icon

Problémy s 11-ročnou dcérou

2. máj 2025

Ahojte, mám 11 ročnú dcéru. Je teraz v puberte, ale nieje to iba toto obdobie. Problem je, že je vyslovene hrozne nepríjemná. Je drzá, vkuse ofučaná, neskutočne nevďačná a ani len neotvorí ústa keď sa jej niekto niečo opýta, len otočí očami alebo vypustí nejaký zvuk … vždy taká bola. Pritom my s mužom sme normálni veselí ľudia. Nechcem riešiť prečo je taká atď - je taká povaha, podľa mna sa to nikdy nezmení, komunikujeme s ňou veľa, boli sme aj u psychologičky. Všetko vždy v poriadku … Sem tam ma aj dobre chvíle a vtedy je to úplne iné dieťa. Chcem riešiť seba. Každý deň sa na ňu teším ako príde a pôjdeme niekam/budeme niečo robiť, ale ona hneď ako príde vo mne zhasne každú radosť. Hneď len drzo odvrkne a odíde. Záujem nemá o nič. Aj dnes chcem jej urobiť radosť, že ideme na zmrzku do mekaca po škole a celu cestu je nepríjemná, odvráva, je zduta atd … ja sa s ňou otočím a pôjdeme domov, ale takto je to vo všetkom a stále … ona si to neuvedomí. Nieje tam ŽIADNA sebareflexia. Jej je to jedno. Milujem ju najviac na svete mám len ju, ale ona zo mna vysáva energiu. Koľkokrát som už nevládala a radšej sa vrátila z polcesty s ňou. Chodíme často na dovolenky a poviem Vám je to hrozné. Netešim sa nato vôbec. Nič jej nieje dosť, nevyhovuje jej. Častokrát rozmyslam na tých dovolenkách aké krásne by tu bolo byt s niekym s kým si to aj užijem - porozprávam sa, budeme mat pekný čas … S ňou len nechápem kde sme urbili chybu, že je taká nevďačná. Častokrát sa prichytím pritom ako rozmýšľam kedy bude mat 18 a odsťahuje sa .. večer mi je to potom vždy ľúto a poviem si zajtra si to užijeme .. a hneď ráno príde vytriezvenie .. Absolútne som sa nenašla v tom, že deti Vám vracajú lásku … ona jej dostáva veľa od nás aj fyzicky, ale od nej to prichádza asi nejakých zvláštnym spôsobom. Nečakám rady, je to len taký chvilkovy výlev …

rejka7
2. máj 2025

Ja ťa chápem, tiež niečo vymyslím, teším sa a ohlas u dcéry je 0 bodov. No tak sa aspoň sa poteším ja🥹. To bude asi aj taká povaha, tak s tým sa len nejako zmieriť, ak sa dá. Povedať si, že má aj dobré vlastnosti, že vekom sa umúdri, nájde si chlapca a bude mať svoj program. Matka vkladá veľa nádejí do jedinej dcéry, keby sú dve deti, nejako sa to rozloží, človek lepšie zvládne, nie je taký upätý, aby to jedno dieťa sa malo najlepšie. Napadla ma tá Nela Slovaková, čo bola voľakedy v reality show. Tiež bola taká ľadová kráľovná, žiaden úsmev, radosť, ofrflala všetko. No ale okolo seba si vedela zariadiť takú skupinku posluhovačiek, vedela manipulovať, asi tu show aj vyhrala a má sa dobre, v bulvárnych novinách o nej píšu, stále, stále nejaká exotická dovolenka, prachatý fešák, s nejakým hokejistom, či futbalistom chodila, handry luxusné, nie je žiadna hlupaňa, ona diriguje a druhý skáče 😁. Veď to nie je zlé, že dcéra je taká svojská, tak sa musíš na to pozerať.

althejka
2. máj 2025

Ja myslim ze ju nemusis uz az tak " riesit" , skor zacni riesit seba, nech si ty v pohode a nemas pocit ze si za "dobrotu ma zobrotu" ,obcas si ti okolo zacnu vazit veci az ich zacneme robit menej. 😀 Ja nicim zivot dvanastrocnemu v pravidelnych intervaloch a od 11 to zacalo v plnej parade. ale uzivam si to, tiez som asi nebola ukazkove tutu nunu pubertalne decko. sak ono sa to zlepsi 👍

autor
2. máj 2025
@jumama

Uvedomujem si, ze teraz poviem nieco bolave, tak prepac, autorka.

