympatický. Hamblivost mu môžeš spomenúť, ale aj tu bude treba prekonať. Možno ti urobí len ultrazvuk cez bruško. Ale lepšie je s ním sa poradiť a ak by to bolo až také nezvladnutelne, môžeš vyšetrenie odmietnuť. Len tie bolesti pri menzese nemajú byť až také bolestivé. A doktor by mal nájsť príčinu a pomôcť. Nech bolesti pominu.. držím palce.
@lienkaviva no ja som mala 15 keď som bola 1. krát a mama so mnou nebola...
@neitl určite skoč k lekárke... nie je to blbosť a isto to nebude na škodu... čo sa týka tých bolestí, tak Ti určite bude vedieť pomôcť a poradiť. Ak sa hanbíš, tak si vyber ženu. Ja som síce prvú lekárku mala katastrofickú ale momentálne mám veľmi príjemnú lekárku a som spokojná. Iste nie je to príjemné niekde sa vyzliekať a "ukazovať sa", ale musíš to brať tak, že tá pani doktorka si to vybrala, takže jej tá práca nevadí a hlavne má snahu Ti pomôcť (teraz nehocorím o tom, keď je lekárka protivná a podobné nepríjemné prípady) Držím palce 🙂
Preco by to mala byt blbost? Chod ku gynekologovi, pozrie ta ci nemas nejaky problem a navrhne riesenie. Je to podla mna to najlepsie co mozes urobit ked mas taketo problemy. Nie je to normalne aby ta dni takto trapili
Ďakujem všetkým a keď mám 14 tak to mám ísť asi k detskému gynekológovi ci?
Bolestivá a dlhá menstruacia je určite dôvodom na návštevu gynekologa. Skús zavolať sestričke ku lekárovi gynekologovi kde chodí tvoja mama či ťa zoberú a podľa mňa vôbec nie je skoro riešiť aj očkovanie proti rakovine krčka maternice. Chválim tvoj zodpovedný prístup v tvojom veku a keď si prečítaš aj na nete najefektívnejšie je očkovanie je dievčat vo veku 10-15 rokov. Držím palce
@jankalukasova no a prihlášku do karty podpisuje zak.zastupca ak nemáš 18 tak preto som 1xmusela ísť s mamou, potom som chodila sama
@neitl urcite chod doktorovi. ale co sa tka toho ockovanie. to je blbost. sam gynekolog mi povedal ze je to zbytocnost. je to biznis. tak sa minimalizovat riziko aj bez ockovania
Ja som bola tento mesiac tiež s dcérou 1x, bude mať 14 až na jar. Najprv frflala keď zistila, že som ju tam objednala, ale mala tiež nejaké problémy a ja som sa o ňu bála. Boli sme u detskej gynekologičky. Teraz som kľudná, lebo viem, že je v poriadku. Určite sa s mamou o tom porozpravaj. Ešte keď ja som bola v tvojom veku, tiež som mala také neskutočne silné bolesti, ale už sa mi to našťastie upravilo. Vtedy som sa ja hanbila o tom s mojou maminou rozprávať, dnes viem, že to bolo hlúpe, bolo by sa to riešilo a ja som nemusela zbytočne tak trpieť. Preto sa snažím s mojou dcérou o týchto veciach rozprávať aj keď nie vždy jej to je príjemné.
@lienkaviva ani nič mama nepodpisovala... išla som normálne k doktorke, zobrala si občiansky, založila kratu a bolo... ako nehádam sa, ale viem, že ani v škole som rozhodne nebola jediná, čo chodila k ženskej, podaktoré spolužiačky, dokonca bez vedomia rodičov...
@jankalukasova ja som podpisovala v karte záznam o výsledkoch vyšetrenia, ale neviem či je to povinné prísť s rodičom. Ty si už mala vtedy 15 a občianku, ona má len 14.
@neitl este som zabudla, že keď som bola s dcérou, tak sme sa dohodli, že počas vyšetrovania tam nebudem, tak som sa najprv porozprávala s doktorkou a potom pred samotným vyšetrením som s ambulancie odišla. Hoc doktorka sa pýtala či radšej nechcem ostať, ale mala som s dcérou dohodu, tak som ju nechcela sklamať
@jankalukasova ale zakladateľka má len 14 občiansky ešte nemá .... ale je jasné že sa dá ísť aj samej ale neviem ja kebyže mám dcéru idem s ňou..tak som ti to myslela...ja čo si pamätám som bola celá rozklepana a bola som rada že je tam mama so mnou 😉
Ok. Ešte raz ďakujem. ☺☺
prekonzultuj to s maminou, a urcite ta objedna detskemu gynekologovi...nemusis sa bat,nie je to nic strasne 😉

Nie je to blbosť. Ved ak máš bolesti a iné problémy tak by si ku Gyn mala ísť . Veď aj ja keď mám tak idem. Nech ťa mama objedná ku Gyn a o tom očkovaní sa poraďte s dr. Nemáš ešte 18 takže musíš ísť aspoň 1x s mamou. Ja som bola 1x keď som mala 17r. s mamou a potom som chodila už sama (menštruáciu som dostala až v 17)