icon

Problémový teeneger a Diagnostické centrum Záhorská Bystrica

riverrein
16. sep 2016

Dobrý večer mamičky, stojím pred najťažším rozhodnutím môjho života...ani neviem, či som vybrala správnu kategóriu "Prežívame to isté", ale akosi podvedome cítim, že nás tu je s podobným problémom viac...veľmi, veľmi by som chcela poprosiť najmä tie, ktoré máte priame skúsenosti s vlastnými "problémovými" synmi a ich pobytom v Detskom diagnostickom centre v Záhorskej Bystrici v Bratislave. Zvažujem dobrovoľný pobyt, teda na dobu tri mesiace. Všetko dostupné na nete som si preštudovala, ale chýba mi práve pohľad z druhej strany, teda od tých, ktorí to prežili, resp. si niečim podobným prešli. Môj chlapec mal minulý týždeň 15 rokov /deviatak/ a obávam sa, že tým ako sa ho snažím sama "napraviť a usmerniť" strácam drahocenný čas a všetko začína ísť samospádom len k horšiemu /partia starších delikventov, škola, vzťahy v rodine, neskoré príchody domov, klamstvá, fajčenie, toto leto 4x alkohol.../. Len mi prosím nepíšte "supermatky" ako by som to mala robiť, verte, že som robila maximum vrátane návštev u psychológov, spolupráce so školou....je mi strašne, srdce mi ide puknúť, ako ho môžem sama dať "zavrieť" ?! Prosím, ozvite sa mi, hoc aj do IP....Bojím sa, že urobím rozhodnutie, ktoré neskôr budem ľutovať a vyčítať si, že som nezabojovala viac a nedala mu šancu ....

Strana
z2
esther03
18. sep 2016

@dominika7990 presne taky je ta zahorska bystrica- DC pre chlapcov

esther03
18. sep 2016

@riverrein zradcovia budete ci to pojde cez sud alebo nie...Ja by som sla cestou "na vlastnu ziadost" nakolko ak bude nejaky problem, mozes prelozit, ak to pojde cez sud, na vsetko- teda kazdu zmenu budes potrebovat rozhodnutia sudu, odporucania socialky...atd. Chlapec, ktoreho som ti spominala, tam isiel na podnet sudu, doteraz- ma uz takmer 30, obvinuje rodicov, ze si ho nezastali a dovolili to.

riverrein
autor
18. sep 2016

@esther03 veď ale princíp predbežného opatrenia spočíva v tom, ak sa nemýlim, že sociálka podá podnet na súd a ten rozhodne bez ohľadu na vôľu rodiča /nemá jeho vyjadrenie žiaden vplyv na rozhodnutie súdu/, kde pobyt rvá 6 mesiacov....druhá forma je práve vôľa rodiča, čo je ten tzv. dobrovoľný pobyt . No a samozrejme je rozdiel v dĺžke pobytu, kde sa hovorí v tomto dobrovoľnom prípade o troch mesiacoch. No a keby som ho aj chcela preložiť, tak v rámci diagnostických centier pre chlapcov od 15 do 18 nie je kde ....

riverrein
autor
18. sep 2016

@zab37 prosím ťa, v ktorom DC bol ? Predpokladám, že keď na 3 mesiace, tak to bolo na tvoju žiadosť, čiže dobrovoľný pobyt.

dominika7990
18. sep 2016

@riverrein Co ak ti ho tam nechajú aj do 18ky? Neviem po tých problémoch co momentálne boli v médiách by som fakt išla radšej na vlastnú 🤔 Ci ta bude obviňovať alebo nie to už neovlivnis. Prvé dva mesiace budeš aj tak ta najhoršia osoba na svete. Potom už záleží len od toho ci si z toho pobytu niečo vezme alebo nie.

esther03
18. sep 2016

@riverrein ano, presne o tom hovorim, v podstate sa zrieknes na urcitu dobu prav rozhodovat o svojom dietati. Nikdy nevies, co sa moze stat, ist formou sudu resp. socialky je vzdy na hrane, lebo rozhoduju ludia od stola bez moznosti, ze mozes svoje rozhodnutie zmenit. Prepac, ze ti to hovorim, ale je dost alibisticke dat to formou sudu len preto, aby ste v ociach dietata neboli zradcovia. Stoj si za svojim rozhodnutim, ak si presvedcena, ze je spravne, nes zan zodpovednost, nehadz zodpovednost na tych druhych, aby si v ociach decka bola za peknu. Ak mu diagnostak pomoze bude si to gesto vazit bez ohladu na to ci si rozhodla ty alebo sud a ak mu nepomoze bude vas obvinovat tak ci tak. V prvom rade ty sama (resp. s manzelom) musis byt presvedcena o spravnosti svojho rozhodnutia a o tom, ze toto je mozno jedina (posledna) sanca ako mu pomoct a vycerpali ste uz vsetky dostupne moznosti.