Vies, mnohe deti striedaju kruzky. To je uplne normalne. Hlada sa, skusa, co jej sadne.
To ze trener povie ze je talent - co to meni na tom, ci ma alebo nema dieta z toho radost? Chces potesit a respektovat dieta alebo trenera?

Mnoho rodicov nacisto skazi detom chut sportovat, pretoze mnohe sportove kruzky su stavane vykonnostne. U nas tak bola dokonca aj tanecna aj spevacky zbor - dieta by aj chodilo rado, ucit sa na nastroj, ucit sa spievat, zatancovat si, ale ak nechodis na sutaze, nemame o tebe zaujem? Predstav si, ze si dospelak, ktory chce vo svojom tempe chodit na jazykovy kurz a budu ho tam nutit do sutazi atd... povedala by si tomu razne nie.

Autorka, skus sa trosku zamysliet - ty mas svoje ciele, co chces aby dieta splnalo, a ked ich uz nechce splnat, tak ta to hneva. A to dieta citi ambivalentnost toho co robis - lakas ho kamsi, na sladucku odmenu. A ked to nechce, lebo nema prave chut, tak ju v duchu neznasas a nenavidis. A ludia, to su ti take cudne tvory, ze oni to vycitia. Vycitia tu tvoju zmes pocitov.

Je to strasne odo mna to hovorit, no zial mam takuto svokru. Je na jednej strane dobry clovek, vyborna gazdina, kucharka, starostliva mamina, ale tiez toto robila cely zivot a robi svojim detom doteraz - pridite a chovate sa, ako si ja zelam, potom som sladka mamicka, co vas polubka. Co na tom, ze mate uz 45+? Neopovazte si spravit po svojom, to neznasam. Nedam to ale najavo, aby ste predsa nevideli moju skaredu nesuhlasnu tvar... Ale vies co, autorka? Ta jej nevola sa da vtedy krajat vo vzduchu. Ja som na to strasne citliva.

Ak chces mat s dcerou dobre vztahy - ries seba, porozumej sebe. Porozumej, ze ta tvoja ambivalentnost je tvojmu dietatu citelna a preto mate vztah, aky mate. Lebo ono citi, ze ked neskace ako povie mama, ze ta mama ho za to neznasa.

@jumama absolútne jej nikdy nenútim svoje “ciele” Píšem jasne, že ona si vyberie krúžok. Ale áno keď zaplatím na 4 mesiace 250€ za krúžok lezenia očakávam že tam to dieta bude chodit, keďže si ho sama vybrala. Zmrzku si tiež vybrala.

vevapeto
2. máj 2025

Autorka to čo píšeš prežíva asi 50% mamičiek detí v puberte. Zažívam to aj ja. Niekedy by som dcéru roztrhla v rukách , tak ma vie nas.ať. A či je rozmaznana? Asi je, neviem, dám jej čo si praje, vie mi aj pomôcť, dobre sa učí, nič nepreháňam a myslím, že ju vychovávam ako 90% rodičov. Treba to asi len vydržať.

autor
2. máj 2025
@zooeynka

Autorka caka zazracnu radu a z rozmaznaneho fracka caka mile 11 rocne dievcatko. A nechce pochopit ze dieta robi len tolko kolko mu je dovolene. Ofrfle dovku? Sorry viac s nami nejdes. A autorka by dcere aj do zadku vliezla, aj za nu dychala a nevidi ako sa jej tymto pristupom podarilo vychovat nevdacneho spratka....

@zooeynka a kam teda odporucas aby išla keď ofrfle dovolenku? máme ísť oddelene alebo neist? Len sa pýtam na radu.

loliki
2. máj 2025

Asi nie si sama. Máš len jednu dcéru? Berie to za samozrejmosť, že má a dostáva všetko. Môžeš ju poslať do detského tábora a vy na dovolenku.

januska12323
2. máj 2025

Decko na tábor a vy na dovolenku.

inulik46
2. máj 2025

Davat ti rady ... to si nedovolím.
Ale ... ver mi, ze niekedy asi kazdy rodic premysla nad tym, ako zvladnut vychovu detí a pripravit ich do zivota. Nikde nie je napisaný návod, ako spravne vychovavat ... a kazde dieta je iné... co platí na jedno, neplatí na druhé🙂
Zastav sa, nadychni sa a ... povedz dcere, ze ju lubis, ze tu budes pre nu vzdy ... ale ze odteraz budu platit urcite pravidla, ktore bude dodrziavat ako kazdy clen v rodine. Zapoj ju do chodu domacnosti, do domacich prac, nech si gula ocami, neries s nou jej volny cas, kruzky, ked chce nech je zatvorena v izbe.... bez PC, bez mobilu. Ty potrebujes byt silna a nad vecou.
Urob si svoj program, tes sa z malickostí.
V mozete ist s muzom na dofču, ona do tabora.
Vsetko sa da ...

ukgirls
2. máj 2025

dceru strc do letneho abora a chod s muzom na dovolenku .. nepises o starkych - tych nema? moja tiez zacina vystrkkovat rozky ale ma respekt a staci zvysit hlas a ukludnis a ... kazdopadne prestat okolo nej lietat .. kupovat jej veci a zapriahnut do domacich prac.. a vyckat az ju to prejde .. jedneho dna snad ano a ak nie -odstahuje sa ...

hylary
2. máj 2025

Typický jedináčik.. čo dodať

reanda
2. máj 2025

jumama ti napisala pravdu, ale ty to nechapes.. ked nejdes na dovolenku s dcerou, tak nemas dovolenku? necitis v tom tu ohromnu zataz pre to dieta? na nej stoji a pada tvoja spokojnost.. ked sa ona nechova tak, aby ta potesila, tak ty nemas zivot.. nevies sa potesit inak, lebo povazujes za zdroj svojej radosti dceru a ked nemozes mat radost spolu s nou, tak ju nemozes mat vobec.. chudak decko.. sa nedivim, ze sa odtahuje od teba, vsak byt takto nastrojom niecieho stastia.. skus jej dat na nejaky cas pokoj.. vobec ju neries, nic s nou neplanuj, nechaj ju, nech si zije, ako chce a ty skus tiez zit chvilu svoj zivot bez nej a naplnat si ho inymi radostami, ako chodit s dcerou do mekaca.. uvidis, ci sa nieco zmeni

tairyx
2. máj 2025

Autorka, ak ste boli u psychológa a jeho záver bol, že je všetko s vašou dcérou v poriadku, potom je to zmes jej povahy, puberty, a zrejme aj vášho prístupu. Ja mám doma podobnú dcéru, tiež bola taká od detstva, vždy som hovorila, že jej by bolo jedno, keby ma našla niekde na dlážke odpadnutú, že by ma týždeň prekračovala nahnitú a ešte by bola urazená, že čo som si to vôbec dovolila. Ona však má diagnózu, čiže to vyplýva z nej. U vás bude potrebné asi dcére ukázať, že nie je kráľovná, ktorú bude každý ofukovať, aj keď verím, že je to pre teba hrozne ťažké, zvlášť, keď je to jediné dieťa. Ak ti môžem poradiť, tak skús pracovať hlavne na sebe. Začni sa venovať sebe, choď ku kamarátke, choď na zmrzlinu s manželom, bez nej. Nechajte ju tak. Keď nechce, nechce. Ja som jednu dovolenku preplakala. Potom sme už nechodili, nestálo to za to.