zab37
18. sep 2016

@riverrein no my sme mierne iný prípad. Riešli sme drogy a stým súviselo správanie. Lutujem že sme cez kurátora nedotiahli liečenie ked mal 15. Možno by bolo teraz inak..... ťažko povedať. Na strednej sa to ešte zhoršilo. Ale liečenie ho dostihlo ked mal 19. súdom nariadené... avšak len na 3m. To čo sme si s ním prežili za tých niekoľko pár rokov ťažko opísať..... preto viem pochopit tvoju bezmocnosť, strach, hnev, ľutosť ..... dobre si pamätám ako to bolo ked to začalo....a poznačilo nás to všetkých. Mať tak moc zmeniť toto všetko..... dieťa ktoré si vychovala, učila ho chodiť, jesť, trápila sa s chorobami, s učením zažili veľa srandy.... sa zmení na nepoznanie, na zlý sen, z ktorého nie a nie sa zobudiť......
Držím ti veľmi palce, prajem veľa sily zvládnuť toto obdobie, nech je naozaj len prechodným a chlapec sa spämatá.

riverrein
autor
19. sep 2016

@zab37
@mikys1
Dievčatá ďakujem vám, dnes som sa rozhodla aj na základe vašich osobných skúseností, už nemôžem čakať, lebo čas sa naozaj nedá vrátiť....mikys - je mi to strašne, strašne ľúto...rozhodla som sa pre predbežné opatrenie - nie z alibistických dôvodov, ale po veľmi podrobnej diskusii s odborníkmi, ktorí s týmito deťmi pracujú a po ich vyslovenom doporučení pre túto formu. Vec je natoľko vážna, že polemiky o tom, že sa skrývam za iných, resp. hádžem na nich zodpovednosť už nie sú na mieste...ešte raz vám ďakujem a prajem už len pekné /v rámci možností/ chvíle . Držte nám palce - budeme to potrebovať....

mikys1
20. sep 2016

@riverrein držím palce nech to dobre dopadne

elief
20. sep 2016

@riverrein drzim palce, ja som sa nezapajala do temy, ale sledujem ju, mam tiez zo synom problemy, bola by som rada, keby si niekedy napisala, ako sa synovi vodi. Myslim na vas, nech sa vsetko urovna, nech sa chlapec dostane na spravnu cestu.

aniicka24
16. mar 2017

@riverrein ahoj viem ze uz presiel daky cas od vtedy ako si riešila toto ale ako ste dopadli? Mam syna 13r a riesime podobne priblemy dnes sme boli v diagnostickom centre na pohovor dala som aj ziadost a ma cas na zmenu mam s toho strašne zvlastne pocity ale ja uz neviem ako dalej s nim tak uvidime

cherry1981
29. okt 2017

@dominika7990 ahoj prosim ta, ked davam dietado diagnostickeho centra, na zaklade vlastneho rozhodnutia/zaskolactvo,uteky z domu,kradeze..../Ako sa postupuje? Ked mi tam dieta nebude dobrovolne chciet nastupit? Sama si ho tam zaveziem? Do lietavskej lucky?

emilia25
29. okt 2017

Pred par dnami som mala na navsteve brata ktory ako pubertak skoncil v nejakom ustave neviem presne ale co sa tam robilo som zostala v uplnom soku.nastasie on ze mal pri sebe na izbe jedneho co sa ho tam bali takze bol pod jeho ochranu ale ako nahle prisli novy chovanci ako prve dostali nakladacku aj v noci aj od 5chlapcov a vychovavatel ten sa na to dival a smial sa.som si normalne myslela ze si vymysla ale ked mi to potvrdila aj jeho priatelka co tam bola tiez som fakt nechapala.

bubu666
30. nov 2017

Ahojte, tiez mam problemy so 16 rocnym synom. A zvazujem pobyt v nejako reedukacnom centre, ale bojim sa, ze sa odtial vrati v ovela horsom stave. Prosim ak mate osobne skusenosti, poradte, mam ho tam dat, alebo nie
Ma nevhodnu partiu, alkohol, makke drogy, ....

dominika7990
12. dec 2017

@cherry1981 ahoj až teraz som si našla správu. Ako ste dopadli? Odviezla si ju tam sama? Lebo sama si ju tam mozes odviezť mna viezla sanitka s políciou keďže som z domu utiekla 🙈

Strana
z2