sella38
Autor odpoveď zmazal
autor
2. máj 2025
@reanda

jumama ti napisala pravdu, ale ty to nechapes.. ked nejdes na dovolenku s dcerou, tak nemas dovolenku? necitis v tom tu ohromnu zataz pre to dieta? na nej stoji a pada tvoja spokojnost.. ked sa ona nechova tak, aby ta potesila, tak ty nemas zivot.. nevies sa potesit inak, lebo povazujes za zdroj svojej radosti dceru a ked nemozes mat radost spolu s nou, tak ju nemozes mat vobec.. chudak decko.. sa nedivim, ze sa odtahuje od teba, vsak byt takto nastrojom niecieho stastia.. skus jej dat na nejaky cas pokoj.. vobec ju neries, nic s nou neplanuj, nechaj ju, nech si zije, ako chce a ty skus tiez zit chvilu svoj zivot bez nej a naplnat si ho inymi radostami, ako chodit s dcerou do mekaca.. uvidis, ci sa nieco zmeni

@reanda vďaka za názor, ale máš veľmi malo informácii a preto viem povedať, že v tomto si mimo.

senta_sofia
2. máj 2025

Ona dobre vie, ze mas len ju, tak to patricne zneuziva. Je si vedoma svojej pozicie. V situaciach, ked to deti prezenu, funguje dobre zrkadlenie. Aky si ti ku mne, taka budem ja k tebe. Zaklad je neposrat sa z nich. Mozeme byt kamarati, mozeme diskutovat, ale partnermi sme dovtedy, dokedy sa navzajom respektujeme. Ty sa jej az prilis snazis vyhoviet.

oslo1
2. máj 2025

Ja som Bola aupair v rodina,kde bolo taketo dievca, tiez vecne ofucana, cela rodina SA jej strkaka do riti. Ja som z toho Bola nesmierne unavena.

Ja mam tiez jedinacika, tiez Mal parkrat take maniere, tak som to stopla. Svet SA netoci okolo neho. A on to vie.

maminkadeticiek
2. máj 2025

Jedna psychologicka minlraz povedala,ze ked ma dieta problemove spravanie musi zazit sokovu situaciu.Skratka sok,ktory ho preberie.Napr.ze by ste planovali dovolenku a jej povedali,ze nepojde,lebo vsetko povazuje za samozrejmost a nevie nic ocenit a byt vdacna.Naozaj to bez zavahania dodrzat,toto by mohlo riadne zamavat jej vnimanim a byt dostatocnym budickom.Naor.Ale da sa ju zosokovat aj inak.

luteam
2. máj 2025

Nechcem sa ta vobec dotknut nemyslim to zle, ale napadlo mi ci nahodou nemoze byt sociopat, ze skratka neciti emocie nevie byt empaticka trosku mi to tak pride z opisu. Na tvojom mieste by som skusila zapatrat tymto smerom, lebo mne osobne jej spravanie nepride normalne, ak to teda ozaj nie je len pubertou co pises, ze nie, ze vzdy bola taka

evienmk
2. máj 2025

Ahoj,
1. keď príde zo školy, tak ju nechaj, neorganizuj si s ňou program.
2. Ty sa zameraj sa na svoje koníčky (počúvaj pesničky, podcasty, príroda, film, ručné práce,...)
3. rešpektuj ju, ak nemá problémy s dochádzkou v škole, drogami a alkoholom, tak sa nerúcaj
4. ak ona nevie vyrobiť darček pre Teba na narodky, tak jej narodky ignoruj
5. nauč sa žiť svoj život, neži ten jej, lebo ona potrebuje svoj priestor
6. nerob z nej boha, lebo Boh to potom takto opláca

nika23t
2. máj 2025

Je rozmaznana, úplne neempaticka, bezcharakterna, podľa atvojho popisu. Vykašľala by som sa na nejaký spoločný program. Má 11, pár hodín zvládne byť aj sama, urob si program s manželom. Veci jej dávaj za "odmenu", nie, že najskôr Pc a potom pomoc, ale naopak. Keď pomôže, potom jej dovoľ, čo chce. Vreckové tiež. Nech si tu odpracuje, nech si skúsi veci aj z inej strany. Keď chce krúžok, nech si ho zaplatí a Ty jej ho preplat, keď vydrží nejaký čas. Aké požičaj, také vráť. Ale to by si musela mať trpezlivosť a pevnú vôľu, lebo toto je pre rodiča ťažké, takto jednať. A v Tvojom prípade neviem, či už nie je neskoro.

autor
2. máj 2025

…radíte tu dať ju do tábora a ísť na dovolenku … to by ste proti jeho vôli (sakozrejme do tábora nechce) strčili ako tu opisujete svoje decko do tábora a išli si užívať pokojnú dovolenku … To určite ..

bielasovicka
2. máj 2025

Ci sa jej chce, alebo nechce,pôjde. Ma 11,rozkazujete vy, rodičia, nie ona.

tairyx
2. máj 2025

Autorka, ženy sú tu k tebe kruté a ty sa prirodzene brániš, ja to chápem.. dostala si tu veľa rád, to, čo sa ťa dotklo skús odfiltrovať a skús sa na situáciu pozrieť objektívne.. nemusíš konať hneď, postupne. Ak chceš niečo zmeniť, musíš začať od seba. Ja ti držím veľmi palce. Poznám to, takže viem, čo prežívaš.

bielasovicka
2. máj 2025

Povedz jej, že buď bude normálna na dovolenke, alebo bude tábor. Nech si vyberie.

levi767
2. máj 2025

Ja píšem asi dieťa, ktoré nikdy mamu nemalo a starala sa o ňu babka. Nikdy sme toho veľa nemali, žiadne dovolenky nič. A áno mala som to svoje toxic obdobie ale napriek tomu som stále niekde mala trochu sebareflexie. Na druhej strane prave deti, ako opisujes ty ma vzdy sikanovali. Nevravím, že to je pravidlo ale bohužiaľ, tvoje dieťa je riadne rozmaznané.. a dávala by som si pozor aby to nevygradovalo aj do toho, čo sa dialo mne. Moj priatel mi vždy hovoril, že keď on začal mať náznaky, že bol hentaky tak mu letela facka a hotovo... netvrdím, že to máš aj ty robiť, ale niečo by som určite začala.. a ešte jedno dopisem, čo by som ja dala za takú mamu🙂))

kofa77
2. máj 2025

My sme tak spravili, s tym taborom… este dlho sme tym pobytom strasili😄.

autor
2. máj 2025
@tairyx

Autorka, ženy sú tu k tebe kruté a ty sa prirodzene brániš, ja to chápem.. dostala si tu veľa rád, to, čo sa ťa dotklo skús odfiltrovať a skús sa na situáciu pozrieť objektívne.. nemusíš konať hneď, postupne. Ak chceš niečo zmeniť, musíš začať od seba. Ja ti držím veľmi palce. Poznám to, takže viem, čo prežívaš.

@tairyx ďakujem, ja to chápem … a presne tak ako hovoríš, niečo si z toho vezmem niečo nie … Ale vždy sa veeeeľmi ľahko napíše niečo do diskusie na MK keď ide o cudzie dieťa. S vlastným je to potom už trošku zložitejšie …

terezkaarthuramax
2. máj 2025
@bielasovicka

Povedz jej, že buď bude normálna na dovolenke, alebo bude tábor. Nech si vyberie.

@bielasovicka preco by tabor malo byt nieco zle? Ja som sice nijdy nebola ale urcite by to bolo super

terezkaarthuramax
2. máj 2025
@bielasovicka

@bielasovicka aha uz som si precitala

tairyx
2. máj 2025

Rado sa stalo.. musíš v sebe nájsť vnútornú silu aby sa niečo zmenilo. Ale povahu dieťaťa nezmeníš, ani keby si robila neviem čo, to je proste dané, musíš ju prijať takú aká je a podľa toho zrkadliť, aj keď to bude veľký boj.
Ja poznám niekoľko jedináčikov, ktorí sú vrúcni, milí, usmiati odmalička, radi obdaruvávajú rodičov, starých rodičov, priateľov... a sú aj v puberte, aj z rozvedených rodín.. takže povaha robí veľmi veľa a to sa zmeniť nedá, až v dospelosti s tým bude môcť urobiť niečo tvoja dcéra, ak sa bude sama chcieť venovať sebarozvoju a práce na sebe. Zatiaľ jej netreba chodiť za zadkom, neplánovať, nechať ju tak. Zo dňa na deň to aj tak nepôjde.